ÖTV mal ve ürünler üzerinden belirli oranlarda alınan harcama vergisi olarak adlandırılır. Uzun adı Özel Tüketim Vergisi olan ÖTV 2002 yılında kabul edilmiştir. ÖTV günümüzde pek çok mal ve hizmetin üzerinde uygulanırken ÖTV uygulanmayan istisnalar da mevcuttur. Aşağıda ÖTV ile ilgili merak edilen her detaya ulaşabilirsiniz.
ÖTV Nedir?
Ötv açılımı Özel Tüketim Vergisi anlamına gelen ÖTV ne demek dediğimizde harcama vergisidir. Ürün veya mallar üzerinden devlete kesilen bir vergi türüdür. Avrupa Birliği’ne uygun şekilde Türkiye’de de kanunlarla sınırları belirlenmiş olan ÖTV’nin uygulanma amacı zararlı mal ya da maddelere uygulanarak kullanımını azaltmanın amaçlanmasıdır. Bu nedenle sosyal faydayı gözetmektedir.
ÖTV Özellikleri;
- Özel tüketim vergisi devlet hazinesine aktarılır ve devlet hazinesinin önemli gelir kaynaklarından biridir.
- Kolay yönetebilen ve takibi kolay bir vergi türüdür.
- Ürün ve hizmetler üzerindeki kapsamı sınırlıdır.
- Hangi ürün ve hizmetlerden ÖTV alınacağı kanunlarla belirlenmiştir.
- ÖTV kanununun 4. Maddesinde bu ürün ve hizmetler belirlenmiştir. Bunlar; lüks araçlar, beyaz eşya, alkol-sigara, akaryakıt, mücevher, kürk vb. ürünlerdir.
ÖTV Uygulanmayan İstisnalar Nelerdir?
Özel tüketim vergisinin uygulanmadığı bazı istisnai durumlar da mevcuttur.
ÖTV istisnası nedir dediğimizde belirlenen ÖTV tutarının alınması ya da bir kısmının alınması durumu söz konusudur.
2016 yılında yapılan ÖTV Kanunu’ndaki değişikliğe göre otobüs, dolmuş, taksi, kamyon, kamyonet gibi ticari amaçla kullanılan araçlar ÖTV’den muaf tutulacaktır.
ÖTV istisnası uygulanan durumlar aşağıdaki gibidir;
- Diplomatik istisna
- Askeri amaçlı istisna
- İhracat istisnası
- Petrol arama amaçlı istisna
- Türk Hava Kurumu’nun alımlarında yapılan istisnalar
- Güvenlik kuruluşlarının silah alımı durumlarında yapılan istisnalar
- Kamu kurumlarında istisnalar
- İthalat istisnaları
İlgili İçerik; KVKK ve E-ticaret Hukuku Rehberi (2023)
ÖTV Hangi Ürünlerde Var?
Ötv hangi ürünlerde var konusu da oldukça merak edilen bir konudur. ÖTV uygulanan ürünler 4760 Sayılı Özel Tüketim Kanunu çerçevesinde belirlenmiştir. İlgili maddelere göre, Özel Tüketim Vergisi kapsamında sayılan mal veya ürünler şöyledir;
- Lüks taşıtlar
- Akaryakıt ve yağ türevli ürünler
- Alkol-tütün-kürk vb.
- Beyaz eşya
İlgili İçerik; Instagram ve Facebook Reklam Vergilendirmesi
ÖTV ve KDV Arasındaki Farklar Nelerdir?
ÖTV ve KDV zaman zaman birbirine karıştırılmaktadır. Özel tüketim vergisi anlamına gelen ÖTV bir malın ilk satışında kesilen bir vergi türüdür. Katma değer vergisi anlamına gelen KDV ise aynı malın el değiştirmesi, başkasına satılması gibi durumlarda da ödenmeye devam etmektedir.
Oran ve uygulanma şekli olarak da farklar bulunan iki vergi türüdür. KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal ve hizmeti teslim edenin ödediği ancak teslim alana yüklenen bir harcama vergisidir. Yüzde 1 - yüzde 18 arasında değişmektedir.
ÖTV ise tek aşamalı bir vergi türüdür ve kapsamı sınırlıdır. KDV ise daha geniş bir alanda uygulanır. ÖTV oranları daha yüksek, KDV oranları ise daha düşüktür.
İlgili İçerik; KDV Hesaplama Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
İlgili İçerik; E-imza Nedir? Elektronik İmza Nasıl Alınır?
Kimler ÖTV Muafiyetinden Yararlanabilir?
ÖTV istisnası engelli bireyler için de uygulanmaktadır. Engellilik derecesi yüzde 90 üzerinde olanlar, H sınıfı ehliyet alarak araç kullanabilecek olan engelliler, ÖTV istisnasından yararlanabilmektedir. Engelli bireylerin bizzat kullanılması şartıyla 5 yılda bir defa olacak şekilde ÖTV’den muaf tutulmaktadır.
Bir araç satın alacak bir kişi için 5 yılda bir ÖTV’den muaf tutulması mümkündür. 2023 ÖTV muafiyetli araç alımı üst limiti 1 Milyon 4 Bin 200 TL olarak belirlendi.
Konunun daha iyi anlaşılması adına ÖTV kanunu 7. Maddesi şöyle;
“Sakatlık derecesi %90 veya daha fazla olan malul ve engelliler ile bizzat kullanma amacıyla sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptıran malul ve engelliler tarafından 5 yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisabı ÖTV'den istisna edilmiştir.”
ÖTV Muafiyeti Olan Aracı Kimler Kullanabilir?
ÖTV muafiyeti olan aracı yüzde 90 engeli olan bireyler araç kullanımına müsaitse kendisi kullanabilir. Fakat durumu müsait olmadığında en fazla ikinci derecedeki yakınları aracı kullanabilmektedir. (Anne, baba, çocuk, kardeş, torun, büyükbaba, büyükanne) Özel şoför de aracı kullanabilmektedir.
Engellilik oranı yüzde 90’ın altında olan bireyler alacakları otomobilde engellerine yönelik herhangi bir düzenleme yapmazlarsa ÖTV muafiyetinden yararlanamamaktadırlar. Aynı şekilde engelli raporu ile satın alınan aracın bir başkası tarafından kullanılması durumunda da ÖTV muafiyeti olmamaktadır.
İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri için Vergi Muafiyeti 2023
ÖTV İndirimli Alınan Araç Satılabilir Mi?
ÖTV İndirimi ile alınan araçlar 5 yıl boyunca satılamamaktadır. Öte yandan ÖTV muafiyeti de 5 yılda bir geçerlidir.
ÖTV Zammı Ne Kadar?
Özel Tüketim Vergisi düzenli olarak değişikliğe uğramaktadır. Yani Özel Tüketim Vergisi nasıl hesaplanır dediğimizde ürünlerin vergisiz haline göre hesaplanmaktadır. KDV ise yüzde 18’lik bir orana sahiptir. Ötv hesaplama dediğimizde örneğin bir araç satın alınacağında aracın türü ve satış fiyatına göre ÖTV tutarı hesaplanmaktadır.
Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.
E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın
21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!
15 Gün Ücretsiz Deneyin!