Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Ağızdan Ağıza Pazarlama (WOM) Nedir?

Güncelleme Tarihi: 17.01.2024

İçindekiler;

Markaların hedef kitlesinde yer alan kişilere ulaşmak ve satışlarını arttırmak için kullandığı bir çok pazarlama tekniği bulunmaktadır. Viral marketing, ağızdan ağıza pazarlama, network marketing, influencer marketing gibi pazarlama yöntemleri ticari faaliyet gösteren işletmeler tarafından oldukça tercih edilmektedir.

 

Özellikle ağızdan ağıza pazarlama tekniği son dönemlerde en çok kullanılan pazarlama yöntemleri arasında yer almaktadır. Çünkü dünyada yeni yeni gelişen bu pazarlama yöntemi markaların reklam ve pazarlama masraflarını azaltırken ürün satışlarını ve marka bilinirliğini arttırmaktadır. Bu nedenle ağızdan ağıza pazarlama yöntemine verilen önem her geçen gün artış göstermektedir.

 

Ağızdan Ağıza Pazarlama (WOM) Nedir adlı bu yazımızda sizlere Word of mouth yani ağızdan ağıza pazarlama tekniği ile ilgili bilgi vereceğiz. Bununla beraber bu pazarlama yönteminin avantajları ve dezavantajlarından da bahsedeceğiz. Bu yazımızı inceleyerek sizler de WOM hakkında bilgi edinebilir ve markanızın pazarlama stratejileri arasına bu tekniği de ekleyebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Dijital İletişim Kanalları Nelerdir?

 

Ağızdan Ağıza Pazarlama (WOM) Nedir?

 

Ağızdan Ağıza Pazarlama Nedir?

 

Word of mouth (WOM) Türkçe adı ile Ağızdan Ağıza Pazarlama, tüketicilerin bir firma ya da bir ürünle ilgili bilgilerini diğer tüketicilere aktardığı pazarlama stratejisine verilen isimdir.

 

Ağızdan ağıza pazarlama (WOM) stratejisinde genellikle tüketiciler markalar ve markaların ürünleri hakkındaki bilgileri diğer tüketicilere sözlü ya da yazılı olarak aktarmaktadır. Genellikle güven ilişkisi kurulduğu için bir marka ya da ürün ve hizmet hakkında bilgi alan kişiler ilgili markaya daha fazla güven duymaktadır.

 

Ağızdan Ağıza Pazarlama Word Of Mouth Nedir

 

Ağızdan Ağıza Pazarlama Neden Önemlidir?

 

Word of mouth, ticari faaliyet yürüten her işletme için oldukça önemli bir pazarlama tekniğidir. Çünkü bu pazarlama tekniğinde markaları, ürün ve hizmetleri tanıtan kişiler sizlerin müşterisidir. Genellikle bu stratejide müşterileriniz bilgi ve deneyimlerini karşısındaki tüketicilere kendi istekleri dahilinde aktarmaktadır.

 

Ağızdan ağıza pazarlama stratejisi hem markanıza olan güveni arttırmakta hem de daha fazla satış yapmanıza olanak sağlamaktadır. Bununla beraber ağızdan ağıza pazarlama stratejisi pazarlama çalışmalarınızı şeffaf bir şekilde yürütmenize de yardımcı olmaktadır. Bu nedenle ağızdan ağıza pazarlama (wom) her marka için önemli olan pazarlama stratejileri arasında yer almaktadır.

 

Ağızdan Ağıza Pazarlama Word Of Mouth Neden Önemlidir

 

Ağızdan Ağıza Pazarlama’nın Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

 

Ağızdan ağıza pazarlama stratejisini uygulayan markalar bu yöntem sayesinde birçok avantajdan yararlanabilmektedir. Ağızdan Ağıza Pazarlamanın Sağladığı avantajlar şunlardır;

 
  • Tanıtım ve pazarlama çalışmaları müşterileriniz tarafından yapılmaktadır.
  • Potansiyel müşterilerinizin mevcut müşterileriniz ile güven ilişkisi olduğu için pazarlama çalışmalarından alacağınız başarı oldukça yüksektir.
  • Müşteriler ve potansiyel müşteriler arasında iletişim kuvvetlidir.
  • Potansiyel müşterilerinizin markanıza olan güveni artmaktadır.
  • Markanızın bilirliğini ve satışlarını arttırmanız konusunda faydalıdır.
  • Tüketiciler güvendiği insanların deneyimlerini önemsediği için markanızdan alışveriş yapmayı tercih edeceklerdir.
  • Diğer pazarlama yöntemlerine göre ağızdan ağıza pazarlama strateji maliyetleri düşük olan bir tekniktir.
  • Markanızın organik müşteriler kazanmasına yardımcı olmaktadır.
  • Müşteri ve marka ilişkileri kuvvetlenmektedir.
  • Markanızın müşterileri genellikle satın aldığı ve deneyimlediği ürünleri tanıttığı için sadık müşteriye dönüşmektedir.
  • Ağızdan ağıza pazarlama tekniği işletmelerin pazarlama departmanında çalışan personellerin iş yükünü hafifletmektedir. Bu da personellerinizin daha verimli çalışmasına yardımcı olmaktadır.
  • Ağızdan ağıza pazarlama stratejisi maliyetleri az olan bir pazarlama tekniği olduğu için reklam ve tanıtım çalışmalarınıza ayıracağınız bütçenin azalmasına yardımcıdır.
  • Ağızdan ağıza pazarlama örnekleri markanızın karlılığını arttıran bir pazarlama yöntemidir.
 

Ağızdan ağıza pazarlama stratejisinin işletmelere sağladığı en büyük avantajlar bunlardır. Sizler de bu avantajlardan yararlanmak için markanızın pazarlama stratejileri arasına bu tekniği ekleyebilir ve işletmenizi daha kolay bir şekilde büyütme fırsatı yakalayabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Ürün Pazarlamasının Püf Noktaları

 

Ağızdan Ağıza Pazarlama Word Of Mouth Avantajları Nelerdir

 

Ağızdan Ağıza Pazarlamanın Dezavantajları

 

Ağızdan ağıza pazarlama stratejisinin her ne kadar avantajlı olduğu durumlar yoğun olsa da dezavantajlı olabileceği durumlar da bulunmaktadır. Ağızdan ağıza pazarlamanın dezavantajları şunlardır;

 
  • Tüketiciler markanız, ürünleriniz ve hizmetleriniz hakkında yeterli bilgi sahibi değilse ağızdan ağıza pazarlama yanlış bilgilerin yayılmasına yol açabilir.
  • Tüketicilere ürün, hizmet ve markanız hakkında bilgi sağlanmadığı takdirde potansiyel müşterileriniz ile güven bağı kurmanız zorlaşabilir.
  • Sadık müşteri sayınız yeterli olmadığında ağızdan ağıza pazarlama stratejisinden istediğiniz verimi alamayabilirsiniz.
  • Ağızdan ağıza reklamcılık stratejisi zaman ayırmanız gereken bir pazarlama türüdür.
  • Word of mouth yapan rakiplerinizin stratejisi daha gelişmişse markanızı ağızdan ağıza pazarlama stratejisi yetersiz kalabilir.
  • Markalar müşterilerinin ürün ve hizmetlerini tanıtması için belirli bir kaynak yaratması gerekir.
  • Ağızdan ağıza reklamcılık potansiyel müşterilerinizin analizini yapmanızı zorlaştırabilir.
 

Ağızdan ağıza pazarlamanın dezavantajları bunlardır. Sizler de ağızdan ağıza pazarlama stratejisinin avantajları ve dezavantajlarını karşılaştırabilir ve böylece bu pazarlama tekniğinden yararlanıp yararlanmayacağınıza daha kolay bir şekilde karar verebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Marka Kimliği ve Marka İmajı Nedir?

 

Ağızdan Ağıza Pazarlama Word Of Mouth Dezavantajları Nelerdir

 

Ağızdan Ağıza Pazarlamanın Tüketici Satın Alma Kararına Etkileri

 

Ağızdan ağıza pazarlama tüketici satın alma kararına etkileri bulunmaktadır. Özellikle markanızın, ürün ve hizmetlerinizin tanıtımını mevcut müşterileriniz yaptığı için ağızdan ağıza pazarlama yolu ile ulaştığınız kitle markanıza daha fazla güvenmektedir. Çünkü genellikle bilgi aktarımı potansiyel müşterilerin güven bağı kurduğu kişiler tarafından yapılmaktadır.

 

Aslına bakıldığında bu pazarlama tekniği deneyimlerin aktarımını sağladığı için potansiyel müşterileriniz daha hızlı bir şekilde satın alma kararı vermektedir. Potansiyel müşterileriniz de markanızdan ve ürün ve hizmetlerinizden memnun kaldığı takdirde bu deneyimlerini çevrelerindeki kişilere aktarabilecek ve çalışmalarınız belki de bir viral marketing çalışmasına dönüşebilecektir.

 

Ağızdan Ağıza Pazarlama Word Of Mouth Satın Alımlara Etkisi

 

Ağızdan Ağıza Pazarlama Nasıl Yapılır?

 

Sosyal medya kullanımının artması ağızdan ağıza pazarlama reklamcılığı yapacak olan markaların birçok dijital pazarlama stratejisini beraber kullanmasına yardımcı olmuştur. Artık markalar ağızdan ağıza pazarlama stratejilerini Affiliate marketing ve Ifluencer marketing çalışmaları sayesinde daha kolay bir şekilde yürütebilmektedir.

 

Affiliate Marketing stratejisinde işletmeler takipçi sayısı fazla olan fenomenler ile iş birliği yapmaktadır. Bu iş birliğinde işletmeler satışı yapılan her ürün için çalıştıkları kişilere komisyon ödemesi yapmaktadır. Affiliate marketing çalışanların yüksek getiriler elde etmesini sağlayan bir dijital pazarlama yöntemi olduğu için sürekli ürün ve hizmet tanıtımı yapılması mümkündür.

 

Genellikle ürün ve hizmet tanıtımı storyler üzerinden yapılmaktadır ve ağızdan ağıza pazarlama örneklerine bakıldığında bu çalışmaların başarı getirdiğini göstermektedir.

 

Influencer Marketing de ağızdan ağıza pazarlama stratejisinin yürütüldüğü bir dijital pazarlama yöntemidir. Özellikle Instagram kullanımının artmasıyla beraber markalar ağızdan ağıza pazarlama stratejilerinde tüketicilerden yararlanmak yerine Influencerlardan yararlanmaktadır. Mikro ve makro Influencerlar ile iş birliği yapan işletmeler ürün, hizmet ve markalarını Influencerların anlatımı ile hedef kitlesine ulaştırmaktadır.

 

Ağızdan ağıza pazarlama örnekleri arasında en etkili yöntemlerden birisi olan Influencer marketing çalışmaları işletmelerin hedef kitlesinde yer alan kişilere ulaşmasını, hedef kitlesini genişletmesini, marka bilinirliği yaratmasını ve satışlarını arttırmasını sağlamaktadır.

 

Sizler de bu pazarlama türünden yararlanarak markanızı daha büyük hedef kitlelere ulaştırmak ve satışlarınızı arttırmak istiyorsanız ağızdan ağıza pazarlama örneklerinin yoğunlaştığı ınfluencer marketing ve Affiliate marketing çalışmalarında daha fazla önem verebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Etkileyici Müşteri Teşekkür Kartı Nasıl Hazırlanır?

 

Ağızdan Ağıza Pazarlama Word Of Mouth Nasıl Yapılır

 

Ticimax ile Dijital Pazarlama Çalışmalarınıza Yön Verin

 

Markanızı, ürünlerinizi ve kampanyalarınızı tanıtmak ve satışlarınızı arttırmak için sizler de e-ticaret sitenizi kurarken Ticimax’ı tercih edin. Ticimax içerisinde yer alan özellikler sayesinde hedef kitlenize daha kolay ulaşma fırsatı yakalayın ve böylece e-ticaret satışlarınızı hızlıca arttırın.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax