Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Marketing Funnel Nedir?

Güncelleme Tarihi: 07.08.2023

İçindekiler;

Pazarlama hunisi potansiyel bir müşterinin markanızdan haberdar olmaktan bir mal veya hizmet satın almaya kadar nasıl geçtiğini gösteren bir modeldir. Bu model, bir marka ile müşteri etkileşiminin birkaç aşamasını içerir. Şirketler, her aşamada müşterilerinin ihtiyaçlarını anlamak, pazarlama çabalarını optimize etmek ve daha fazla satış elde etmek için pazarlama hunilerini kullanır. Günümüzde online alışverişin artmasıyla dijital pazarlama hunisi sıklıkla kullanılmaktadır.

 

Pazarlama Hunisi Oluşturma ve Optimize Etme İpuçları

 

Pazarlama Hunisi Nedir?

 

Pazarlama hunisi İngilizce olarak marketing funnel anlamına gelmektedir. Potansiyel bir müşterinin markanızın farkına varmaktan bir mal veya hizmet satın almaya nasıl gittiğini gösteren bir modeldir. Bu model, bir marka ile müşteri etkileşiminin birkaç aşamasını içerir. Pazarlama hunileri bir kişinin alıcı yolculuğunda nerede olduğuna bağlı olarak farklı pazarlama taktikleri kullanmayı gerektiren uzman bir pazarlama stratejisidir. Her müşteri bir satın alma işlemi yapmadan önce belirli adımlardan geçer. Bu adımlar, bir tüketicinin müşteri olma yolunda ilerlediği bir yol olarak düşünülebilir.

 

Pazarlama hunisi aslında bir pazarlama silindiri olur ve tüm potansiyel müşterileriniz müşterilere dönüşür. Müşteri adayını müşteriye dönüştürmek ve huniyi daha silindirik hale getirmek bir pazarlamacının işinin bir parçasıdır.

 

Pazarlama Hunisi İle Satın Alma Hunisi Arasındaki Fark Nedir?

 

Pazarlama hunisi, potansiyel müşterilere satın alma nedeni vermek için bir ürün veya hizmetin reklamını yapar. Oysa satın alma hunisi potansiyel müşterilerle ilgilenir ve onları bir kez değil, mümkün olduğunca sık satın almaya ikna eder. Dönüşüm hunisi nedir dediğimizde ise bir tüketicinin e-ticaret yolculuğunda e-ticaret sitesine gerçekleştirdiği ziyaretten satışa kadar olan sürecini tanımlamak için kullanılan bir ifadedir.

 

Pazarlama Hunisi İle Satın Alma Hunisi Arasındaki Fark Nedir

 

Pazarlama Hunisinin İşletmeler İçin Önemi Nedir?

 

Pazarlama hunisinin işletmelere sağladığı pek çok avantaj mevcuttur. Bir pazarlama stratejisi seçmek bir pazarlama hunisinin temel taşıdır. Aşağıda pazarlama hunisinin önemini anlatan birkaç başlığı sıraladık.

 

Promosyonlarınızı doğru alanlara kanalize etme

 

Bir pazarlama hunisi ile müşterileri çekmek ve elde tutmak için bir sonraki adımınızı düşünmeniz gerekmez. Dönüşüm hunisinin her aşaması için bir pazarlama faaliyeti planı oluşturmak oldukça önemlidir. Potansiyel müşterilerle etkileşim kurarak onları satın alma işlemine yönlendirebilirsiniz.


Promosyonlarınızı doğru alanlara kanalize etme

 

İlgili İçerik; Promosyon Ürünlerle Satışlarınızı Arttırın

 

Satışlarınızı arttırmaya yardımcı

 

Bir huni olmadan potansiyel bir müşteriye ulaşmak da oldukça zordur. Bir pazarlama hunisi olduğunda potansiyel müşterileri satın almaya hazır olana kadar beslemek ve satın almaya teşvik etmek oldukça kolaydır.

 

Zamandan ve emekten tasarruf

 

Müşteri yolculuğunuzu bilmek ve her aşama için bir faaliyet planına sahip olmak, pazarlama çabalarınızı otomatikleştirmenize olanak tanır. Size zaman kazandırır ve daha iyi sonuçlar elde etmenize yardımcı olur.


Zamandan ve emekten tasarruf

 

Gelecekteki satışları tahmin etme

 

Pazarlama hunileri, pazarlama faaliyetlerinizin sonuçlarını daha iyi anlamanızı sağlar. Her aşama için bir potansiyel müşteri dönüşümü bilerek potansiyel müşterilerinizden kaçının sonunda ödeme yapan müşterilere dönüşeceğini tahmin edebilirsiniz.  

Müşterileri elde tutma

 

Satın alma sonrası pazarlama faaliyetleri planı, müşterilerin ilgisini çekmenize ve ara sıra geri dönmelerini sağlamanıza yardımcı olur. Müşterileri elde tutmak, yenilerini kazanmaktan çok daha karlıdır.  

İlgili İçerik; Online Mağazanıza Trafik Çekmenin 6 Altın Kuralı

 

Pazarlama Hunisi Aşamaları Nelerdir?

 

Bir pazarlama hunisindeki aşamaların sayısı çoğunlukla müşterilerinizin davranışlarına bağlıdır. Aşağıda pazarlama hunisinin aşamalarını sıraladık.


pazarlama hunisi aşamaları nelerdir

 

Farkındalık

 

Farkındalık, pazarlama hunisinin en üst aşamasıdır. Potansiyel müşteriler, pazarlama kampanyaları ve tüketici araştırması ve keşfi yoluyla bu aşamaya çekilir. Güven ve düşünce liderliği; etkinlikler, reklamlar, ticari fuarlar, içerikler, web seminerleri, doğrudan posta, viral kampanyalar, sosyal medya, arama, ve daha fazlasıyla oluşturulur.

 

İlgi

 

Müşteri adayları oluşturulduktan sonra ilgi aşamasına geçilir. Pazarlamacılar, e-postalar, sektörler ve markalar etrafında daha fazla hedeflenen içerik, sınıflar, haber bültenleri ve daha fazlasıyla potansiyel müşterileri besleyebilir.


Pazarlama Hunisi Aşamaları Nelerdir, İlgi

 

Değerlendirme

 

Değerlendirme aşamasında, müşteri adayları potansiyel müşteriler olarak görülür. Pazarlamacılar, e-posta kampanyaları aracılığıyla potansiyel müşterilere ürünler ve teklifler hakkında daha fazla bilgi gönderirken, onları hedeflenen içerik, vaka çalışmaları, ücretsiz denemeler ve daha fazlasıyla beslemeye devam ederler.

 

Niyet

 

Niyet aşamasına geçmek için potansiyel müşterilerin bir markanın ürününü satın almakla ilgilendiklerini göstermeleri gerekir. Bu, bir ankette, bir ürün demosundan sonra veya bir e-ticaret sitesinde bir ürün alışveriş sepetine yerleştirildiğinde olabilir. Bu, pazarlamacılar için ürünlerinin bir alıcı için neden en iyi seçim olduğuna dair güçlü bir kanıt sunma fırsatıdır.

 

Pazarlama Hunisi Nasıl Çalışır?

 

Pazarlama hunisi hedefleri her işletmeye göre farklı olabilir. Aşağıdaki kriterlere göre pazarlama hunisinin oluşturulması ve şekillenmesi mümkündür.

 

Kitlenin tanımlanması

 

Müşterilerinizin ilgi alanlarını ve beklentilerini bilmeden bir pazarlama hunisi oluşturmak doğru sonuçlar vermeyecektir. Bunları belirlemek için bir müşteri kişiliği oluşturmaya ilişkin ipuçlarını derlemek gerekir. Daha da faydalı bilgiler için rakiplerinizin müşterilerini araştırmak gerekir. Ayrıca mevcut müşterilerden, anketlerden, sosyal medyadan ve web analitiği verilerinden gelen geri bildirimlere de dikkat etmek gerekir.


Pazarlama Hunisi Nasıl Çalışır kitlenin tanımlanması
 

Potansiyel müşterilerin etkileşim kanallarının öğrenilmesi

 

Müşterilerinizin kim olduğunu öğrenmenin yanı sıra onların e-ticaret siteniz ve diğer kaynaklarınızla nasıl etkileşime girdiğini de araştırmak gerekmektedir. Potansiyel müşteriler hangi kanalları tercih ediyorlar? Sorusunu böylece cevaplamış olacak ve yönlendirmelerinizi ona göre yapacaksınız. Etkileşim kanallarını öğrenmek pek çok soruyu yanıtlamanıza olanak sunar ve müşterilerinizi doğru kanallara yönlendirmenin yollarını bulmanıza yardımcı olacaktır.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Müşteri İlişkileri Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Konu

 

Aşama sayısının belirlenmesi

 

Müşterileriniz, modern bir pazarlama hunisinin tüm aşamalarından geçmek zorunda değildir. Müşterinin davranışlarına göre pazarlama hunisi aşamalarını belirleyebilirsiniz.

 

Etkili pazarlama taktiklerinin belirlenmesi

 

Pazarlama taktikleri bir pazarlama hunisini faydalı bir araca dönüştürmenize yardımcı olacaktır. Kullanmak istediğiniz taktikleri ve kanalları ve her aşamaya özel ekleyebilirsiniz.

 

Örneğin, blog gönderileri veya PPC reklamları ile potansiyel müşterileri çekebilir, onları e-posta pazarlamasıyla besleyebilir ve vaka çalışmaları veya etkinlikler yoluyla ürününüzü satın almalarını sağlayabilirsiniz.


Etkili-pazarlama-taktiklerinin-belirlenmesi

 

Değişikliklerin takip edilmesi

 

Pazarlama hunisi birçok yenilikten beslenmektedir. Bu nedenle etkili pazarlama stratejilerinin sürekli olarak yenilenmesi gerekmektedir. Değişikliklerin takibini yapmak işletmelerin göz ardı etmemesi gereken bir konudur.

  

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax