Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Müşteri Yorumlarının Önemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 02.02.2024

İçindekiler;

İnternet tabanlı alışverişin yaygınlaşması ve e-ticaret sitelerinin artması ile birlikte marka ve müşteri iletişimi de önem kazanmıştır. Hal böyle olunca, gerek alışveriş uygulamalarında gerek sosyal medyada gerek ise e- ticaret sitelerinin kendi sayfalarında yer bulan kullanıcı yorumu karar sürecini ve satın alma davranışını etkileyen önemli faktörlerden biri haline gelmiştir.

 

Müşteri yorumlarının önemi hakkında bilmeniz gerekenler adlı bu yazımızda yorumların neden önemli olduğuna ve satın alma davranışını nasıl etkilediğine değineceğiz.
 

 
Müşteri Yorumu Önemi Hakkında Bilmesi Gerekenler

 

Müşteri Yorumları Neden Önemlidir?

 

Günümüzde, reklamların tüketici üzerindeki etkilerine ilaveten, kullanıcıların alışveriş sitelerinde ve uygulamalarında yaptığı kişisel araştırmalar da satın alma kararı üzerinde etkili olmaya başlamıştır.Çünkü müşterilerin bir ürün ile ilgili araştırma yaparken başvurduğu önemli kaynaklardan biri de kullanıcı yorumu sayfalarıdır.

 

Kullanıcı yorumu sayfalarının bu denli ilgi görmesi elbette tesadüf değildir. Reklamlar ürünün tanıtımını yaparak marka bilinirliğini arttırsa da sonuçta ünlü insanların ya da oyuncuların bu işi para karşılığı yaptıkları herkes tarafından bilinmektedir. İnternetin sağladığı olanaklarla genişleyen iletişim ağında artık samimiyet ve şeffaflık önem kazanmıştır.

 

Buna karşılık ürünü birebir deneyimleyen, gerçek kişilerin, gerçek fikirleri müşterilere daha samimi ve güvenilir gelmektedir. Hatta bu yorumlar yalnızca satın alma davranışını değil marka imajını da olumlu ya da olumsuz etkilemektedir.

 

İlgili İçerik: Müşteri Memnuniyetini Arttırma Teknikleri


İlginizi Çekebilir; Müşteri Sadakati Kazanmak İçin İpuçları

 

Neden Müşteri Yorumları Önemlidir

 

Müşteri Yorumlarını Satın Alma Davranışı Üzerine Etkileri

 
  • E-ticaret şirketlerinin sitesine girmeden marka ve ürün ile ilgili internet araştırması yapan ve kullanıcı yorumu okuyan tüketici oranı yaklaşık %90’dır.
  • Online yorumlara ve diğer kullanıcıların deneyimlerine inandıklarını ve güven duyduklarını belirten müşterilerin oranı %85’in üzerindedir.
  • Çok iyi, mükemmel, kesinlikle tavsiye ederim gibi yorumların tüketicilerin bu markayı tercih etmesindeki etkisini %31 arttırmaktadır.
  • Yerel mağalarla ilgili iyi yorumların etkisiyle, o markaya ya da mağazaya güveni arttığını belirten müşteri oranı yaklaşık olarak %75’tir.
  • Kullanıcı yorumu sayfalarında 4 yıldız ya da 5 yıldız alan yerel işletmeleri tercih ettiğini ya da tercih edebileceğini belirten kullanıcı oranı %90’ ın üzerine çıkmaktadır.
  • Bir firma ya da ürün ile ilgili olumlu kullanıcı yorumu okuduktan sonra satın alma kararı etkilenen ve ürünü almaya karar veren müşterilerin oranı %72’dir.
  • Olumsuz yorumlar okuduktan sonra yine satın alma davranışı değişen ve artık o ürünü almakta kararsız kalan tüketicilerin oranı %86’dır.
 
 

İlginizi Çekebilir; 2021'de Sosyal Medya Etkileşimlerinizi Arttıracak Stratejiler

 

İlginizi Çekebilir; Başarılı Markaların 6 Ortak Özelliği




Müşteri Yorumu Satın Almak Doğru Mu

 

E-Ticaret Siteleri İçin Müşteri Yorumları Ne İfade Eder?

 

Satın alma davranışı üzerindeki etkilerini ve önemini biraz önce hep birlikte ele aldığımız müşteri yorumları, E-ticaret siteniz için de son derece önem taşımaktadır. Benzer özellikteki ve yakın fiyatlardaki iki ürün arasında kalan müşteriler ürün yorumlarına daha çok dikkat etmekte ve yorumlara göre karar vermektedir.

 

Rekabetin yoğun olduğu E- ticarette, aynı sektördeki ürünlerin fiyat skalası birbirine çok yakın olduğu için, müşteri yorumları rakipleriniz arasından sıyrılmanızı kolaylaştırır ve marka bilinirliğinizi arttırır. Yalnızca fiyat değil, kargo, paketleme, müşteri iletişimi gibi pek unsur müşteri yorumlarına yansımakta ve aslında amacı bu olmasa da iyi ya da kötü firmanızın genel bir değerlendirmesi yapılmaktadır.

 

Sadece satışlarınızı arttırmak için değil, marka imajınız ve bilinirliğiniz için de kullanıcı yorumu ve puanlaması oldukça önemlidir. Dilerseniz bu yorumlar e-ticaret şirketiniz için ne ifade eder ve markanıza etkileri nelerdir inceleyelim.
 


 E-ticaret Siteleri İçin Müşteri Yorumu Önemi
 

Sayfa Değeri Üzerine Etkileri

 

Kullanıcıların ürünlerle ilgili yazdığı yorumlar arama motorları tarafından depolanır ve her zaman erişime açık hale gelir. E-ticaret sayfanızdaki ya da satış sitelerindeki yorumlarınız arttıkça hem az önce değindiğimiz gibi ürünün özgün içeriği hem de sayfa değeriniz artacaktır. Sayda değerinin artması, arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda görünmenize yardımcı olacaktır.

 

Arama Motorları Üzerine Etkileri

 

Kullanıcı yorum sayfalarında yer alan kelimeler, diğer kullanıcılar tarafından da tekrar edilir. Bilinçli olarak yapılmasa da toplamında benzer kelimeler içeren ürün yazıları meydana gelir ki bu da SEO metni oluşmasına önemli rol oynar. Cümle içinde tercih edilen kullanımlar long-tail SEO sonuçlarını da etkiler.

 

İlgili İçerik: Ücretli ve Ücretsiz SEO Araçları

 

İlgili İçerik; Google Trends Nedir, Nasıl Kullanılır?

 

İlgili İçerik; Arama Motoru Uyumluluğu Hakkında Bilmeniz Gerekenler 2021


 

 Müşteri Yorumunun Arama Motorlarındaki Etkisi
 

Olumsuz Yorumların Olumlu Sonuçları

 

Ürün ya da markanızla ilgili olumlu yorumlar almak elbette ki çok güzeldir ancak bir ürünün herkesi aynı anda memnun etmesi mümkün olmadığı için, beğenmeyenlerin olması da doğaldır. Daha önce de belirttiğimiz gibi kullanıcı yorumu sayfaları güven duygusu oluşturduğu için satın alma kararını etkiler. Dolayısı ile olumsuz yorumlara da yer vermek, güvenilirliğinizi de arttıracaktır.

 

Olumsuz yorumların size bir diğer katısı ile bu yorumlara verdiğiniz cevaplarda ortaya çıkar. Bir şekilde ürününüzden memnun kalmayan müşterileriniz ile iletişim kurarak, sorunu anlamaya ve çözmeye çalışmanız olumlu bir imaj yaratacaktır. Müşteri iletişiminiz ve çözümcül yaklaşımınız diğer müşteri de etkileyerek satın almaya teşvik edebilir.

 

 Olumsuz Müşteri Yorumlarının Olumlu Etkileri Nelerdir
 

E-Ticarette Müşteri Yorumlarını Arttırmanın Yolları

 
  • Müşteri memnuniyetine önem verin.
  • Ürünleriniz hakkında dürüst olun, olmayan bir özelliği var gibi göstermeyin.
  • Siparişleri mümkün olan en kısa süre içinde, hasarsız ve eksiksiz teslim edin.
  • Paketlemeye özen gösterin.
  • Siparişlerin içine küçük hediyeler ya da müşterilerinize teşekkür eden kısa notlar koyun.
  • Ürün satın alınmadan önce sorulan soruları ivedilikle cevaplayın, ulaşılabilir olun.
  • Değişim, iade, iptal gibi konularda esnek davranın.
  • Müşteri hizmetleri ya da satış sonrası destek gibi konularda iyi hizmet verin.


 E-ticarette Müşteri Yorumları Nasıl Arttırılır
 

Kötü Yorumlar Karşısında Ne Yapılmalıdır?

 

Kullanıcı yorumu sayfalarında kötü yorumların da bulunabileceğini söylemiştik. Bu kötü yorumlar bazen sayıca fazla olabilir ve özel bir çalışmayı gerektirebilir. Kötü yorumlarınız arttı ise bunları dikkatlice inceleyin, analiz edin ve hangi konuda problem yaşadığınızı bulun. Problemi tanımladıktan sonra nasıl çözeceğinize dair bir strateji geliştirin ve buna göre aksiyon alın.

 

Bir yandan iyileştirme çalışmaları yaparken diğer yandan müşterilerinizin kötü yorumlarına cevap verin. Yaşattığınız mağduriyetten ötürü üzgün olduğunuzu belirterek samimiyetle özür dileyin. Problemli ürünü değiştirmeyi teklif edin.

 

Müşterileriniz bir kez problem yaşadıkları bir ürünü tekrar almak istemeyebilirler. Buna hazırlıklı olun ve hediye çeki alternatifini deneyin. Böylece hem müşterinin mağduriyetini gidermiş hem de kötü durumu düzeltmiş olursunuz.

 

E- ticaret sitenize gelen kötü yorumlara iyi yönetilmesi gereken bir süreç gözüyle bakarak, en kısa sürede ve şeffaflıkla çözmeye çalışın. Kendini geliştirerek aynı ya da benzer hataları bir daha yapmamaya çalışın.

 

İlgili İçerik: Kriz İletişimi ve Kriz Yönetimi İpuçları

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax