Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Ürün Fotoğrafçılığı Nedir? Ürün Fotoğraflamada Kaçınılması Gereken 6 Önemli Hata

Güncelleme Tarihi: 17.02.2023

İçindekiler;

E-ticarette ürün fotoğraflaması oldukça önemlidir. E-ticaret sitenize giren müşterileriniz veya yeni kullanıcılar ürünler ile ilgili bilgi almak için ilk olarak ürün fotoğraflarına bakmaktadır. Ürün fotoğraflarında görünen ürünler müşterilerinizin ilgisini çektiği taktirde bu müşterilerinizin sitenizden alışveriş yapma ihtimali de artmaktadır. Kısacası ürün fotoğrafları sizin vitrininizdir. Bu nedenle, e-ticaret yapacak olan kişilerin ürün fotoğrafı çekerken oldukça dikkatli olması gerekmektedir.

 

İş yoğunluğu, yeterli bütçe bulunmaması gibi nedenlerden dolayı birçok e-ticaret yapan firma sattığı ürünler ile ilgili fotoğrafları internetten aramakta ve bu arama sonucunda bulduğu fotoğrafları kullanmaktadır. Bu oldukça yanlıştır. Her firma, satacağı ürün ile ilgili fotoğrafları ya kendisi çekmeli ya da toptancısının elinde bulunan fotoğrafları kullanmayı tercih etmelidir. Ürün Fotoğraflamada Kaçınılması Gereken 6 Önemli Hata adlı yazımızda sizlere ürün fotoğrafı çekerken nelerden kaçınmanız gerekiyor bunlardan bahsedeceğiz. Bununla beraber, sizlerle paylaşacağımız önerileri de göz önünde bulundurursanız ürün fotoğrafından kaynaklı kaybettiğiniz satışların önüne geçebilirsiniz.


İlgili İçerik: Ürün Fotoğrafçılığı Hakkında Bilmeniz Gerekenler


Ürün Fotoğraflanması Gerekirken kaçınılması gereken hatalar

 

İnternetten Bulunan Fotoğrafları Kullanmak

 

Ürün Fotoğraflamada Kaçınılması Gereken 6 Önemli Hata içerisinde bulunan ilk hataya geldik. Birçok firmanın ürün fotoğrafı kullanırken fotoğraf tedarik etmek için internet üzerinden arama yaptığını sizlere yukarıda bahsetmiştik. Firmaların internetten buldukları fotoğrafları kullanmaları bir takım olumsuzlukları beraberinde getirecektir.

 
  • Firmanız başka bir firmanın fotoğraflarını kullandığı için kendi kimliğini yitirecektir.
  • Kendi kimliğini yitiren firmalar, zamanla diğer firmalara benzeyecektir.
  • İnternetten bulunan fotoğrafları kullanmak firma özgünlüğünü kaybettirecektir.
 

Bunlar gibi nedenlerden ötürü, internetten bulunan fotoğrafları kullanmak oldukça önemli olan bir sorunu da beraberinde getirecektir. Ürün fotoğraflarını kullandığınız firma bu fotoğraflar için bir telif satın aldıysa, bu telif hakkını kullanarak izinsiz fotoğraf kullandığınız için sizlere dava açabilecektir. Bunu yapacak olan firmalarda kullanılan sistemler belirli aralıklarla ilgili fotoğrafları internette aratmaktadır. Kendi fotoğraflarının çalınarak kullanıldığını fark eden firmalar ise bunun önüne geçme amacıyla mahkemelere başvurmakta ve telif haklarından doğacak olan haklarını sizlerden talep edecektir. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalmamak için e-ticaret sitenizde kullanacağınız fotoğrafların telif haklarını satın alabilir, ya da profesyonel veya kendi çekimlerinizi yaparak e-ticaret sitenizde gönül rahatlığıyla fotoğraf kullanabilirsiniz.
 

  İnternetten Bulunan Fotoğrafları Kullanmak

Tek Fotoğraf ile Yetinmek

 

E-ticaret yapan firmaların sitesine girdiğinizde ürüne ait detayları gösteren fotoğrafların da olduğunu görebilirsiniz. Maalesef birçok firma e-ticaret sitelerine koydukları yalnızca bir adet görsel ile yetinmektedir. Firmalar genellikle yalnızca ürünü gösteren fotoğrafları çekerken zaman kaybının önüne geçmek istemektedirler. Fakat bu oldukça yanlış bir düşünce biçimidir ve Ürün Fotoğraflamada Kaçınılması Gereken 6 Önemli Hata arasında bulunmaktadır. E-ticaret sitenize giren müşterileriniz ve yeni kullanıcılarınızın satın alacağı ürünle ilgili ilk bilgiyi fotoğraflardan edindiğini sizlerle paylaşmıştık. Ürün fotoğrafı yalnızca bir adet olduğu zaman, ürünü detaylarıyla göremeyen müşteri adayınız ürünü satın almaktan vazgeçebilir. Fakat, ürün detaylarını gösteren fotoğraflar da kullanılsaydı bu fotoğraflarda yer alan detaylardan bazılarını müşteriniz çok sevecek ve ürünü satın almayı tercih edecekti.

 

Bu nedenle ürün fotoğrafı çekerken yalnızca bir adet fotoğrafla yetinmemeniz oldukça önemli bir unsurdur. Genellikle ürünün ön ve arkasını gösteren, müşterilerinizin beğenebileceği detaylara da yer veren fotoğraflar çekmeye özen göstermelisiniz.


Tek Fotoğraf ile Yetinmek
 

Arka plan

 

Ürün fotoğraflamada en önemli şeylerden birisi de arka plandır. Günümüzde, e-ticaret yapan birçok firma ürün fotoğrafı çekerken sade arka planlar kullanmaktadır. Bununla beraber, bazı firmaların ise daha karmaşık arka planlar kullandığını söylemek mümkündür. Karmaşık arka planlar, müşterilerinizin arka plana odaklanmasına ve ürüne karşı dikkatlerini kaybetmelerine neden olabilir. Asıl amacınız ürünün satışını gerçekleştirmek olduğu için, satışını yaptığınız ürünlerde, ürünlerinizi ön planda tutacak arka planlar tercih etmek müşterilerinize hitap etme oranınızı yükseltecektir.

 

Birçok firmanın yapıyor olduğu karmaşık arka plan kullanımından kaçınılmalı ve ürünlerinizi fotoğraflarken beyaz, krem rengi gibi renklerle ürünlerinizi ön plana çıkaracak arka planlar kullanmayı tercih edebilirsiniz. Böylece, satışını gerçekleştirdiğiniz ürünler müşterilerinizin dikkatini çekecek, ürünlerin detayları daha kolay görülebilecek ve müşterileriniz ürünün kalitesi hakkında daha fazla bilgi alabilecektir.
 

 

Çözünürlük 

 

Ürün Fotoğraflamada Kaçınılması Gereken 6 Önemli Hata içerisinde yer alan ve oldukça önemli hatalardan biri olan çözünürlük bölümüne geldik. İnternet üzerinden satış yapan birçok firma bazı dönemlerde ürün fotoğrafı çekimlerinde dikkatsizlik nedeniyle çözünürlüğü düşük olan fotoğraflar kullanmaktadır. Bu aşamada ürün fotoğrafları çekilmiş olsa bile çekilen fotoğraflar e-ticaret sitelerine yüklendiklerinde problemler ortaya çıkmaktadır. Çözünürlüğü düşük olan fotoğraflar;
 

 
  • Müşterilerinizin ilgili ürünler hakkında istedikleri bilgiyi alamamasına neden olmaktadır.
  • Firmanız müşterilerinizde kötü bir izlenim bırakmaktadır. Çünkü; profesyonel anlamda çalışan firmalar ürün fotoğraflarına oldukça fazla dikkat etmekte ve burada yanlış yapmanın önüne geçerek müşteride kötü bir izlenim bırakmayı engellemeye çalışmaktadır.
 

Sizler de çözünürlüğü düşük olan fotoğrafları e-ticaret sitenizde ve sosyal medya hesaplarınızda kullanmaktan kaçınmalısınız. Bunun için ürün fotoğrafı çekimi yaparken profesyonel bir fotoğrafçıyla anlaşabilirsiniz. Eğer bütçeniz buna elverişli değilse ürünlerinizin fotoğrafını çekerken kendiniz daha yüksek çözünürlükte bir fotoğraf makinesi veya cep telefonu kullanabilir ve ürün fotoğraflarını bu şekilde çekebilirsiniz. Eminiz ki, ürün fotoğraflarınız ne kadar profesyonel olursa marka değeriniz o kadar artacak ve satışlarınızda olumlu dönüşümler olacaktır. 
 

Bulanık Fotoğraflar

 

Ürün fotoğraflarında karşımıza çıkan hatalardan bir diğeri de bulanık ürün fotoğraflarıdır. Ürün fotoğrafları bulanık olduğunda müşteriler ürünler hakkında istedikleri bilgiyi alamayacak ve ürünü satın almaktan vazgeçeceklerdir. Firmalar bunun önüne geçmek ve satışlarını arttırmak için ürün fotoğrafı çekimleri sonrasında bulanık olan fotoğraflar için hızlı bir aksiyon almalı veya bu fotoğrafların çekimini tekrardan yapmaktadır. Çünkü hem bu fotoğraflar kalitesiz görüneceği için marka değerini zedeleyecek ve müşteride kötü bir izlenim bırakacaktır hem de müşterileriniz ürününüz hakkında gerekli bilgiyi almadığı için ürünü satın almaktan vazgeçecektir.
 

 

Bulanık fotoğraf problemini çözmek için, ya bu fotoğrafları e-ticaret sitenizde kullanmamalı ya da ilgili fotoğraflar önemliyse tekrardan çekimini yaparak kullanmalısınız. Aksi halde, hem müşteri hem de satış kaybedebilir ve marka değerinizi zedeleyebilirsiniz.
 

  Bulanık Fotoğraflar

Gölgeli Fotoğraf ve Parlak veya Karanlık Arka Plan Kullanımı

 

Ürün Fotoğraflamada Kaçınılması Gereken 6 Önemli Hata başlığı altında bulunan son hataya geldik. Ürün fotoğraflamada en çok rastlanılan hatalardan biri de gölgeli fotoğraflardır. Ürünlerinizin fotoğraflarının gölgeli olması ürün fotoğrafınızın amatör gözükmesine neden olacaktır. Parlak arka plan kullanımları ise genellikle ürün detaylarının görünmesini engellemektedir. Karanlık arka plan kullanımı ise genellikle ürünlerin seçilemeyecek duruma gelmesine neden olmaktadır. Bunlar satışlarınızı olumsuz bir şekilde etkileyeceği için ürün fotoğraflama esnasında bunları göz önünde bulundurmanız oldukça önemlidir.
 

 

E-ticaret Sitenizi Daha Kaliteli Bir Hale Getirin

 

E-ticaret sitenizde yapılan basit hatalar, önemli problemleri beraberinde getireceği için e-ticaret sitenizin kalitesini düşürecektir. Bu nedenle, e-ticaret sitenizi daha kullanılır ve yönetilebilir hale getirmeniz gerekmektedir. Sizler de e-ticaret sitenizi daha işlevsel bir hale getirebilir ve bu sayede müşterileriniz üzerinde olumlu imaj bırakabilirsiniz. Ticimax e-ticaret paketleri içerisinde bulunan tasarım temalar, mobil uygulamalar, ürün yönetimi, ürün fotoğraf yönetimi gibi birçok özellik ile sizler de müşterileriniz üzerinde olumlu imaj yaratabilirsiniz. Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax