Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Ciro Nedir? Ciro Nasıl Hesaplanır?

Güncelleme Tarihi: 22.03.2024

İçindekiler;

Günlük hayatta da sıklıkla rastladığımız bir kelime olan ciro, ticari bir terimdir. Hangi ölçekte olursa olsun; küçük işletmelerden kurumsal şirketlere, KOBİ'lerden e- ticaret firmalarına kadar uzanan geniş bir yelpazede ticaret ile uğraşan her işletme ciro hesabı yapar ve mali durum analizini bu hesaplar üzerinden kontrol eder.

 

Ciro Nedir, Nasıl Hesaplanır? Ciro Hakkında Bilmeniz Gerekenler başlıklı bu yazımızda, ciro nedir, çek ciro etmek nedir, yıllık ciro ne demek sorularına yanıt arayacak, ciro kaybı desteği ve ciro hesaplama konularından bahsedeceğiz.

 

Ciro Nedir, Nasıl Hesaplanır? Ciro Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Ciro Nedir?

 

Ciro, ticari faaliyet yürüten tüm işletmelerin, belirli bir zaman içinde sağladığı toplam kazancı ifade eder. Oldukça önemli bir performans değerlendirmesi olan ciro, şirketlerin işlem hacmine bağlı olarak, farklı periyotlarda izlenebilir. Yıllık, üç aylık, aylık, haftalık ve günlük olarak hesaplanan ciro, bazı kurumsal şirketlerde saatlik olarak da hesaplanmaktadır.

 

Ciro takibi, işletmelerin kar zarar tablolarının analiz edilmesi ve anlaşılması için oldukça önemlidir Diğer yandan cironun, enflasyon rakamları üzerinde bir büyüme göstermesi beklenir. İşletmelerin net kar performanslarını arttırmaları da yine ciro ivmelerinin yükselmesine bağlıdır. Sağlıklı büyüyen bir işletmenin faaliyet karşılayarak, finansmanını optimum seviyede karşılayabilmesi için ciro artışı mutlaka sağlanmalıdır.

 

Fakat şunu noktanın tekrar altını çizmekte fayda var; ciro, o işletmenin kasasına giren gelirler toplamıdır. Ciro hesaplanırken, kira, maliyet, çalışan maaşları, vergiler gibi farklı gider kalemleri kasada bulunan paradan düşülmez. Başka bir deyişle, ciro hesaplama, karlılık hesabı değildir. Ciro miktarı, işletmelerin bütün kazancını ifade etmektedir. Karlılığı hesaplamak için ciro miktarından maliyet bedellerini çıkarılmalıdır.

 

Ciro yönetimi ve hesaplanması tüm işletmeler yönetimsel bir zorunluluktur. KOBİ’lerde şirket sahibi ya da işletme müdürü tarafından yapılan ciro hesaplama, zor bir işlem olmamakla birlikte detayların yoğun olduğu, zaman alıcı bir işlemdir.

 

Ciro hesaplama sürecini kısaltmak ve işlemleri hatasız yapmak için ön muhasebe programları kullanabilir ve hata payını en aza indirebilirsiniz. Ciro hesaplama programları kullanmak size zaman kazandıracağı gibi masraflarınızı da en aza indirecektir.


İlgili İçerik; Durum Analizi Nedir? Durum Analizi Teknikleri

 

İlgili İçerik; Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler (KKEG) Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey

 

Ciro Nedir

 
 

Yıllık Ciro Ne Demek?

 

Ciro hesaplamasının farklı zaman diliminde yapılabileceğinden yukarıda bahsetmiştik. yıllık ciro ne demek sorusu için bir işletmenin ciro miktarının yıllık olarak hesaplanmasıdır diyebiliriz. Bir yıllık süreç baz alındığında, o yıl içinde yapılan vergi, kira, çeşitli ödemeler gibi giderlerin hesaba katılmadan hesaplanan, yalnızca o yıl içinde kasaya giren paranın göz önünde bulundurulduğu hesaplamaya yıllık ciro denir.

 

İlgili İçerik; Finansal Planlama Rehberi

 

İlgili İçerik; Promosyon Ürünlerle Satışlarınızı Arttırın

 

Yıllık Ciro Nedir

 

Ciro Hesaplama Nasıl Yapılır?

 

Ciro yönetiminde ve hesaplanmasında genel kabul görmüş iki ayrı yöntem vardır. Ciro nasıl hesaplanır sorusunun cevabına geçmeden önce bu iki ayrı yönteme hep birlikte bakalım:

 

Ciro Nasıl Hesaplanır?

 

Safi Hasılat Yöntemi

 

En güvenilir ciro hesaplama yöntemi olarak bilinir. Safi hasılat yönteminde, yurtiçi ve yurt dışı gelirler birlikte hesaplanır. Ancak bu hesaplamada indirim, iade, iskonto gibi gider kalemleri düşülür.

 

Örneğin bir işletmenin;

 
  • Yurt içi satışları toplamnına X,
  • Yurtdışı satışları toplamına Y,
  • Diğer gelirlerine de Z diyelim.
 

Bu firmanın gider kalemleri için de

 
  • Satış iskontolarına A,
  • Satış iadelerine B,
  • Diğer indirimlerine de C diyelim.
 

Bu örnekten hareketle ciro hesaplama için kullanılan safi hasılat yöntemin formülü şöyledir:

 
  • ( X + Y + Z) - ( A + B + C) şeklinde olacaktır.
 

(Yurt içi satış toplamı + yurtdışı satış toplamı + diğer gelirler) - (Satış iskontoları + satış iadeler + diğer indirimler) = ciro Gayri Safi Hasılat Yöntemi Gayri safi hasılat yöntemi ile ciro hesaplanırken yine tüm satışlar birlikte değerlendirilir ancak bu kez indirim, iade, iskonto gibi gider kalemleri toplam paradan düşülmez. Gayri Safi Hasılat Yöntemi, brüt hesaplama yöntemidir. Örneğin bir işletmenin;

  • Yurt içi satışları toplamnına X,
  • Yurtdışı satışları toplamına Y,
  • Diğer gelirlerine de Z diyelim.
 

Gayri safi hasılat yöntemi formülü:

 

( X + Y + Z)

 

(Yurt içi satış toplamı + yurtdışı satış toplamı + diğer gelirler) = ciro

 
İlgili İçerik; KDV Hesaplama Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey 


Safi Hasılat Yönetimi Nedir

 

Ciro Neden Hesaplanmalıdır?

 

İşletmelerin verimliliğini ve karlılığını saptamak için gelir gider kalemleri mutlaka hesaplanmalıdır. Gelir ve giderlerin hakkıyla hesaplanmadığı işletmelerin kar durumunun tespit edilmesi ve iş verimliliğinin saptanması mümkün değildir. Bu hesaplamalar yapılmadığında hiçbir işletme önünü göremez ve geleceğe dair planlar yapamaz.

 

Sürdürülebilir olmayan işletmeler ise kısa sürede pazar payını kaybetmeye ve iflas etmeye mahkumdur. Çünkü gelir hesaplaması yapılmadığı için zarar edip etmediklerini bilemezler ve dolayısı ile gereken tedbirleri alıp, iyileştirmeleri yapamazlar.

 

İşletmelerin belirli bir dönemde ne kadar kazanç elde ettiğinin bilinmesi ve bu kazılan para üzerinden maliyet ve diğer giderlerin çıkarılarak kar miktarının bulunması hayati bir öneme sahiptir. Her işletme ciro hesabı yapmak zorundadır.

 

Ciro Neden Hesaplanır

 

Ciro Kaybı Desteği Nedir?

 

Hepimizin bildiği üzere, 2019 yılı sonlarında başlayan ve tüm dünyaya yayılarak günümüze kadar etkilerini devam ettiren Covid 19 ( koronavirüs salgını) hemen her sektörü olumsuz etkilemiştir. Ticaret hayatının son derece kötü etkilendiği ve şirketlerin kazanç sağlamakta zorlandığı bu dönemde, pek çok işletme bir önceki yıla oranla çok daha az ciro yapmış, diğer bir deyişle ciro kaybı yaşamıştır.

 

Yaşanan bu olumsuz duruma karşın, işletmeleri korumak amacıyla Ticaret Bakanlığı bir dizi tedbir alma yoluna gitmiş ve bu tedbirler kapsamında farklı sektörlerdeki işletmeler için bir dizi destek paketi hazırlamıştır. İnsanların evlere kapandığı ve sosyal hayatın durma noktasına geldiği bu dönemde, özellikle yiyecek içecek sektörü önemli zararlara uğramış ve yapmakla yükümlü olduğu pek çok ödemesini yerine getirememiştir.

 

Ciro kaybı desteği, covid-19 salgınından en çok etkilenen yiyecek içecek sektörünün zararını telafi etmek için çıkarılan bir destek türüdür. Restoran, kafe, lokanta ve benzeri işletmeler için verilmesi kararlaştırılan ciro kaybı desteği, Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir. Konuyla ilgili düzenleme Resmi Gazetede yayımlanmış ve yürürlüğe konulmuştur.

 

İlgili İçerik; Corona Virüsüne Karşı E-ticaret Sitelerine Tavsiyeler

 

İlgili İçerik; Corona Virüsünün E-ticarete Etkisi

 

İlgili İçerik; Corona Virüsün Ekonomiye Etkisi ve E-Ticaret'in Yükselişi

 

Ciro Kaybı Desteği Nedir

 

Kimler Ciro Kaybı Desteğinden Faydalanabilir?

 

Şartları Ticaret Bakanlığınca belirlenen ve Resmi Gazete ile tebliğ edilen ciro kaybı desteği uyarınca:

 

2019 yılından önce ya da sonra başladığı işine devam ederek 27 Ocak 2021 tarihi itibari ile halen başladığı işine aktif olarak devam eden,

 

2021 yılı itibariyle devam eden vergi mükellefiyeti bulunan

 

2019 yılında, 3 milyon TL ve altında yıllık ciro yapan ve 2020 yılı itibari ile bu miktardan en az %50 ciro kaybına uğrayan

 

NACE 56 kodu ile belirtilen yiyecek, içecek sektöründe faaliyet gösteren ve KDV mükellefi olan işletme sahibi kişilere en az 2.000 TL ve en fazla 40.000 olmak üzere, kaybettiği ciro tutarının %3’üne denk gelecek biçimde ciro kaybı desteği ödemesi yapılacağı açıklanmıştır.

 

E-devlet üzerinden yapılabilecek başvuru formlarına “Ciro Kaybı Desteği Başvurusu” hizmeti bölümünden ulaşılabilir.

 

12 mart 2021 tarihinde başlayan ciro kaybı desteği ödemeleri,nin son başvuru tarihi 31 Mart 2021 olarak belirlenmiş ancak bu süre 30 Nisan 2021 tarihine kadar uzatılmıştır.

  
 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax