Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Programlama Dilleri Nelerdir? En Çok Kullanılan Programlama Dilleri Hangileridir?

Güncelleme Tarihi: 01.03.2024

İçindekiler;

Teknoloji her geçen gün değişiyor ve gelişiyor. Teknolojinin gelişmesi insan hayatını da olumlu bir şekilde etkiliyor. Teknolojik imkanlar sayesinde insanların iş hayatları ve günlük rutinleri değişiyor. Bu değişimin arkasında ise ilk olarak programlar bulunuyor. Her gün hayatımıza giren programlar sayesinde yaptığımız işin süresi kısalıyor ve bununla birlikte hayatımız daha işlevsel bir hal alıyor.

 

Farkında olmasak bile programlar ve programlama hepimizi olumlu bir şekilde etkilemeye devam ediyor. Gerek telefonlarımızda gerek bilgisayarlarda gerekse evlerde kullanılan ev eşyalarının arkasında bile programlama yer alıyor. Hayatımızı işlevsel hale getiren bu programların arkasında ise farklı programlama dilleri yatıyor.

 

Programlama Dilleri Nelerdir, En Çok Kullanılan Programlama Dilleri Hangileridir adlı bu yazımızda sizlere Programlama ve programlama dilleri hakkında bilgiler vereceğiz. Sizler de yazılım sektörüne ilgiliyseniz bu yazımızı inceleyerek yazılım ve yazılım dilleri hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

 

Programlama Dilleri Nelerdir

 

Programlama Nedir?

 

Programlama ya da herkes tarafından bilinen bir diğer anlamıyla yazılım, bilgisayarların belirlenmiş bir işlevi yerine getirmesini sağlayan komutlardır ve işlemciler sayesinde işlev görmektedir.

 

Programlama Nedir

 

Yazılım Çeşitleri Nelerdir?

 

Günümüzde yazılımlar amaçları ve kullanım alanlarına göre genel olarak uygulama, sistem, bilgisayar ve elektronik yazılımları olarak birbirinden ayrılmaktadır.

 
  • Uygulama Yazılımları; Mobil cihazlar ya da bilgisayarlarda belirli bir amacı gerçekleştirmek için yazılan yazılımlara verilen isimdir ve kullanım alanlarına göre çeşitlenmektedir. Örnek verecek olursak; sosyal medya uygulamaları, ofis uygulamaları, hesaplama uygulamaları gibi birçok uygulama türünün bu kategoride yer aldığını söylemek mümkündür.
  • Sistem Yazılımları; Donanımlar ve yazılımların birbiri ile uyum halinde çalışmasını sağlayan yazılım türlerine sistem yazılımları denmektedir. Hepimizin kullandığı Android, Windows veya IOS gibi işletim sistemleri sistem yazılımları arasında bulunmaktadır.
  • Elektronik Yazılımlar; Bir veya birden fazla görevin yapılması için yazılan yazılımlardır. Veri okuma, veri işleme ve motor çalıştırma gibi görevleri yapmak için yazılan yazılımlar bu kategoride yer almaktadır.
 

Günümüzde en çok bilinen yazılım türleri bunlardır ve bu yazılımları oluştururken farklı programlama dilleri kullanılmaktadır. Bu programlama dillerinin bazıları oldukça çok kullanılırken bazıları ise belirli amaçlar için kullanılmaktadır.

 

İlginizi Çekebilir; ERP Sistemi Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey

En Çok Kullanılan Programlama Dilleri Hangileridir?

 

Programla ya da diğer adı ile yazılım yazılırken kullanılan birçok programlama dili bulunmaktadır. Programlama dillerinin bazıları kolay bir yapıda yazılım yazmaya olanak sağlarken bazı programlama dillerinin ise kullanımı oldukça zordur.

 

Programlama Dilleri Nelerdir, En Çok Kullanılan Programlama Dilleri Hangileridir adlı yazımızın devamında sizlere en çok kullanılan programlama dilleri ve kullanım alanları hakkında bilgiler vereceğiz. Sizler de yazılım öğrenmek ve yazılımcı olarak kazanç sağlamak istiyorsanız yazımızın devamından yazılım dillerine ait bilgileri öğrenebilir ve öğrenmek istediğiniz yazılım diline karar verebilirsiniz.

 

En Çok Kullanılan Programlama Dilleri Nelerdir

 

JavaScript

 

Brendan Eich tarafından 1995 yılında yılında geliştirilen ve Netscape tarafından piyasaya sürülen JavaScript en çok kullanılan programlama dilidir. Geliştirme sürümünde Mocha adı ile bilinen bu dilin adı herkes tarafından Live Script olarak biliniyordur fakat daha sonradan bu dilin adı Java Script olarak değiştirildi.

 

GitHub’da en çok kullanılan programlama dili olan Java Script, nesne tabanlı bir programlama dilidir ve bu dil en çok web sitelerinde kullanılmaktadır. Herhangi bir web projesinde kullanbileceğiniz Javascriptin avantajları oldukça fazladır.

 
  • Dinamik yapıda bir web sitesi kurmak
  • Sitelerin işlevselliğini arttırmak
  • Derleyici bir program kullanmadan yazılım yazmak
  • Çoklu platformlara hitap eden programlar ve web siteleri yazmak.
  • İnteraktif bir proje meydana getirmek
 

İsteyen bütün kişi ve işletmeler Java Script kullanmaktadır. Sizler de yeni bir yazılım dili öğrenmek veya bir projeniz için bir dil arıyorsanız Java Script kullanabilir ve bu avantajlardan yararlanabilirsiniz.

 

En Çok Kullanılan Programlama Dilleri - Javascript

 

Java

 

James Gosling ve Sun Microsystem tarafından yazılan bir programlama dili olan Java, cep telefonlarında, bilgisayarlarda, gömülü aygıtlarda ve kurumsal sunucularda kullanılabilen bir programlama dilidir.

 

Açık kaynak kodlu bir yazılım dili olan Java kaynaklarının oldukça fazla olduğunu söylemek mümkündür. Her alanda kullanılabilen bir yazılım dili olduğu bilinse de genellikle kurumsal alanlarda ve mobil platformlarda java programlarının ve java yazılım dilinin daha fazla kullanıldığını söylemek mümkündür. Bunlarla beraber genellikle java yazılım dili;

 
  • Oyun tasarımı
  • Mobil uygulamalar
  • Web içerikleri
  • Gömülü uygulamalar
 

Alanlarında kullanılmaktadır. Yazılım öğrenmek isteyen kişilerin ilgi alanına göre seçebileceği bu programlama dilinin küresel bir programlama dili olduğunu bilmeleri gerekmektedir.

 

İlgili İçerik; Landing Page Nedir, Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

En Çok Kullanılan Programlama Dilleri - Java

 

Python

 

En çok kullanılan programlama dillerinden bir diğeri de Python’dır. 1990 yılında tasarımcı Guido van Rosuum tarafından tasarlanan ve geliştirici Python Yazılım Vakfı tarafından piyasaya sürülen bu dil nesne yönelimli programlama dilleri arasında yer almaktadır.

 

Kolay öğrenilebilen yazılım dilleri arasında bulunan Python;

 
  • Uygulama geliştirme
  • Makine progralama
  • Kullanıcı ara birimi oluşturma
  • Web programlama
  • Ağ programlama
  • Veri tabanı yazılımları
 

Konusunda meraklı olan kişiler tarafından kolay bir şekilde öğrenilebilecek programlama dilleri arasında bulunmaktadır.

 

İlgili İçerik; RGB Kodları ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

C++

 

Bjarne Stroustrup tarafından geliştirilen ve ilk kez 1983 yılında piyasaya sürülen bir programlama dili olan C++, en çok kullanılan programlama dilleri arasında yer almaktadır.

 
  • Bilgisayar oyunları
  • Veri tabanı yönetimi
  • Mühendislik uygulamaları
  • Donanımlar
  • Sürücü yazılımları
  • İşletim sistemleri
 

Gibi birçok alanda bu dilin kullanıldığını söylemek mümkündür. Nesne tabanlı programlama özelliklerini de içerisinde barındıran C++ programlama dilini öğrenmenin zor olduğu herkes tarafından bilinmektedir.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri İçin Performans Değerlendirme Rehberi

 

En Çok Kullanılan Programlama Dilleri - C++

 

PHP


Rasmus Lerdorf tarafından 1995 yılında geliştirilen PHP, intener projelerinde kullanılan kodlama dillerinden birisidir. Açık kaynak kodlu kodlama dilleri arasında bulunan PHP ile;

 
  • Kurumsal web sitesi tasarımı
  • E-ticaret sitesi
  • Bireysel siteler
  • Özel yazılımlar
  • İçerik yönetim sistemleri
  • Forum siteleri
 

Gibi birçok web sitesi türü hazırlanabilmektedir. Günümüzde hepimiz tarafından kullanılan Facebook, Youtube, Wordpress gibi birçok internet sitesi PHP Programlama dili ile yazılmıştır.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler (2021 Yeni)

 

En Çok Kullanılan Programlama Dilleri - PHP

 

HTML

 

WHATWG ve W3C tarafından ilk kez 1993 yılında piyasaya sürülen bir dil olan HTML de en popüler diller arasında yer almaktadır. Hiper Metin İşaretleme Dili olarak da bilinen HTML, bir internet sitesi oluşturmak için kullanılmaktadır.

 

Aslına bakıldığında HTML ile tek başına çalışan bir program yazılamadığı için bu dil programlama dilleri arasında yer almamaktadır. Fakat HTML kodları ile projelerin büyük bölümü oluşturulabildiği ve düzenlenebildiği için bu dilin oldukça önemli olduğunu söylemek mümkündür. HTML ile;

 
  • Bir web sitesinin ya da programın görsel, metin, renk gibi birçok özelliği düzenlenmektedir.
  • Arama Motorları, HTML kodları sayesinde internet sitelerini daha kolay tarayabilmektedir. Kısacası HTML kodları bir arama motorlarına bir internet sitesi hakkında en gerekli bilgileri vermektektedir.
  • HTML kodları ile web sitelerinin görsel ve yazılı içerikleri daha kolay düzenlenebilmektedir.
  • HTML’in piyasaya sürülen son sürümü olan HTML5 ile kişi ve işletmeler internet sitelerini daha kolay bir şekilde mobil platformlar için optimize edebilmektedir. Mobil uyumluluğu sağlayan internet siteleri ile firmalar daha kolay bir şekilde arama motorlarında sıralama alabilmektedir.
 

HTML dili bir projenin yapı taşlarını oluşturan ve firmalara avantaj sağlayan bir dil olduğu için yeni bir proje yapmak, internet sitesi tasarlamak isteyen herkes tarafından bilinmelidir.

 

İlginizi Çekebilir; ISO Belgeleri ile Ticimax Kalitesi Tescillendi

 

 En Çok Kullanılan Programlama Dilleri - HTML

 

Yazılımı Dert Etmeyin

 

E-ticaret sitesi kurmak isteyen binlerce firma tarafından tercih edilen bir bilişim firması olan Ticimax’ın hayata geçirdiği e-ticaret alt yapıları sayesinde sizler de e-ticaret sitenizi hızlı bir şekilde kurabilir ve satış yapmaya başlayabilirsiniz.

 

Bunun yanı sıra Ticimax’ın sunduğu ücretsiz eğitimler sayesinde kendini e-ticaret alanında geliştirebilir ve temel yazılım bilgilerini öğrenebilirsiniz.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax