• Yazar Pınar Keleş
  • Güncellenme Tarihi 17 Ağustos 2023
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

Google Trends, 2006 yılında Google tarafından hayata geçirilen ve Google arama motorunu kullanan kişilerin yaptıkları aramalarda hangi kelimeleri ve cümle sorgularını kullandığı hakkında bilgi veren bir servistir. Google Trends üzerinden anahtar kelime araştırması yapan kişiler;

 
  • Belirli bir coğrafya
  • Belirli bir dil
  • Belirli zaman aralıklarında
 

Hangi anahtar kelimeler ile arama yapıldığını görebilmektedir. İstatiksel veriler olarak sizlere belirli bilgileri paylaşan bu program ile anahtar kelime araştırması yaparken Google sizlere arama yaptığınız anahtar kelimeler hakkında;

 
  • Farklı anahtar kelimeler arasında karşılaştırma yapma
  • Anahtar kelime araması yaptığınız kategoride hangi anahtar kelimelerin ön planda olduğu
  • Anahtar kelimeler ile en çok hangi illerden sorgulama yapıldığı
  • Görsel arama sonuçları, haber arama sonuçları, Google alışveriş sonuçları ve youtube arama sonuçlarından hangilerinde arama yapıldığını görebilme imkânı
  • Anahtar kelimeniz ile ilgili konuların ne olduğu
  • İlgili sorgularda nelerin hangi oranla aratıldığı
 

Hakkında bilgiler vermektedir. Bununla beraber Google Trends, sizlerin anahtar kelime planlaması yaparken diğer anahtar kelime fikirlerine ihtiyacınız olduğunu da göz önünde bulundurmakta ve bu fikirleri de sizinle paylaşmaktadır.

 

İlginizi Çekebilir; Ücretsiz Anahtar Kelime Planlayıcıları

 

İlginizi Çekebilir; E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri



Google Trends Nedir, Nasıl Kullanılır?

 

 

Google Trends’in anahtar kelime araştırması yapmak için oldukça önemli bir platform olduğunu sizlere aktardık. Google Trends Nedir, Nasıl Kullanılır yazımızın bu bölümünde ise Google Trends’i yakından tanıyalım

 

Google Trends Kullanıcılara neler sunar


 

Google Trends’e giren kişiler ilk olarak şu ekranla karşılaşmaktadırlar. Google Trends ekranında yer alan arama paneline bir arma terimi veya konu girerek ilk aramanızı gerçekleştirebilirsiniz. Panelde gözüken alt bölümde ise Amerika’da genellikle hangi konuların arandığını, dünya genelinde ‘’ Dünya Kupası ‘’ aramasının yoğunluğunu ve kategori bazlı Futbol ve Amerikan Futbolu aramalarının yoğunluğunu görebiliyorsunuz. Bu alanda gösterilen tüm veriler son 7 gün hesaba katılarak oluşturulmuş verilerdir.



Google Trends Nedir

 

Google Trends, kullanıcılarına haberler ve analizler hakkında da bilgi veren bir platformdur. Bu bölümde arama panelini Türkiye yaptığımız ve şu an gündemde Korona virüs olduğu için Google Haber aramalarında Korona virüs ile ilgili terimlerin Türkiye ve Dünya’da ne sıklıkla arandığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

Google Trends Nasıl Kullanılır?

 

Yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi Google, kullanıcılarına hangi konular ve arama terimlerinin ne kadar arandığını gösteren bir tablo sunmaktadır. Örneğin; Porto kelimesi ile ülkemizden yapılan arama sayısının 5 B+ olduğunu söylemek mümkündür. Bu veriler günlük ve haftalık olarak Google tarafından değiştirilmekte ve kullanıcılara fikir vermektedir.

 
 

Google yukarıda da gördüğünüz gibi Google Trends kullanıcılarının arama trendleri hakkında bilgi sahibi olabilmesi için yıllık olarak bu verileri toplamakta ve Google Trends kullanan kişiler ile paylaşmaktadır. Google’ın kullanıcılarına sağladığı bu hizmet sayesinde firmalar bir anahtar kelimenin hangi yıllarda ne kadar arandığını görebilmekte trend olan anahtar kelimeleri planlayarak daha fazla kişiye ulaşabilmektedir.

 
İlginizi Çekebilir; Google Analytics Filtreleme Raporları Nasıl Kullanılır? 
 
   

Google’ın 2006 yılında piyasaya sürdüğü Google Trends’in kullanıcılar ve işletmeler için faydası oldukça büyüktür. Google Trends Nedir, Nasıl Kullanılır adlı yazımızın bu bölümünde sizlere Google Trends’in Faydaları hakkında bilgi vereceğiz.

 
  • Google Trends, dünyada yapılan aramaların genellikle hangi konular hakkında olduğunu anlamamızı kavrar.

  • Google Trends verileri ile şahıs ve işletmeler özel günlerde yapılan dönemsel aramalar hakkında bilgi sahibi olabilmektedir.

  • Google Trends verilerini yıllık olarak bir grafik ile paylaştığı için sezonluk ve mevsimsel değişimlerin göz önünde bulundurularak hangi dönemlerde hangi aramaların yapıldığını görebilirsiniz.

  • Genellikle bu platform üzerinden yapılan aramaların hangi illerden yapıldığını görebilir ve hedef kitlenizin nerede yoğunlaştığını öğrenebilirsiniz.

  • Ülkemiz bazında 12 aylık bir süreçte karşılaştırma yapan Google Trends’i kullanarak yurtdışında yapılan aramalarda hangi terimlerin arandığını da görebilirsiniz. Özellikle bu yurtdışına satış yapmak isteyenler ve yabancı dilde blog yazanlar için oldukça faydalı bir özelliktir.

  • Seçilen anahtar kelimelere yılın hangi dönemlerinde eğilimin arttığını görebilirsiniz. Bununla beraber anahtar kelimelerinize yakın diğer anahtar kelimeler hakkında da bilgi alabilir ve böylece anahtar kelime planlamanızı daha kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
 

Google Trends’in anahtar kelime planlaması ve hedef kitle analizi yaparken işletmelere sağladığı faydalar oldukça büyüktür. Bu nedenle işletmeniz için Google Trends’i kullanmanız gerekmektedir. Gelin şimdi hep beraber Google Trends’i nasıl kullanabileceğinize bakalım.

 

İlgili İçerik; Google’a Nasıl Reklam Verilir

   

Google Trends nedir, Google Trends faydaları konuları hakkında sizlere bilgi verdikten sonra geldik Google Trends nasıl kullanılır sorumuza. Yazımızın bu bölümünde sizlere Google Trends kullanımı hakkında bilgi vereceğiz.

 

Google Trends Nasıl Kullanılır?

 

Google Trends’e giren kullanıcılar Google Trends ana sayfasında bulunan ‘’ Bir arama terimi veya konu girin’’ bölümüne Google Trends’te aramak istedikleri konu hakkında bilgi girmelidir. Biz ilk olarak e-ticaret terimi ile başlayalım.

 

Google Trends Kullanmak

 

E-ticaret ile ilgili yapılan aramada ilk olarak Google Trends sizlere bu konu hakkında yapılan aramaları zaman içinde gösterilen ilgi olarak paylaşacaktır. İlgili grafikte en yüksekte olan değer bu arama teriminin hangi ne dönemde en çok arandığını görmenize olanak sağlayacaktır. Aramızı Türkiye konumunda yapabileceğiniz gibi Trends’in özellikleri olan;

 
  • Farklı ülkeler
  • Farklı zaman dilimleri
  • Kategoriler
  • Youtube, Google arama sonuçları gibi aramalar için de gerçekleştirebilirsiniz.
 

Google Trends Özellikler

 

Google Trends’in alt bölümlerine indiğinizde e-ticaret terimi ile ilgili aramaların bir haritasını görecekseniz. Bu harita içerisinde koyu alanlar aramaların yoğunlaştığı bölgeleri sizlere gösterirken rengi açık olan alanlar ise arama yoğunluğunun azaldığı bölgeleri göstermektedir. Haritada gördüğünüz gri alanlar ise aramanın yapılmadığı illeri gösterecektir.

 

Google Trends fotoğrafta da gördüğünüz gibi e-ticaret terimi ile alakalı olan konuları sizlerle paylaşmaktadır. Bu konuların içerisinden seçtiğiniz bir konuya tıklayarak bu konuda en çok yapılan aramaları görebilirsiniz.

 

Google Trends’in kullanıcılarına sunduğu başka bir özellik ise bu konu ile ilgili sorulardır. Bu bölüm aradığınız anahtar kelime için genellikle kullanıcıların Google arama motorunda nasıl arama yaptığını sizlere göstermektedir. Burada yer alan soruların yanında büyük çıkış, + %1,500, + %300 gibi değerler görüyorsunuz. Bu değerler ilgili aramaların % kaç arttığını sizlere göstermektedir.

 

Google Trends anahtar kelime aramaları için karşılaştırma imkânı da sunan bir platformdur. Şimdi gelin ‘’ e-ticaret ve e ticaret’’ aramalarını karşılaştıralım.

 

Google Trends Anahtar Kelime

 

Yukarıda sizlerle paylaştığımız fotoğrafta da görebileceğiniz gibi Google’dan e ticaret kelimesinde arama yapan kişilerin sayısı daha fazladır. Buradan şu sonucu çıkarabilirsiniz; içeriklerinizi yazarken e-ticaret olarak başlık vermek yerine e ticaret başlığını kullanarak daha fazla arama sonucunda ön planda olabilirsiniz. Bu nedenle Blog yazısı, youtube içeriği, haber metni gibi içerik türlerini oluştururken Google Trends’ten fikir almalısınız.

 

Not: Google Trends’ten yapacağınız aramalarda ‘’e-ticaret’’ şeklinde iki tırnak işareti kullanırsanız daha tutarlı sonuçlara ulaşmanız mümkün. Anahtar kelimelerinizin arasına + işareti ekleyerek ya da anlamı katabilir ve bir araştırma içerisinde birden fazla sonuç alabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilir: Ücretli ve Ücretsiz SEO Araçları

 
İlginizi Çekebilir: Google Ads Hedef Kitle Belirleme İpuçları

 

Ticimax ile E-ticaret Sitenizi Hayata Geçirin

 

E-ticaret yapmak isteyen firmalar tarafından en çok tercih edilen e-ticaret alt yapılarından birisi olan Ticimax e-ticaret alt yapılarında bulunan en gelişmiş seo , blog, sosyal medya modülü ve dönüşüm izleme modülleri sayesinde siz de e-ticaret sitenizi kolay bir şekilde geliştirebilirsiniz.

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<