Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Multidisipliner Ne Demek?

Güncelleme Tarihi: 04.04.2024

İçindekiler;

İnternet kullanımın hayatın her alanına yayılması ve tüm sektörleri ile birlikte multidisipliner çalışma anlayışı pek çok iş koluna yansımış ve bütünleşik çözümler ön plana çıkmıştır. Multidisipliner Nedir? Multidisipliner Çalışan Ne Demektir? konusunu işleyeceğimiz bu yazımızda multidisipliner nedir, interdisipliner ne anlama gelir, multidisipliner çalışma nasıl olmalıdır sorularına yanıt arayacağız. Dilerseniz önce multidisipliner tanımını açıklayalım.

 

Multidisipliner Nedir - Multidisipliner Çalışan Ne Demektir
 

Multidisipliner Nedir?

 

Ortak bir çalışma kültürünü ifade eden multidisipliner yaklaşım, belirli bir işi bir arada yapabilmeyi ifade eder. Multidisipliner nedir konusundaki en önemli noktalardan biri ortak çalışma yürüten kişilerin bir diğerinin yaptığı iş ile ilgilenmeden, yalnızca kendi işine odaklanmasıdır.

 

Çok disiplinli yaklaşım olarak da bilinen multidisipliner yaklaşımda esas olan ortaya çıkan sonuçtur ve iki veya daha çok disiplinle çalışılmasına bütünleştirme yapılmaz. Buradaki amaç odağa farklı perspektiflerden bakarak yaratıcı çözümler sunabilmektir. Multidisipliner çalışma yapılırken iş bölümü esastır ve yapılması gereken işler bölümlendirilerek, her bölümün o konunun uzmanı tarafından yürütülür.

 

Disiplinler arası bir çalışma yaparken, her disiplin kendi sınırları içinde çalışır ve diğer alanlara müdahale etmez. Bölümlerin görev tanımı ve sorumlulukları ayrıdır ancak multidisipliner çalışma yapılan alana, işe ya da projeye maksimum katkı sunar. Multidisipliner bir anlayışla iş yapmak için kullanılacak yaklaşımların iyi belirlenmesi ve bunların ne için kullanılacağının tanımlanması gerekmektedir.

 

İlgili İçerik: İş Tanımları Değişiyor


İlginizi Çekebilir; Başarılı Markaların 6 Ortak Özelliği

 

Multidisipliner Terimi Ne Anlama Gelir
 

Multidisipliner Çalışan Ne Demektir?

 

Teknolojik gelişmeler ışığında, iş dünyasındaki kodlar da yeniden yazılmakta ve geleneksel pazar tanımları değişikliğe uğramaktadır. Yalnızca sektörler arasında değil, çalışanlar arasında da yükselen rekabet ortamı,farklı uzmanlık alanlarına sahip kişileri ön plana çıkarırken multidisipliner çalışan kavramı da önem kazanmıştır. Multidisipliner çalışan, farklı uzmanlık alanlarında yetkin, yaratıcı, verimli ve çözüm odaklı çalışanları ifade etmektedir. Multidisipliner çalışan:

 
  • Birden fazla iş kolu ile uzmanlık seviyesinde ilgilenmektedir.
  • Farklı yetkinliklerini ve yeteneklerini harmanlayarak yenilikçi bir bakış açısı getirir.
 

Örneğin psikoloji alanında yetkinlik sahibi bir programcı, e-ticaret sitesi için arayüz tasarlarken renklerin ya da şekillerin, mimarinin insan psikolojisindeki önemini göz önünde bulundurarak tasarım yapar.

 

Farklı alanlarda uzmanlaşaran çalışanlar, kendilerini geliştikleri alanlarda fark yaratırlar. Multidisipliner çalışan personelin yoğunlukta olduğu şirketlerin, pazardaki rekabet gücü daha yüksektir. Ürün ya da hizmet geliştirme konularında çok daha verimli olurlar.

 

İlginizi Çekebilir; İşinizi E-ticarete Taşımanız için 9 Önemli Neden

 

İlginizi Çekebilir; Kendi İşini Kurma Rehberi

 

 Multidisipliner Çalışan Ne Demektir
 

Multidisipliner Ekip Yapısı Nasıl Olmalıdır?

 

Multidisipliner yaklaşım her şeyden önce çalışanlara belirli bir bakış açısı kazandırmaktadır. Profesyonelliği de etkileyen bu bakış açısına sahip ekipler kurulabilmesi için;

 
  • Şirket bünyesindeki çalışanların sektörü ilgilendiren tüm alanlarda az çok bilgi sahibi olması,
  • En az iki farklı uzmanlığa sahip olması ve
  • Tüm bu yetkinlikleri görev tanımı içindeki tüm işlere yansıtabilmesi
  • Çözüm odaklı olması
  • Hızlı aksiyon alması gerekmektedir.

 Multidisipliner Ekip Yapısı Nasıl Olmalıdır

 

E-Ticarette Multidisipliner Çalışmanın Önemi

 
  • Dijitalleşme ile değişen çalışma alışkanlıkları, daha hedef ve çözüm odaklı bir iş anlayışını beraberinde getiriyor. Hayatın her alanına sirayet eden hız ise üretim ve tüketim biçimlerini de değiştiriyor. Multidisipliner çalışma e-ticaret sektöründeki gelişmeleri de etkiliyor.
  • Yenilikçi bir yaklaşım olan multidisipliner çalışma, e-ticaret sitelerini ve alışveriş aplikasyonlarını daha kullanıcı dostu, daha işlevsel bir hale getirirken, hızlı hayat formuna da uyum sağlanıyor.
  • Yakın gelecekte adını daha sık duyacağımız multidisipliner çalışma, çalışan yeterliliği ve insan kaynakları gibi alanları da etkiliyor.
 

Konuyu daha net anlatabilmek için dilerseniz Multidisipliner çalışan ne demektir sorusuna cevap verelim.

 

İlgili İçerik: Dünden Bugüne E-ticaret

 

İlgili İçerik: E-ticarette Müşteri İlişkileri Yönetimi Neden Önemlidir?

 

 Multidisipliner Takım Çalışmasının Önemi
 

E-Ticarette Multidisipliner Çalışma Avantajları

 
  • Ön araştırmadan, üretime, pazarlamadan dağıtıma tüm ilkeyiş sistemlerinin entegre olması iş sürecini kolaylaştırmaktadır. Multidisipliner çalışma, bu entegrasyonu hızlandırır.
  • Farklı uzmanlık alanları olan donanımlı çalışanlar, farklı sorunlara daha hızlı çözüm getirebilirler.
  • Multidisipliner çalışma zaman yönetimi konusunda avantaj sağlar.
  • Operasyonel süreçler çok daha hızlı ve başarılı yönetilir.
  • Tüm yetenekler bir arada kullanıldığı için yaratıcılık artar.
  • Şirketlerin rekabet gücünü arttıran ve piyasadaki yerini sağlamlaştıran inovatif ürünlerin geliştirilme süresi azalır.
 

Multidisipliner Çalışmanın Avantajları Nelerdir
 

Multidisipliner Yaklaşım ve Pazarlama

 

Multidisipliner yaklaşım, her alanda olduğu gibi pazarlama alanında da önemli karşılıklar bulmaktadır. Nöropazarlama yöntemi ise pazarlama sektöründe akla ilk gelen örneklerden biridir. Daha çok pazarlama devi olan şirketlerin kullandığı nöropazarlama yönteminde tüketicilerin satın alma davranışları incelenerek hedef kitleyi daha detaylı tanımak amaçlanır.

 

Satın alma kararındaki etkenleri bularak, pazarlama stratejisi geliştiren büyük şirketler yatırım ve inovasyonlarını daha isabetli alanlara ya da hizmetlere yaparak, zamandan ve paradan tasarruf sağlamaktadır.

 

İlgili İçerik: Dikkate Almanız Gereken 5 Dijital Pazarlama Stratejisi

 

İnterdisipliner Ne Anlama Gelir?

 

İnterdisipliner ise, bir proje için biraraya gelen uzmanların ortak faaliyetler yürüterek birlikte çalışmasıdır. İnterdisipliner kavramı, ortak yürütülen işlerde her branşın diğeriyle etkileşim içinde olduğu ve farklı disiplinlerin sınırlarını zorladığı bir ekip çalışmasını ifade eder. İnterdisipliner çalışma yenilikçi bir anlayışı ve inovatif çıkışları daha mümkün kılar.

 

İnterdisipliner Terimi Ne Demektir
 

İnterdisipliner İş Yaklaşımı Nedir?

 

Uzmanlık alanları farklı kişilerin birlikte çalışmasına multidisipliner, beraber çalışmasına ise interdisipliner dendiğini daha önce belirtmiş ve multidisipliner yaklaşım örneği vermiştik. Şimdi silerseniz interdisipliner tanımını bir örnek üzerinden açıklamaya çalışalım.

 

İnterdisipliner yaklaşımda şirket çalışanlarının birlikte iş yapması, birbirlerini etkilemesi, fikir ve deneyim alışverişi yapması söz konusudur. Şirketlerin araştırma ve geliştirme çalışmaları yaptıkları AR-GE merkezleri genellikle interdisipliner yaklaşım ile çalışır. Örneğin bu merkezde çalışan bir mühendis yine aynı merkez bünyesindeki sosyolog ile birlikte çalışır. Böyleşe geliştirme aşamasındaki ürünün hem teknik donanımı hem de kamusal alanda sağlayacağı fayda birlikte düşünülmüş olur.

 
İnterdisipliner İş Yaklaşımı Ne Demektir
 

İnterdisipliner İş Yaklaşımının Avantajları

 

Ortak bir proje ya da konuda farklı disiplinlerin birikiminden yararlanmak olarak tanımlayabileceğimiz interdisipliner yaklaşım, sınırları iyi yönde zorlayarak gelişime katkı sunar.  

Genellikle sağlık alanında örneklerine rastladığımız bu yaklaşımda, aynı hastalık farklı branş uzmanları tarafından yorumlanarak en sağlıklı çözüme ulaşılmaya çalışılır. İnterdisipliner yaklaşımı e-ticarete uyarlarsak, bir ürünün geliştirilmesine katkı sunan farklı disiplinleri ele alabiliriz.

 

Piyasaya yeni çıkacak bir ürünü kullanım kolaylığı, sağladığı fayda, kamusal ihtiyaç, sektördeki boşluk gibi pek çok farklı açıdan değerlendirilmesini sağlayan bakış açısı interdisipliner yaklaşımdır.


İnterdisipliner İş Yaklaşımının Avantajları Nedir
 

E-Ticarette İnterdisipliner Yaklaşım

 
  • Bir ürüne farklı bakış açıları getirerek AR-GE çalışmalarına yön verir.
  • Farklı sektörler arasındaki tartışmayı önler.
  • Hata payını minimuma indirirken maksimum fayda sağlanmasına yardımcı olur
  • Tasarıma yön verir.
  • Özgün, işlevsel ve pratik tasarımların önünü açar
 

Siz de çağın gerisinde kalmamak ve rakiplerinize karşı daha donanımlı daha güçlü olmak istiyorsanız, e-ticaret yaparken multidisipliner ve interdisipliner yaklaşımları benimsemeli ve yeni bakış açıları geliştirmelisiniz.

 

Etkileşimin ve bilgi akışının bu kadar yoğun olduğu internet dünyasında, tüketiciler çok daha bilinçli ve fayda odaklı olduğu için yaratıcı düşünmeye ve fayda odaklı tasarımlara yönelmeniz başarınızı arttırır.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax