Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Söylenti Pazarlaması (Buzz Marketing) Nedir, Nasıl Yapılır?

Güncelleme Tarihi: 16.01.2024

İçindekiler;

Söylenti pazarlaması ya da bilinen bir diğer adıyla Buzz Marketing, ticari faaliyet gösteren markaların ürün, hizmet ya da markaları hakkında insanların konuşma amacıyla yapılan pazarlama stratejisine verilen isimdir.

 

Genellikle söylenti pazarlaması çalışmaları yapacak olan işletmeler bu stratejiyi doğal bir şekilde kurgulamaya çalışır ve kendi markalarının etrafında bir söylenti oluşturmayı amaçlamaktadır.

 

Buzz marketing stratejisini kurgularken de markaların dikkatli bir şekilde stratejilerine karar vermesi gerekir. Aksi takdirde yanlış yürütülen bir stratejiden kaynaklı olarak tüketiciler ilgili marka hakkında olumlu değil olumsuz konuşmaya başlayabilir. Bu da hem kısa vadede hem de uzun vadede markaların popülerliğini ve itibarlarını olumsuz etkiler.

 

Söylenti Pazarlaması (Buzz Marketing) Nedir adlı bu yazımızda sizlere söylenti pazarlaması hakkında bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve böylece söylenti pazarlaması hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

 

Söylenti Pazarlaması (Buzz Marketing) Nedir, Nasıl Yapılır?

Söylenti Pazarlaması Nedir?

 

Buzz marketing Türkçe’ye söylenti pazarlaması olarak çevrilen pazarlama yöntemi, markaların bir söylenti yaratarak kişilerin ürün ve hizmetleri hakkında konuşmalarını sağlayan bir pazarlama yöntemidir.

 

Tüketiciler bu pazarlama yönteminde doğal bir şekilde ürün ya da marka hakkında konuşmaya başlar ve bu pazarlama stratejisinde işletmeler marklarının ya da satışlarını yaptıkları ürünlerin hızlı bir şekilde popülerleşmesini hedefler. Bu yüzden de söylenti pazarlaması stratejilerini profesyonel bir şekilde kurgulama hedefi güderler.

 

Söylenti Pazarlamasının Özellikleri

 

Söylenti pazarlaması çalışmaları belirli temel özellikleri bünyesinde barındırır. Gelin şimdi yazımızın bu bölümünde söylenti pazarlamasının temel özelliklerine bir göz atalım.

 
Özellik Açıklama
Doğallık Söylenti pazarlaması çalışmaları oldukça doğaldır. Genellikle markaların yaratmak istedikleri söylentiler organik bir şekilde yayılır.
Virallik Söylenti pazarlaması genellikle markaların hedef kitlesi arasında yayılan bir strateji olduğu için viraldir ve viral pazarlama ile ilişki içerisindedir.
Müşteri Deneyimi ile Bağlantı Söylenti pazarlaması çalışmaları her zaman müşteri deneyimine dayalıdır. Genellikle müşteriler bir marka ya da ürün hakkında deneyimlerini olumlu bir şekilde aktarır.
Duygusal Bağlantı Söylenti pazarlaması çalışmalarında müşteriler bir marka ile duygusal bir bağlantı kurmaktadır. Bu da tüketicilerin söylentileri yayma hızını artırmaktadır.
Yayılım Genellikle söylentiler sosyal medya platformlarında daha sık kullanılır. Bu nedenle söylenti pazarlamasında yayılım daha geniştir.
 

Söylenti pazarlamasında genellikle bu özellikler değişkenlik gösterebilir. Özellikle değişkenlik göstermesindeki en büyük etki ise markaların hedef kitlesinde yer alan kişiler ile ilişkilidir. Bir markanın hedef kitlesinde yer alan kişiler ne kadar etki altında kalıyorsa ve markaya ne kadar bağlıysa özelliklerin tümünün görülme oranı o kadar artış göstermektedir.

 

Bununla beraber hedef kitlelerinde ve müşterilerinde bu özelliklerin hepsini görmek isteyen markaların söylenti pazarlaması çalışmalarını kurgularken şeffaf olması da gerekmektedir.

 

İlginizi Çekebilir:Viral Pazarlama Nasıl Yapılır

 

Söylenti Pazarlamasının Avantajları Nelerdir?

 
Söylenti Pazarlamasının Avantajları Nelerdir?


Söylenti pazarlaması çalışmaları müşterilerin marka ile bir temas kurmasını sağlayan çalışmalar olduğu için bu pazarlama stratejisini benimseyen markalara birçok avantaj sağlamaktadır. Söylenti pazarlamasının markalara sağladığı avantajlar şunlardır:

 
  • Markalar ürün, hizmet ve markalarını doğal ve organik yollarla yayabilmektedir.
  • Geleneksel pazarlama ya da dijital pazarlama çalışmalarına oranla söylenti pazarlamasında işletmeler daha düşük maliyetler ile çalışmalarını yapılabilir.
  • Markalar stratejilerini iyi bir şekilde kurguladıkları takdirde daha hızlı bir şekilde yayılabilmekte ve viral bir marka haline gelebilmektedir.
  • Buzz marketing çalışmaları işletmelerin hedef kitlesine ve potansiyel müşterilerine ulaşmasını kolaylaştırmaktadır.
  • Buzz advertising sayesinde tüketiciler bir marka ile daha duygusal bağlantılar kurabilmektedir.
  • Bu pazarlama yöntemi sayesinde markalar marka itibarını güçlendirmekte ve marka bilinirliği yaratabilmektedir.
  • İşletmeler hedef kitlelerinin katılımını artırarak söylenti pazarlaması çalışmalarını kolayca yapabilir.
  • Çoğu zaman hedef kitlede yer alan kişiler söylenti pazarlaması sayesinde hikayeler yaratmaktadır. Bu da markaların gücünü artırmakta ve rekabet avantajı elde etmelerini sağlamaktadır.
 

Söylenti pazarlaması çalışmaları profesyonel bir şekilde kurgulandığında bu tür avantajlardan yararlanabilir ve markanızı, ürün veya hizmetlerinizi hedef kitlenize daha kolay bir şekilde ulaştırabilirsiniz.

 

Söylenti Pazarlamasının Dezavantajları Nelerdir?

 

Söylenti pazarlaması bir marka, markanın sattığı ürün veya hizmetler ya da operasyon kalitesine yönelik gelişen olumlu söylemleri içeren bir pazarlama stratejisi olabileceği gibi aslına bakıldığında tam tersine de dönebilir. Kişiler tarafından ortaya atılan söylentiler tersine döndüğünde ise markaların pazarlama stratejisinin gelişmesi zorlaşabilir. Çünkü bu durumda söylenti pazarlamasının dezavantajları ile karşı karşıya kalınır. Söylenti pazarlamasının dezavantajları şunlardır:

 
  • Ortaya atılan olumsuz söylentiler müşterilerin güvenini sarsabilmektedir. Bu da yanıltıcı olabileceği için müşterilerin markaya duyan güvenini olumsuz etkileyecektir.
  • Olumsuz söylentiler bir markanın itibarını kötü etkileyebilir.
  • Kişiler tarafından ortaya atılacak olumsuz söylentiler markanın hukuki süreçlere girmesini zorunlu kılabilir.
  • Yanlış geliştirilen buzz marketing stratejisi bir markaya uzun vadede sorunlar yaratabilmektedir. Bu genellikle marka itibarını zedeleyecek ve marka itibarı ile ilgili olumsuz düşüncelerin hızlıca yayılmasına neden olacaktır.
  • Geliştirilmiş olan buzz marketing stratejisi olumsuz olduğunda ise markalar etik problemler ile karşı karşıya kalabilmektedir.
 

Bu tür riskleri içerisinde barındırdığı için buzz marketing çalışmaları yapmak isteyen her markanın stratejisini profesyonel bir şekilde yürütmesi gerekmektedir.

 

İlginizi Çekebilir:Ağızdan Ağıza Pazarlama Nedir

 

Söylenti Pazarlaması Nasıl Yapılır?

 
Söylenti Pazarlaması Nasıl Yapılır?


Söylenti pazarlaması her marka için avantaj sağlarken dezavantajlarda doğurabilecek bir pazarlama tekniği olduğundan dolayı bu pazarlama yöntemini kullanacak olan işletmelerin ilk olarak Söylenti Pazarlaması Nasıl Yapılır sorusuna yanıt bulması gerekir. Söylenti pazarlaması çalışmaları yapacak olan kişi ve işletmelerin ise bu nedenle şunlara dikkat etmesi gerekmektedir.

 
  • Markalar ya da kişiler tarafından yürütülecek olan söylentiler bir ürün veya hizmet ile ilgili yapılıyorsa bu ürün veya hizmetin profesyonelce belirlenmesi gerekir.
  • Belirlenen ürün ve hizmetlerin kalitesinin kesinlikle oldukça iyi olması gerekir.
  • Markalar söylentiler yayılmaya başlandığında sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanmaya özen göstermelidir.
  • Olumlu geri bildirimlerin sürekli olarak paylaşılması pazarlamanın boyutunu artıracaktır.
  • Bu noktada söylenti pazarlaması yaparken olumsuz geri bildirimler ile karşı karşıya kalınırsa bu bildirimlerin de profesyonel bir şekilde yanıtlanması gerekir. Aksi takdirde online itibar yönetimi konusunda yetersiz kalınabilir.
  • Bu noktada her markanın söylenti pazarlaması çalışmalarına yön vermek için müşterileri ya da iş ortakları ile ilişkilerini güçlendirmesi gerekmektedir.
  • Müşterilere yalnızca ürün ve hizmetler üzerinden ulaşılacak bir strateji geliştirmeye çalışmaktansa bilgilendirici ve faydalı içerikler kullanarak da strateji geliştirilmeye çalışılmalıdır.
  • Özellikle bu noktada düzenlenecek olan kampanyalar, indirimler ve verilecek hediyeler ile söylenti pazarlamasının yayılması sağlanmalıdır.
 

Söylenti pazarlaması genellikle dedikodular ya da söylentiler üzerinden yayılan bir pazarlama stratejisi olduğu için burada özellikle etik bir strateji geliştirmeye önem verilmesi gerektiği de unutulmamalıdır. Aksi takdirde söylenti pazarlamasının avantajlarından yararlanmak için bu stratejiyi geliştirmek isteyen işletmeler dezavantajlar ile karşı karşıya kalabileceklerdir ve bu da aslına bakıldığında bir markanın online itibarını ve güvenini olumsuz etkileyecektir.

 

İlginizi Çekebilir: Performans Pazarlama Nedir

 

Ticimax ile Pazarlama Stratejinizi Geliştirin

 

E-ticaret sitenizi Türkiye’nin en gelişmiş e-ticaret alt yapısı Ticimax ile kurarak sizler de internetten satış yapmaya başlayabilirsiniz. Ticimax e-ticaret alt yapısında yer alan modül ve özellikler sayesinde pazarlama stratejinizi profesyonel bir şekilde geliştirebilir ve satışlarınızı kolayca artırabilirsiniz.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax