Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Pazarlama İnovasyon Tanımı ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi: 12.07.2023

İçindekiler;

Pazarlama şirketlerin ürün veya hizmetlerini satabilmesi için gerçekleştirdiği faaliyetlerin bütünüdür. Pazarlama; ürünleri tüketicilere veya diğer işletmelere reklam, satış yoluyla teslim etmeyi içerir. Online ticaretin artmasıyla dijital pazarlama geleneksel pazarlamanın önüne geçmiştir. Pazarlamada inovasyon da artan dijitalleşme ile önemli bir alan haline gelmiştir. Yazımızda pazarlama inovasyonu örnekleri gibi konulara ulaşabilirsiniz.



Pazarlama İnovasyon Tanımı ve Özellikleri

 

İnovasyon Nedir?

 

İnovasyon kelime anlamı olarak yenilik anlamına gelir. İnovasyon yeni bir ürün veya hizmet üzerinde olumlu etkisi olan yeni fikirlerin yaratılmasını içerir. İnovasyon, yeni mal veya hizmetlerin sunulması, sunulmasında iyileştirme, geliştirme, değiştirme gibi pek çok uygulamayı barındıran bir kavramdır.

 

Pazarlama İnovasyon Tanımı Nedir

 

Pazarlama Nedir?

 

Pazarlama; firmaların hangi malların veya hizmetlerin müşterilerinin ilgisini çekeceğini belirleme ve buna yönelik satış, iletişim ve işletme geliştirmeleri için stratejileri belirlemeleri sürecidir. Pazarlama günümüzde şirketler için oldukça önemlidir. Çünkü ürünleri ve hizmetleri stratejik olarak hedef kitleye ulaştırmanın en etkili yoludur. Şirketlerin markalaşmasına önemli katkılar sunan pazarlama kavramı kitlelere ulaşmada oldukça etkilidir.

 

Pazarlama İnovasyon Ne Demektir

 

Pazarlama İnovasyonu Nedir?

 

Pazarlama inovasyonu ne demek denildiğinde; bir ürün üzerinde yapılan köklü değişim ve yenilikler olarak tanımlanmaktadır. Ürün tasarımında, ürün ambalajında, ürün yerleştirmede, ürün promosyonunda veya fiyatlandırmasında önemli değişiklikleri içeren yeni bir pazarlama yönteminin uygulanmasına pazarlama inovasyonu adı verilmektedir.

 

İnovasyon süresinin 3 aşaması mevcuttur. İlk aşama fikir edinmek, ikinci aşama fikirleri gerçeğe dönüştürmek ve üçüncü aşama ürünü piyasaya sürmektir. İnovasyon pazarlama kadar; dağıtım, fiyatlandırma, halkla ilişkiler gibi daha pek çok faaliyetleri içermektedir. İnovasyon aynı zamanda bir risk yönetimidir. Başarı kadar içerisinde başarısızlığı da barındırır.

 

İlgili İçerik; Dijital Pazarlama Terimleri Nelerdir?

 

Pazarlama İnovasyon Nedir

 

Pazarlamada İnovasyonun Amacı Nedir?

 

Pazarlamada inovasyonun ilk amaçlarından biri satış ve karlılıkta artışa yol açacak yeni pazarlar keşfetmektir. Bunun yanında yenilikte öncü olarak geleceği sağlamlaştırmaktadır. İnovasyon aynı zamanda var olan ve gelmekte olan teknolojileri yakalama biçimidir. Bu sıçramalarla işletmeler varlıklarını daha uzun hale getirmektedir.

 

İnovasyon pazarlaması, geleceğin ve yeni pazar fırsatlarının belirlenmesine ve müşteri ihtiyaçlarının araştırılmasına katkıda bulunur. Ürün geliştirme sürecinde inovasyon pazarlamasının görevi, müşterilerin ve kullanıcıların sürece sürekli katılımını sağlama görevidir. Yenilikçi pazarlama, aynı zamanda ürünün genel yaşam döngüsüne de bağlı olan yeni ürün ve hizmetin hedeflenen hedef kitleye başarılı bir şekilde tanıtılmasını sağlamaktan sorumludur.

 

Pazarlama İnovasyon Amacı Nedir

 

Yenilikçi Pazarlamanın İşletmeler için Önemi Nedir?

 

Yenilikçi pazarlama, yalnızca ürün ve süreç yeniliğini teşvik etmekle kalmamakta, aynı zamanda diğer işletmelere örnek olma, konumunu bir adım öteye taşıma, rakiplerin arasından sıyrılmaz ve yenilikte öncü olma konusunda pek çok misyon üstlenmektedir. Üretim ve pazarlamadaki yenilikler günümüz ekonomisinde çok önemli ve kapsamlı bir yer kaplarken bu yeniliğin takipçisi olan ve uygulayan işletmelerin pazardaki payı da artmaktadır. İşletmelerin pazarlama inovasyonu yaparken risk yönetimi de yapması ve her türlü seçeneği değerlendirmesi, gerekli tedbirleri alması gerekecektir.

 

Yenilikçi Pazarlama Önemi Nedir

 

Pazarlama İnovasyonuna Neden İhtiyaç Duyulur?

 

Pazarlama inovasyonu, işletmelerin satışlarını artırmak amacıyla müşteri ihtiyaçlarını daha iyi ele almayı, yeni pazarlar açmayı, bir firmanın ürününü pazarda yeniden konumlandırmak için yapılmaktadır. Değişen ve gelişen dünyanın gerisinde kalmak istemeyen, varlıklarını daha sürüdürülebilir hale getirmek isteyen işletmeler için inovasyon gereklidir. İnovasyon işletmelerin ilerlemesini sağlar ve şirketleri dinamik kılar. Her geçen gün değişen tüketici beklentilerine karşılık vermek, satış ve karlılığının devamı için pazarlama inovasyonu sıklıkla kullanılmaktadır.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi

 

Pazarlama İnovasyon Neden Gereklidir

 

Pazarlama İnovasyonu Özellikleri Nelerdir?

 

Pazarlamada inovasyon yapıldığında; bir firmanın kullandığı pazarlama araçlarının dışında bir pazarlama aracı kullanması, diğer yaptığı faaliyetlerden ayırt edici olması, firma tarafından daha önce kullanılmayan bir pazarlama yönteminin uygulanması, firmanın mevcut pazarlama yöntemlerinden önemli bir ayrılığı temsil eden yeni bir pazarlama konseptinin veya stratejisinin parçası olması durumu söz konusudur.

 

Yeni bir pazarlama yöntemi getiren, yenilikçi firma tarafından geliştirilebilir veya diğer firma veya kuruluşlardan uyarlanabilir olması da pazarlamada inovasyonun özellikleri arasındadır. Hem yeni hem de mevcut ürünler için yeni pazarlama yöntemleri uygulanabilir.

 

Pazarlama İnovasyonu Özellikleri Nelerdir

 

Pazarlama İnovasyonunda Dikkat Edilmesi Gereken Kriterler

 

Pazarlamada inovasyon yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı hassas noktalar mevcuttur. Örneğin “inovasyon” kelimesi bazı grupları korkutabilir. Alışkanlıklarındna vazgeçmek istemeyen hedef kitle de düşünülerek hareket edilmeli ve yapılan yenilikler uygun bir mesaj diliyle aktarılmalıdır. Yenilikte taklitçilikten kaçınılmalı gerçek ve işletmeye uygun geliştirmeler yapılmalıdır.



İnovasyonda kaynaklar doğru kullanılmalıdır. Riskler doğru analiz edilmeli, sonuçlar gözden geçirilmelidir. Stratejide her ayrıntı düşünülmelidir. Güven vermesi en kritik noktadır. Tüketiciye güven verecek bir inovasyon ancak başarı getirecektir. Pazarlamada inovasyon yapılırken pazarlama taktikleri de sıkça kullanılmalı ve etkili ve ilgi çekici yöntemler aranmalıdır. Pazarlama inovasyonunun net bir tanımını ve ortak bir anlayışı oluşturarak, yenilik belirsizlikten kurtarılmalıdır. Hedef kitlenin yeni’den beklenti analiz edilmelidir. Yeni’deki motivasyona uygun stratejiler geliştirilmelidir. Hedef kitleye uygun inovasyon biçimleri geliştirilmelidir.

 

İlgili İçerik; Dikkate Almanız Gereken 5 Dijital Pazarlama Stratejisi

 

Pazarlama İnovasyon Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Pazarlama İnovasyonu Örnekleri

 

İnovasyon ve pazarlamayı bir araya getirmeyi başaran pek çok başarılı marka mevcuttur. Özellikle rekabetçi piyasada işletmeler pazarlama bütçelerini optimize etmeye çalışırken aynı zamanda tüketici isteklerine pek çok kanaldan karşılık vermeye çalışır. Bunu yaparken etki yaratması ve karşılık bulması gerekir. Hem fizikselde hem de e-ticaret gibi dijitalde müşteri karşısına çıkmada pazarlama inovasyonu yaklaşımından faydalanırlar. Aşağıda bunu iyi yapan iki marka üzerinden örnek verdik.

 

Ikea

 

İkea pazarlama inovasyonunu kullanarak müşteri deneyimini arttırmayı hedeflemektedir. Demonte ürünlerin satışını yaparak müşterilerin evinde satın aldıkları ikea ürünlerini kolaylıkla monte edebilmesi bir pazarlama inovasyonu örneğidir. ikea, inovasyonu marka kültürüne başarılı bir şekilde entegre eder ve bu da onu rakiplerinin ötesine geçirmede etkili olmuştur.

 

Pazarlama İnovasyonu Örnekleri IKEA

 

Netflix

 

Netflix, inovasyon pazarlama girişimlerinde bulunan markalara önemli bir örnektir. Netflix'in bugünkü başarısını belirleyen en önemli faktörlerden biri tüketici izleme davranışı ve talebine ilişkin veri ve analitiklerin uygulanmasıdır. Her tüketiciye beğenisine uygun dizi, film, belgesel önerisi sunması, dijital platformlardaki öncülüğü pazarlama inovasyonuna iyi bir örnektir.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax