• Yazar Tolga Sefa Ağyıldız
  • Güncellenme Tarihi 11 Temmuz 2023
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

Kişiye özel pazarlama, bireysel pazarlama ya da kişiselleştirilmiş pazarlama, şirketlerin mevcut veya potansiyel müşterilere kişiselleştirilmiş mesajlar, ürün teklifleri, fırsatlar sundukları bir pazarlama stratejisidir. Kişiye özel pazarlama rekabet ortamında öne çıkmak için ideal bir pazarlama türüdür. Yazımızdan kişiye özel pazarlama örnekleri ve kişiye özel pazarlama teknikleri konusunda detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

Kişiye Özel Pazarlama ile Müşterilerinizi Etkileyin

 

Kişiye Özel Pazarlama Nedir?

 

Kişiselleştirilmiş pazarlama şirketlerin; veri toplama, analiz etme ve otomasyon teknolojisini kullanma yoluyla hedef kitlesine kişiselleştirilmiş içerik sunduğu bir stratejinin uygulanmasıdır. Kişiye özel pazarlama amacı, her biri ile bireysel olarak iletişim kurarak müşterilerin veya potansiyel müşterilerin ilgisini çekmeye çalışmaktır.

 

Kişiye Özel Pazarlama Nedir

 

Kişiselleştirilmiş Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?

 

Kişiselleştirilmiş pazarlamanın hem işletmeler hem de tüketiciler için sayısız avantajı vardır. Stratejiler başarılı bir şekilde uygulandığında aşağıda açıklayacağımız avantajların ortaya çıkması kaçınılmazdır.

 

Müşteri deneyiminin geliştirilmesi: Kişiye özel pazarlama müşteri deneyimini geliştiren bir pazarlama türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişiye özel fırsatlar sunulan müşteri; form doldurma, abone olma, ankete katılma gibi eylemleri gerçekleştirmede motivasyon sahibi olmaktadır.

 

Müşteri deneyiminin kişiye özel pazarlama için kullanılması için doğru otomasyon teknolojisiyle pazarlamacılar, müşterilerin hangi kanalla etkileşim kurduğunu belirleyebilir ve doğru kanaldan müşterilere ulaşmayı hedefleyebilir.

 

Marka bağlılığının arttırılması: Kişiselleştirilmiş pazarlama sayesinde markadan eyleme geçme olasılığı yükselmektedir. Başarılı bir şekilde gerçekleşen kişiselleştirilmiş pazarlama stratejileri uygulamak için zaman ve kaynak ayıran işletmeler hem marka sadakati hem de müşteri memnuniyetinde rekabet avantajından yararlanacaktır.

 

Etkileşimini arttırılması: Tüketiciler, e-posta, sosyal mecralar, mobil vb. dahil olmak üzere bir dizi kanal üzerinden markalarla etkileşime geçme eğilimindedir. Doğru kanallardan tüketiciyle etkileşime girilmek ve kişiye özel cazip fırsatlar sunmak etkileşimlerin artmasına olanak tanır.

 

Geri bildirimlerin artması: Kişiye özel pazarlama geri bildirimlerin artmasına olanak tanır. Böylece marka referansı ve sosyal kanıt artar, müşteri skalasının genişlemesinin önü açılır.

 

İlgili İçerik; Hedef Kitle Nasıl Belirlenir?

 

Kişiye Özel Pazarlama Avantajları

 

Kişiselleştirilmiş Pazarlamanın Zorlukları Nelerdir?

 

Tüm pazarlama stratejileri gibi kişiye özel pazarlama teknikleri söz konusu olduğunda ortaya çıkan zorluklar vardır. Bunlardan birkaçını aşağıda sıraladık;

 

Doğru teknolojiyi bulmak: Kişiselleştirilmiş pazarlamanın en büyük sorunlarından biridir. Kişiselleştirme başarısının kilit unsurlarından biri veri toplama ve otomasyondur ve bununla birlikte akıllı bir algoritmaya duyulan ihtiyaç ortaya çıkar. Pazarlamacıların bu sorunun üstesinden gelmesi için doğru yönlendirmeleri yapması gerekmektedir.

 

Zaman ve kaynak sorunu: İşletmeler başarılı bir kişiselleştirilmiş pazarlama stratejisine zaman ve kaynak ayırmaya hazır olmadığı gibi bunun için yeterli deneyime de sahip değildir.

 

Tek müşteri görünümü oluşturma: Pazarlamacılar, kanallar arasında ortak konular ararken, müşteri verilerini tek bir veri olarak görme eğilimindedir. Her müşteriyi ayrı bir müşteri olarak görerek analiz etmek kişiselleştirilmiş pazarlamada önemlidir.

 

İlgili İçerik; Tüketici Davranışı Özellikleri Nelerdir?

 

Kişiselleştirilmiş Pazarlamada Kullanılabilecek Yöntemler

 

Günümüzde ortalama tüketici, markanızın yayınladığı her kampanyada tamamen kişiselleştirme beklemektedir. Kampanyalarınızda kullanabileceğiniz kişiye özel pazarlama araçlarına birlikte göz atalım.

 

E-posta pazarlaması: Pazarlamacılar, e-posta kampanyalarını hızlı bir şekilde başlatmak için kişiselleştirmeyi kullanmaktadır. Kişiselleştirme yoluyla pazarlamacılar, belirli ihtiyaçları olan belirli bir gruba kişiselleştirilmiş e-postalar oluşturabilir ve gönderebilir. Hedef kitlenizi daha iyi anlamak, e-posta içeriğinin alaka düzeyini artırmanın anahtarıdır.

 

İlgili İçerik; E-posta Pazarlama Dönüşüm Oranlarınızı Nasıl Arttırabilirsiniz?

 

Kişiye Özel Pazarlama Yöntemleri

 

Kayıt formları ve anketler: e-postalarınıza kayıt formları eklemek müşteri bilgilerini toplamaya başlamanın güzel bir yoludur. Böylece kişiye özel pazarlama stratejilerinizi bu veriler ışığında geliştirebilirsiniz. Örneğin, kıyafet satışı yapan bir e-ticaret sitesi hangi giyim tarzlarını en çok beğeneceklerini belirlemek için potansiyel müşterilerin yaşından ve ilgi alanlarına dayalı anketler yönlendirebilir.

 

Özel videolar ve mesajlar: Video pazarlama tüketicinin dikkatini çekme, akılda kalıcılık, etkileşime girme konusunda dijital pazarlamanın en etkin aracı haline gelmiştir. Siz de kişiye özel pazarlama tekniklerinde videolu mesajlara yer verebilirsiniz. Özel mesajlaşma ile videolardan yararlanmak, müşterileri etkileşimde tutmak için çok etkili bir yaklaşım olabilir.

 

Ürün önerileri: Yaygın bir taktik olan ürün önerme işe yaramasıyla da işletmelerin tercihidir. Bu kampanya türü, bir kullanıcının en çok hangi tür ürün, hizmet veya teklifle ilgileneceğini belirlemek ve önerileri buna göre uyarlamak için veri toplamayı kullanır.

 

Sosyal medya pazarlaması: Sosyal medya ağları üzerinden tüketiciler ve potansiyel müşterilerle etkileşim kurmak, müşteri memnuniyetini ve marka sadakatini artırmaya yardımcı olabilir. Sosyal medya hızla çok kanallı girişimlerin bel kemiği haline geldi. Pazarlamacılar, otomasyon yoluyla son derece kişiselleştirilmiş ve alakalı sosyal medya mesajları göndererek, sosyal medya kanallarından müşteri verilerini toplayabilir. Sosyal medya pazarlaması kişiye özel pazarlama türünde iyi bir etkileşim ve dönüşüm aracıdır.

 

Kaçırma Korkusu (FOMO) stratejisi: Kişiselleştirilmiş pazarlama stratejisinde FOMO taktiği de sıklıkla kullanılmaktadır. Tüketiciler için hayati sayılabilecek bilgileri, özel bir ürünü kaçırma hissiyatının verilmesi, tüketicinin ürünle duygusal bir tepkimeye girmesini sağlama gibi taktikler kullanarak kişiye özel pazarlama kullanılabilir.

 

E-ticaret siteleri, aynı ürüne şu anda kaç kişinin baktığını veya yakın zamanda satın aldığını göstererek, müşterileri ayrılmadan önce bir satın alma yapmaları gerektiğine ikna etmenin bir yolu olarak FOMO kişiselleştirilmiş mesajlarını kullanmaktadır.

 

İlgili İçerik; FOMO Nedir, Pazarlamada Nasıl Kullanılır?

 

Başarılı Bir Kişiselleştirilmiş Pazarlama Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

 

Başarılı bir kişiselleştirilmiş pazarlama stratejisi başlatırken en önemli aracımız verilerdir. Hedef kitlenin verileri, amaç ve hedeflerimiz kişiselleştirilmiş pazarlama stratejilerinin temelini oluşturur.

 

Strateji geliştirirken karşılaştırma yapma ve test etme stratejilerin seyri açısından gereklidir. Öte yandan sitenizdeki veriler de strateji oluşturmada etkilidir. Bu veriler; tıklamalar, sitede geçirilen süre, terk edilen alışveriş sepetleri, satın alma geçmişi vb. veriler olabilir. Strateji oluştururken toplanan verilerin analizi en önemli aşamadır. Toplanan veriler birbiriyle senkronize edilmelidir.

 

 Kişiye Özel Pazarlama ile Başarı Kazanmak

 

Kişiselleştirilmiş Pazarlamada Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?

 

Kişiselleştirilmiş pazarlama çoğu işletmecinin üzerinde durmadığı fakat rekabet ortamında öne çıkaran önemli bir araçtır. Kişiselleştirilmiş pazarlama sürekli gelişen ve yenilenen müşteri beklentilerinin kişiye özel olmasına olanak tanır. Bunu yaparken işletmenin kendini sürekli yenilemesi, hedef kitleyi çok yakından tanıması, beklentileri doğru analiz etmesi gerekmektedir. Kişiye özel pazarlamada başarı için dikkat edilmesi gerekenleri aşağıda sıraladık.

 

Müşteri beklentilerine karşılık verme: Kişiye özel pazarlamada kişilerin beklentilerine karşılık gelecek kişiselleştirmeler yapmak çok değerlidir. Kişiselleştirme, müşteri memnuniyetinin büyük bir bölümünü temsil ettiği için pazarlamacılar bunu hesaba katmalıdır.


Satın alma davranışlarının analizi: Tüketiciler kişiselleştirilmiş pazarlama sayesinde satın alma eylemini gerçekleştirme eğilimindedir. Potansiyel müşterilere ulaşma, var olan müşterilerin harekete geçmesini sağlama için satın alma davranışları analiz edilerek doğru kişiye özel pazarlama teknikleri kullanılmalıdır.

 

Kişiselleştirilmiş e-postalar: Kişiselleştirilmiş e-postalar, yüksek dönüşüm oranı sağlar. Markaların kişiye özel e-postaları daha fazla dikkate alması ve müşterinin beklentisine uygun fırsatlarla müşteriyi yakalaması gerekmektedir.

 

Müşterilerin tercihleri: Günümüzde tüketiciler kişiselleştirilmiş bir hizmet veya deneyim sunan bir markayı seçme eğilimindedir. Müşteri tercihlerini doğru okumak ve uygun stratejileri geliştirmek marka geleceği için önemlidir.

 

E-posta açma oranları: Kişiselleştirilmiş pazarlama teknikleri konusunda e-postaların açılma olasılığı daha yüksektir. Kişiselleştirme, içerik pazarlamasını da bireye özgü olmasını sağlar. Hedef kitlenizden topladığınız verilerden yararlanarak, pazarlama çabalarınızın genel etkinliğini artırırken aynı zamanda açılma oranlarını da artırabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Ücretsiz E-Posta Pazarlama Araçları

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<