Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Viral Pazarlama Nasıl Yapılır?

Güncelleme Tarihi: 08.01.2024

İçindekiler;

Viral pazarlama; bir ürün veya bir hizmetle ilgili yapılan fakat o ürünü veya hizmeti öne çıkarmadan, arka planda marka algısı yaratmayı hedefleyen, kişilerin duygularına hitap edecek şekilde tasarlanmış bir pazarlama şeklidir. Viral pazarlama nasıl yapılır? dediğimizde ise genellikle reklam olduğu anlaşılmayan, gerçekmiş gibi kurgulanan içeriklerdir.

 

Viral marketing türünün “viral” olarak adlandırılmasının sebebi virüs gibi hızlı bir şekilde yayılım göstermesidir. Fakat burada virüs yayılımı kişinin isteği dışında olur. Viral pazarlamada ise kullanıcılar kendi isteğiyle virali paylaşmaktadır. Viral reklam bu yönüyle ağızdan ağıza pazarlama şekline de benzemektedir.

 

Viral pazarlama türleri doğru bir strateji üzerine kurulursa başarı oranı yükselir ve belki de farklı bir pazarlama türünden çok daha fazla geri dönüş sağlar. Ancak Viral Marketing’de güç kullanıcıların elindedir. Bu yüzden verdiğiniz mesajın önemi ve yaratacağı algı üzerine iyi düşünülmesi gerekir.

 

Viral tekniği pazarlama araçları arasında bir kampanyanın en hızlı yayılmasını sağlayan tekniklerden biridir. Viral kurgular basit gibi görünse de doğru strateji belirlenmezse başarısız olma olasılığı yüksek reklam türlerindendir.

 

Viral türdeki pazarlamanın en yaygın olarak kullanıldığı alanlar sosyal ağlardır. Günümüzde milyonlarca aktif kullanıcıya sahip olan sosyal ağlarda bir viral içeriğin yayılması ve etki yaratması daha muhtemeldir. Viral reklamlar çoğunlukla video şeklinde hazırlanır.

 

Viral Pazarlama Nasıl Yapılır?

 

Viral Reklamların Avantajları Nelerdir?

 
  • Düşük maliyetli
  • Geniş kitlelere ulaşma
  • Marka algısı oluşturmaya yardımcı
 


İlginizi Çekebilir: Marka Sloganı Yaratırken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Şey

Düşük Maliyetli

 

Viral kampanyaların yayılmasını sağlayan kişiler, tüketiciler yani o mecrayı kullanan kullanıcılardır. Bu yüzden viral reklamın hedef kitleye ulaşmasının markaya çok büyük bir maliyeti yoktur.

Geniş Kitlelere Ulaşma

 

Günümüzde internetin ve sosyal medyanın gücü algı yaratmada, bir düşünceyi ya da olayı duyurmada en etkili yoldur. Sosyal ağlarda bir viral reklamın yayılması ve bir anda binlerce kişiye ulaşması mümkündür.

 

Markaların büyük uğraşlar vermesine gerek olmasa da burada önemli olan reklamın gerçekçi, gerçek dünya ile ilişkili ve kitlelerin duygularına hitap etmesidir. Mesajın ve kurgunun doğru olduğu bir video mucizeler yaratabilir ve bir markayı bir anda tüm ülkede konuşuluyor hale getirebilir.

 

Kullanıcı iradesine bağlıdır: Tüketicinin çok maruz bırakıldığı bazı reklamlar belirli bir zamandan sonra tüketiciyi harekete geçirmeyecek ve görmek istemeyeceği bir marka haline gelmesine sebep olacaktır. Viral reklam ise içeriği benimseyerek paylaşma, beğenme iradesi sadece tüketicinin elindedir. Bu durum markanın algısı, yarattığı etki açısından diğer pazarlama türlerine göre çok daha etkilidir.

 

Viral Pazarlama Geniş Kitleye Ulaşma

 

Marka Algısı Uluşturmaya Yardımcı

 

Bir viral marketing yaratıcılık, özgünlük, içerik, verdiği mesaj açısından doğru kurgulanırsa mutlaka hedefine ulaşır ve marka bilinci ve farkındalık oluşturmada etkili olur.
 

 İlgili İçerik: 5 Adımda İnternette Kendi Markanızı Yaratın



Viral Pazarlama Marka Algısı Oluşturma

 

Viral Pazarlama Teknikleri Nelerdir?

 

Viral bir reklam doğru şekilde kurgulandığında geniş kitlelerde büyük etkiler yaratabilir ve marka algısının olumlu bir şekilde yansıtılmasında etkili olur. Beklenilen etkinin yaratılması için markanın amacı, yaratmak istediği etki ve ulaşmak istediği hedef kitle doğru analiz edilmelidir.



Viral bir reklamda olması gereken özellikleri şöyle sıralayabiliriz;

 
  • İçinde bir duygu barındırması
  • Samimi bir dil kullanılması
  • Hedef kitleye bir fayda sağlaması
  • Gerçek kişilerin kullanılması
  • Yaşamın içinden olması
  • Öyküleştirilerek anlatılması
 


Viral Pazarlama Teknikleri

 

5 Önemli Viral Pazarlama Tekniği

 
  • Dikkat çekici olması
  • Hedef kitlenizin ilgisini çekmesi
  • Duygulara hitap etmesi
  • Hikayeleştirme taktiği kullanılması
  • Sabit bir mesaj verilmesi ve basit gibi görünmesi
 


Viral Pazarlama Önemli Teknikler

 

Dikkat Çekici Olması

 

Gün içerisinde internette pek çok içeriği saniyeler içerisinde tüketiriz. Viral bir reklam bu içeriklerin içinde kaybolmamak için dikkat çekici ve zaman ayırmaya değer olmalıdır. Dikkat çekici bir viral için ilgi çekici görsellerden yararlanılabilir.



Viral Pazarlama Dikkat Çekici Olması

 

Hedef Kitlenizin İlgisini Çekmesi:

 

Viral bir reklamda hedef kitleyi harekete geçirici bir mesaj kullanılmalıdır. Hedef kitle, ilgili virali gördüğünde yorum yapma, paylaşma ya da o markayı araştırma gibi eylemlere geçmelidir.

 

İlginizi Çekebilir: Hedef Kitle Nedir?
 

İlginizi Çekebilir: Google Ads Hedef Kitle Belirleme İpuçları



Viral Pazarlama Hedef Kitle

 

Duygulara Hitap Etmesi

 

Duygular viral pazarlamada en önemli unsurlardan biridir. Bir içeriğin kitleleri güldürmesi, ağlatması, bir konuda aydınlanma yaşatması o viralin daha çok kişiye ulaşmasında büyük rol oynar.




Viral Pazarlama Duygulara Hitap Etmek

Hikayeleştirme Taktiği Kullanılması

 

Reklam havası yaratılmadan kurgulanan viral türdeki pazarlama teknikleri arasında öyküleştirme tekniği oldukça önemlidir. Gerçek hikayelerden yola çıkılarak yaşamın içinden gerçek kişiler ile oluşturulmuş bir kurgunun hedef kitlede yarattığı etki daha güçlü olmaktadır.

 

Viral Pazarlama Hikayeleştirme

 

Sabit Bir Mesaj Verilmesi ve basit gibi görünmesi

 

Viral bir reklamın içeriğini kurgularken verilecek mesajın kafa karışıklığına yol açmaması ve ana bir mesaj vermesi gerekir. İçeriğin uzun olmaması da bir diğer önemli etkendir. İçerikler kurgulanırken ana mesajla marka bağlantısı kurulmalıdır. Kısa bir içerik oluşturmalı ve olabildiğince sade ve basit bir çerçeve oluşturulmalıdır.



Viral Pazarlama Mesaj Vermek

 

Viral Pazarlama Örnekleri

 

Türkiye ve dünyada viral teknikler sıkça kullanılan pazarlama araçlarından biri haline gelmiştir. Büyük, orta ya da küçük fark etmeksizin her türden işletme viral teknikleriyle geniş kitlelere ulaşmayı hedeflemektir. Viral marketing örneklerine çok konuşulan ve etki yaratan Gittigidiyor viral reklamını örnek verebiliriz. Gittigidiyor viral reklamı 2011 yılında çekilmiş, Fulya isimli bir genç kızın sevgilisinden ayrılarak kendisinde kalan eşyalarını Gittigidiyor üzerinden satışa çıkardığını anlattığı bir videolu viral reklamdır. Bu video Türkiye’deki ilk viral örneklerinden biri olmuştur.

 

Video yayınlandıktan sonra 4 milyon 750 bin kişi tarafından izlendi ve Gittigidiyor bu reklamdan sonra kullanıcı sayısını %97 artırdı. Ayrıca Gittigidiyor kelimesinin arama motorlarında aranması %200 oranında arttı. Bu da iyi tasarlanmış bir viral marketing çalışmasının marka adına nasıl iyi sonuçlar doğuracağını markalara göstermiş oldu.



Viral Pazarlama Örnekleri

 

Sosyal Mecralar Viral Reklamda Nasıl Kullanılır?

 

Viral bir reklamın virüs gibi hızlı yayılmasının en etkili yolu şüphesiz sosyal mecralardır. Günümüzde en çok kullanılan sosyal mecralar arasında Twitter, Instagram, Linkedin, Tiktok, Pinterest, Facebook gibi uygulamalar yer alır. Viral türdeki reklamın hangi sosyal mecra için kurgulanacağı önemlidir. Viral türdeki reklamın kullanıcılarda paylaşma dürtüsü oluşturacak bir mesaja sahip olması gerekir. Sosyal ağlarda ilgi duyulan viral özellikteki reklamlar hızlı bir şekilde paylaşılarak kısa sürede kartopu etkisi yaratır.

 

Sosyal ağlarda hangi viral pazarlama türlerini kullanılacağı konusunda tüketici davranışlarını doğru analiz etmek gerekir. Viral reklamlara Influencer pazarlama tekniği de dahil ederek bir kurgu üzerinden marka ya da sanal mağazalara yönlendirmeler yapmak mümkündür.

 
İlgili İçerik: Ücretli Sosyal Medya Reklamlarına Karşı Alternatif Stratejiler



Viral Pazarlama Sosyal Medya Kullanımı

 

E-ticaret Siteleri Viral Reklamı Nasıl Kullanabilir?

 

E-ticaret siteleri için dijital pazarlama teknikleri en çok kullanılan pazarlama araçlarındandır. Yeni faaliyete geçen bir e-ticaret sitesi için marka tanıtımını yapmakta, ilgi çekici bir kampanya kurgusunda, ürün ve hizmet tanıtımında viral pazarlama türlerinden yararlanılabilir.

 

Sanal mağazalar sosyal medyanın gücünden yararlanarak videolu viral içeriklerle e-ticaret sitelerine yönlendirmeler yapabilir. Sosyal medyada hedef kitleye uygun İnfuluencerlar seçilerek ürün ve hizmet tanıtımı doğru bir kurguyla işlenebilir. Viral reklam ile sanal mağazanıza itibar kazandırabilir, kısa vadede ürün ve hizmetlerinize olan talebi artırabilirsiniz.

 

İlgili İçerik: E-ticaret ve Kitle Psikolojisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

İlgili İçerik: E-ticarette Müşteri İlişkileri Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Konu

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax