Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Şirket Kültürü Nedir? Şirket Kültürü Nasıl Oluşturulur?

Güncelleme Tarihi: 29.02.2024

İçindekiler;

Şirket kültürü, bir şirketin ve çalışanlarının tutum ve davranışlarını ifade eder. Bir kuruluşun çalışanlarının birbirleriyle etkileşim biçiminde, sahip oldukları değerlerde ve aldıkları kararlarda ortaya çıkmaktadır. Yazımızda şirket kültürü ne demek konusunda ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.



Şirket Kültürü Nedir? Şirket Kültürü Nasıl Oluşturulur?

 

Şirket Kültürünü Nasıl Tanımlarsınız?

 

Şirket kültürü, bir işletmenin giriş seviyesindeki çalışanlardan üst düzey yönetime kadar tutumları, değerleri, davranışları ve hedefleridir. Bir şirketin kültürü, insanların birbirleriyle etkileşim kurma şeklini ve şirketin karar verme şeklini tanımlar.

 

Şirket kültürü; çalışma ortamı, şirket misyonu, liderlik tarzı, değerler, etik değerler, beklentiler ve hedefler dahil olmak üzere çeşitli unsurları kapsamaktadır. Şirket kültürü kurumların vizyon ve misyonunu ortaya koyan değerler bütünü olarak ortaya çıkmaktadır.

 

Birkaç başlıkta şirket kültürü ne demek dediğimizde;

 
  • Şirket kültürü; bir işletmenin tutumlarının, ideallerinin ve özelliklerinin toplamıdır.
  • Şirket kültürü açıkça yazılı olmayabilir ancak çalışanlarının eylem ve davranışları gözlemlendiğinde fikir verebilir.
  • Bir şirkette çalışmadan önce şirket kültürü hakkında bilgi edinmek kişilerin daha başarılı, mutlu ve üretken olmalarına katkılar sunmaktadır.
  • Şirketler için şirket kültürüne uygun kişilerle çalışmak şirket başarısına önemli katkılar sunmaktadır.
 

İlgili İçerik; İnsan Kaynakları Yönetimi Hakkında 5 Kilit Başlık

 

Şirket Kültürü Tanımı Nedir

 

Şirket Kültürü Nasıl Çalışır?

 

Bir şirketin kültürü geliştirilebilir veya sadece zaman içinde alınan kararların birikiminden kaynaklanabilir. Güçlü bir şirket kültürü ile çalışanlar, beklenen sonuçları ve davranışları anlar ve buna göre hareket eder. Bazı şirketler her düzeyde çalışan katılımını vurgulayan ekip tabanlı bir kültüre sahipken, bazı işletmeler resmi, geleneksel veya hiyerarşik yönetimin değerli olduğu bir kültüre sahiptir.

 

Kurum kültürü nasıl çalışır dediğimizde;

 
  • Bir organizasyonu karakterize eden değerler, idealler, tutumlar ve hedeflerden oluşan değeler bütünüdür.
  • Şirket kültürü, ekibinizin nasıl çalıştığını ve iş yaptığını belirleyen önemli maddi olmayan varlıklardan oluşur.
  • Şirket kültürü kuruluşunuzun kimliğinin bir parçasıdır ve işletme hakkında kişi ya da kurumlara bilgiler verir.
  • Şirket kültürü her şirkette aynı değildir. Çünkü her şirketin kendine özgü hedefleri vardır ve farklı bireylerden oluşmaktadır.
  • Şirket kültürü olumlu bir çalışma ortamı yaratmanın temellerini oluşturur.
  • Şirket kültürü, çalışanları birleştirmeli ve onları ortak bir hedefe yöneltmelidir.
 

İlgili İçerik; Kurumsal Kimlik Oluşturma Rehberi

 

Şirket Kültürü Nasıl Çalışır

 

Şirket Kültürü Nasıl Oluşturulur?

 

Bir şirketin kültürü hakkında daha fazla bilgi edinmek için yapılabilecek birkaç adım mevcuttur. Bunlardan birkaçına aşağıda yer verdik.

 

Şirketin sitesine göz atmak: Şirketin “Hakkımızda” sayfasına bakmak şirket kültürü hakkında değerli bilgiler vermektedir. Hakkımızda kısmı şirketin misyon, vizyon ve hedefleri hakkında önemli bilgilere yer verildiği yerdir. Bu alanlar şirket kültürü hakkında bilgilere erişilmesini mümkün kılar. Öte yandan siteyi incelemek şirketin hedefleri, sektörü, verilen mesajlar, mesaj dili gibi pek çok konuda fikir edinmeyi mümkün kılacaktır.

 

Araştırma yapmak: Günümüzde dijitalleşme ve online iş süreçleri oldukça fazladır. Şirketin dijital dünyadaki yerini araştırmak, şirket hakkındaki yazılı bilgileri incelemek ve araştırmak şirket kültürü hakkında bilgi edinmek için etkili olacaktır.

 

Çevreden bilgi edinmek: İlgilendiğiniz bir şirkette çalışan birini tanıyorsanız, şirket hakkında daha fazla bilgi edinebileceğiniz bilgilendirici notlar edinebilirsiniz.

 

Doğru soruları sormak: İşveren, şirket kültürüne uyup uymadığınızı değerlendirmek için muhtemelen size sorular soracaktır. Ancak bir şirketin kültürü hakkında bilgi edinmek için doğru soruları kişiler de işverene yöneltebilir.

 

Şirket Kültürü Nasıl Oluşturulur

 

Şirket Kültürünün Faydaları Nelerdir?

 

Şirket kültürü çalışanlar için önemli dinamikler barındırır çünkü ihtiyaçları ve değerleri işverenleriyle uyumlu olduğunda çalışanların işten zevk alma olasılıkları daha yüksektir. Kültürün uygun olduğu bir yerde çalışıyorsanız, iş arkadaşlarınızla daha iyi ilişkiler geliştirme ve daha üretken olma eğiliminde olacaksınız.

 

Farklı iş kültürlerine sahip işyerlerinde ise çalışanlar genellikle zamanın izin verdiği ölçüde yeni projeler ve ek roller üstlenme fırsatına sahiptir. Geleneksel bir yönetim tarzına sahip bir şirkette ise bu mümkün olmamaktadır. Çünkü iş sorumluluklarınız net bir şekilde belirlenir ancak resmi bir terfi veya transfer sürecinden geçmeden ilerleme fırsatları olmayabilir.

 

Şirket Kültürü Faydaları Nelerdir

 

Şirket Kültürünün Oluşturacağı Dezavantajlar Nelerdir?

 

Öte yandan, şirket kültürüne uymadığınız noktada dezavantajlar da beraberinde gelmektedir. Şirket kültürü size uymayan bir şirkette çalışıyorsanız işinizden çok daha az zevk almanız olasıdır. Örneğin, bağımsız olarak çalışmayı tercih ediyorsanız, ancak ekip çalışmasını vurgulayan bir şirkette çalışıyorsanız, daha az verimli olmanız muhtemeldir.

 

Şirket kültürü sadece çalışanlar için değil işverenler için de önemlidir. Çalışanlarını şirket kültürüne uygun bir şekilde seçen şirketlerin başarı oranları yükselecektir. Öte yandan şirket kültürüne uyan çalışanlar mutlu, üretken olacak ve uyumlu bir iş süreci gerçekleştirecektir. Tüm bunlar aslında şirket kültürüne katkılar sunan birer adım olmaktadır.

 

İlgili İçerik; Kriz İletişimi ve Kriz Yönetimi İpuçları

 

Şirket Kültürü Dezavantajları Nelerdir

 

Şirket Kültürü Neden Önemlidir?

 

Şirket kültürü geliştirmek sadece çalışan bağlılığı, mutluluğu ve elde tutma için değil, aynı zamanda gelişen bir iş için planları çizmek için de önemlidir. Son on yılda önem ve hız kazanan şirket kültürü, CEO'ları, İK danışmanlarını ve şirket liderlerinin gündemini oluşturmaktadır. Şirket kültürünün önemini aşağıda birkaç başlıkta açıkladık.

 
  • İtibar odaklı sonuçlar
  • Çalışan ve ekonomik sağlık
  • Artan moral, atmosfer ve ilişkiler
  • Daha iyi müşteri hizmeti
  • Müşteri memnuniyeti
  • Müşteriyi elde tutma
  • Geliştirilmiş bireysel performans
  • Üretkenlik
  • İş büyümesi, uzun ömür ve sonuçlar
 

İlgili İçerik; Evden Çalışırken Motivasyonunuzu Arttıracak 6 Unsur

 

Şirket Kültürü Neden Önemlidir

 

Kurum Kültürü Öğeleri Nedir?

 

Kurum kültürü öğeleri bir şirketi oluşturan değerlerin tümü olarak ifade edilmektedir. Bunlar arasında şirketin misyonu, vizyonu, hedefleri, değerleri, sosyal sorumluluk projeleri, şirket içi prensipleri, piyasadaki konumu vb. gibi pek çok madde sayılabilmektedir.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax