Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Müşteri Sadakati Nedir? Nasıl Kazanılır?

Güncelleme Tarihi: 19.10.2023

İçindekiler;

Ticari faaliyet yürüten işletmeler için müşteri sadakati oldukça önemlidir. Çünkü müşteri sadakati fazla olan firmalar satışlarını hızlı bir şekilde artırabilirken, yeni müşteri kazanmak için de fazla bütçe harcamazlar. Bu nedenle e-ticaret ya da diğer ticari sektörlerde faaliyet gösteren markalar müşteri sadakatine oldukça önem verir.

 

İşletmeler müşteri sadakatini artırmak için birçok farklı çalışma yapmaktadır. Fakat bu çalışmaları yaparken de belirli konulara önem verilmesi gerekir. Çünkü aksi takdirde planlı ve programlı bir şekilde hareket edilmezse müşteri sadakatini artırmak zorlaşabilir.

 

Müşteri Sadakati Nedir ve Müşteri Sadakati Nasıl Kazanılır adlı bu yazımızda sizlere müşteri sadakatinin önemi ve bu sadakati kazanmak için yapmanız gerekenler hakkında bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve müşteri sadakati ile ilgili merak ettiğiniz sorulara cevap bulabilirsiniz.

 

Müşteri Sadakati Nedir? Nasıl Kazanılır?


 

Müşteri Sadakati Nedir?

 

Müşteri sadakati, işletmelerin ürün ve hizmetlerini düzenli olarak satın alan ve düzenli olarak aynı müşteriden alışveriş yapan tüketicilerin markaya duyduğu güvene verilen isimdir.

 

Genellikle bir marka için sadakati oluşan müşteriler aynı markadan yeniden alışveriş yapma eğilimindedir. İlgili müşteri grubu satın aldığı ürün ve hizmetleri çevrelerine tanıtır ve sadık müşteriler her zaman farklı kanallar üzerinden markalar ile etkileşim halindedir. Kısacası müşteri sadakati tüketicilerin markanızın savunucusu olmalarını sağlar.

 

Müşteri Sadakati

 

Sadık Müşteri Nedir?

 

Sadık müşteri, bir markadan düzenli alışveriş yapan kişilere verilen isimdir. Bu tüketici grubunun ilgili markanın ürün ve hizmetlerine olan ilgisi oldukça yüksektir. Sadık müşteriler zamanla bir marka savunucusu olabilir.

 

Müşteri Sadakatinin Avantajları

 

Ticari faaliyet yürüten bir markanın müşteri sadakatini artırması birçok alanda avantaj sağlamaktadır. Müşteri sadakati fazla olan markaların avantajları şunlardır:

 
  • Müşteri sadakati fazla olan markaların müşterileri daha çok harcama yapar ve bu durum markaların gelirlerini artırır.
  • Müşteri sadakatinin artış göstermesi markaların rakipleri karşısında rekabet avantajı elde etmesine olanak tanır.
  • Sadık müşteriler markalar ile daha fazla etkileşim kurar ve bu da markaların güvenilir olduğunu gösterir
  • Müşteri sadakati fazla olan markaların müşteri kitlesi zamanla bir marka savunucusu haline gelir ve bu durum markaların pazarlama bütçelerinin azalmasına olanak sağlar.
  • Müşteri sadakatini artırmak düzenli bir gelir akışı sağlarken markaların kolay bir şekilde büyümesine de yardımcı olur.
 

Müşteri sadakatinin sağladığı bu avantajlardan kaynaklı olarak markaların düzenli olarak müşterilerinin sadakatine artırmaya yönelik çalışmalar yapması gerekir.

 

Müşteri Sadakati Avantajları

 

Müşteri Sadakati Nasıl Sağlanır?

 

Müşteri sadakatini artırmak isteyen markalar çoğu zaman müşteri sadakati nasıl sağlanır sorusuna yanıt arar. Müşteri sadakati yaratmak için markaların yapabileceği birçok çalışma bulunuyor olsa da asına bakıldığında bu çalışmaların tümünde dikkatli olunması gerekir. Çünkü yanlış yapılan analizler ve çalışmaların müşteri sadakati yaratma konusunda pek etkisi olmayabilir. Müşteri sadakati yaratmak için:

 
  • Müşteri kitlenizi iyi tanıyın.
  • Müşterilerinizin ihtiyaçlarını analiz edin ve öğrenin.
  • Müşterilerinizin farklı markaya yönelmesini engellemek üzere çalışmalar yapın.
  • Ürün ve hizmet kalitenizi artırın.
  • Müşterileriniz ile sürekli iletişim kurmaya önem verin.
  • Müşterilerinizle samimi olun.
  • Sadakat programları yaratın.
  • Hatalarınızın farkına varın ve bunları telafi etmeye yönelik çalışmalar yapın.
 

Müşteri sadakati yaratmak veya var olan sadakati artırmak istiyorsanız bunlara önem vermeniz gerekir ve her alanda yapacağınız çalışmalarda dikkatli olmanız gerekir.

 

Müşteri Kitlenizi İyi Tanıyın

 

Müşteri sadakati yaratmanın ilk adımı müşterileri ve hedef kitlesini iyi tanımak olmalıdır. Çünkü bir markanın müşterileri arasında yer alan kişilerin özellikleri birbirinden farklıdır ve bu noktada işletmelerin müşterilerini tanıması onlara özel çözüm, ürün, hizmet ve kampanyalar sunmasını sağlar.

 

Bu nedenle müşterilerin ilgilendiği ürünler, demografik yapıları, duygu ve hisleri, alışveriş alışkanlıkları gibi konuları iyice araştırmanız ve onları tanımaya yönelik çalışmalar yapmanız gerekmektedir.

 

Müşteri Sadakati Hedef Kitle

 

Müşterilerinizin İhtiyaçlarını Analiz Edin ve Öğrenin

 

Müşterilerinizin ihtiyaçları birbirinden farklı olabileceği için müşteri sadakati yaratmaya çalışırken onların ihtiyaçlarını da analiz etmeye özen göstermelisiniz. Genellikle bir markanın müşteri kitlesinde yer alan kişilerin ihtiyaçları aynı gibi düşünülse de bazı müşteriler yalnızca belirli ürünlere ilgi gösterirken bazı müşteriler ise indirim, kampanya ve hediyeler ilgi göstermektedir.

 

Müşterilerin markanıza olan bağlılığını korumak için ise bu ihtiyaçları analiz etmeli, öğrenmeli ve bunlara yönelik aksiyonlar almalısınız.

 

Müşterilerinizin Farklı Markaya Yönelmesini Engelleyin

 

Bir markanın müşteri kitlesi içerisinde bulunan kişiler bazı nedenlerden dolayı farklı markalara yönelebilmekte ve onlardan alışveriş yapmaktadır. Bu nedenler:

 
  • Ürün stoğunun bitmesi
  • Geç teslimat süreçleri
  • Kişiselleştirilmiş hizmetlerin bulunmaması
  • Rekabetçi fiyatlandırma stratejisinin yürütülmemesi
  • Müşterilerin kalitesiz ürünler satın alması
  • Müşteri geri bildirimlerinin değerlendirilmemesi
  • Sadakat programlarının olmaması
 

Gibi nedenlerdir. Bu durumlar ile karşı karşıya kalan markaların müşterilerini elde tutmak için ilgili problem nezdinde çalışma yapması gerekir. Böylece müşterilerinizin farklı markalara yönelmesini engelleyebilirsiniz

 

Müşteri Sadakati Nasıl Korunur

 

Ürün ve Hizmet Kalitenizi Artırın

 

Müşteri sadakatini artırmak için ürün ve hizmetlerinizin kaliteli olması da gerekir. Çünkü müşteriler her zaman ilgi duydukları kaliteli ürünleri satın almak ister. Bu nedenle müşteri sadakati yaratmak isteyen markaların ürün ve hizmet kalitesine önem vermesi gerekir. Bunu yapabilmek için ise ürün stoklarının güncel tutulması, satılan ürün ve hizmetlerin kaliteli olması gerekmektedir.

 

Müşterilerinizle Sürekli İletişim Kurmaya Özen Gösterin

 

Müşteriler güven duydukları markalar ile sürekli iletişim halinde olmak ister. Bu nedenle müşteri sadakati yaratmak isteyen markalar müşterileriyle sürekli iletişim kurmalıdır. Müşterilere atılan mesajlar ve e-mailler’in yanı sıra müşterilerinizi markanıza çekecek olan sosyal medya paylaşımları da yapabilirsiniz. Böylece onların markanızdan haberdar olmasını sağlayabilirsiniz.

 

Müşteri Sadakati İletişim Kurmak

 

Müşterilerinizle Samimi Olun

 

Müşterilerinizle iletişim kurarken samimiyete de önem verin. Çünkü müşteriler kurumsal bir dil kullanan markalara pek samimi hissetmez. Bu da markaların müşteri sadakatini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle ilk olarak müşterilerin analiz edilmesi, ne tür içeriklerle etkileşime girdikleri tespit edilmesi gerekir. Ardından ise markanın dili yavaş yavaş yumuşatılmalı ve müşterilerin tercih ettiği söylemlere adapte edilmelidir.

 

Sadakat Programları Yaratın

 

Müşterilerinizin markanıza olan sadakatini ve bağlılığını artırmak için sadakat programları da oluşturabilirsiniz. Sadakat programı, tüketicilerin bir e-ticaret sitesinden alışveriş yaptıktan sonra puan ya da para kazandığı programlardır. Bununla beraber arkadaşını davet eden müşterilere puan verilerek de sağlanabilir.

 

Markanız için bir sadakat programı yaratmanız müşteri kitlenizde yer alan kişilerin markanıza olan bağlılığını artırırken sürekli sizlerden alışveriş yapmasını da sağlar. Yapılan alışverişlerde göndereceğiniz küçük hediyeler de kişilerin markanıza olan bağlılığını artırabilir. Bu nedenle siz de müşteri sadakatini artırmak istiyorsanız sadakat programları yaratabilirsiniz.

 

Müşteri Sadakati Programı

 

Hatalarınızı Telafi Edin

 

Operasyonel süreçlerden kaynaklanan problemlerden dolayı müşterileriniz markanızdan uzaklaşabilir. Örneğin: ürünü eline geç ulaşan bir müşteri bir daha markanızdan alışveriş yapmak istemeyebilir. Böyle durumlarda müşteri sadakatini artırmak için markaların hatalarına varması ve müşterilerini mutlu etmek adına özür dilemesi gerekir.

 

Ticimax ile Müşteri Sadakatini Koruyun

 

E-ticaret sitenizi Ticimax ile kurarak sizler de müşteri sadakatinizi kolayca artırabilirsiniz. Müşterileriniz için hediye çeki, hediye çeki kampanyaları, hediye ürün kampanyaları yaratabilir. Ticimax’ın gelişmiş raporlama özelliği sayesinde müşterilerinizin ilgilerini analiz edebilir ve kampanya kurgularınızı yaratarak müşteri sadakatini artırabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax