Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Karadağ'da Şirket Kurmak

Güncelleme Tarihi: 04.08.2023

İçindekiler;

Avrupa’nın güneydoğusunda yer alan ülkelerden birisi olan Karadağ’da şirket kurmak son dönemlerin en popüler konuları arasında yer alıyor. Kişiler Karadağ’da şirket kuruluşu yaptıktan sonra bir yıllık oturum izni alabiliyor ve beş yılın sonunda ise oturum izinlerini süresiz oturum iznine çevirebiliyor.

 

700.000’e yakın nüfusu olan Karadağ özellikle İtalya ve Hırvatistan’a komşu olmasından dolayı da şirket kuruluşu için tercih edilen ülkeler arasında yer alıyor. 2025 yılı itibariyle Avrupa Birliği’ne girmesi beklenen bu ülkede şirket kurmak için belirli evraklar toplanarak başvuru yapılabiliyor.

 

Karadağ’da Şirket Kurmak: Karadağ’da Şirket Nasıl Kurulur adlı bu yazımızda sizlere Karadağ’da şirket kuruluşu için bilmeniz gerekenlerden bahsedeceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyerek Karadağ’da şirket kuruluşunun tüm detaylarını öğrenebilirsiniz.

 

Okumanızı Öneririz: Yurt Dışında Şirket Kurma Rehberi

 

Karadağ

 

Avrupa’nın güneydoğusunda yer alan ülkelerden birisi olan Karadağ, Balkanların Adriyatik kıyısında bulunmaktadır. Karadağ’ın başkenti Podgoritsa’dır ve ülkede Euro resmi para birimi olarak kullanılmaktadır.

 

700.000 kişiye yakın nüfusu bulunan Karadağ jeopolitik konumu gereğince de oldukça önemli bir ülkedir. Karadağ’ın kuzeyinde Bosna Hersek, kuzey doğusunda Sırbistan, doğusunda Kosova, güneydoğusunda Arnavutluk, batısında ise Hırvatistan ve Adriyatik denizi yer almaktadır.

 

Karadağ’da Şirket Kurmanın Avantajları


Karadağ’da Şirket Kurmanın Avantajları
 

Karadağ’da şirket kurmak aslına bakıldığında kişilere birçok avantaj sağlıyor. Genellikle çoğu kişi oturum izni almak için Karadağ’da şirket kurmak istese de bunun dışında birçok avantaj da bulunuyor. İşte Karadağ’da Şirket Kurmanın Avantajları:

 
  • 2025 yılında Karadağ’ın Avrupa Birliğine girmesi bekleniyor.
  • Avrupa Birliği’ne girdiği takdirde Karadağ’da şirket kuran kişiler Avrupa ülkelerine hizmet verebilmektedir.
  • Oturum izni olan kişiler Avrupa’da serbest dolaşım hakkı elde edecektir.
  • Şirket 5 yıl boyunca aktif kaldıktan sonra kalıcı oturum iznine başvurmanız mümkündür.
  • Karadağ’da şirketlerin ödeyeceği kurumlar vergisi %9 oranındadır.
  • Şirketlerin Türkiye, Rusya, Ukrayna, AB ülkeler, CEFTA ülkeleri ve EFTA ülkeleri ile serbest ticaret anlaşması vardır.
  • Karadağ’da şirket kuruluşu yapan kişi ve işletmeler serbest ticaret anlaşmalarından yararlanabilmektedir.
  • Karadağ’da kişilerin gayrimenkul alım hakkı sınırlıdır fakat şirketler sınırsız sayıda gayrimenkul alabilmektedir.
  • 2017 yılında NATO üyesi olan Karadağ oldukça güvenli bir ülkedir.
  • Karadağ’ın yaşam maliyetleri oldukça ucuzdur.
  • Karadağ’da şirket kuran kişiler Türkiye ile vizesiz seyahat anlaşması olduğu için Karadağ’daki şirketlerini Türkiye’den yönetebileceklerdir.
  • Kişiler az bir sermaye ile Karadağ’da şirket kurabilir. Şirket kurma süreçleri yaklaşık 5 iş günü sürmektedir ve ofis kiraları oldukça uygundur.
 

Karadağ’da şirket kurmanın avantajlarından yararlanmak isteyen kişiler başvuru süreçlerini tamamlamalıdır.

 

Okumanızı Öneririz: E-ticaret Nasıl Yapılır?

 

Karadağ’da Şirket Kurma Maliyeti


Karadağ’da Şirket Kurma Maliyeti
 

Karadağ’da şirket kuruluşu yaparken belirli masraflar ödenmektedir. Karadağ’da şirket kurmanın maliyeti şunlardır:

 
Harcama Türü Tutar
Şirket Kuruluşu İçin Sermaye 1 Euro ile 25.000 Euro arasındadeğişmektedir
Şirket Kuruluş Sözleşme Onayı 31 Euro
Şirket Kaydı ve Yayınlama Ücreti 22 Euro
Şirket Mührü 30-40 Euro
Belediye Bilgilendirici İdari Ücret 3 Euro
 

Karadağ’da limited şirket kuracak olan kişiler yaklaşık 100 Euro’luk masraf ile şirket kuruluşlarını gerçekleştirebilmektedir. Limited şirketlerde şirket kurma masrafları oldukça azken anonim şirketlerde ise sermaye kaynaklı masraflar artış göstermektedir.

 

Karadağ’da Kurulabilecek Şirket Türleri

 

Karadağ’da şirket kurarken tercih edebileceğiniz belirli şirket türleri bulunmaktadır. Karadağ’da Kurulabilecek Şirket Türleri şunlardır:

 
  • Limited Şirket
  • Anonim Şirket
  • Yabancı Şirket Şubesi
 

Genellikle Karadağ’da şirket kuracak olan kişiler az sermaye gerektirdiği için limited şirket kurmayı tercih etmektedir fakat anonim ve yabancı şirket şubesi kurmak isteyen kişi sayısı da bir hayli fazladır.

 

Okumanızı Öneririz: Kanada'ya Satış Yapmak: Kanada'ya Ürün Nasıl Satılır?

 

Karadağ’da Limited Şirket Kuruluşu


Karadağ’da Limited Şirket Kuruluşu
 

Karadağ’da limited şirketler en çok tercih edilen şirket türleri arasında yer alıyor. Limited şirket kurmak için 1 kurucu ve en az 1 Euro sermaye gösterilmesi şartı aranıyor. Karadağ’da Limited Şirket kuruluşu için şirket kuruluş belgesi, kayıt formu ve kuruluş kararı sözleşmesinin hazırlanması gerekiyor.

 

Karadağ’da Anonim Şirket Kuruluşu


Karadağ’da Anonim Şirket Kuruluşu
 

Karadağ’da kurabileceğiniz şirket türlerinden biri de anonim şirketlerdir. Karadağ’da anonim şirket kurmak için en az 2 adet kurucu üyenin bulunması gerekir ve anonim şirket kurma sürecinde 25.000 Euro sermaye istenir.

 

Karadağ’da Anonim Şirket kurarken de şirket kuruluş belgeleri, yönetim kuruluna ait sosyal güvenlik numaraları, yönetim kurulunun üye bilgileri ve yönetici adları, genel müdür, denetçi ve sekreterlere yönelik ad soyad bilgisi ve adresleri, menkul kıymetler komisyonunun kararı, firma yükümlülüklerine yönelik imzalı beyan, kayıt formu belgeleri gereklidir.

 

Karadağ’da Şirket Şubesi Açmak

 

Karadağ’da iş kurmak isteyenlerin tercih ettiği yöntemlerden bir diğeri de yabancı şirket şubesi açmak. Şirketler ana şirketlerine bağlı ve aynı sektörde faaliyet yürütecekleri yabancı şubelerini Karadağ’da açabilmektedir.

 

Karadağ’da yabancı şirket şubesi açmak için şirket tüzüğünün onaylı olması ve tercüme edilmiş olması gerekir. Bunun yanı sıra şirketin faaliyet yürüttüğü ana ülkedeki kayıt referansı ve diğer evraklar da talep edilmektedir. İşletmeler belirli şartları yerine getirerek yabancı şirket şubesi açabilmektedir.

 

Karadağ’da şirket şubesi açmak için yerine getirilmesi gereken şartlar şunlardır:

 
  • Karadağ’da açacağınız şubenin ana şirket ile aynı adı taşıması gerekir ve aynı ticari adla faaliyet göstermesi gerekmektedir.
  • Şirketin ve şubenin aynı faaliyetleri yürütmesi önemlidir.
  • Şirket şubesi açarken hisseli sermayeye ihtiyaç yoktur fakat sermaye miktarını ana şirketin belirlemesi gerekir.
  • Karadağ’da bulunacak olan şubeye en az bir hissedar atanması gerekir. Bununla beraber yönetici atamasının da yapılması gerekmektedir.
  • Yetkili makamlar tarafından verilecek olan kayıt sertifikasının alınması gerekir.
 

Karadağ’da şirket şubesi açmak için bu şartları yerine getiren firmalar şirketlerini hızlı bir şekilde açabilecek ve aynı sektörde faaliyet göstermeye devam edebilecektir.

 

Okumanızı Öneririz: E-ticaret Sitesi Kurmak

 

Karadağ’da Şirket Kuruluş Süresi


Karadağ’da Şirket Kuruluş Süresi
 

Her ülkede olduğu gibi Karadağ’da da şirket kuruluşu için öngörülen bir süre bulunmaktadır. Kurulacak şirket türüne göre kuruluş süresi değişiklik gösterebilecek olsa da 7-10 iş günü içerisinde Karadağ’da şirket kurmanız mümkündür.

 

Karadağ’da Şirket Kurmak için Ülkede Bulunmak Gerekiyor mu?

 

Karadağ’da bir şirket ya da iş kurmak için fiziki olarak ülkede bulunma zorunluluğu yoktur. Karadağ’da şube açmak isteyen işletmelerin de atamasını yaptığı yöneticiler aynı haklara sahiptir. Yani şube açan firmaların yöneticilerinin de Karadağ’da bulunması zorunlu değildir.

 

Karadağ’da Şirket Kurarak Oturum Alınabilir mi?

 

Karadağ’da şirket kuruluşu yapan kişilerin oturum izni alma hakkı bulunur. Genellikle şirket kuruluşu ile beraber oturum izni 1 yıl olarak verilmektedir ve oturum izninin yenilenmesi gerekir. Karadağ’da kurulan şirketler 5 yıl boyunca açık kaldığı takdirde süresiz oturum iznine başvurmanız mümkündür.

 

Karadağ’da Şirket Kurup Vatandaşlık Alınabilir mi?

 

Karadağ’da şirket kuran kişiler vatandaşlık başvurusu yapma hakkına sahiptir. Özel Yatırım Programı ya da Ekonomik Vatandaşlık Programına başvuran ve Karadağ hükümet fonuna 100.000 Euro’luk yatırım yapanlar vatandaşlık başvurusunda bulunma hakkına sahiptir.

 

Ticimax’la Karadağ’a Satış Yapın

 

Ticimax altyapısı ile sizler de ürünlerinizi Karadağ’da satabilirsiniz. Ticimax ile e-ihracat sitenizi kurabilir, ürün ve hizmetlerinizi yükleyerek Karadağ’a satış yapabilirsiniz. Ticimax e-ihracat paketlerinde yer alan modül ve özellikler sayesinde markanızı hızlı bir şekilde büyütebilir ve kârlılığınızı artırabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax