E-ticaret, dinamiklerin değişken olduğu ve sürekli yenilenmeye dayanan bir sektördür. Rekabetin ön planda olduğu için pazar payını korumak ve sektörde kalıcı olmak yeni hamleleri, analizleri, araştırmaları da beraberinde getirir.
Rekabet analizinin şirketler için önemine değineceğimiz bu yazımızda; rekabet ve rekabet analizi gibi kavramları açıklayacak, güçlü ve zayıf yönler nedir, nasıl tayin edilir sorularına cevap vermeye çalışacağız.
Rakip firmalar üzerinden sektörü analiz etmeye dayanan Rekabet analizi, şirketlere stratejik planlamada yol gösteren araştırma türlerinden biridir. Kendinizi konumlandırdığınız yeri iyi bilmek için rakip firmaların ne durumda olduğunu anlamanıza yardımcı olur. Rekabet analizi, sizi bekleyen olası tehlikeleri ya da rekabeti zorlaştırabilecek noktaları öngörmenizi ve buna göre adım atmanızı sağlar.
Periyodik yapılan rekabet analizi ile içinde yer aldığınız pazarı tanımak, diğer e-ticaret siteleri hakkında kapsamlı bilgi sahibi olmak,risk faktörlerini belirlemek, ihtiyaçları daha kolay tespit etmek ve bunlara daha sağlıklı cevaplar vermek gibi pek çok avantaj elde etmiş olursunuz.
İlginizi Çekebilir; E-ticarette Müşteri Arttırma Teknikleri
İlginizi Çekebilir; E-ticaret Sitesi Kurmak İçin Gerekenler (2021 Yeni)
Sektörel ya da endüstriyel alanda rekabet ettiğiniz diğer firmaları ya da kurumları daha yakından tanırsanız kendinizi de daha iyi tanımış olursunuz. Genel çerçeveyi belirlemenize imkan sağlayan rekabet analizi:
- Rekabet ettiğiniz firmaların zayıf taraflarını öğrenerek önünüzdeki fırsatları değerlendirme şansına sahip olursunuz.
- Rakiplerin iyi yönlerini ve güçlü taraflarını gözlemleyerek kendinizi geliştirebilirsiniz.
- Sektördeki firmaları daha yakından tanıyarak, pazar hakkında detaylı bilgi sahibi olursunuz.
- Gelecekte karşınıza çıkabilecek durumları tahlil etme ve rekabete yön verme şansınız olur.
- Pazardaki refleksleri değerlendirerek reklam ve tanıtım faaliyetlerinize yön verebilirsiniz.
Özetle rekabet analizi; pazarın güncel durumu hakkında fikir sahibi olmanıza yarar ve gelecek için plan yaparken önünüze bir yol haritası çıkarmış olur.
İlgili İçerik; Yüksek Rekabetli Pazarda Öne Çıkmak İçin Bilmeniz Gerekenler
İlgili İçerik; E-Ticarette Ürün Fiyatlandırma Stratejileri
Pazardaki oyuncuları analiz etmeniz, kamuya açık bilgilerden faydalanmanız ya da internet araştırması yaparak detaylı bilgi edinmeniz de etik ya da kanuni olarak bir sakınca yoktur. Öte yandan, rekabet analizi yaparken, sektör şartları kadar kendi iç dinamiklerinizi de gözlemlersiniz. Güçlü ve zayıf yönler belirlenerek yapılan bu analizde dikkat edilmesi gereken noktalara gelin hep birlikte bakalım.
İş Tanımızı Doğru Yapın
E-ticaret yapan bir firma da olsanız, işinizi yalnızca e-ticaret ile tanımlayamazsınız. Detaylı bir iş tanımı hem rekabet analizindeki işleyişi kolaylaştıracak hem de şirketinizi daha doğru konumlandırmanızı sağlayacaktır.
Verdiğiniz hizmet ya da piyasaya sürdüğünüz ürün hem hedef kitlenizi hem de sektörünüzü belirler. Hedef kitlenizi doğru tanımladığınızda, en etkili iletişimi nasıl kuracağınızı da belirleyebilirsiniz. Müşteri iletişimi, onlara ne kadar değer verdiğinizi ve hizmet kalitenizi göstermektedir. Doğru iletişim tonu imajınızı güçlendirerek rekabet şansınızı arttıracaktır.
Güçlü ve zayıf yönler üzerinde durarak, hangi ihtiyaca cevap verdiğinizi, müşterilerinizin hayatını hangi yönde kolaylaştırdığınızı bulun. Kendi farklılıklarınız, üstün yönleriniz ve eksiklerinizi sınıflandırın. Bu sınıflandırma rekabet analizi yaparken sizi rakiplerinizden ayrıştıracak ve rakiplerinizi daha sağlıklı değerlendirmenize yardımcı olacaktır.
Rakiplerinizi Sınıflandırın
Sektördeki rakiplerinizi kategorize ederek daha kolay bir değerlendirme yapabilirsiniz. Özellikle pazarda lider konumda olan ilk beş firmayı iyice analiz edin, hem e-ticaret sitelerini hem sosyal medya hesaplarını hem de ürün içeriklerini inceleyin. Bu inceleme kendi eksiklerinizi belirlemenizde yardımcı olacaktır.
Daha sonra sizinle aynı segmentte olan firmalara yönelin. Ulusal ve uluslararası pazarda aynı ürünü sattığınız ve yaklaşık olarak sizinle aynı pazar payına sahip olduğunuz firmaların içeriklerine, içerik sunumlarına bakın. Rekabet derecelendirmesi yapın.
- Aynı müşteri kitlesini hedeflediğiniz ve aynı ürünü sattığınız firmalar birincil rakiplerinizdir.
- Aynı ürünü sattığınız halde, farklı hedef kitlelere hitap ettiğiniz firmalar ikincil rakiplerinizdir.
- Sizi birebir etkilemese de pazar payınızı etkileyebilecek firmalar üçüncül rakiplerinizdir.
Aynı Ürünü Sattığınız Firmaları Tanıyın
Eğer niş bir pazarda yer almıyorsanız, muhtemelen sizinle aynı işi yapan bir çok firma ve dolayısı ile bir o kadar da rekabet sahası vardır. Tüm firmaları incelemeniz mümkün olmayacağı için, ortalama 7 ila 10 arası firmayı araştırma grubu olarak belirleyin.
Sattığınız ürünün dijital satış kanallarındaki muadillerini inceleyin. Bu ürünlerin sosyal medya başta olmak üzere nasıl pazarlandığına, reklam içeriklerinin ne olduğuna ve reklam yoğunluğuna bakın.
Yaptığınız incelemeleri, rekabet analizi sırasında veri olarak kullanmak üzere dosyalayın. Dikkat etmeniz gereken noktalarda notlarınızı detaylandırın.
İlginizi Çekebilir; Online Ürün Tanıtımı Yapma Rehberi
E-Ticaret Sitelerini Analiz Edin
Bütün belirlemelerinizi ve sınıflandırmalarınızı yaptıktan sonra, direkt olarak incelemeye başlayabilir ve bu incelemeleri detaylanlandırabilirsiniz. Rekabet analizi yaparken rakip firmaların web sitesi içeriklerini incelemek size oldukça kullanışlı bilgiler verecektir. Web içeriklerini incelerken:
- Ürün sunumlarına, görsellerine dikkat edin.
- Blog yazılarını okuyun. Hedef kitleye nasıl bir içerik sunmuşlar, hangi tonda iletişim kurmuşlar not alın.
- Video ve infografik kullanımına bakın.
- Satın almaya yöneltme çağrılarına ve hedef kitleyi harekete geçirebilecek söylemlerini inceleyin.
İlginizi Çekebilir; İşinizi E-ticarete Taşımanız için 9 Önemli Neden
İlginizi Çekebilir; 2021'de Sosyal Medya Etkileşimlerinizi Arttıracak Stratejiler
SEO İçeriklerini İnceleyin
Arama motorlarında daha üstte çıkmanıza yardımcı olan seo metinleri, özellikle şirketlerin blog sayfalarında kullanılır. Sizin de web sitenizde blog içerikleri varsa yazılarınızı SEO kurallarına uygun olarak revize edebilirsiniz.
SEO içerikleri, satış sitenizin trafiğini doğrudan etkileyeceği için hedef kitleye daha kolay ulaşmanıza yardımcı olur. SEO içeriklerini incelerken aşağıdaki noktalara dikkat ederseniz daha verimli bir araştırma yapmış olursunuz.
- Kullanılan başlık
- İçerik ve içeriğin uzunluğu
- Anahtar kelime seçimi ve bu kelimelerin aranma yoğunluğu
- Dış ya da iç linklemeler
- URL biçimi
İlgili içerik: SEO Raporu Nasıl Hazırlanır?
İlgili içerik: Ücretli ve Ücretsiz SEO Araçları
İlgili İçerik; Arama Motoru Uyumluluğu Hakkında Bilmeniz Gerekenler 2021
Marka İletişimi ve Müşteri Hizmetleri Hakkında Bilgi Edinin
E-ticarette ya da geleneksel kanalda, müşteri iletişimi satışları etkileyen başat faktörlerden biridir. Rekabet analizi yaparken, rakiplerinizin verdiği hizmetlere de dikkat etmelisiniz.
- İletişim kurmak için hangi kanallar tercih edilmiş?
- Satın alma sonrasında destek veriliyor mu?
- Sorunla karşılaşınca nasıl bir yol izlemişler?
İlginizi Çekebilir; E-ticarette İlk Yıl Kazanç Arttırmanın 7 Yolu
Sosyal Medya Sayfalarını Gözden Geçirin
E-ticaret siteleri için olmazsa olmaz bir kanal olan sosyal medya; reklam ve tanıtım faaliyetleri yapmanıza, müşterilerle iyi iletişim kurmanıza ve görüürlük kazanmanıza yardımcı olur. Rakip firmaların sosyal medya kanallarını incelemek:
- Hangi ürünleri satıyor?
- Ürün çeşitlilikleri nedir?
- Görselleri nasıl kullanıyor?
- Kaç kişi tarafından takip ediliyor?
- Öne çıkardığı yön nedir?
gibi sorulara cevap bulmanızı sağlayacaktır. elde ettiğiniz cevaplar, rakip firmanın satış stratejisini anlamanıza yardımcı olacaktır.
İlgili içerik: E-Ticaret Siteleri İçin YouTube İçerik Önerileri
İlgili içerik: E-Ticaret Siteleri İçin Sosyal Medya Pazarlama İpuçları
Fiyatlandırma Politikasını İnceleyin
Fiyatlandırma politikasının incelenmesi rekabet analizi yaparken en dikkat edilecek noktaların başında gelir. Tüketici davranışını birebir etkileyen ve satın alma üzerinde oldukça önemli bir yere sahip olan fiyatlandırma politikasını, özellikle birincil rakipleriniz üzerinde analiz etmelisiniz. Unutmayınız ki tüketici bir malın önce fiyatına bakar.
Rekabet ettiğiniz firmaların düzenlediği kampanyalar, indirimler, çekilişler, verdikleri hediyeler ve promosyonlar tüketiciyi etkileyen faktörler arasındadır. Rekabet analizi yaparken bunları kapsamlı incelemeli ve daha önce de belirttiğimiz gibi tüm kalemleri ayrı ayrı not almalısınız.
Elde ettiğiniz tüm verileri nesnel bir sonuca ulaştırarak sonlandıracağınız rekabet analizinde, güçlü ve zayıf yönler de ortaya çıkarak ve böylece bir sonraki adımınız daha planlı ve verimli olacaktır. E-ticaret yapan firmaların rekabet analizi sonucunda gittikleri iyileştirmeler satışların ve marka bilinirliğinin artmasına yardımcı olmaktadır.
Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.