Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kohort Analizi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 29.02.2024

İçindekiler;

E-ticaret ve dijital pazarlama alanında en çok kullanılan analiz biçimlerinden birisi olan Kohort Analizi, firmaların ürünleri ile ilgili olan sorunları belirlemesinde ve ileriye dönük çalışmalar yaparak gelirlerini arttırmasında oldukça önemli bir analiz çeşididir. Kohort Analizi, Google Analytics üzerinden ulaşılan verilerle yapılan bir analiz çeşididir ve bu analizi kullanmak isteyen firmaların bir Google Analytics hesabı olması gerekmektedir.

 

Kohort Analizi Hakkında Bilmeniz Gerekenler adlı bu yazımızda sizlere Kohort Analizi nedir, firmanıza faydaları nelerdir ve Kohort Analizi Nasıl Yapılır konuları hakkında bilgiler vereceğiz. Sizler de bu yazımızı okuyarak Kohort Analizi hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.



 Kohort Analizi Hakkında Bilmeniz Gereken Önemli Bilgiler
 

Kohort Analizi Nedir?

 

Google tarafından Google Analytics’e eklenen son özelliklerden birisi olan Kohort Analizi, firmaların internet sitelerinde ürünleri ve hizmetleri ile ilgili olan problemleri tespit etmelerine veya düzenledikleri dijital pazarlama kampanyaları arasında bulunan değişkenleri karşılaştırmalarına ve ortak özelliği bulunan grupların nasıl bir davranış veya performans gösterdiğini izlemelerine olanak sağlayan bir analiz türüdür.



 Kohort Analizi Nedir
 

Google Analytics Nedir?

 

Google Analytics, bir firmanın internet sitesine giren veya mobil uygulamasını kullanan kişiler hakkında raporlar alabileceği bir araçtır. 2005 yılında piyasaya sürülen bu araç sayesinde firmalar;

 
  • Hedef kitleleri
  • Hedef kitlelerinin demografik bilgileri
  • İnternet sitelerinin performansları
  • Pazarlama çalışmalarının sonuçları
  • En başarılı sayfaları
 

Gibi birçok konu hakkında bilgi alabilmektedir. Bununla beraber firmalar Kohort analizi gibi birçok analizi de bu platform üzerinden gerçekleştirmektedir.

 

İlgili İçerik; Google Analytics Nedir, Neden Önemli?

 

İlgili İçerik; Google Analytics Filtreleme Raporları Nasıl Kullanılır?



 Google Analytics Nedir
 

Kohort Analizinin Faydaları

 

Kohort Analizi Hakkında Bilmeniz Gerekenler adlı yazımızın bu bölümünde sizlere Kohort analizinin faydaları hakkında bilgi vereceğiz.

 
  • Kohort analizi firmaların yaptıkları çalışmaların bazılarında ölçümleme yapmalarını kolaylaştırmaktadır.
  • Kohort analizi sayesinde firmalar hedef kitlelerinin alışkanlıkları ve davranışları hakkında daha kolay bilgi alabilmektedir. Bu da firmanız için yapacağınız içerik pazarlaması ve dijital pazarlama çalışmaları hakkında karar vermenizi kolaylaştıracaktır.
  • Kohort analizi sayesinde firmalar trafik, katılım, dönüşüm ölçümlerini yapabilmekte ve sitelerinin performans değerleri hakkında kolayca bilgi alabilmektedir.
  • Hedef kitlenizde bulunan kişilerin ortak özellikleri hakkında bilgi almanızı kolaylaştırmaktadır.
 

Aynı ortak özelliği bulunan kişileri gruplandırabilmenize olanak sağlarken bu grup içerisinde bulunan kişilerin nasıl bir davranış sergilediğini ve performanslarını da görebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Google Analytics ile Reklamların Dönüşüm Oranları Nasıl İncelenir?



 Kohort Analizinin Faydaları
 

Kohort Analizi Yapmak İçin Gerekenler?

 

Kohort analizi yapmak isteyen firmaların Google Analytics hesaplarının olması gerekmektedir. Bunun haricinde e-ticaret siteniz için Kohort Raporu oluşturmak istiyorsanız göz önünde bulundurmanız gerektirdiğiniz belirli parametreler de bulunmaktadır.

 
  • Kohort analiz boyutu; Kohort analizi yapacak e-ticaret firmalarının göz önünde bulundurması gereken parametrelerden birisi Kohort boyutudur. Kohort boyutu, Kohort tanımlaması yapacağınız zaman aralığı göstermektedir. Genellikle Kohort boyutu gün, hafta, ay veya yılı olarak ele alınmaktadır.
  • Kohort özelliği ; Kohort analizi yapacak olan e-ticaret firmalarını göz önünde bulundurması gereken bir diğer parametre de kohortun tanımlanmasını sağlayacak özelliklerdir. Bu özellikler içerisinde sitenin ilk ziyaret edilme tarihi, alışveriş tarihi, e-ticaret sitenize kayıt tarihi bulunmaktadır.
  • Kohort rapor dönemleri; Kohort analizinde göz önünde bulundurulan parametrelerden bir diğeri de kohort rapor dönemleridir. Genellikle bu parametre belirlenen kohort grubunun davranışlarının analiz edileceği zamanı göstermektedir.
  • Metrikler; Kohort analizi için önemli olan başka bir unsur ise metriklerdir. Genellikle metrikler içerisinde kohort grubunun yatırım getirisi, yaşam boyu değer ve elde tutma oranları bulunmaktadır.
 

E-ticaret firmanız için sizlerde bu analizi yapmak istiyorsanız Kohort analizi için bu parametreleri göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Göz önünde bulunduracağınız bu metrikler kohort analizin daha başarılı bir şekilde yürütülmesine olanak sağlayacaktır.

 

Kohort Analizi Nasıl Yapılır?

 

E-ticaret siteniz için Kohort Analizi yapmak istiyorsanız Google Analytics üzerinden bunu çok kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Yani kısacası Kohort Analizi yapmak için ilk olarak bir Google Analytics hesabınızın olması gerekiyor. Google Analytics hesabınıza giriş yaptıktan sonra şu adımları tamamlayarak Kohort raporunuza kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

 

Kohort Analizi Nasıl Yapılır?

 

Google Analytics hesabınıza giriş yaptıktan sonra sol panelde bulunan Kitle bölümüne tıklayın. Bu bölüme tıkladıktan sonra Kohort Analizini bulun ve bu ekrana giriş yapın.



Kohort Analizi Nasıl Yapılır?

 

Kohort analizi sayfasına girdikten sonra yukarıdaki gibi bir sayfa sizleri karşılayacaktır. Bu sayfa içerisinde bulunan Segment ekle bölümü üzerinden Kohort analizi yapmak istediğiniz kişileri sınıflandırabilirsiniz. Sınıflandırma işlemi;

 
  • Demografik bilgiler ( Yaş aralığı, Cinsiyet, İlgi Kategorileri, Kullanıcıların pazardaki segmenti )
  • Teknolojik bilgiler ( İşletim sistemi, tarayıcı, ekran çözünürlüğü, cihaz kategorisi)
  • Davranış ( Oturum sayısı, son oturumdan geçen gün sayısı, İşlem sayısı, Oturum süresi )
  • İlk oturum tarihi
  • Trafik kaynakları ( Kampanya, aracı, anahtar kelime, kaynak)
 

Gibi bilgiler kullanılarak yapılmaktadır. Başarılı bir kohort analizi yapabilmek istiyorsanız eğer buradaki filtrelendirmenizi iyi bir şekilde yapmalı ve e-ticaret sitenizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalısınız.



Kohort Analizi Yapmak İçin Gerekenler?

 

Kohort analizi ekranında bulunan kohort boyutu, metrik ve tarih aralığı gibi bilgiler raporunuzu spesifik olarak incelemenize olanak sağlamaktadır. Burada hangi metrikleri kullanmak, hangi tarih aralığında inceleme yapmak ve kohort boyutunun ne olacağına karar vermek firmanızın ihtiyaçlarına göre yapılması gerekenlerdir.

 

İlgili fotoğrafta gördüğünüz gibi kohort raporu içerisinde haftalık olarak alınan raporda ilgili haftanın üzerine geldiğinizde kullanıcıları elde tutma oranı size gösterilecektir. Fakat siz firmanız için metrik belirlerken;

 

Kullanıcı başına yapılacak işlemlerde;

 
  • Gelir
  • Hedef tamamlama sayısı
  • Oturum sayısı
  • Sayfa Görüntüleme sayısı
  • İşlem sayısı

Gibi metrikler belirleyebilirsiniz. Fakat e-ticaret sitenizdeki Toplam verileri görmek istiyorsanız toplam olarak;

 
  • Hedef tamamlama sayısı
  • Gelir
  • Oturum
  • Kullanıcılar
  • Oturum Süresi
  • Sayfa Görüntüleme Sayısı
  • İşlem Sayısı

Gibi Kohort raporunuz için metrikler belirleyebilir ve e-ticaret sitenizin kohort raporunu oluşturabilirsiniz.

 
Kohort Analizi Yapmak İçin Gerekenler?

 

Kohort raporu sayfasında bulunan dördüncü bölüm ise e-ticaret sitenizin verilerini haftalar halinde görmenize olanak sağlamaktadır. Bu bölümde haftalar bazında yoğunluk oranlarına göre incelemeler yapabilirsiniz. Bu bölümde yer alan renk yoğunlukları kohort raporunuzdaki metriklerin yoğunluk oranlarını sizlere göstermektedir. Koyu renklerde kohort verilerinizin yüzdelik oranları daha yoğunken açık renklerde ise yüzdelik olarak daha az oranların olduğunu bilmeniz gerekmektedir.

 

E-ticarette Raporlar Neden Önemli

 

Genellikle firmalar içerisinde yapılan içerik pazarlaması ve reklam çalışmalarının ardından belirli raporlar oluşturulmaktadır. E-ticaret firmaları da genellikle bu raporları kullanarak yeni kampanya süreçlerine daha hızlı bir şekilde karar verebilmektedir. E-ticarette raporlar;

 
  • Firmanızın yaptığı pazarlama çalışmalarının başarısını ölçümlemeye olanak sağlamaktadır.
  • Raporlar sayesinde daha sonraki çalışmalarınıza karar vermeniz kolaylaşmaktadır.
  • Raporlar kampanyalarınızın başarılı olup olmadığını görmenize olanak sağlarken ilgili kampanyada neleri yanlış yapabileceğiniz hakkında sizlere bilgi vermektedir.
 

Bu nedenle sizler de e-ticaret firmanız için yaptığınız çalışmaların başarısı hakkında bilgi almak ve bir sonraki kampanyalarınıza karar vermek için raporlara önem vermelisiniz.

 

İlginizi Çekebilir; Sosyal Medya Raporlama ve Analiz Nasıl Yapılır?

 

İlginizi Çekebilir; SEO Raporu Nasıl Hazırlanır?



 E-ticarette Raporların Önemi
 

E-ticaret Sitenizi Ticimax ile Kurun

 

Ticimax e-ticaret alt yapılarını kullanan firmalar pazarlama ve reklam alanında yaptığı çalışmaları kolay bir şekilde analiz edebilmekte ve bir sonraki çalışmalarını daha kolay bir şekilde planlayabilmektedir. Ticimax e-ticaret alt yapıları içerisinde bulunan;

 
  • Arama Motoru Optimizasyonu
  • Güçlü Kampanya Modülü
  • Sosyal Medya Pazarlama Modülü
  • En Gelişmiş SEO Uygulaması
  • Gibi özellikler sayesinde kampanyalarınızı planlayabilir ve kolayca dönüşümlerinizi görüntüleyebilirsiniz.
 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax