• Yazar Pınar Keleş
  • Güncellenme Tarihi 08 Mart 2024
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

E-ticaret ile internetten satış yapan kişi ve işletmeler ürün ve hizmetlerini güvenli bir şekilde satmak isterken internetten alışveriş yapmak isteyen kişiler ise güvenli alışveriş yapmayı istemektedir. Alıcılar ve satıcılar arasında güven kazanılmadığı takdirde ise internetten yapılan alışveriş oranları azalmaktadır. Bunun önüne geçmek isteyen markalar, e-ticaret siteleri ve e-ticaret pazaryeri platformları ise güvenli e-ticaret sitemini kurmaktadır.

 

Güvenli e-ticaret sistemi yani GET, internetten yapılan alışverişlerde hem alıcıyı hem de satıcıyı koruyan bir sistemdir ve güvenli e-ticaret sistemlerine olan talep her geçen gün artış göstermektedir. Peki nedir bu güvenli e-ticaret? Gelip hep beraber güvenli e-ticaret nedir ve get sistemi hakkında bilmeniz gerekenlere bir göz atalım.


Güvenli e-Ticaret (GeT) Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Güvenli E-ticaret (GET) Nedir?

 

Güvenli e-ticaret ya da Get Sistemi, alıcı ve satıcıyı koruyan ve alışverişin güvenli olmasını sağlayan bir sistemdir. Genellikle güvenli e-ticaret sistemleri C2C ( consumer to consumer) yani tüketiciden tüketiciye alışverişlerin gerçekleştiği sitelerde ve pazaryeri platformlarında kullanılan bir sistemdir.

 

Güvenli e-ticaret sistemleri sayesinde e-ticaret sistemleri komisyonlarını alırken alıcı ve satıcılar arasındaki para alışverişinin ise belirli bir onay sisteminin sonrasında gerçekleşmesini sağlamaktadır. Bu da C2C alışverişlerde hem tüketicinin hem de satıcının korunmasını sağlamaktadır.


İlgili İçerik; İnternetten Alışveriş Yapmak Güvenli mi? 


Güvenli E-ticaret (GET) Nedir?

 

Güvenli E-ticaret (GET) Avantajları Nelerdir?

 

Güvenli e-ticaret sistemleri yani GET’ler, alıcılar ve satıcılar için oldukça avantaj sağlayan sistemlerdir. Güvenli E-ticaret (GET) Avantajları şunlardır:

 
  • Güvenli e-ticaret sistemlerinde yapılan alışverişlerin tutarı güvence altındadır.
  • Güvenli e-ticaret sistemleri e-ticarette sahteciliğin önlenmesini sağlar.
  • Güvenli e-ticaret sistemleri sayesinde alıcılar ve satıcılar risk almadan ticaret yapabilmektedir.
  • Satıcılar ilgili ürün ve hizmet ellerine ulaştıkları takdirde ödemeyi onaylayacakları için
  • dolandırıcılıktan korunmaktadır.
  • Get sistemi hem alıcıları hem de satıcıları üyelik sözleşmesi çerçevesinde koruyan sistemlerdir.
  • Belirtilen niteliklere sahip olmayan ürünler alıcıların eline ulaştığı takdirde güvenli ödeme sistemleri sayesinde alıcılar ürünü onaylamayabilmekte ve kolayca iade edebilmektedir.
  • GET sisteminde iade kargo ücretlerinin kime ait olduğu üyelik sözleşmesinde açık bir şekilde belirtilmektedir. Bu da hem satıcıyı hem de alıcıyı korumaktadır.
  • Get ile satış sisteminde alışveriş tutarı havuzda bekletildiği için paranız güvence altındadır ve alışveriş sonlandıktan sonra ilgili kişinin hesabına aktarılmaktadır.
  • Alıcı ve satıcı yüz yüze gelmeden alışverişin gerçekleşmesini sağlar.
  • Güvenli e-ticaret sistemlerinde satıcılar ürün ve hizmetleri kargoladıktan sonra kargo bilgisini sisteme girmektedir. Böylece alıcılar ürünlerini takip edebilmektedir.
  • C2C e-ticaret sitelerinde ürün ve hizmet satan kişiler bir değerlendirme aldıkları zaman bu değerlendirmeler profillerinde görülür ve bu da ilerleyen dönemlerde satışların artmasına yardımcı olur.
 

GET ile satış sisteminin hem alıcılar hem de satıcılar için sağladığı avantajlar bunlardır. Bu tür avantajlardan yararlanarak sizler de internetten satış yapabilmek için güvenilir e-ticaret sistemleri kullanılan platformları tercih edebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Firewall (Güvenlik Duvarı) Nedir, Nasıl Çalışır ve Neden Önemlidir?


Güvenli E-ticaret (GET) Avantajları Nelerdir?

 

Güvenilir E-ticaret Sistemi (GET) Dezavantajları


Güvenilir e-ticaret sistemleri her ne kadar alıcı ve satıcıları koruyan bir sistem olsa da bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Genellikle dezavantajlar incelendiğinde bu sistemlerin satıcılar için dezavantajlı olabileceği görülmektedir.  
  • Üyelik sözleşmesinde genellikle kargo ücretleri satıcılar tarafından karşılandığı için pazaryeri platformları üzerinden ürün satan kişiler iptal ve iade durumlarında kargo ücretleri ile karşı karşıya kalmaktadır.
  • Pazaryeri platformlarında kullanılan güvenilir e-ticaret sistemleri çoğu zaman iade sürecinin sonunda ürün ücretini yansıtır. Bu da internetten ürün satan kişilerin satış tutarlarına geç ulaşmasına neden olur.
  • Müşterinin onay verme süreci uzadığı takdirde ilgili ürün ücretini almanız gecikebilir.
  • Satıcının yanlış gönderdiği ürün ve hizmetler alıcıların paralarını boşuna bağlamasına neden olmaktadır.
 

Çok büyük dezavantajlar olmasa da bu tür dezavantajların get sistemlerinde bulunduğunu söylemek mümkündür.


Güvenilir E-ticaret Sistemi (GET) Dezavantajları

 

Get Sistemi ile Satış Nasıl Çalışır?

 

Genellikle C2C yani tüketiciden tüketiciye satış sitelerinde ya da e-ticaret pazaryeri platformlarında kullanılan Get yani güvenli e-ticaret sisteminin belirli bir çalışma sistemi bulunmaktadır. Gelin şimdi hep beraber get sistemi ile satış nasıl çalışır bir göz atalım.

 
  • Müşteriler e-ticaret pazaryeri platformları ya da C2C satış siteleri üzerinden satın almak istediği ürüne karar verir.
  • Ürünü sepetine ekler ve ödemesini yapar.
  • Ürün ödemesi gerçekleştikten sonra ilgili ürünün ücreti aracılık yapan pazaryeri ya da platformun havuzuna aktarılır.
  • Ürünü satan kişiler ilgili siparişi kargolamak için ürünü hazırlar ve çalıştıkları kargo firmasına iletir.
  • Kargo firması internetten satılan ürünü tüketiciye teslim eder.
  • Tüketici satın aldığı ürün eline ulaştıktan sonra inceler.
  • Üründe herhangi bir problem yoksa, görselde göründüğü ve açıklamalarda anlatıldığı gibiyse alıcı ürün onaylar.
  • Müşteri kontrolü sağlandıktan ve ürün onaylandıktan sonra ilgili ürünün ücreti belirtilen iş günü içerisinde satıcının hesabına yatırılır.
 

Fakat müşteri ürünü satın aldıktan ve eline ulaştıktan sonra beğenmezse süreçte farklılıklar yaşanır. Müşterinin ilgili ürünü satın almaktan vazgeçtiği durumlarda;

 
  • Ürün müşteri tarafından paketlenir ve kargo firmasına iletilir.
  • Kargo firması satıcının ürünü kendisine teslim eder.
  • Ürünü satan kişi sattığı ürüne ulaştıktan sonra incelemelerini yapar ve üründe bir problem olup olmadığını tespit eder.
 

Üründe bir problem yoksa satıcılar ilgili ürünün iadesini kabul eder ve belirlenen süre geçtikten sonra ürünün ücreti alıcıya geri ödenir. Üründe bir problem olduğu durumlarda ise satıcının itirazı gerçekleşir ve ürün platform tarafından incelemeye alınarak karar verilir.

 

İlgili İçerik; Güven Damgası Nedir?


Get Sistemi ile Satış Nasıl Çalışır?

 

Güvenli E-ticaret Sistemlerinde İade Kargo Ücreti Kime Aittir?

 

Güvenli E-ticaret Sistemlerini kullanacak kişi ve işletmelerin en çok yanıt aradığı sorulardan birisi de iade kargo ücretleri kime aittir sorusudur. Genellikle get sistemi ile satış yaparken kişilerin bir üyelik sözleşmesi doldurması gerekir.

 

Üyelik sözleşmelerinde ise iade kargo ücretlerinin kime ait olduğu açık bir şekilde belirtilir. Genellikle güvenli e-ticaret sistemleri ile yapılan satışlarda iade kargo ücretleri alıcılara ait olur fakat bazı platformlarda get sistemi ile satış yapıldığında iade kargo ücretlerinin satıcılara ait olduğu da görülmektedir.

 

Bu nedenle internetten satış yapacak olanların C2C e-ticaret sitelerine kaydolurken üyelik sözleşmesini iyi bir şekilde incelemesi ve iade kargo ücretinin kime ait olduğu iyi bir şekilde kavrayarak satış yapması gerekir.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Ve Güvenlik Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Güvenli E-ticaret Sistemlerinde İade Kargo Ücreti Kime Aittir?

 

E-ticarette Güvenliğin Sağlanması

 

E-ticaret siteleri üzerinden de satış yapan kişilerin sitelerinde güvenliği sağlaması gerekmektedir. Çünkü internetten ürün ve hizmet satın alan kişiler her zaman güvenilir e-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapmayı tercih etmektedir. Bu nedenle e-ticarette güvenliği sağlamak için dikkat etmeniz gereken belirli şeyler bulunmaktadır.

 
  • E-ticaret sitenizi kurarken SSL sertifikası ekleyin.
  • E-ticaret altyapınızın profesyonel olmasına özen gösterin.
  • Sanal pos firmanızı iyi bir şekilde seçin.
  • E-ticaret ödemelerinizi alırken 3d secure sistemlerini kullanın ve müşterilerinizin güvende kalmasına yardımcı olun.
 

Bunları önemseyerek sizler de e-ticaret sitenizde güvenilirliği sağlayabilir ve böylece müşterilerinize güven verebilirsiniz.
 

E-ticaret sitenizde güveni artırmak için 15 yılı aşkın süredir e-ticaret sektöründeki firmalara hizmet veren Ticimax ile e-ticaret sitenizi kurabilirsiniz. Altyapımızda yer alan SSL sertifikası, sanal pos entegrasyonu, 3d secure ile ödeme gibi özelliklerden yararlanabilir ve böylece müşterilerinizin güvenilir bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapmasını sağlayabilirsiniz.



E-ticarette Güvenliğin Sağlanması

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<