Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Tüzel Kişi Nedir?

Güncelleme Tarihi: 22.03.2024

İçindekiler;

Gerçek kişi ve tüzel kişi kavramları, ticari faaliyetlerin tabi olduğu kanunlarla beraber gelişmiş kavramlardır. Burada amaçlanan, tüzel ya da gerçek kişilere tanınan haklar ve yetkilerin hukuki olarak belirtilmesi ve tam anlaşılmasıdır.

 

Örneğin E-ticaret firmanız varsa, günlük hayatta gerçek kişi olarak sahip olduğunuz haklar ile ticari faaliyetlerden kaynaklanan hukuki haklarınız birbirinden farklıdır. Burada bahsedilen, işleyiş biçimi ve amacına bağlı olarak değişen haklardır. Diğer bir deyişle ticari hayatın getirdiği kanuni haklarınız ve vergi mükellefi olmanızdan doğan sorumluluklarınız birbirinden ayrılır.

 

Hukuki olarak farklı olan bu gerçek kişilik ve tüzel kişilik kavramları kimi zaman kafa karıştırıcı olabilmektedir. Tüzel Kişi Nedir? Gerçek Kişi ve Tüzel Kişi Farkları Nelerdir? başlıklı içeriğimizde bu iki kavramı ele alacağız. Gerçek kişiyle tüzel kişi arasındaki farkları merak ediyorsanız, sizi yazımıza davet ediyoruz.



Tüzel Kişi Nedir?
 

Tüzel Kişi Nedir?

 

Hukuki olarak bakıldığında tüzel kişi, pek çok kişinin toplamından oluşmasına rağmen bir işletme ya da kurumda karar ve imza yetkisine sahip olan tek bir kişi olarak kabul edilen olumlara verilen addır.

 

Genellikle hukuki boyutu olan yazışma ve evraklarda karşımıza çıkan tüzel kişi kavramı, devlet, derneki şirket, okul vakıf ve benzeri herhangi bir resmi topluluğun temsil hakkını elinde bulunduran kişiyi tanımlar.

 

Bahsi geçen kurumu temsil etmenin yanı sıra bu kurum adına kara verme, imza atma ve söz söyleme yetkisine sahip olan tüzel kişi, aynı zamanda yasal olarak da bu kurumların davranışlarından doğan yaptırımların muhatabıdır.

 

Tüzel kişi nedir sorusuna kısaca ortak amaçlar için bir araya gelmiş kişi ya da mal topluluklarında belirli hak ve yetkilere sahip varlıklardır cevabını verebiliriz.

 

İlgili İçerik; Limited Şirket Nedir? Limited Şirket Nasıl Kurulur?

 

İlgili İçerik; Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?



Gerçek Kişi Nedir? Tüzel Kişi ile Gerçek Kişi Arasındaki Arasındaki Farklar Nelerdir?
 

Gerçek Kişi Nedir?

 

Gerçek kişi, en genel tanımı ile bir kişinin doğumundan başlayıp ölümüne kadar süren zamanda sahip olduğu hukuki hakları ve bireyin kendisini tanımlamak için kullanılan kavramdır. Kanunda belirtilen hali ile gerçek kişi tanımında tam sağ olmak şartı vardır. Gerçek kişi kavramı,kişinin var olması ile kazandığı tüm hakları ve hürriyeti kapsamaktadır.

 

Gerçek kişilerin, alacaklı olma ve borçlu duruma düşme hakları vardır. Bu haklar gerçek kişinin mali haklarını tanımlamaktadır. Gerçek kişi bireysel özgürlüğü çerçevesinde karar verme hakkına sahip kişidir.

 

Modern hukukta belirtilen gerçek kişi tanımına göre, bir kişinin cinsiyeti, dini inancı, etnik kimliği ya da ırkı, gerçek kişi haklarına sahip olmasını bağlayan şartlar değildir.

 

İlgili İçerik; İnternetten Satış Nasıl Yapılır? Bilmeniz Gerekenler (2021 Yeni)

 

İlgili İçerik; E-Ticarette Başarıyı Yakalamak İsteyenler İçin 10 Adım



Tüzel Kişi ile Gerçek Kişi Arasındaki Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Tüzel Kişi ile Gerçek Kişi Arasındaki Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Hukuki açıdan ele alındığında, tüzel kişilik ve gerçek kişilik arasında temel farklar bulunmaktadır. Bu temel farklar genellikle kurumsal ve ticari ayrımlarda ortaya çıkar. Tüzel kişilerin, temsil gücünden gelen yetki ve hakları, bu kişileri gerçek kişilerden ayırır.

 

Örneğin, bir e-ticaret şirketinde imza yetkisi bulunan tüzel kişi, şirket adına konuşma hakkına sahipken, aynı şirkette çalışan gerçek kişinin, konumu ne ne olursa olsun, böyle bir hakkı yoktur. Tüzel kişilik kavramı, kurumsal yapıların sosyal ve ticari faaliyetlerinin yürütülmesi sırasında yetki sahibi olacak kişi ihtiyacından ortaya çıkmıştır.

 

Tüzel kişiler, gerçek kişilerden farklı olarak, kurumsal yapılanma içinde ortaya çıkan varlıklar olarak tanımlanır. Daha iyi anlaşılmasına adına konuyu açarsak, tüzel kişinin gerçek bir insan olmasına gerek yoktur. Kamu kurumları, vakıflar, ticari faaliyet yürüten şirketler, dernekler, sivil toplum kuruluşları da tüzel kişilik olarak tanımlanmakta ve bu kapsama girmektedir.

 
  • Gerçek kişilik, doğumdan ölüme kadarki süreci kapsar, bu süreçte kişinin sağlıklı olma şartı aranır. Tüzel kişilik ise gerçek bir insan olmak zorunda değildir. Kurumsal yapılar da tüzel kişi statüsüne sahip olabilir.
  • Gerçek kişiler, kanuni haklarını kullanıp borçlu ya da alacaklı olabilirler. Fakat tüzel kişiler kanuni olarak borçlu ya da alacaklı sıfatı ile tanımlanamazlar.
  • Gerçek kişiler, kendi iradesi ile yaptığı davranışlardan mesuldür, tüzel kişiler ise sosya ya da ticari hedefler doğrultusunda örgütlenmiş topluluklardır.
 

İlgili İçerik; Instagram ve Facebook Reklam Vergilendirmesi

 

Limited şirketleri tüzel kişi mi sorusu sıklıkla merak edilen bir sorudur. Limited şirketleri tüzel kişi tanımına uymaktadır ve bu kapsamda değerlendirilir. E-tebliğat başvuru formu tüzel kişi için de gerçek kişi için de fiziki tebligatlarla aynı statüdedir. E-tebligat sistemi 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca belirlenen usullere uygun olarak düzenlenen elektronik tebligarlardır. Gerçek kişiler ve tüzel kişiler için sahip olduklara kanuni haklara göre işler.

 

 

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax