Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

API (Application Programming Interface) Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Güncelleme Tarihi: 14.07.2023

İçindekiler;

Uygulama programlama arayüzü anlamına gelen API günümüzde hayatımızın her alanında kullandığımız bir sistemdir. İki uygulamanın birbiriyle konuşmasına izin veren bir yazılım aracı olarak tanımlanan API ne demek ve nasıl kullanılır sorularının cevabını yazımızdan detaylı olarak öğrenebilirsiniz.

 

API Nedir, Ne İçin Kullanılır?

 

API Nedir?

 

API açılımı Application programming interface şeklindedir. Türkçe karşılığı ise uygulama programlama arayüzü olarak ifade edilmektedir.

 

Birkaç başlıkta API tanımı;

 
  • Uygulama programlama arayüzü nedir dediğimizde bir yazılımın başka bir yazılımda tanımlanmış işlevlerini kullanabilmesi için oluşturulmuştur.
  • API talep-yanıt sistemiyle çalışan bir yazılım aracısıdır. İki uygulamanın birbiriyle konuşmasını sağlar.
  • API ne demek diye merak edenler için daha iyi anlamak adına telefonda kullandığımız Instagram uygulaması, anlık gönderilen mesajlar, kullanılan uygulamalar API kullanmanın bir göstergesidir.
  • Telefonda yapılan her işlem API kullanımına örnek olarak gösterilebilir. Örneğin Facebook gibi bir uygulamayı her kullandığımızda, bir anlık mesaj gönderdiğimizde veya telefonumuzdan hava durumunu kontrol ettiğimizde API kullanmış oluyoruz.
  • API, uygulama programlama arabirimi olarak tanımlanmaktadır.
  • Verilere erişmek için iki uygulamanın birbiriyle iletişim kurmasını sağlar.
 

İlgili İçerik; Veritabanı (Database) Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

 

API Nedir

 

API Örnekleri Nelerdir?

 

Cep telefonunuzda bir uygulama kullandığınızda, uygulama İnternete bağlanır ve bir sunucuya veri gönderir. Sunucu daha sonra bu verileri alır, yorumlar, gerekli işlemleri yapar ve telefonunuza geri gönderir. Uygulama daha sonra bu verileri yorumlayarak istediğiniz bilgiyi okunabilir bir şekilde size sunar. Tüm bunlar API aracılığıyla gerçekleşir.

 

Bunu daha iyi açıklamak için tanıdık bir örnek ele alalım.

 

Online uçuş işlemleri de API’ye iyi bir örnek olacaktır. Farklı şehirler, kalkış ve dönüş tarihleri ​​ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli seçenekler arasından seçim yapabilirsiniz. API sayesinde bir havayolunun web sitesinde uçuş rezervasyonu yapabilirsiniz. İşlem yaptığınız bilgisayarınız API kullanarak havayolu sistemi ile etkileşime girer. API bilgiler toplar ve aldığı verileri iletir.

 

API Örnekleri Nelerdir

 

API Faydaları Nelerdir?

 
  • Teknolojinin hızlanmasını, kişilerin pek çok işini daha hızlı ve kolay halledebilmesini mümkün kılan uygulama programlama arayüzünün sağladığı pek çok avantaj ve fayda bulunmaktadır. Aşağıda birkaçını sizler için sıraladık.
  • Uygulama programlama arayüzü uygulamaların birbirinden bağımsız çalışmasını ve uygulamaların birbirinden bağımsız değişmesini mümkün kılar.
  • Program geliştirmeyi kolaylaştırır. Karmaşık yazılımsal süreçlerin çözülmesini ve yeniden kullanılmasını sağlar.
  • Geliştiricilerin uygulama geliştirme süreçlerini hızlandırır.
 

İlgili İçerik; Kullanıcı Arayüzü (User Interface- UI) Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

İlgili İçerik; Kullanıcı Deneyimi ( User Experience-UX) Hakkında Bilmeniz Gerekenler

API Türleri Nelerdir?

 

Pek çok API türü bulunmaktadır. Bunlardan birkaçı public API, Internal API, Partner API ve Composite API şeklindedir. Aşağıda açıklamalarıyla birlikte yer verdik.

 

Open API (Public API): Herkesin kullanımına açık API’ler olarak tanımlanmaktadır. Harici kullanıcılar ile verilere ve hizmetlere erişim söz konusudur. Kayıt API anahtarı ya OAuth kullanımıyla ya da tamamen açık şekilde gerçekleştirilir.

 

Internal API (Private API): Dahili sistemler tarafından kullanılır ve harici kullanıcılardan gizlenen bir API türüdür. Yeniden kullanım ve üretim için kullanılmaktadır. Geliştirme ekiplerinin sıklıkla kullandığı bir API türüdür.

 

Partner API: Özel yetkiyle ulaşılan herkese açık olmayan API türüdür. Partner API’lerin ortaklarına sunulan bir işlevdir. Şirket ötesinde iletişimi mümkün kılmaktadır.

 

Composite API: Composite API'ler birden çok veri veya hizmet API'sini birleştirmektedir. Bir Uygulama programlama arayüzünün düzenleme yetenekleri kullanılarak oluşturulurlar. Geliştiricilerin tek bir aramada birkaç uç noktaya erişmesine izin verir.

 

İlgili İçerik; Big Data (Büyük Veri) Nedir?

 

API Türleri Nelerdir

 

SOAP ve Rest Nedir?

 

SOAP ve REST teknolojileri de API türlerine dahil edilmektedir. SOAP, REST'ten önce tasarlanmış ve devreye girmiş bir protokoldür. SOAP'ı tasarlamanın arkasındaki ana fikir, farklı platformlar ve programlama dilleri üzerine kurulmuş programların kolay bir şekilde veri alışverişi yapabilmesini sağlamaktı. SOAP, Basit Nesne Erişim Protokolü anlamına gelir.

 

REST, medya bileşenleri, dosyalar ve hatta belirli bir donanım aygıtındaki nesneler gibi bileşenlerle çalışmak için özel olarak tasarlanmıştır. REST ilkelerine göre tanımlanmış herhangi bir web servisi RestFul web servisi olarak adlandırılabilir. Dinlendirici bir hizmet, gerekli bileşenlerle çalışmak için GET, POST, PUT ve DELETE'nin normal HTTP fiillerini kullanır. REST, Temsili Durum Transferi anlamına gelir.

 

SOAP ve REST arasındaki belirginler farklar şöyledir;

 
  • SOAP, basit nesne erişim protokolü anlamına gelir. REST ise temsili durum transferi anlamına gelmektedir.
  • SOAP REST'i kullanamaz. REST, SOAP'ı web servisleri için temel protokol olarak kullanabilir.
  • SOAP sadece XML formatı ile çalışabilir. SOAP mesajlarından da görüldüğü gibi iletilen tüm veriler XML formatındadır. REST, düz metin, HTML, XML, JSON vb. gibi farklı veri biçimlerine izin verir.
  • SOAP mesajları içerisinde çok fazla bilgi bulunduğundan, SOAP kullanılarak yapılan veri aktarım miktarı genellikle çok fazladır. REST mesajları çoğunlukla sadece JSON mesajlarından oluşur. Mesajın boyutunun SOAP'a göre nispeten daha küçüktür.
 

İlgili İçerik; E-Ticaret Sitelerine XML Veren Firmalar

 

İlgili İçerik; JSON (JavaScript Object Notation) Nedir, Ne Amaçla Kullanılır?


API Soap Rest Nedir

 

API ve SOAR Teknolojilerinin Gelişimi

 

Uygulama programlama arayüzü günümüzde popüler olan ve şirketlerde kullanımı hızlıca artan SOAR teknolojilerine önemli ölçüde kolaylık sağlar.

 

SOAR, güvenlik düzenleme, otomasyon ve yanıt anlamına gelir. SOAR platformları, çeşitli kaynaklardan veri taramak ve toplamak için bir dizi güvenlik yazılımı çözümleri ve araçlarıdır. SOAR çözümleri daha sonra olay müdahale eylemlerini anlamak ve önceliklendirmek için bu çeşitli verileri analiz etmek için insan ve makine öğreniminin bir kombinasyonunu kullanır.

 

Terim, üç yazılım yeteneğini tanımlamak için kullanılır.

 
  • Tehdit ve güvenlik açığı yönetimi
  • Güvenlik olayı yanıtı
  • Güvenlik operasyonları otomasyonu
 

SOAR, şirketlerin bir dizi kaynaktan tehditle ilgili verileri toplamasına ve tehdide verilen yanıtları otomatikleştirmesine olanak tanır. Terim ilk olarak, üç yeteneği de tanımlayan Gartner tarafından icat edilmiştir. Tehdit ve güvenlik açığı yönetimi (Orkestrasyon), siber tehditlerin değiştirilmesine yardımcı olan teknolojileri kapsarken, güvenlik operasyonları otomasyonu, operasyonlar içinde otomasyon ve düzenleme sağlayan teknolojilerle ilgilidir.

 

Güvenlik operasyon ekiplerinin aradığı;

 
  • Tekrarlanan yanıt iş akışını otomatikleştirme
  • Daha yüksek öncelikli görevler için zaman kazanma
  • Takip edilmesi kolay standartlaştırılmış yanıt
 

SOAR çözümleri şirketlerde çalışan birçok güvenlik cihazından veriler toplar. Toplanan bu veriler anlamlandırılır ve oluşan olaylara otomatize yanıtlar verilir. Burası SOAR’ın otomatik yanıt (Response) adımıdır. Bu adımda yapılan yanıtlar API kullanarak yapılır. Basit bir örnek vermek gerekirse, şirket çalışanı bir kullanıcının 3 başarısız şifre denemesi sonucu, kullanıcının hesabının deaktif edilmesi, buna ek olarak kullanıcının yöneticisine konu ile ilgili otomatik mail gönderilmesi aksiyonu verilebilir.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax