• Yazar Tolga Sefa Ağyıldız
  • Güncellenme Tarihi 29 Şubat 2024
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

Yazılım günümüzde her alanda ihtiyaç duyduğumuz ve önümüze çıkan bir veri programlamasıdır. Yazılım bir cihazda çalışan uygulamalara, komut dosyalarına ve programlara atıfta bulunmak için kullanılan genel bir terimdir. Yazılım nedir örnekler gibi konularla ilgili genel bilgileri yazımızda sizler için derledik.



Yazılım Nedir? Ne İşe Yarar?

 

Yazılım Nedir?

 

Yazılım, bilgisayarları çalıştırmak ve belirli görevleri yürütmek için kullanılan bir dizi talimat şeklinde özetle tanımlanmaktadır. Veri veya programlamadan oluşan yazılım bir cihazda çalışan uygulamalara, komut dosyalarına ve programlar için kullanılan ve pek çok alan için geliştirilebilen bir kavramdır. Yazılım değişken bir parça olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

İlgili İçerik; İnovasyon Nedir? İnovasyon Çeşitleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Yazılım Nedir

 

Yazılımın Hayatımızdaki Yeri Nedir?

 

Yazılım tarihçesine bakıldığında Alan Turing, yazılım teorisini ilk olarak 1935'te bir makalesinde kullanmıştır. Bununla birlikte, yazılım kelimesi matematikçi ve istatistikçi John Tukey tarafından elektronik hesap makineleri programlarını tartıştığı "American Mathematical Monthly" 1958 sayısında icat edildi. Günümüze gelindiğinde ise dünyada kişisel bilgisayar sayısı milyarları aşmış durumdayken yazılım da hayatımızın her yerindedir.

 

Yazılım alanları dediğimizde Bugün dünyada milyarlarca mobil kullanıcı vardır. Bu cihazların her biri, birbiriyle ilişkili birçok işlevi olan karmaşık bir yazılım parçası olan bir işletim sistemi tarafından oluşturulur. Dünya çapındaki işletmeler ve bireyler, yazılımı birden çok amaç için kullanır. Bugün gelinen noktada yazılım hayatlarımızın tam içindedir.

 

Yazılım avantajlarına bakıldığında;

 
  • Hayatımızı daha konforlu hale getirmeye yardımcı olur.
  • Dünyanın her yerinden insanlarla iletişim kurmaya yardımcı olur.
  • Hayatımızın her anında İhtiyaç duyulan herhangi bir bilgiyi veya ürüne anında ulaşabilmeyi mümkün kılar.
  • Hayatımızı kolaylaştıran pek çok noktada vardır.
  • Rutin görevleri otomatikleştirerek maliyetleri azaltmaya yardımcı olur.
  • İş süreçlerinde verimliliği arttırır.
  • Kağıt işlemlerini azaltır.
  • İş hayatında hızlı iletişimi mümkün kılar.
 

İlgili İçerik; E-Ticaret Yazılımı Nedir?

 

Yazılım Hayatımızdaki Yeri Nedir

 

Yazılımın Belirleyici Özellikleri Nelerdir?

 

Yazılım mühendisliği günümüzün gözde iş alanları arasında yer almaktadır. Geniş bir alanı kapsayan ve merak edilen yazılımın belirleyici özellikleri arasında şunlar yer alır;

 

Ulaşılabilirlik: Uyarlanabilir teknolojilere ihtiyaç duyan bireyler de dahil olmak üzere insanların yazılımı rahatça kullanabilme derecesini gösterir.

 

Uyumluluk: Yazılımın farklı işletim sistemleri, cihazlar ve tarayıcılar gibi çeşitli ortamlarda kullanıma uygunluğunu tanımlamaktadır.

 

Yeterlilik: Yazılımın enerji, kaynak, çaba, zaman veya para harcamadan iyi performans gösterme yeteneği şeklinde tanımlanmaktadır.

 

İşlevsellik: Yazılımın belirtilen işlevlerini yerine getirme yeteneği olarak tanımlanmaktadır.

 

Kurulabilirlik: Yazılımın belirli bir ortama kurulabilme yeteneğini açıklar.

 

Yerelleştirme: Bir yazılımın çalışabileceği çeşitli diller, saat dilimleri ve benzeri diğer özellikler olarak tanımlanmaktadır.

 

Sürdürülebilirlik: Özellikler eklemek ve geliştirmek, hataları düzeltmek vb. için yazılımın ne kadar kolay değiştirilebileceği gibi açıklamaları kapsar.

 

Verimlilik: Yazılımın belirli bir yük altında ne kadar hızlı performans gösterdiğini açıklamaktadır.

 

Taşınabilirlik: Yazılımın bir yerden başka bir yere kolayca aktarılabilmesi şeklinde bir özelliktir.

 

Güvenilirlik: Yazılımın, belirli koşullar altında belirli bir süre boyunca hatasız olarak gerekli bir işlevi yerine getirme yeteneğini açıklar.

 

Ölçeklenebilirlik: Yazılımın işleme taleplerindeki değişikliklere yanıt olarak performansı artırma veya azaltma yeteneğinin ölçüsü.

 

Güvenlik: Yazılımın yetkisiz erişime, gizliliğin ihlaline, hırsızlığa, veri kaybına, kötü amaçlı yazılımlara vb. karşı koruma yeteneği gibi özelliklerdir.

 

Kullanılabilirlik: Yazılımı kullanmak ne kadar kolay olup olmadığıyla ilgilenir.

 

İlgili İçerik; Her E-ticaret Sitesinde Olması Gereken Önemli Noktalar

 

İlgili İçerik; E-ticaret Nedir, Nasıl Yapılır?

  

Yazılım Belirleyici Özellikler Nelerdir

 

Yazılım Türleri Nelerdir?

 

Yazılımın iki ana kategorisi bulunur. Bunlar uygulama yazılımı ve sistem yazılımıdır. Aşağıda yazılımın türlerini açıkladık.

 

Sistem yazılımı: Sistem yazılımı, bir bilgisayarın donanımını çalıştırmak için tasarlanmıştır ve uygulamaların üzerinde çalışması için bir platform sağlar.

 

Programlama yazılımı: Bilgisayar programcıları kod yazmak için programlama yazılımı kullanır. Programlama yazılımı ve programlama araçları, geliştiricilerin diğer yazılım programlarını geliştirmesine, yazmasına, test etmesine ve hata ayıklamasına olanak tanır. Programlama yazılımı örnekleri arasında birleştiriciler, derleyiciler, hata ayıklayıcılar ve yorumlayıcılar bulunur.

 

Uygulama yazılımı: En yaygın yazılım türü olan uygulama yazılımı, bir kullanıcı veya bazı durumlarda başka bir uygulama için belirli bir işlevi yerine getiren bir bilgisayar yazılım paketidir. Bir uygulama bağımsız olabilir veya uygulamayı kullanıcı için çalıştıran bir program grubu olabilir.

 

Sistem yazılımı: Bu yazılım programları, bir bilgisayarın uygulama programlarını ve donanımını çalıştırmak için tasarlanmıştır. Sistem yazılımı, donanım ve yazılımın faaliyetlerini ve işlevlerini koordine eder. Ayrıca, bilgisayar donanımının işlemlerini kontrol eder ve diğer tüm yazılım türlerinin çalışması için bir ortam veya platform sağlar. Yazılım nedir örnekler dediğimizde işletim sistemi, sistem yazılımının en iyi örneğidir.

 

Sürücü yazılımı: Aygıt sürücüleri olarak da bilinen bu yazılım, genellikle bir tür sistem yazılımı olarak kabul edilir. Aygıt sürücüleri, bir bilgisayara bağlı aygıtları ve çevre birimlerini kontrol ederek belirli görevlerini gerçekleştirmelerini sağlar. Bir bilgisayara bağlı her aygıtın çalışması için en az bir aygıt sürücüsüne ihtiyacı vardır. Örnekler, özel oyun denetleyicileri de dahil olmak üzere herhangi bir standart olmayan donanımla birlikte gelen yazılımların yanı sıra USB depolama aygıtları, klavyeler, kulaklıklar ve yazıcılar gibi standart donanımları etkinleştiren yazılımları içerir.

 

Ara yazılım: Ara yazılım terimi, uygulama ve sistem yazılımı arasında veya iki farklı türde uygulama yazılımı arasında aracılık eden yazılımı tanımlar. Örneğin, ara yazılım, Microsoft Windows'un Excel ve Word ile konuşmasını sağlar. Aynı zamanda, bir tür işletim sistemine sahip bir bilgisayardaki bir uygulamadan, farklı bir işletim sistemine sahip bir bilgisayardaki bir uygulamaya uzaktan çalışma isteği göndermek için de kullanılır. Ayrıca, daha yeni uygulamaların eski uygulamalarla çalışmasına olanak tanır.


İlgili İçerik; E-Ticaret Sitenizin Performansını İyileştirerek 2 Kat Dönüşüm Kazanın

 

Yazılım Türleri Nelerdir

 

Yazılım Örnekleri Nelerdir?

 

Yazılımın pek çok çeşidi vardır ve bu örnekler yazılım türüne göre değişiklik gösterir. Masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler için yazılım örnekleri; Microsoft Windows, GNU/Linux, iOS, Android gibi işletim sistemleri yazılım örnekleridir. Öte yandan yazılım günümüzde pek çok alanı geniş olarak kapsamaktadır.

 

Yazılım Özellikleri Nelerdir

 

E-ticaret Yazılımı Nedir?

 

Yazılım hayatımızın her alanında vardır. E-ticaret sektörünün son yıllarda büyük bir ivme kazanmasıyla birlikte e-ticaret sektöründeki yatırımlar da artmaktadır. Günümüzde gelişmiş e-ticaret yazılımları sayesinde sektöre giriş yapmak, kendi işini kurmak ve iş girişiminde bulunmak oldukça mümkün hale gelmiştir.

 

Gelişmiş e-ticaret yazılımları ile sipariş yönetimi, kargo yönetimi, ödeme seçenekleri, pazarlama, ürün ve tedarik yönetimi, site yönetimi gibi pek çok alanda bir bütün olarak e-ticarete başlamak mümkündür. E-ticarete güvenle adım atmak için Ticimax e-ticaret paketleri ile hemen tanışabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Ücretsiz E-Ticaret Yazılımı Neden Kullanmamalısınız?

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<