Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Pasif Gelir ve Aktif Gelir Nedir? Farkları Nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 23.05.2023

İçindekiler;

Aktif gelir, işiniz veya kariyerinizle ilgili görevleri yerine getirdiğiniz ve bunun için ödeme aldığınız anlamına gelir. Aktif gelir zamanınızı alır emek gerektirir. Pasif gelir ise aktif veya doğrudan katılımınız olmayan faaliyetlerden elde edilen paradır. Pasif ve aktif gelir farkları ve her iki kavramın da ne olduğuna dair bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.



Pasif Gelir ve Aktif Gelir Nedir?

 

Pasif Gelir Nedir?

 

Pasif gelir, emek ve zaman harcamadan elde edilen bir gelir türüdür. Pasif gelir fikirleri dediğimizde örneğin bir kiralık mülkten elde edilen gelir türü buna örnektir. Başka bir örnek ise yıllık yüzde ödeyen temettü üreten bir hisse senedi şeklindeki gelirlerdir. Yatırımcıların çaba harcamadan elde ettiği gelirler olarak ifade edilmektedir.

 

Pasif gelir, aktif veya doğrudan katılımınız olmayan faaliyetlerden elde edilen paradır. Bunlar, para kazandığınız yatırımlar veya geçmişte yaptığınız ve günümüzde bile temettü ödemeye devam eden işler olabilir. Kısacası, pasif gelir, “paranın sizin için çalışmasını sağlama” fikrini tanımlar.

 

Pasif Gelir Nedir

 

Pasif Gelir Elde Etmenin Yolları

 

Toplum olarak aktif gelir elde etmek için eğitildiğimizden bu yüzden pasif geliri ve nasıl kazanılacağını çok az kişi bilmektedir. Pasif gelir tam istihdam veya serbest çalışma yapmanın aksine, çok fazla zaman ve çaba gerektirmez; ortak bir yol, parayı varlığa dönüştürebileceğiniz fırsatlar ve faaliyetlerdir.

 

Pasif gelir elde etme yöntemleri arasında; gayrimenkul alıp satmak, borsa yoluyla kamu şirketlerinin mülkiyetlerine yatırım yapmak, vadeli mevduatlarda para ayırmak sayılabilmektedir. Pasif gelir, yazdığınız bir kitaptan, oluşturduğunuz bir çevrimiçi kurstan veya gayrimenkul mülklerinizden aldığınız kiradan elde edilen telif ücretlerini de içerebilmektedir.

 

İlgili İçerik; Gelir Tablosu ve Özellikleri Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey

 

Pasif Gelir Elde Etmenin Yolları

 

Pasif Gelirin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

 

Pasif geliriniz olduğunda yaşam giderlerinizi karşılamak için artık yalnızca aktif gelirinize bağımlı değilsiniz demektir. Pasif gelir kaynakları, çalışsanız da çalışmasanız da kar etmenizi sağlar. Kiracıların size aylık ödeme yapması gereken yerlerde sahip olduğunuz mülkleri kiralamak gibi bazı pasif gelir türleri kazançlı olabilir. Şirket ödemeleri üç ayda bir veya altı ayda bir planlandığından, hisse senetlerinden elde edilen temettüler sabit bir gelir akışı sağlayabilir. Devlet tahvillerinden ve vadeli mevduatlardan elde edilen faiz kazançları da pasif gelir kaynaklarıdır.

 

Ancak hatırı sayılır bir pasif gelir elde etmenin yıllar sürdüğünü unutmamak gerekir. Pasif gelir elde etmeye başlamak için ister finansal ister zaman açısından olsun, bir tür başlangıç yatırımına ihtiyacınız var. Kiralık mülkler, hisse senetleri ve tahviller ve hatta işletmeler gibi şeyler için sizin için pasif gelir yaratmaya başlamadan önce çok fazla para harcamanız gerekir.

 

Birçok insan pasif gelir kaynakları konusunda araştırmalar yapar ve bunu ana gelir kaynağı olarak görmek ister, ancak pasif gelirin ana faydası aynı zamanda en büyük dezavantajı olan esnekliktir. Pasif gelir ile kazançlarınız üzerinde çok az kontrole sahipsiniz. Mülkünüz olabilir fakat kiracısı olmadığında düzenli bir getirisi olmayacaktır. Öte yandan hisse senedi fiyatları yükselir ve düşer ve böylece hisse senetlerinde para kaybedilebilir. Şirket tahvillerine yatırım yapmak, şirketlerin “kapanma” ve size geri ödeyememe riskini de beraberinde getirir.


Pasif Gelirin Avantajları ve Dezavantajları
 

 

Aktif Gelir Nedir?

 

Aktif gelir, işiniz veya kariyerinizle ilgili görevleri yerine getirdiğiniz ve bunun için ödeme aldığınız anlamına gelir. Aktif gelir zamanınızı alır, emek gerektirir. Pasif gelir, minimum çabayla para kazanmanızı sağlarken aktif gelir maksimum bir çaba ve zaman gerektirir. Aktif gelir örnekleri, hizmet verdiğiniz şirketlerden alınan maaşlar, bahşişler, ücretler, komisyonlar ve ödeneklerdir. Bir kişi veya şirket için çalışıyorsanız ister el emeği, ofis işi veya ev tabanlı hizmet olsun aktif gelir elde edersiniz.

 

Kendiniz için bile çalışıyor olabilirsiniz, buna serbest meslek sahibi olmak denir. Buradan elde edilen gelir de yine aktif gelir kategorisine dahil edilmektedir. Aktif gelirliler ayrıca tam zamanlı, yarı zamanlı, serbest çalışan veya sözleşmeli çalışanlardır. Aktif gelir elde edenler için ödeme günlük, haftalık, ayda bir veya proje başına yapılmaktadır. Bir kişinin aktif gelir elde etmesinin bir başka yolu da bir ürün satmaktır.

 

 

İlgili İçerik; Bütçe ve Mali Planlama Nedir? Nasıl Yapılır?


Aktif Gelir Nedir
 

 

Aktif Gelir Elde Etmenin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

 

Düzenli aktif gelire sahip olmanın belirgin avantajları vardır. Birincisi, aylık giderlerinizi bütçelemede daha öngörülebilir ve güvenli adımlar atabilirsiniz. Ayrıca beklenen periyotlarda geldiği için kaydetmeniz ve planlamanız daha kolay olur. Bununla birlikte, düzenli bir aktif gelir de zorluklarla birlikte gelir. Birincisi, yaşam giderlerinizi karşılamak için yeterli olmayabilir. Ayrıca bir acil durum fonu oluşturmanız da çok yetersiz olabilir. Aktif gelirlilerin karşılaştıkları bir diğer zorluk, yaşamları boyunca belirli görevleri veya hizmetleri yerine getirmek durumunda olmalarıdır.

 

Hem Aktif Gelirden Hem De Pasif Gelirden Nasıl Yararlanılır?

 

Aktif ve pasif gelir birbirine bağlıdır. Aktif gelir açısından ne kadar çok kazanırsanız, pasif gelir elde etmek için o kadar çok yatırım yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra aktif geliriniz normal giderlerinizi karşılıyorsa, pasif gelir kaynaklarına daha agresif bir şekilde yatırım yapabilirsiniz. Öte yandan, pasif gelirden ne kadar çok kazanırsanız, kariyeriniz için o kadar fazla risk alabilir ve muhtemelen daha kazançlı bir işe geçebilirsiniz.

 

Alternatif olarak, pasif gelirinizden ne kadar çok kazanırsanız, daha az kazandıran ancak hayatta yapmak istediğiniz işle daha uyumlu bir işe girebilirsiniz. Aslında, koyabileceğiniz bir finansal hedef, pasif gelirden o kadar çok kazanmaktır ki, para yerine tatmin için çalışmayı göze alabilirsiniz.


Hem Pasif Hem de Aktif Gelirden Nasıl Yararlanılır

 

Aktif Gelir ve Pasif Gelir Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Aktif gelir elde etmek ve pasif gelir arasında belirleyici birçok fark vardır. İki ana gelir türü yukarıda da bahsettiğimiz gibi birbirine bağlayıcı pek çok özelliği olduğu gibi farklar da mevcuttur. Pasif gelir; faiz, temettüler ve kiralık mülklerden kazanılan parayı içerir. Aktif gelir; saatlik ücretleri, maaşları ve komisyonları içerir. Gayrimenkul yatırımcıları, kullanılan yatırım stratejisine bağlı olarak hem aktif hem de pasif gelir elde edebilir. Gayrimenkulden elde edilen pasif gelir, pasif gelir üzerinden ödenen gelir vergisi miktarını azaltmak için daha fazla fırsatla birlikte tercihli vergi muamelesi görür.

 

Öte yandan aktif gelir, işiniz veya kariyerinizle ilgili görevleri yerine getirdiğiniz ve bunun için ödeme aldığınız anlamına gelir. Aktif gelir zamanınızı alır emek gerektirir. Pasif gelir ise aktif veya doğrudan katılımınız olmayan faaliyetlerden elde edilen paradır.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax