Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Süreç İnovasyonu Tanımı ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi: 13.07.2023

İçindekiler;

İnovasyon yıllarda kurumsal alanda sıkça karşımıza çıkan, işletmelerin sürdürebilirlik sağlaması, geleceğe sağlam adımlarla ilerlemesi için önemli bir kavram olarak ifade edilmektedir. Süreç inovasyonu da günümüzde şirketlerin rekabet ortamında öne geçmeleri, pazar payını arttırmaları ve yok olup gitmemeleri için pek çok stratejiler ve yollar sunmaktadır. Yazımızda süreç inovasyonu örnekleri ile birlikte açıkladık.



Süreç İnovasyonu Tanımı ve Özellikleri

 

İnovasyon Nedir?

 

İnovasyon kelime anlamı olarak yenilik anlamına gelir. İnovasyon yeni bir ürün veya hizmet üzerinde olumlu etkisi olan yeni fikirlerin yaratılmasını içerir. İnovasyon, yeni mal veya hizmetlerin sunulmasında iyileştirme, geliştirme, değiştirme gibi pek çok uygulamayı barındıran bir kavramdır.

 

İnovasyon, işletmelerin artan müşteri gereksinimlerini karşılaması ve sürekli gelişen pazar dinamikleriyle ilgili kalması için sürekli ihtiyaç duyulan bir olgudur. Kuruluşlar veya bireyler, önde olmak istiyorlarsa, tüketicilerinin ihtiyaçlarına göre yenilik yapmalıdır. Burada süreç inovasyonu devreye girmektedir.

 

Şirketlerin gelişmiş dijital araçları ve teknolojileri kullanarak iş süreçlerini müşteri odaklı bir şekilde düzenlemesine, yeniden tasarlamasına ve iyileştirmesine olanak tanıyan bir inovasyon geliştirme süreci olan süreç inovasyonu günümüzde işletmelerin en çok başvurduğu modeldir.

 

İnovasyonu Tanımı Nedir

 

Süreç İnovasyonu Nedir?

 

Süreç inovasyonu ne demek dediğimizde işletmelerin rekabetçi ortamla mücadele etmesine, müşteri taleplerini karşılamasına, sektör kalıcılığını devam ettirmesine yardımcı olacak bir alanda gerçekleştirilen yöntem ve uygulamalar olarak tanımlanmaktadır.

 

Süreç inovasyonu, bir kuruluş mevcut bir sorunu çözdüğünde veya mevcut bir iş sürecini radikal olarak farklı bir şekilde gerçekleştirdiğinde, süreci gerçekleştirenler, sürece güvenenler veya her ikisi için son derece faydalı bir şey ürettiğinde gerçekleşir.

 

Süreç İnovasyonu, ürün veya hizmetlerin tasarımında, geliştirilmesinde ve imalatında kullanılan teknoloji ve ekipmandaki değişiklikleri içerir. Bu yenilik karar süreci, paradan, zamandan tasarruf etmek veya daha iyi müşteri hizmeti sağlamak için önemli ölçüde iyileştirilmiş üretim veya teslimat yöntemleri uygular.

 

Süreç inovasyonunun kullandığı teknolojiler ise şöyledir;

 
  • Derin Teknoloji
  • Büyük Veri(bigdata)
  • Yapay Zeka (AI)
  • Robotik teknolojiler
 

İlgili İçerik; Big Data (Büyük Veri) Nedir? E-ticarette Kullanım Örnekleri

 

Süreç İnovasyonu Tanımı Nedir

 

Süreç İnovasyonu Hangi Alanlardan Beslenir?

 

Süreç inovasyonu işletmelerde verimlilik sağlamak için aşağıda alanlar üzerinde yenilikler yapmaya odaklanır.

 

Üretim: Üretim süreçlerini geliştirmek için süreçleri tasarlar. Doğru ekipmanı bulur. Ekipmanı ve teknolojiyi bulacağınız yer burasıdır. Bu, üretim tasarımına ve geliştirmeye yardımcı olacak bilgisayar yazılımlarını veya bir işlemin daha verimli veya etkili çalışmasını sağlayan yeni ekipmanı içerir.

 

Teslimat: Teslimat süreci yenilikleri, tedarik zinciri ve dağıtım sistemlerinde yardımcı olacak araçları, teknikleri ve yazılım çözümlerini içerir. Barkodlar, takip sistemleri veya nakliye yazılımları bu kategoride faydalı yenilikler olacaktır.

 

Destek hizmetleri: Süreçlerdeki yenilikler sadece üretim veya teslimatla sınırlı değildir, aynı zamanda yeni ürün geliştirme, satın alma, bakım ve muhasebe gibi alanları da içerir.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi

 

Süreç İnovasyonu Hangi Alanları Kullanır

 

Süreç İnovasyon Örnekleri Nelerdir?

 

Süreç inovasyon örneği dendiğinde; üretimi yüzde 100 hızlandıran ve böylece kuruluşu para ve zamandan tasarruf ettiren mevcut bir üretim sürecine tamamen geliştiricinin eklenmesi sayılabilir. Var olan düzenin iyileştirilmesi, sürecin daha verimli ilerlemesinin sağlanması gibi nedenlerle süreç inovasyonu kullanılmaktadır.

 

Teknolojik yenilikleri yakalamak, işletmeye uygun olanını kullanmak süreç inovasyonu olarak sıkça karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde kuruluşlar, süreç inovasyon çabalarının ön saflarında sıklıkla yeni bilgi teknolojisi sistemlerini kullanırlar ve yeni yollar keşfederek işletmelerini başarıya götürürler.

 

Süreç İnovasyonu Örnekleri Nelerdir

 

Süreç İnovasyon Özellikleri Nelerdir?

 

Süreç inovasyon kendi içinde pek çok belirleyici özelliğe sahiptir. Aşağıda birkaçına yer verdik.

 
  • Süreç inovasyonu hem kapsam hem de boyut olarak farklılıklar barındırır.
  • Süreç inovasyonu radikal ve oyunun kurallarını değiştiren değişimler oluşturmada etkili rol oynar.
  • Radikal olarak yeni bir yaklaşımın veya teknolojinin tanıtımında etkilidir.
  • Süreç inovasyonu uzun bir planlama, strateji ve çalışmalar bütünü gerektirir.
  • Süreç inovasyonu riskler de barındırır. Yüksek düzeyde kültürel ve yapısal değişiklik gerektirir.
  • Süreç inovasyonu işletmelerin daha geniş bir bölümünü etkilemektedir.
 

İlgili İçerik; Ürün Yönetimi Nedir?

 

Süreç İnovasyonu Özellikleri Nelerdir

 

Süreç İnovasyonuna Neden İhtiyaç Duyulur?

 

Süreç inovasyonu çalışanlar dahil olmak üzere müşteriler veya işletmenin kendisi için planlanabilir ve hayata geçirilebilir. Süreç inovasyonunun kullanılma nedenleri arasında;

 
  • Bir ürünü üretmek veya bir hizmeti gerçekleştirmek için gereken süreyi azaltmak
  • Bir zaman çerçevesi içinde üretilen ürün veya sağlanan hizmetlerin sayısını artırmak
  • Üretilen ürün veya sağlanan hizmet başına maliyetleri azaltmak
  • Ürün kalitesi ve hizmet seviyelerinde karlılık sağlamak
 

Süreç İnovasyonu Neden Gereklidir

 

Süreç İnovasyonu Modelleri Nelerdir?

 

Süreç inovasyonu modeli 5 çeşittir. Aşağıda her birini açıkladık.

 

Artımsal İnovasyon Modeli

 

Bu yenilik süreci, ürün veya hizmetlerin tasarımında, geliştirilmesinde veya sunumunda küçük ama anlamlı değişikliklerden oluşur. Süreç aşamalarındaki bu küçük yenilikler karlılığı artırır, hizmet veya ürün yaşam döngüsünü uzatır ve maliyetleri düşürür.

 

Süreç İnovasyonu Modelleri Artımsal İnovasyon

 

Dönüşümsel İnovasyon Modeli

 

Ürün için ya tamamen yeni bir pazar yaratır ya da ürünü halihazırda var olan yeni bir pazara yerleştirir. Başlangıçta, bu süreçler daha düşük performansa sahip olabilir, ancak sonunda pazarda fark edilir. Hizmet olarak yazılım iş modeli, dönüşümsel inovasyon modeline iyi bir örnektir.

 

Süreç İnovasyonu Modelleri Donüşümler İnovasyon

 

Sürdürülebilir İnovasyon Modeli

 

Sürdürülebilir inovasyon süreci, yenilerini yaratmak yerine mevcut ürün veya hizmetleri geliştirir ve bunlara değer katar. Kusurları azaltma ve her yinelemede performansı iyileştirme açısından artımsal inovasyona benzer.

 

Süreç İnovasyonu Modelleri Sürdürülebilir İnovasyon

 

Radikal İnovasyon Modeli

 

Radikal İnovasyon modeli, pazarı tamamen dönüştürmek için tamamen yeni taktikler kullanarak küresel sorunları ele alır ve çözer. Bu yeniliklerin ana akım sektörde kabul görmesi zaman alır ancak başarılı bir şekilde yürütüldüğünde tüm pazar dinamiklerini değiştirmeye yeter.

 

Süreç İnovasyonu Modelleri Radikal İnovasyon

 

Açık İnovasyon Modeli

 

Açık inovasyon modeli, stratejik hedeflere ulaşmak için diğer kuruluşlarla yapılan işbirliklerinden doğan yaratıcı ve yeni fikirlerin kullanılması kavramına dayanır

 

Süreç İnovasyonu Modelleri Açık İnovasyon

 

Süreç İnovasyonu Avantajları Nelerdir?

 

Süreç inovasyonu fikirlerin başarılı bir şekilde kullanılması, verimliliği ve karlılığı artırmak, iş süreçlerini iyileştirmek, yeniden tasarlamak, yeniden değerlendirmek için çok önemlidir. Süreç inovasyonunun iş avantajlarından bazılarını aşağıda sıraladık;

 
  • Süreç inovasyonu, marka imajını geliştirerek, üretkenliği ve genel büyümeyi artırır.
  • Şirket büyümesini destekleyerek şirketlere itibar ve değer katar.
  • İşletmelerin hizmet, kalite, tasarruf, üretim, verimlilik gibi alanlarının daha işlevsel çalışmasına katkıda bulunur.
  • Şirketlerin müşterilerinin ihtiyaçlarına daha fazla uyum sağlamalarına ve pazara iyileştirilmiş ürün veya hizmetler çıkarmaya katkı sağlar.
  • İş süreçlerinin geliştirilmesinde ve şirket içi verimliliğinin sağlanmasında rol oynar.
  • Daha iyi müşteri katılımı ve iş verimliliği için hem insanları hem de makineleri kullanarak iş gücünün optimizasyonuna yardımcı olur.
  • Daha iyi hizmet ve deneyim sunmak için iş operasyonlarınızı öne çıkararak rekabetçi bir farklılaştırıcı işlevi görebilir.
 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax