Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Tüketici Davranışlarının E-ticaretteki Önemi

Güncelleme Tarihi: 12.07.2023

İçindekiler;

Tüketicilerin Online Alışveriş Eğilimleri Nasıl Şekillenir? Bir ticari işletmenin tüketiciye bakışı eski dönemlere göre büyük değişimlere uğramıştır. Tüketici davranışları günümüzde e-ticaretin dinamiklerini belirlemede en önemli etken olmaktadır. Bu yüzden e-ticarette tüketici davranışlarına göre çalışma ve iyileştirmeler yapmak artık bir zorunluluktur.

 

Tüketici davranışları; e-ticaret sitelerindeki her alanın tüketicinin beklentilerine göre ayarlanması için davranış ve tutumların doğru analiz edilmesi ve ölçümlenmesi gerekir. Bu yazımızda tüketici davranışı nedir, tüketici davranışları özellikleri, tüketici türleri gibi konular üzerinde duracağız.

 

Tüketici Davranışlarının E-ticaretteki Önemi

 

Tüketici Davranışı Nedir?

 

Tüketici davranışı; tüketicilerin duygusal, zihinsel ve davranışsal tepkileri dahil olmak üzere ürün ve hizmetleri seçmek, kullanmak ve elden çıkarmak için kullandıkları süreçler üzerine yapılan faaliyetlerin tümünü kapsar. Tüketici davranışı; psikoloji, biyoloji, kimya ve ekonomi dahil olmak üzere çeşitli bilimlerin fikirlerini içeren bir dinamiktir.

 

İlginizi Çekebilir: E-ticarette Müşteri İlişkileri Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Konu



Tüketici Davranışı Nedir?

 

Tüketici Davranışı Özellikleri

 

Tüketici davranışı özellikleri toplumsal ve psikolojik pek çok dinamiği içinde barındırır. Bunlardan bazılarını aşağıda sıraladık;

 
  • Tüketici davranışları güdülenmiş bir davranıştır.
  • Tüketici davranışları dinamik bir süreçtir.
  • Tüketici davranışı birçok faaliyetin bütünüdür.
  • Tüketici davranışları zamanlama açısından farklılık gösterir.
  • Tüketici davranışları farklı rollerle ilgilenir.
  • Tüketici davranışı çevresel faktörlerden etkilenebilir.
  • Tüketici davranışları farklı kişiler için farklılık gösterir.
 

İlgili İçerik: E-ticaret ve Kitle Psikolojisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler



Tüketici Davranışı Özellikleri

 

Tüketici Davranışı Türleri

 

Tüketici türleri oldukça çeşitlidir. Bu sebeple tüketici davranışları da kendi içinde bazı sınıflara ayrılır. Tüketici davranışı türleri 4 ana başlıkta incelenir.

 

Karmaşık Satın Alma Davranışı

 

Bu davranış türüne pahalı bir ürün satın alındığında rastlanır. Bir ev ya da araba satın almak; karmaşık bir satın alma davranışı örneğidir.

 

İlgili İçerik: En Etkili 5 Yeniden Pazarlama Yöntemi (2021 Yeni)

 

Uyumsuzluğu Azaltan Satın Alma Davranışı

 

Bu davranış biçiminde tüketiciler bir ürünü satın almadan önce markalar arasındaki farklılıkları belirlemekte güçlük çeker. Tüketici seçiminden pişman olacağından endişelenirse uyumsuzluk ortaya çıkmış olur.

 

İlginizi Çekebilir: E-ticarette Müşteri İlişkileri Yönetimi Neden Önemlidir?

 

Alışılmış Satın Alma Davranışı

 

Tüketicinin marka kategorisine çok az dahil olduğu tüketici davranışı türüdür. Tüketicinin en çok satın aldığı ürünü tercih ettiğinde karşılaşılan tüketici davranışı türüdür.

 

İlginizi Çekebilir: E-ticarette Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi (2021 Yeni)

 

Çeşit Arama Davranışı

 

Bu tüketici davranışı; tüketici bir önce satın aldığı üründen memnun kalmadığı için değil farklılık aradığı için başka bir ürün satın aldığında ortaya çıkar.

 

Çeşit Arama Davranışı

 

Tüketici Davranışlarının Etkilendiği Faktörler

 

Tüketici davranışı nedir? konusu incelenirken etkili faktörler 6 ayrı kategoride incelenebilir.

 

Pazarlama Faktörleri

 

Kendi içinde ürün tasarımları, ürün fyatlandırması, promosyon ve kampanyaar, ürün paketlemesi, teslimat şekillerinin hepsi birer tüketici üzerinde pazarlama faktörüdür.

 

Tüketici Davranışı Özellikleri

 

Tüketici davranışlarında etkili tüketici özellikleri; yaş, cinsiyet, gelir seviyesi, eğitim seviyesi ve lokasyona gibi özelliklere göre tüketicinin alışveriş eylemini belirler.



Tüketici Davranışı Özellikleri

 

Tüketici Davranışını Etkileyen Psikolojik Faktörler

 

Algılar, tutumlar, inançlar ürün ve hizmeti satın alıp almamayı etkiler.

 

Durumsal faktörler: Sosyal çevreyi, satın alma anındaki fiziksel koşulları ve zamanlamayı kapsar.

 

Sosyal faktörler: İçinde bulunulan sosyal statüyü, ürün ya da hizmetin tavsiye edilmesi gibi durumları kapsar.

 

Kültürel faktörler: Sosyal sınıf, geleneksel ve yöresel zevkler ve din gibi kavramları barındırır.

 

İnsan psikolojisi, tüketici davranışının önemli bir belirleyicisidir. Psikolojik faktörlerin ölçümlenmesi zor olsa da satın alma davranışlarında etkisinin güçlü olduğu aşikardır. Çünkü psikolojik faktörler bir tüketicinin bir ürünü Bu faktörler aynı zamanda bir tüketicinin bilgiyi nasıl sınıflandırdığını, yorumladığını, tutumları nasıl oluşturduğunu ve değiştirdiğini ve hatıralarını nasıl şekillendirdiğini ve yorumladığını da etkiler.

 

Tüketici davranışlarını etkileyen bazı psikolojik faktörler arasında şunlar sayılabilir;

 
  • Motivasyon 
  • Algı 
  • İnançlar
  • Öğrenme 
  • Sosyal faktörler
 

Motivasyon: Bir ürünü satın almayı sağlayacak önemli psikolojik faktörlerden biri motivasyondur. Satın alma motivasyonunu artıran satın alma davranışları; temel ihtiyaçlar, sosyal ihtiyaçlar, hayatını idame ettirmek için gerekli ihtiyaçlardır.

 

Tutum: Bir ürünün ya da markanın her tüketicide yarattığı tutum birbirinden farklıdır. Bu oluşan tutuma göre bir ürünü satın alı ya da asla satın almayabiliriz.

 

Algı: Algılar bir ürünün ya da hizmete olan satın alma dürtüsünü etkileyen bir faktördür Örneğin bir tüketicinin bir bilgisayar markasına olan algısıyla bir diğer tüketicinin olan algısı farklıdır. Tüketiciler bu algılarıyla ürün ve hizmetlere yaklaşırlar.

 

Öğrenme: Öğrenme, yalnızca deneyim yoluyla gelir. Kişi, bir ürün ve hizmeti ancak aynı şeyi kullandıktan sonra öğrenmeye başlar. Belirli bir ürün hizmetten memnun olan bir birey, aynı ürünü tekrar almaya yönelik güçlü bir eğilim gösterecektir.



Tüketici Davranışını Etkileyen Psikolojik Faktörler

 

E-ticarette Tüketici Davranışlarını Etkileyen Alanlar

 

E-ticarette tüketici davranışını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır.

 
  • Pazarlama kampanyaları: Tüketicilerin satın alma kararını en çok etkileyen faktördür. Kampanyalar doğru pazarlama mesajıyla tüketicilerle buluşursa tüketicilerin en sık tercih ettiği markaları değiştirmesini bile sağlayabilir. Doğru bir pazarlama mesajı ani satın alma sağlayabilir.
  • Ekonomik koşullar: Tüketici davranışlarını ekonomik koşulların önemli bir belirleyicisidir. Özellikle pahalı bir ürünlerde ekonomik koşullar oldukça etkilidir. Ekonomik koşulların elverişli olduğu ortamlarda tüketiciler kendini daha güvende hisseder ve satın alma konusunda isteklidir.
  • Kişisel tercihler: Tüketici davranışları beğeni, hobi, öncelik, ahlaki değerler gibi birçok farklı kişisel faktörden etkilenir. Kişisel tercihler özellikle moda sektöründe tüketici davranışlarını etkiler.
  • Grup etkisi: Tüketici davranışlarını etkileyen bir diğer durum da grup etkisidir. Tüketicinin karar alırken aile üyelerinden, arkadaşlarından, çevresinden etkilenmesidir.
  • Satın alma gücü: Tüketici davranışlarını etkileyen bir diğer faktör ise satın alma gücüdür. Bir ürünü satın almadan önce tüketiciler bütçe hesaplaması yaparlar. Ürününüzü pazarlarken tüketicileri satın alma kapasitelerine göre bölümlere ayırmak iyi sonuçlar için önemlidir.
 

E-ticaret Siteleri için Tüketici Davranışlarının Önemi

 

Günümüzde tüketici davranışları büyük değişimlere uğramayı sürdürmektedir. Tüketiciler artık fiziki mağazalardan çok sanal mağazalardan alışveriş yapmayı tercih etmektedirler. Tüketici davranışlarının online platformlara evrilmesi tüketicilerin beklentilerinin de yeniden şekillenmesine neden olmaktadır. Tüketici davranışlarına göre geliştirmeler yapmak, tüketici beklentilerine doğru karşılık vermek e-ticaret sitelerini rakipleri arasından öne çıkarmaya yardımcı olacaktır.

 

İlginizi Çekebilir: İnternetten Satış Nasıl Yapılır? Bilmeniz Gerekenler (2021 Yeni)

 

E-ticaret Siteleri için Tüketici Davranışlarının Önemi

 

Tüketicilerin Online Alışveriş Eğilimleri Nasıl Şekillenir?

 

Tüketiciler bir ürünü online olarak satın almadan önce araştırmaya koyulurlar. Bir sanal mağazadaki kullanıcı yorumları, puanlama sistemi de oldukça önem teşkil etmektedir. Tüketiciler üründen, site tasarımına, ödeme sürecinden kargo sürecine kadar kaliteli ve kişiselleştirmiş bir deneyim arayışındadır.

 

Online alışverişte online araştırma sınavını geçmek için sanal mağazaların her alanda güven vermesi tüketici davranışlarını olumlu etkilemektedir. E-ticaret siteleri bu sınavı geçmek ve tüketici beklentilerine karşılık vermek için satın alma öncesi ve satın alma sonrası hizmetlerini geliştirmeye odaklamalıdır.

 

Sosyal medyada aktif olmak da tüketici davranışlarını etkilemekte ve bir marka algısı oluşturmada oldukça önemlidir. Tüketiciler bir ürünü ya da hizmeti satın almadan sosyal medyadan da marka arayışı yapmaktadır.

 

Tüketici davranışı nedir konusunda e-ticaret siteleri son olarak ürünü satın alma kararı veren tüketiciye öncesinde ve sonrasında sorunsuz bir alışveriş süreci yaşadığında tüketici davranışlarında markaya dair olumlu izlenimler oluşturabilir.

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax