Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Meta Açıklaması Nedir, Neden Önemlidir?

Güncelleme Tarihi: 14.12.2023

İçindekiler;

Arama motorlarında görünür olmak ve üst sıralarda yer almak için içeriklerinizi SEO uyumlu hale getirmeniz oldukça önemlidir. İçeriklerinizi SEO uyumlu hale getirmenin bazı aşamaları bulunmaktadır. Meta açıklaması da bu optimizasyonların en önemlileri arasında yer alır.

 

E-ticaret sitesi projenizi optimize ederken ihtiyacınız olacak meta ne demek ve meta açıklaması ne demek gibi konuları yazımızdan öğrenebilirsiniz.

 

Meta Açıklaması Nedir, Neden Önemlidir?

 

Meta Açıklaması Nedir?

 

Sitelerin arama motorlarında öne çıkması ve tıklanma alması için organik olarak sayfa içi SEO ayarlarını optimize etmeleri gerekmektedir. Siteler bunu bir SEO eklentisi kullanarak içeriklerini SEO uyumlu hale getirebilmektedir.

 

E-ticaret sitenizde Ticimax gelişmiş e-ticaret paketleri kullandığınızda sitenizi SEO uyumlu hale getirmeniz için tüm alanlar size sunulur ve sitenizi en başından SEO uyumlu hale getirmeniz mümkündür.

 

İçeriklerinizi SEO uyumlu hale getirmek için SEO ayarlarını yapmanız gereken alanlar arasında;

 
  • Title (SEO başlığı)
  • Meta description (meta açıklaması)
  • URL adı gibi alanların doğru bir şekilde doldurulması gerekmektedir.
 

Meta açıklaması ne demek dediğimizde bir sitenin ya da yayınlanan içeriğin kısa bir özetini veren HTML ögeleridir. Google gibi arama motorları meta açıklamayı arama sonuçlarında görüntülemektedir. Bu nedenle içeriğinizin arama motorlarındaki görünümünü belirleyen meta description alanına ne yazacağınıza bağlıdır.

 

İlgili İçerik: SEO Analizi Nasıl Yapılır?

 

İlgili İçerik: SEO Rehberi

 

İlgili İçerik: Yeni Başlayanlar İçin Arama Motoru Optimizasyonu

 

Meta açıklamasının metinlerinin belirli kurallara uygun doldurulması gerekmektedir.

 

Meta açıklaması karakter sayısı: Meta açıklaması kaç karakter dediğimizde 50-160 arasında yazılması önerilmektedir. Bu karakter boyunca anlaşılır ve açıklayıcı özgün bir metin yazılmalıdır. Metin yazılırken tıklama gerçekleştirilmesi hedeflenmelidir. Fakat gerçeklikten uzaklaşmak yanlıştır.

 

İçerik ve anahtar kelime kullanımı: İçeriğinizin başarılı bir SEO uyumu yakalaması için yazınızda hedeflediğiniz odak anahtar kelimenin meta açıklaması ve başlık alanında geçmesi SEO başarısı için önemlidir. Anahtar kelimeleri anlamlı bir şekilde cümle içinde kullanmak ve aynı zamanda yazının özetini yapabilmek gerekir.

 

Google algoritmasına uygunluk: Meta açıklaması sayfaların Google’da üst sıralarda çıkmasında etkilidir. Üst sıralarda çıkmada ve tıklama oranını etkileyecek kısımda ise meta açıklamasının yazıya tıklanmasını sağlaması önemli olacaktır.

 

Google algoritması metinlerin kopya olmaması, sayfayla ilişkili olması ve her sayfa ya da ürün için ayrı olmasını dikkate alır. Yoksa her sayfanın aynı olması öne çıkma konusunda çok etkileyici olmamaktadır.

 

Meta Açıklaması Nedir

 

Başarılı bir Meta Açıklamasında Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir?

 

Meta açıklaması firmalara çoğu zaman ekstra uğraştırıcı bir durum gibi görünse de maliyetsiz ve organik şekilde arama motorlarında öne çıkma konusunda oldukça etkilidir. Özellikle rekabet ortamının yüksek olduğu internet ortamında rakiplerin arasından sıyrılmak için içeriğe yatırım yapmak etkili bir yoldur. Şimdi etkili bir meta açıklaması nasıl yazılır birkaç başlıkta ele alalım;

   

Karakter Uzunluğuna Dikkat Edilmeli

 

Meta açıklaması karakter sayısı yukarıda da bahsettiğimiz gibi 50-160 karakter arasında olması istenir. Fakat bu kural vereceğiniz mesaja göre değişkenlik gösterebilir. Doğru mesajı vermek için daha kısa ya da daha uzun bir metin hazırlamanızda mümkündür. Google arama motorlarındaki örneklere bakıldığında çoğunlukla karakter kuralına uyulduğu görülmektedir. Çünkü görünüm açısından metinin büyük bir kısmı arama motorundaki görünümde kesilecektir.



 Meta Açıklaması Karakter Sayısı

 

Karmaşadan Uzak Sade ve Etkili Bir Metin Hazırlanmalı

 

Meta açıklaması konusunda maksimum 160 karakterle doğru içeriği yazmak firmaların oldukça zorlandığı bir konu olabilmektedir. Tıklanma tamamen motivasyonla ilgili olacaktır. Sıkıcı, uzun cümleli, anlaşılması zor bir metinden ziyade kısa, basit ve ilgi çekici metinlere odaklanmak doğrudur.

 

Meta açıklaması metinleri hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler;

 
  • Dikkat çekici olması
  • Kısa cümlelerden oluşması
  • Basit, sade ve anlaşılır olması
  • İçeriğin ya da ürünün kısa bir özetini içermesi
  • Anahtar kelimelere yer verilmesi
  • Anlamlı bir metin oluşturulması
  • İçerikle ilişkili olması
  • Kopya içerik olmaması
 

İlgili İçerik: SEO Raporu Nasıl Hazırlanır?



 Meta Açıklaması Sadelik

 

Tıklanma Getirecek Eyleme Geçirici Bir Metin Hazırlanmalı

 

E-ticaret siteleri için meta açıklaması aynı zamanda tüketiciye dokundukları satış metinleri olacaktır. Metin hazırlanırken harekete geçirici bir mesaj vermek oldukça etkili olacaktır.

 

Eyleme geçirici meta açıklaması için;

 
  • Ürün varyasyonları hakkında bilgi
  • Ürün fiyatı hakkında bilgi
  • Kampanya hakkında bilgi gibi harekete geçirici metinler ekleyebilirsiniz.
 

Odak Anahtar Kelimeler Meta Açıklamasında Yer Almalı

 

Anahtar kelimelerinize meta açıklamasında yer vermeniz Google arama sonuçlarında çıkma ihtimalinizi yükseltecektir. Üstelik anahtar kelimelerin eş anlamlıları dahi kullanıldığında Google algoritmaları bunu kullanmaya ve arama sonuçlarında vurgulama eğilimindedir.

 

Meta açıklamasında anahtar kelime kullanımının önemi

 
  • Önemli anahtar kelimeleri kullanarak okunabilir ve ilgi çekici bir açıklama hazırlamak, tıklama oranını artırabilir.
  • Anahtar kelimeler meta açıklamasında bold olarak görünür ve bu da içeriğe olan ilgiyi artırır.
  • İlgili anahtar kelimeyle ilgili arayışı olan tüketicilerin sayfanızı tercih etme olasılığı artar.
 


Meta Açıklaması Anahtar Kelime
 

Ürünün Ayırt Edici Özellikleri Öne Çıkarılmalı

 

Ürünün ayırt edici özelliklerini öne çıkararak tüketicilerin tıklanmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin elektronik ürünlerin teknik özelliklerine yer verilmesi tüketici için ikna edici olacaktır. Binlerce seçenek arasından üst sıralarda çıkmak önemli olduğu gibi tıklanma sağlanması açısından meta açıklaması alanının zengin olması önemlidir.

   

Sayfa İçeriğiyle Meta Açıklaması Eşleşmeli  

Meta açıklaması sadece tıklama hedefiyle içerikten alakasız metinlerden oluşmamalıdır. Google algoritmaları bunu anlayacak düzeydedir ve içerik ve meta açıklamasının uyumlu olması gerekmektedir.

 

Yanıltıcı metinler yazılıp tıklanma sağlandığında ise tüketiciler aradığını bulamayacaktır ve bu sitenizin hemen çıkma oranını artıracaktır.

 

Meta açıklamasının yanıltıcı olmasının dezavantajları

 
  • Sitenizin hemen çıkma oranının artması
  • Firmaya ve ürüne olan güvenin azalması


 Meta Açıklaması Sayfa İçeriği

 

Özgün Bir Meta Açıklaması Oluşturulmalı

 

Meta açıklamasının özgün olması sayfanızın öne çıkmasında etkilidir. Meta açıklamalarını her sayfaya özel özgün şekilde oluşturmak önemlidir. Özgünlük her sayfa için öne çıkmayı mümkün kılacaktır. Meta açıklaması hazırlanırken sayfa içeriğinden bir cümlenin kopyalanması da doğru değildir. Metnin sıfırdan oluşturulması Google puanınız için önemlidir.



 Meta Açıklaması Özgünlük

 

E-Ticaret Siteleri için Meta Açıklaması Önemli midir?

 

Tüketicilere binlerce ürün sunan e-ticaret sitelerinin arama motorlarında öne çıkması, müşterilerine ulaşması organik olarak SEO ile mümkündür. E-ticaret sitelerinin her bir ürününü öne çıkarmadaki belirleyici unsurlardan biri de meta açıklamasıdır.

 

E-ticaret sitelerinin ürün ve kategori bazlı SEO ayarları yapması Google’da görünür olma konusunda etkileyicidir.

 

E-ticaret siteleri SEO açısından sayfalarını destekleyebilmektedir;

 
  • Blog bölümüyle içeriğin zenginleştirilmesi
  • Ürün açıklamalarını detaylandırmak
  • Ürün bazlı SEO başlığı ve meta açıklaması girilmesi
  • Ürün tanıtım yazılarının hazırlanması
  • Mobil tarafta geliştirmeler yapılması
  • Görsel optimizasyonunun yapılması
 

İlgili İçerik: E-ticaret SEO Teknikleri

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax