Yeni bir iş kurmak isteyen kişilerin en zorlandığı süreçlerden birisi şirket ismi bulma sürecidir. Genellikle şirket adı bulmak herkesin kolay olduğuna inandığı bir süreçtir fakat aslına bakıldığında şirket ismi bulma sürecinde kişilerin titiz davranması ve birçok unsuru göz önünde bulundurarak hareket etmesi gerekir.
Genellikle işletmeler şirket ismi seçme konusunda isimlendirme şirketleri ile çalışarak şirket isimlerini daha kolay bir şekilde bulabilmektedir. Bunun yanı sıra Şirket kuruluşu yapacak kişiler belirli konulara dikkat ederek şirketleri için en doğru ismi bulabilmektedir.
Şirketinizin İçin En Doğru İsmi Nasıl Bulabilirsiniz adlı bu yazımızda şirket ismi seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden sizlere bahsedeceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyebilir ve paylaştıklarımızı göz önünde bulundurarak şirketiniz için en doğru ismi bulabilirsiniz.
İlgili İçerik; Kurumsal Kimlik Oluşturma Rehberi
Firma adı nasıl alınır diyen kişilerin şirket ismi bulurken dikkat etmesi gereken birçok önemli nokta bulunmaktadır. Bunlar;
- Şirket ismi seçerken kişiler profesyonel ve titiz davranmalıdır.
- Şirket ismi üzerine oldukça çok düşünülmelidir.
- Şirket ismi seçerken işletmelerin açıklayıcı marka isimlerine odaklanması gerekmektedir.
- Şirket isimlerinin kısa olması önemlidir.
- Şirket ismi bulunurken akılda kalıcı bir isim bulmaya özen gösterilmelidir.
- Şirket isimlerinin özgün olması gerekir.
- Şirket ismi seçerken bulduğunuz isme yönelik alan adının ve sosyal medya kullanıcı adlarının kullanılmıyor olması oldukça önemlidir.
Şirket ismi bulmak isteyen kişiler bu unsurları göz önünde bulundurarak hareket etmelidir. Böylece şirketiniz için en doğru ismi bulmanız mümkün olacaktır.
İlgili İçerik; E-ticarette Güçlü Marka Nasıl Yaratılır?
Şirket ismi bulma sürecinde kişilerin en çok sorduğu sorulardan birisi şirket ismi yabancı olabilir mi sorusudur?
Yasalar gereği şirket kuruluş süreçlerinde istenilen işletmenin konusu ve türünün Türkçe olması gerekir fakat şirket ismi seçerken yabancı bir isim seçebilmeniz mümkündür.
Örneğin; E-commerce Bilişim A.Ş şirket ismi kullanabileceğiniz bir şirket ismidir. Fakat E-commerce IT A.Ş ismini kullanmanız mümkün değildir. Çünkü bu isimde şirketinizin işletme konusunu gösteren bilişim sözcüğü İngilizce olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle yasalar gereği bu ismi kullanmanıza izin verilmemektedir.
Bunun yanı sıra farklı bir ülkede de faaliyet gösterecek işletmelerin Şirket ismi seçerken bir ülke adını kullanmanız mümkün değildir. Örneğin Germany E-commerce Bilişim A.Ş ismini kullanmak için ilk olarak Almanya’nın yetkili makamlarından izin almanız gerekir. Aksi halde izin belgeniz olmadığı takdirde ilgili şirket ismini kullanmanız mümkün değildir.
Şirket ismi bulmak isteyen kişilerini önemsemesi gereken ilk konulardan birisi şirket isminin basitliğidir. Çünkü basit bir şekilde belirlenen şirket isimleri tüketiciler tarafından daha kolay bir şekilde hatırlanır. Bu da işletmenizin marka bilinirliğini arttırma konusunda sizlere yardımcı olur.
Bu nedenle şirket isminizi seçerken komplike ve akılda kalıcı olmayan isimlerden uzak durmalı ve akılda kalıcı, basit isimlere odaklanmalısınız.
Şirket ismi seçme aşamasında önem vermeniz gereken bir diğer unsurda alternatif isimlerdir. Genellikle şirket ismi seçmek isteyen kişiler yeni bir şirket kurma düşünceleri olduğunu çevrelerindeki insanlarla paylaşmaktadır ve şirket ismi konusunda onların da fikirlerini almaktadır.
Farklı kişiler ile etkileşim halinde olmak ve başkalarından fikirler almak hem şirket isminiz için yeni fikirler bulmanızı kolaylaştıracak hem de seçtiğiniz şirket isimlerinin doğru olup olmadığını anlamanızı sağlayacaktır. Bu nedenle şirket ismi seçerken sizler de yakın çevreniz ile görüşerek onların fikirlerini alabilirsiniz. Böylece şirketiniz için en doğru ismi bulabilirsiniz.
Şirket ismi bulma sürecinde kişiler genellikle akıllarına gelen her ismi not etmekte ve bu şirket isimleri hakkında araştırma yapmaktadır. Araştırma yaparken de kişiler genellikle şirket isminin özgün olup olmadığını göz önünde bulundurarak hareket etmektedir.
Örneğin; E-ticaret bilişim a.ş isminde bir şirket kurmak istediğinizi düşünelim e-ticaret bilişim ve yazılım a.ş adında bulunan başka bir şirket varsa işletmenizin ismi özgün olmayacaktır. Bu nedenle şirket ismi bulma sürecinde kişilerin farklı firma isimlerini incelemesi gerekir.
Şirketinizin ismi için araştırmalar yaparak sizler de özgün şirket isimleri bulabilirsiniz ve böylece şirketiniz için en doğru ismi seçebilirsiniz.
İlgili İçerik; Marka Değerini Arttırmak İçin 5 İpucu
Şirket kuruluşu yaptıktan sonra bir marka kimliği de yaratmanız gerekecektir. Markaların kimliğini oluşturan öğeler;
- Marka logosu
- Marka sloganı
- Marka dili
Gibi önemli unsurlardır. Şirketler genellikle marka logolarının, marka sloganlarının ve şirket isimlerinin birbirine uyumlu olmasını istemektedir. Bu nedenle şirket ismi seçmek isteyen kişilerin bu süreci bir bütün olarak değerlendirmesi ve hem marka logolarına hem de marka sloganlarına uygun bir şirket ismi seçmesi gerekmektedir.
Sizler de şirketinizin için en doğru ismi bulmak istiyorsanız bulduğunuz şirket isimleri için marka logosunun nasıl olacağına, marka sloganını nasıl belirleyeceğinize de karar verebilirsiniz. Böylece şirketiniz için kurumsal kimliğinize uygun bir ismi daha kolay bulabilirsiniz.
Genellikle insanlar kolay yazılabilen ve anlaşılabilen şirket isimlerini daha kolay akıllarında tutmaktadır. Bu nedenle bir marka bilinirliği yaratmak isteyen kişilerin şirket ismi seçerken isimlerinin kolay yazılabilir ve anlaşılabilir olmasına özen göstermesi gerekmektedir.
Kolay yazılan ve anlaşılan bir şirket ismi seçmek için çevrenizdeki kişilere bulduğunuz isimleri söyleyebilir ve onlardan bu ismi yazmasını isteyebilirsiniz. Böylece hangi ismin daha kolay yazıldığını ve anlaşıldığını tespit ederek şirketiniz için en doğru ismi seçebilirsiniz.
Şirket ismi seçerken birçok kişinin kullandığı şirket ismi bulma araçları belirli anahtar kelimeler dahilinde sizlere fikir veren araçlardır.
- Oberlo İsim Üretici
- Zyro
- Novanym
- Business Name Generator
- Squad Help
Anahtar kelimelerinizi yazarak şirket ismi bulabileceğiniz başlıca araçlardır. Sizler de bu araçları kullanabilir ve işletmenizin faaliyet göstereceği sektöre özel anahtar kelimeler ile yeni fikirler elde edebilirsiniz. Böylece şirket isminiz için yeni fikirler bulabilir ve doğru ismi seçebilirsiniz.
İlgili İçerik; Marka Tescili Nedir? Marka Tescili Nasıl Yapılır?
Şirket ismi bulma sürecinde en çok problem yaşanan konu şirket ismine ait alan adının ya da sosyal medya hesaplarının daha önceden kaydedilmiş olmasıdır. Bu durumda çoğu kişinin planları suya düşmektedir ve kişiler yeniden şirket ismi bulmaya yönelmektedir.
Tekrardan aynı süreci yaşamamak için şirket ismi bulduğunuzda arama motorlarını ve sosyal medya platformlarını kontrol ederek hareket edebilirsiniz. Böylece şirket isminizin kaydedilip edilmediğini görebilir ve şirketiniz için doğru ismi daha kolay bir şekilde seçebilirsiniz.
E-ticaret sektöründe faaliyet göstermek için şirket kuruluşu yapacaksanız sizler de şirketinizi kurduktan sonra Ticimax e-ticaret alt yapılarını tercih edebilirisiniz. Ticimax e-ticaret alt yapıları içerisinde yer alan 1 adet ücretsiz alan adı hediyesi sayesinde şirketinizin alan adını ücretsiz bir şekilde kaydedebilirsiniz.
Ticimax e-ticaret paketleri içinde bulunan gelişmiş tasarım özellikleri, entegrasyonlar ve modüller sayesinde hem e-ticaret firmanızı kolayca yönetebilir hem de işletmenizin satışlarını arttıracak pazarlama faaliyetlerini yürütebilirsiniz. Böylece sizler de Ticimax e-ticaret paketlerini kullanarak işinizi hızlı bir şekilde büyütebilirsiniz.
Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.
Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.