Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Marka Ses Tonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 29.02.2024

İçindekiler;

Marka ses tonu günümüzde markaların sıklıkla üzerinde durduğu bir konu olarak dikkat çekmektedir. Marka ses tonu dediğimizde; kelimelerin seçimi, yazı stili gibi araçlarla şirketlerin hedef kitleleriyle iletişim kurma şekli ve markalarını bu sayede nasıl yansıttıklarıyla ilgili bir konudur. Marka ses tonu markaların kendi kimliklerini oluşturma konusunda etkili bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Yazımızda marka dili ve marka sesi ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.


Marka Ses Tonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Marka Sesi Nedir?

 

Marka sesi, marka tonu ya da marka dili gibi kavramlar markaların iletişim dilini oluşturmada iyi birer araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Markalar bir şirket adından daha fazlasıdır. Değerlerin, inançların ve mesajların tümüdür. Markanın iletişiminden sorumlu olan marka tonunun işletmeler için doğru tanımlanması ve yansıtılması gerekmektedir. Markaların kişiliklerini yansıtan marka tonları hedef kitleye doğru bir şekilde ulaşılmasını da mümkün kılmaktadır.


Marka Sesi Ne Demektir

 

Marka Ses Tonu Nedir?

 

Bir markanın ses tonu, kelime seçimini, marka kişiliğini ve duygusal tonu göz önünde bulundurarak hedef kitleyle iletişim kurmak için kullanılan bir araçtır. Bu konseptin arkasındaki fikir, markanın tüm iletişiminde sahip olacağı standart bir yaklaşım tanımlamaktır.

 

Her markanın kendi pazar segmenti, hedef kitlesi ve değerleriyle bağlantılı bir kişiliği vardır. Bu nedenle her markanın ses tonu kendine has olmalıdır. Marka tonunda yaratıcılık oldukça önemlidir. Markaların fark yaratmasında etkili olan marka ses tonları markalaşmanın da önemli bir adımıdır.

 

Markalaşma, şirketler için önemli bir iştir ve görevlerinin bir kısmı da marka algısını kamuoyunda oluşturmak, güçlendirmek ve korumaktır. Ses tonu, bu kimliği ileten bir dizi unsurun parçası olarak, şirket hakkında belirli bir vizyon oluşturmaya yardımcı olur.

 

İlgili İçerik; Başarılı Markaların 6 Ortak Özelliği


Marka Ses Tonu Ne Anlama Gelir

 

Marka Ses Tonu Nasıl Geliştirilir?

 

Bir markanın ses tonunu geliştirmek kolay gibi görünse de soyut kavramlar barındırdığından oldukça zordur. Marka ses tonu kitlenin markayı tanımasına yardımcı olmalıdır. Ses tonu olmadan halk ile şirketler arasındaki yakınlık zayıflar. Markaların doğru bir marka sesi oluşturması için aşağıdaki hususlara dikkat etmesi gerekmektedir.


İlgili İçerik; Markalaşma Nedir? 5 Önemli Markalaşma Tekniği


Marka Ses Tonu Nasıl Geliştirilir

 

Tutarlı olmak

 

Hedef kitlenin en önemli beklentisi iletişimde tutarlılıktır. Ciddi bir iletişim hakimse bu tutarlı bir şekilde sürdürülmelidir. Tutarlı olunması markanın diğer misyonlarının da tutarlı olduğunu gösterir ve markaya karşı güven oluşmasına zemin hazırlar.

 

Markaya bir kimlik oluşturulması

 

Markaya ait bir kimlik oluşturulması artık o kimliğin markayla bütünleşmesini sağlamaktadır. Böylece bir markaya dair ufak bir özellik görüldüğünde ya da duyulduğunda bile hangi markadan bahsedildiği anlaşılmaktadır. Marka kişiliğinde değişmez bir ton oluşturmak bu nedenle önemlidir. Bir şirket ses tonuyla çalıştığında, insanların pazar amacı ile ilgilenmesi daha olasıdır. İletişimde özdeşleşme, markanın kendi pazar segmentinde bir ölçüt haline gelmesine yardımcı olur.


Marka Ses Tonu Geliştirme Marka Kimliği

 

Rakiplerden farklılaşma

 

Markaların pazar rekabet gücü çetindir. İyi bir noktaya ulaşmak için markaların rakiplerinden ayrışması gerekmektedir. Markanın ses tonu benzersiz olmalıdır. Bu nedenle iyi kurulduğunda şirketlerin öne çıkmasına yardımcı olur. Bu farklılaşma, kamuoyunun her bir markanın kendileriyle nasıl hareket ettiğini ve onlarla nasıl iletişim kurduğunu bilmesini sağlar.



İlgili İçerik; Marka Elçisi Nedir, Marka Elçisi Nasıl Olunur?  
 

Marka Dili Nasıl Oluşturulur?

 

Markaların stratejik bir ses tonu oluşturmasında bazı adımları izlemek gerekmektedir. Aşağıda bu konudaki birkaç noktaya değindik.


Marka Dili Oluşturma

 

Kitlenin doğru bir şekilde tanımlanması

 

Markanız genç bir markaysa, ses tonunuz daha rahat ve eğlenceli olabilir. Bunun yerine, temel işiniz bir hukuk firması gibi daha iş odaklıysa, markanızın ses tonunun daha ciddi, objektif ve bilgilendirici olması gerekir. Bu nedenle markalar yaptıkları işe göre hedef kitlelerini tanımlamaları ve onlar tarafından kabul görecek bir marka tonu oluşturmalıdır.

 

İletişim kanallarının belirlenmesi

 

İletişim kanallarına göre marka ses tonları değişiklik gösterebilir. Örneğin bir sosyal medya platformundaki marka dili ile kitle iletişim aracındaki ses tonu farklı olmalıdır. Öte yandan tüm mecralara uygun bir marka ses tonu oluştururken mesajların kendi içinde tutarlı olması ve markanın çizgilerine uygun olması dikkat edilmesi gereken bir konudur.


Marka Dili İletişim Kanalları

 

Marka ses tonunun belirlenmesi

 

Marka ses tablosu marka ses tonunun belirlenmesinde etkilidir. Markanız için farklı testler yaparak en doğru marka ses tonuna ulaşmanız mümkün olacaktır.

 
İlgili İçerik; Marka Kimliği ve Marka İmajı Nedir?
 

Marka Ses Tonuna Neden İhtiyaç Duyulur?

 

Marka ses tonu; hedef kitle ile olan ilişkiniz, marka kimliğiniz ve hatta genel performansınız üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Aşağıda neden ihtiyaç duyulduğuna dair birkaç maddeyi sıraladık.

 

Hedef kitle ile iletişim kurulmasını sağlar

 

Markalar hedef kitle ile iletişime girme konusunda etkili rol oynamaktadır. Markayla kurulan duygusal iletişim hedef kitle açısından kalıcı olmakta ve marka bağlılığını sağlamaktadır. Kitlenize karşı sevecen veya arkadaşça bir tutum, onların sizinle daha fazla etkileşim kurmasını sağlayabilir ve size sorunlarına bir çözüm sunma şansı verebilir.


Marka Ses Tonu Hedef Kitle

 

Kitlenizde güven oluşturulmasını sağlar

 

Güven, farklı önlemler kullanılarak oluşturulabilir. Güven oluşturma konusunda fiyat politikası, sosyal sorumluluk projeleri, bağışlar, tutarlılık güven oluşturmada etkili olmaktadır.

 

Şirketlerin gelirini arttırmasına yardımcı olur

 

Marka için doğru ve tutarlı bir marka ses tonu oluşturmak geniş kitlelere ulaşmada etkili olmaktadır. Markalar geniş kitlelere dokunarak gelirini ve büyüme oranını arttırmaktadır.


Marka Ses Tonu Gelir

 

Markaların kalıcı bir imaj oluşturmasına katkı sunar

 

Marka ses tonu akılda kalıcı bir marka imajı oluşmasına katkı sunar. Bununla birlikte, markanızın algısı yalnızca kullanılan dile bağlı değildir. Markanızın kimliği, logosu, kullanılan dil, tasarım, renkler gibi tüm parçalar buna katkı sağlayan unsurlardır.

 

İlgili İçerik; 5 Adımda İnternette Kendi Markanızı Yaratın

 

Büyük Markaların Ses Tonları Nasıldır?

 

Büyük markaların marka ses tonları oldukça etkileyicidir. Etkili bir müşteri iletişimine sahip olmak için markaların ses tonlarını uygulamaya koymaları gerekir. Bu nedenle, bazı şirketlerin öne çıktığını görmek mümkündür.

 

Marka ses tonu örneği dediğimizde Coca Cola, Netflix, Amazon gibi markalara bakıldığında hepsinin ayrı ayrı bir mark iletişimi takındığı görülmektedir. Netflix, marka ses tonu kullanımında başarı örneklerinden biridir. Marka, sorunsuz ve eğlenceli iletişim dili kullanmaktadır. Şirketin sosyal medyası da oldukça başarılı şekilde yönetiliyor. Takipçi kitlesiyle sık sık etkileşime girilen sosyal mecralarda içerikler oldukça eğlenceli bir marka ses tonu ile aktarılmaktadır.

 

Amazon bir online alışveriş devi olarak çok farklı hedef kitlelere hitap etmektedir. Bu da marka ses tonunda çok daha hassas olmasını gerektirmektedir. Marka, müşteri beklentilerini karşılamak için daha ciddi, objektif ve bilgilendirici bir yaklaşımı tercih ediyor. Fakat resmi olduğu kadar samimi bir dil kullandığı ve oldukça net bir marka iletişimi olduğu fark edilmektedir.

  
 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax