Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Agile Nedir? Agile Metodu Nasıl Uygulanır?

Güncelleme Tarihi: 19.01.2024

İçindekiler;

1970 yılında William Royce tarafından yapılan incelemeler ve çalışmalar sonrasında ortaya çıkan Agile Metodu ya da bilinen bir diğer adı ile Atik yazılım geliştirme, geleneksel proje yaklaşımlarına ve geleneksel projelere karşı bir tepki olarak çıkmıştır.

 

Geleneksel proje yaklaşımlarına nazaran yazılım geliştirmede özel proje yönetimini ön plana çıkaran Agile metodu, yazılım geliştirme sürecinde karşılaşılacak problemler ve ön görünmezliğe yönelik cevaplar vermektedir. Çoğu zaman bu metot artımlı ve yinelemeli dizileri kullanarak hareket etmektedir.

 

Agile Nedir, Agile Metodu Nasıl Uygulanır adlı bu yazımızda sizlere Agile ya da bir diğer adı ile Atik Yazılım Geliştirme Metodu hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve bu metot hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Ticimax Vs Ecwid

 

Agile Nedir? Agile Metodu Nasıl Uygulanır?

 

Agile Nedir?

 

Agile veya çevik yazılım geliştirme metodu basit bir şekilde yazılım geliştirme prensiplerden yararlanan yazılım geliştirme metotlarına verilen genel bir isimdir.

 

Genellikle Agile metodunda geleneksel metotlardaki gibi süreçler bulunmamaktadır. Bu metotlarda daha çok uyum süreçleri ve denetim süreçleri gibi süreçlerde teşvik edici proje yönetim modelleri uygulanmaktadır.

 
  • Liderlik Psikolojisi
  • Sorumluluk
  • Örgütlenme
  • İyi Mühendislik
 

İşlevleri ile müşterilerin ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde anlamayı ve koordine etmeyi sağlamaktadır.

 

Agile Nedir

 

Agile Metodunun Tarihi

 

Yazılım geliştirmede kullanan Agile metodunun tarihi aslına bakıldığında çok da eski değildir. İlk temelleri 1957 yılında atılan bu metot IBM’deki yazılım geliştirme süreçlerine dayanır. Bu dönemde temellerini William Royce tarafından atıldığı bilinir.

 

1957 yılının ardından E.A Edmonds Agile metodunu artırımlı yazılım geliştirme olarak tanımlamıştır. E.A Edmonds tarafından 1974 yılında ‘’ Uyumlu Sistemler İçin Yazılım Geliştirme’’ isimli bir makalede Agile Metodunun tanıtımı yapılmıştır.

 

2001 yılında gelindiğinde ise yazılım dünyasında tanınan 17 kişi bir araya gelmiş ve 2 günlük çalışmanın ardından ‘’ Çevik Yazılım Geliştirme Manifestosu’’ ile beraber ‘’ Çevik Yazılımın Prensipleri’’ni yayınlamışlardır.

 

Agile Medonunun Tarihi

 

Agile Manifesto Nedir? Çevik Yazılım Geliştirme Manifestosu

 

2001 yılında yazılım dünyasında isim yapmış 17 kişinin Utah’da bir araya gelmesinin ardından yayımlanan Çevik Yazılım Geliştirme Manifestosunda bu yöntemi açıklayan 4 ana madde bulunur. Manifestoda yer alan temel ana maddeler şunlardır:

 
  • Bireyler ve etkileşimler, süreçler ve araçlardan önce gelir.
  • Çalışan yazılım, kapsamlı dokümantasyonlardan önceliklidir.
  • Müşteri ile iş birliği yapmak kontrat görüşmesinden önemlidir.
  • Değişikliklere yanıt vermek bir planı takip etmekten önce gelir.
 

Maddeleri Agile Manifestosunun maddeleridir. Bu maddeler ise Agile Prensipleri ile detaylandırılmıştır.

 

İlgili İçerik; Müşteri deneyimi (CX) Nedir? E-ticarette Müşteri Deneyimi Yönetimi

 

Agile Manifestosu Nedir

 

Agile Metodu Prensipleri

 

2001 yılında yayınlanan Agile Yazılımının Prensipleri 12 maddeden oluşmaktadır. Bu maddeler özetle şu şekildedir.

 
  • Agile metodunda en önemli öncelik yazılımın erken teslim edilmesini ve devamlılığı sağlayarak müşteri memnuniyetini artırmaktır.
  • Agile metodu değişimleri müşterilerin rekabet avantajlı için kullanmaktadır ve değişen gereksinimler yazılım sürecinin sonunda yer alsa da kabul edilmelidir.
  • Yazılımcılar ile beraber iş süreçlerinin sahipleri de beraber çalışmalıdır.
  • Yazılım belirli zaman aralıklarında müşteriye sunulmalıdır.
  • Yazılım takımında bilgi alışverişi için en önemli unsur yüz yüze iletişim sağlamaktır.
  • Proje tasarımında motive olan kişiler bir arada yer almalıdır. Bireylerin ihtiyaçları gerek duydukları ortam ve destek sağlanmalıdır. Takımda yer alan kişilerin bu işi tamamlayacağına karşı güven duyulması gerekmektedir.
  • İlerlemenin birincil ölçüsü çalışan yazılımdır.
  • Takımda yer alan kişiler düzenli aralıklar ile nasıl verimli ve etkili olabileceğini düşünmelidir. Kişiler davranışlarını verimlilik ve etkililik çerçevesinde ayarlamalı ve düzenlemelidir.
  • Çevik süreçlerde sürdürülebilirlik önemlidir ve sürdürülebilirlik gelişmeyi teşvik eder. Sponsor olanlar, kullanıcılar ve yazılımcılar sabit bir tempoyu sürekli olarak devam ettirmelidir.
  • En iyi çalışmalar, tasarımlar ve gereksinimler birbirini örgütleyen takımlardan ortaya çıkmaktadır.
  • Sürekli öz güven teknik mükemmeliyeti ve iyi tasarımda çevikliği artırır.
  • Sadelik, çevik çalışma metodunun olmazsa olmazları arasında yer alır.
 

Agile çalışma metodunun prensipleri arasında yer almaktadır. Bu prensiplere uygun bir şekilde hareket edildiği takdirde Agile Metodu birçok avantajdan yararlanılmasına yardımcı olmaktadır.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Puanlama Sistemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Agile Metodu Prensipleri Nelerdir Agile İlkeleri

 

Agile Çalışma Metodunun Sağladığı Avantajlar

 

Agile çalışma metodu aslına bakıldığında kişilere, markalara ve ekiplere birçok avantaj sağlayan bir yöntemdir. Gelin şimdi hep beraber Agile Çalışma Metodunun Sağladığı Avantajlar nelermiş bir göz atalım.

 
  • Sürdürülebilirlik
  • Şeffaflık
  • İş birliği
  • İletişim
  • Profesyonellik
 

Agile çalışma metodunun sağladığı başlıca avantajlar arasında yer almaktadır. Agile metodoloji nedir sorunuza yanıt verdikten sonra gelin şimdi bu avantajları daha detaylı bir şekilde inceleyerek Agile metodoloji ile ne tür faydalar sağlayabilirsiniz bir göz atalım.

 

Agile Metodu Avantajları Nelerdir

 

Sürdürülebilirliği Sağlar

 

Agile metodolojisinde asıl önemli konuların başında bir işin sürdürülebilir olması gerekir. Agile metodunda çalışan yazılımcılar, sponsorlar ve kullanıcılar sürekli olarak bir çalışma içerisinde yer alır ve bu durum bu metot ile yönetilen projelerin sürdürülebilir olmasına yardımcı olur.

 

Agile Metodu Avantajları Sürdürülebilirlik

 

Şeffaflığı Beraberinde Getirir

 

Agile metodunda genellikle yapılan çalışmalar belirli bir zaman dilimi aralığında müşteriye sunulur. Bu durum müşterinin memnuniyetini artırırken yazılım ekibinin şeffaf bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Çünkü bu süreçte ekip yaptığı tüm çalışmaları açık bir şekilde müşteri memnuniyetini sağlamak amacı ile sunar.

 

Agile Metodu Avantajları Şeffaflık

 

İş Birliğini Kolaylaştırır

 

İş yaşamı dendiğinde herkesin önem verdiği konuların başında iş birliği yer almaktadır. Çünkü yönetilen bir projede iş birliğinin sağlanması başarıyı beraberinde getirmektedir. Bu nedenle Agile metodu ile çalışılan projelerde daha çok işverenler, markalar ve yazılım ekibi bir iş birliği içerisinde çalışmaya özen gösterir.

 

İş birliği içerisinde çalışması da hem ekip içi iletişimi güçlendirir hem de projeden alacağınız verimi artırır. Bu yüzden çalışacağınız bir projede iş birliğini kolaylaştırmak için Agile metodunu kullanabilirsiniz. Bununla beraber birbiriyle organize bir şekilde çalışacak bir ekip yaratabilir ve daha fazla verim alabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Tarayıcı Geçmişi Nedir? Tarayıcı Geçmişi Nasıl Temizlenir?

 

Agile Metodu Avantajları İş Birliği

 

İletişimi Kuvvetlendirir

 

Agile proje yönetimi aslına bakıldığında iletişimin oldukça kuvvetli olduğu bir proje yönetim metodudur. Çünkü bu metotta verimi artırmak için müşteriler ve ekipler birbiri ile dirsek teması kurarak fikir alışverişi yapmayı tercih eder.

 

Agile metodoloji çoğu zaman müşteri ve yazılım ekibi arasındaki iletişimi hızlı bir şekilde kuvvetlendirir ve her iki tarafa da güven verir. Bunun yanı sıra agile metodoloji ile yürütülen projelerde ekipler arasındaki iletişimde kuvvetlidir. Çünkü yapılan projeler çoğu zaman bir ekip işidir. Ekip içerisindeki iletişim ne kadar kuvvetli olursa alınan verim de o kadar artış gösterir bu nedenle bu metodun iletişimi kuvvetlendirdiğini söylemek mümkündür.

 

Agile Metodu Avantajları İletişim

 

Profesyonelliği Beraberinde Getirir

 

Agile metodu ile yürüten her projede iletişim içerisinde kalınması profesyonel sonuçların alınmasını sağlar. Böylece yaratılan projeler hem müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde oluşturulur hem de projelerden alınan verim artar.

 

Agile Metodu Avantajları Profesyonellik

 

Ticimax ile E-ticaret Sitenizi Kolayca Yönetin

 

İnternetten ürün ve hizmet satışı yapmak isteyen kişi ve işletmeler için e-ticaret ve e-ihracat alt yapısı sağlayan ve çözümler üreten Ticimax’ı tercih ederek sizler de profesyonel bir mağaza sahip olabilirsiniz. Ticimax e-ticaret ve e-ihracat paketleri içinde yer alan modül ve özellikleri kullanarak süreçlerinizi profesyonelce yürütebilir ve faaliyet gösterdiğiniz sektörde daha kolay başarılı olabilirsiniz.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax