İşlerini geliştirmek isteyen her markanın belirli dönemlerde işlerini analiz etmesi gerekiyor. İş analizleri çalışmaları sayesinde işletmeler iş planlarının, gereksinimlerini ve sorunlarını daha kolay bir şekilde kontrol ediyor. Kısacası iş analizi sayesinde markalar işlerini en ince ayrıntısına kadar inceleme fırsatı yakalıyor. İş analizi, işletmelerin önem vermesi gereken süreçler arasında yer alıyor ve analiz çalışmaları yapmak için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunuyor.
İş Analizi Hakkında Bilmeniz Gereken Püf Noktalar adlı bu yazımızda sizlere iş analizi , iş analizinin önemi, iş analizinin işlevi be iş analizinin püf noktaları hakkında bilgiler vereceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyerek iş analizi hakkında daha fazla bilgi edinebilir ve doğru analiz çalışmaları yaparak işinizi geliştirebilirsiniz.
İlgili İçerik; Durum Analizi Nedir? Durum Analizi Teknikleri
İş Analizi Nedir?
İş analizi, bir işin planını, gereksinimlerini analiz etmek ve var olan ya da karşılaşılabilecek sorunları belirlemek ve bu sorunlara çözümler üretmek için yapılan analizlere verilen isimdir.
Kısacası iş analizi sayesinde markalar mevcut işlerinin durumunu, işlerini geliştirmek için olan gereksinimlerini ve işlerinde karşılaşabilecekleri problemleri tespit etmekte ve bunları geliştirmek için kararlar almaktadır.
İş Analizinin Önemi Nedir?
İş analizi, bir işletmede yapılan ya da yapılacak olan işlerin etkili, doğru ve sağlıklı bir şekilde yapılıp yapılmadığını gösteren çalışmalardır. Genellikle bilimsel yöntemler kullanılarak yapılan iş analizleri;
- Gereksinimleri belirlemek
- Gereksinimleri karşılamak
- Sorunlara çözümler üretmek
- İşin etkisini arttırmak
- Başarıya ulaşmak
- Objektif ölçümleme çalışmaları yapmak
İçin yapılan çalışmalardır. İş analizi çalışmalarında yapılan analizler yalnızca işin analizine odaklandığı için belirli yöntemler kullanılmaktadır.
İlgili İçerik; Rekabet Analizinin Şirketler İçin Önemi
İş Analizinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
İş analizi yaparken iş analistleri genellikle belirli bilimsel araştırma yöntemlerinden yararlanarak hareket etmektedir.
- Anket çalışmaları
- Mülakat
- Gözlem
Teknikleri analistlerin iş gereksinimlerini tanımlamak, iş gereksinimlerini incelemek ve yönetim yapmak için kullandığı tekniklerdir.
- Anket; Bir konu hakkında bilgi toplamak ve kişilerin bu konu hakkındaki duygu ve düşüncelerini anlamak için soru listeleri ile bilgi toplandığı yöntemdir.
- Mülakat; Araştırma yapılan konu hakkında bilgi edinmek için kişilerle yüz yüze görüşüldüğü ve hazırlanan soruların kişilere yönetildiği bilimsel yöntemdir.
- Gözlem; Bir bilgiye ulaşabilmek için belirli takip metotlarıyla ve belirli kayıt yöntemleri ile kişilerin dikkatli bir şekilde izlendiği araştırma metodudur.
Anket, mülakat ve gözlem metotları arasından iş analistleri en çok anketler ile araştırmalar yapmayı tercih etmektedir. Anketler her ne kadar kolay bir araştırma yöntemi olsa da iş analiz süreçlerinde maliyetlerin artmasına neden olmakta ve doğru bilgiye ulaşılmasını zorlaştıran çalışmalardır.
Birçok firma yalnızca bir araştırma yöntemi kullanarak hareket ederken birçok firma da çoklu araştırma yöntemleri kullanarak hareket etmeyi tercih etmektedir. Sizler de iş analizi örneklerinde en çok kullanılan araştırma yöntemlerini tespit edebilir ve hangi yöntemler ile analiz yapmanız gerektiğine karar verebilirsiniz.
İş Analizi Araçları Nelerdir?
İş analizi yapılırken kullanılabilecek birçok araç bulunmaktadır fakat her aracın kullanım alanı birbirinden farklıdır.
- Visure
- IBM Rational
- BPMN
- Advanseez
- LucidChart
İş analizi araçları arasında en çok kullanılan araçlardır.
- Visure; İş analizini kolaylaştıracak iş analiz araçlarından birisi olan Visure, 8 farklı kalite göstergesine göre gereksinimlerinizi tanımak, bu gereksinimleri izlemek ve yönetmek için kullanabileceğiniz bir araçtır.
- IBM Rational; 1981 yılında piyasaya sürülen bu araç da Visure gibi gereksinim tanıma, izleme ve gereksinimleri yönetmek için kullanılan araçlar arasında yer almaktadır.
- BPMN; Business Process Model and Notation anlamına gelen BPMN, grafiksel bir gösterimdir ve genellikle iş süreçlerini belirlemede kullanılmaktadır. Kısacası iş süreçlerinizi belirlerken modellemeler yapmanıza olanak sağlamaktadır.
- Advanseez; ortak çalışma araçları içerisinde yer alan Advanseez, yaptığınız stratejik planlamalar ile verimliliğinizi arttırmayı sağlayan araçlardan birisidir.
- Lucid Chart; İş analizi süreçlerinde iş birliği yapmak ve verimliliği arttırmak için kullanılan araçlardan birisidir.
Kısacası iş analiz süreçlerinde kullanılabilecek araçlar işletmenizin ihtiyaçlarına göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle iş analizi yapmadan önce işletmenizin ihtiyaçlarını doğru bir şekilde tespit etmeli ve kullanacağınız araçların hangileri olduğuna karar vermeniz gerekmektedir.
İlgili İçerik; Sosyal Medya Raporlama ve Analiz Nasıl Yapılır?
İş Analizi Teknikleri
İş analizi nasıl yapılır sorusuna yanıt arıyorsanız bu noktada belirli analiz yöntemleri ile farklı iş analizi çalışmaları yapıldığını bilmeniz gerekmektedir.
- Pestle Analizi
- Catwoe Analizi
- Most Analizi
- Swot Analizi
İş analizi yapacakların kullanabileceği analiz yöntemleridir ve her analiz yönteminin amacı birbirine göre değişiklik göstermektedir.
Pestle Analizi Nedir?
Pestle Analizi ( Pest Analizi ), iş analizi çalışmaları yapacak olan iş analistlerinin mikro ve makro faktörleri tanımlamalarını ve bu faktörleri değerlendirmelerini sağlayan analiz türüdür. Genellikle pest analizi farklı bir ülke pazarında giriş yapmak ve bu pazarda satış yapacak işletmeler tarafından kullanılan analiz yöntemleri arasında yer almaktadır.
- Süreç
- Pazar
- Dış Etkenler
Analizin temelinde yer alan unsurlardır. Ekonomi, Ekoloji, Teknoloji, Politika gibi adlandırılan dış faktörlerin tanımlanması ve analiz edilmesi için kullanılan bir analiz yöntemidir.
Catwoe Analizi Nedir?
İş analiz teknikleri arasında yer alan Catwoe analizinde analistler genellikle;
- Problem
- Sorunlara
Odaklanmaktadır. Kısacası bu analiz yöntemi sorunlu sistemlerin çözümünde kullanılmaktadır. Çözüme ulaşılabilmesi için de ilgisi sorunun net bir şekilde tespit edilmesi ve tanımlanması gerekmektedir. Catwoe analizi aslında işletmelerin isteklerine odaklanabilmeleri için yarattığı kontrol listeleri olarak da düşünebilmektedir.
Catwoe analizi sayesinde markalar problemlerini kolay bir şekilde tespit edebilmekte ve bu problemler için çözüm önerileri üretmektedir. Problemler çözüldüğü takdirde ise iş süreçlerinde ortaklarının etkinliğini arttırmaktadır.
Sizler de iş süreçlerinizde problemler olduğunu düşünüyorsanız bu problemleri çözüme kavuşturmak için iş analiz teknikleri arasında yer alan Catwoe analizini kullanabilirsiniz.
Most Analizi Nedir?
Most analizi, firmaların mevcut konumunu belirlemek ve performanslarını geliştirmek için kullandığı bir analiz yöntemidir. Mission, Objectives, Strategies, Tactics kelimelerinin baş harflerini temsi eden bu iş analizi türü konumunuzu belirlerken;
- Misyon
- Hedef
- Stratejiler
- Taktikler
İle bağlantılı bir şekilde analiz yapmanıza olanak sağlar. Genellikle nelerin ön planda tutulacağı belirlendiği için iş analizi yaparken dağılmanız engellenir ve böylece doğru bir şekilde analiz yapmanızı sağlar.
SWOT Analizi Nedir?
İş analiz teknikleri arasında oldukça önemli bir analiz yöntemi olan SWOT Analizi, markaların;
- Güçlü yönler
- Zayıf yönler
- Riskler
- Fırsatlar
Gibi alanlardaki analizlerini kapsayan bir tekniktir. Genellikle SWOT analizinde işletmeler güçlü ve zayıf yönlerini belirler, ardından zayıf yönlerini geliştirmek için ne tür stratejiler uygulamaları gerektiğine karar verir. Son olarak bu stratejilerin doğru olup olmadığı denetlenir.
İlgili İçerik; SWOT Analizi Nedir, Neden Önemlidir?
Ticimax E-ticaret Alt Yapıları İle İşinizi Geliştirin
E-ticaret sitesi kurmak için sizler de Ticimax e-ticaret alt yapılarını tercih edin. Ticimax e-ticaret alt yapılarında yer alan;
- Sipariş yönetim modülü
- Güçlü raporlama özelliği
- Muhasebe Entegrasyonları
- Dönüşüm Arttırma Modülleri
- E-ticaret Kampanyaları
- Sosyal Medya Pazarlama Özellikleri
- Gelişmiş SEO Modülleri
Gibi modül ve özellikleri kullanabilirsiniz. Ticimax e-ticaret paketlerinde yer alan gelişmiş modül ve özellikler sayesinde e-ticaret firmanızı geliştirebilir ve daha fazla satış yaparak e-ticarette başarılı firmalar arasında yer alabilirsiniz.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!