• Yazar Tolga Sefa Ağyıldız
  • Güncellenme Tarihi 23 Şubat 2024
  • Okuma Süresi 5 dakikada okunur

Dijital dünyanın hızla gelişmesiyle hayatımıza giren online alışveriş satın alma davranışlarına yeni bir soluk getirdi. Geleneksel alışverişten online alışverişe geçen tüketicilere hitap edebilmek için çok kanallı pazarlama çeşitleri de hayatımıza girdi.

 

Omni channel pazarlama (çok kanallı pazarlama) denilen bu pazarlama kendi içinde showrooming ve webrooming olarak ayrılmaktadır. Yazımızda webrooming nedir showrooming nedir kavramlarının detaylarını inceledik.

 

Webrooming Showrooming Nedir?

 

Omnichannel Pazarlama Nedir?

 

Omni channel ne demek dediğimiz çok kanallı pazarlama anlamına gelmektedir. Müşteri ister mobil cihazdan, ister dizüstü bilgisayardan veya gerçek bir mağazadan online alışveriş yapıyor olsun sorunsuz müşteri deneyimi sağlamaya odaklanan çok kanallı bir satış yaklaşımı olarak tanımlanmaktadır. Omni channel müşteri satın alma aşamalarının hepsini kapsayan bir yaklaşımı benimsemektedir.

 

Omnichannel pazarlama, müşteri ile ilk temas noktasından son noktaya kadar tamamen sorunsuz ve entegre bir alışveriş deneyimi sunmaya odaklanmaktadır. Her kanalın şirketiniz için birleşik bir mesaj, ses ve marka oluşturmak için birlikte çalıştığı anlamına gelir.

 

Omni Channel Pazarlama Nedir?

 

Omnichannel Pazarlama Türleri Nelerdir?

 

Omni channel pazarlama tüketici ve satın alma davranışlarını analiz ederek çok kanallı olarak onlara sorunsuz bir hizmet ağı oluşturmayı amaç edinir. Bu pazarlama anlayışında müşteri davranışları, alışveriş alışkanlıkları, alışveriş kanalları oldukça önem taşımakta ve sürekli araştırılarak veriler elde edilmelidir. Omni channel pazarlama türleri de bu şekilde ortaya çıkmıştır.

 

Tüketici alışkanlıklarına bakıldığında tüketiciler elektronik, mobilya gibi dayanıklı ve yüksek fiyatlı ürünleri daha fazla araştırma ve karşılaştırma eğilimi gösteriyor. Hem online hem de gidip fiziksel olarak mağaza incelemelerini önemsiyor.

 

Öte yandan hızlı tüketim ürünlerini ise online olarak hızlı bir şekilde satın alma eğilimi gösterdikleri de diğer araştırmalar arasında yer alıyor. Tüm bu bilgiler ışığında showrooming veya webrooming kavramları oluşuyor. Aşağıda bu kavramları ayrıntılı olarak inceleyelim.

 

İlgili İçerik; Omnichannel Pazarlama Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

 

İlgili İçerik; Ücretsiz E-Posta Pazarlama Araçları

 

Omni Channel Pazarlama Türleri Nelerdir?

 

Showrooming Nedir?

 

Showrooming terimi omnichannel pazarlama türlerin biri olarak ortaya çıkmıştır. Tüketiciler ürünleri online olarak düşük fiyata satın almak için derin bir araştırma yoluna giderler. Bu araştırmayı mağazaya gidip yerinde yapmak, ürünü somut olarak inceleme eğilimindedirler. Tüketiciler showrooming’e genellikle daha yüksek fiyatlı, uzun süreli kullanım gibi ürünlerde başvurmaktadır.

 

Showrooming uygulamasında tüketiciler mağazada ürün ve fiyat incelemesi yaparak en iyi fiyatı olan ürünü online olarak satın almaktadır. Genellikle fiziksel bir mağazayı dolaşırken beğenilen ve satın alınmak istenilen bir ürün olduğunda online olarak fiyat sorgulaması yapılır ve en uygun fiyatlı bir e-ticaret sitesi bulunduğunda ürün mağazada incelenir fakat satın almadan çıkılır ve online olarak ürün satın alınır.

 

Showrooming yapmanın avantajları nelerdir;

 
  • Gerçek mekanda faaliyet gösteren mağazaları ziyaret etmek
  • Bir ürünü fiziksel mağazada direkt olarak test etme
  • Bir arama motoru veya perakendeci uygulaması aracılığıyla fiyatları karşılaştırmak için mağazadayken bir mobil cihaz kullanma
  • En düşük fiyatlı teklifi yerinde satın almak
 

İlgili İçerik; Tüketici Davranışı Özellikleri Nelerdir?


İlgili İçerik; E-ticaret Nedir, Nasıl Yapılır? 

Showrooming Fiziksel Mağazalar için Bir Tehdit Midir?

 

Showrooming sadece fiziksel olarak faaliyet gösteren bir mağaza için bir sorundur. Çünkü mağazaya gelen bir tüketici daha uygun fiyatlı ürünü online olarak bulduğunda direkt olarak online olarak satın alacaktır. Showrooming uygulamasının fiziksel mağazalar için bir tehdit olmaması için yapılması gerekenleri aşağıda sıraladık.

 

E-ticaret sitesi açmak: Fiziksel mağazalar için online alışverişin bu denli arttığı günümüzde sadece geleneksel bir mağaza olarak devam etmek başlı başına bir tehdit unsurudur. Gerçek mekanda ürünleri inceleyen kişilere online siteden cazip fırsatlar sunmak için bir e-ticaret sitesi kurabilir ve müşterilerinizi buraya yönlendirebilirsiniz. Böylece her iki tarafta da satın almalarınızı arttırma olasılığına kavuşmuş olabilirsiniz.

 

Fiyat-eşleşme garantileri: Fiziksel mağazalar mağazadaki ürün fiyatlarını online sitelerdeki ürünlerle eşdeğer tuttuğunda mağazaya gelen tüketicilerin fiyatlar aynı olduğu için buradan ürünü direkt olarak alma olasılığını artırmış olacaktır.

 

Online satın al mağazadan teslim al seçenekleri: Online satın alma, mağazadan teslim alma politikası showroom’u azaltmak için başka bir stratejidir. Bu yöntem; alışveriş yapanların bir perakendecinin web mağazasından bir ürün sipariş etmelerine ve bu siparişi gerçek bir mekanda teslim almalarına olanak tanır. Online satın al mağazadan al seçenekleri online olarak da fiziksel olarak da tekrar satın alma olasılığını artıran bir stratejidir.

 

Optimize edilmiş müşteri deneyimleri: Mağaza içi deneyimi artırarak showrooming en aza indirilebilir. Tüketiciler gelişmiş ürün yelpazesi, ürün çeşitliliği, indirim, promosyon, güler yüzlü bir personel ile karşılaştıklarında mağazada satın alma eylemini gerçekleştirebilirler. Bu nedenle müşteri ile bağ kurma, müşteriye değer sunma stratejileri sık sık kullanılmalıdır.

 

Online koşulları arttırma: Showrooming’i lehine geçirmek isteyen işletmelerin üzerinde durması gereken en önemli konulardan bir diğeri ise online hizmet kalitesini arttırmak olmalıdır. Dijitalleşmenin hızla arttığı günümüzde tüketiciye sunulan imkanlar da bu gelişmeleri karşılamalıdır. Online ödeme, online alışveriş gibi deneyimleri müşteriye sunmak gerekmektedir.

 

Cazip teklifler sunmak: İşletmelerin mağazaya gelen müşterilere cazip teklifler sunması da müşteriyi kazanma açısından önemlidir. Düşük fiyatın önüne geçebilecek kampanya, hediye çeki, 3 al 2 öde gibi kampanyalarla bu mümkün olmaktadır.

 

İlgili İçerik; Kişiye Özel Pazarlama ile Müşterilerinizi Etkileyin

 

İlgili İçerik; E-posta Pazarlama Dönüşüm Oranlarınızı Nasıl Arttırabilirsiniz?

Webrooming Nedir?

 

Webrooming nedir dediğimizde, tüketicilerin satın almalarını yapmak için mağazaya gitmeden önce araştırmalarını bir online mağaza aracılığıyla gerçekleştirdikleri anlamına gelmektedir. Tüketiciler ürünü online olarak araştırır fakat sonuç olarak mağazadan gidip satın alır. Tüketicilerin webrooming yapmalarının sebepleri şöyle açıklanıyor;

 
  • Satın almadan önce ürünü görme
  • Ürün hakkındaki gerçek kullanıcı yorumlarını okuma fırsatı
  • Satın almadan önce ürünün mevcut olup olmadığını kontrol etme
  • Ürünün teslimat, nakliye gibi zaman ve masraflarını beklemek ya da ödemek istememesi
 

İlgili İçerik; Ticimax Nedir? Ticimax’ın Kuruluş Hikayesi

 

İlgili İçerik; Her E-ticaret Sitesinde Olması Gereken Önemli Noktalar

 

Webrooming Nedir?

 

E-ticaret Siteleri Webrooming ve Showrooming’i Nasıl Lehine Çevirebilir?

 

Webrooming nedir dediğimizde tüketicilerin ürünü satın almadan önce online olarak inceleyerek mağazadan gidip satın alma sürecini tanımlar. E-ticaret siteleri bu süreci lehine çevirmek için müşteri siteye ürün incelemek için geldiğinde onları satın almaya ikna etmelidir. Öte yandan mağazaya gelerek satın alsa bile müşterileri online olarak her zaman işletmeye bağlamak oldukça önemlidir. Aşağıda işletmelerin üzerinde durması gereken birkaç konuyu ele aldık.

 

Müşteriler mağazanızdan ayrıldıktan sonra iletişimde kalmak: Tüketiciler mağazadan satın almayı tercih etseler bile onları aktif bir potansiyel müşteriye çevirmek için iletişimi bırakmamak oldukça önemlidir. Bunun yanında online satın alma mağazadan teslim alma gibi seçenekler de oldukça etkili olmaktadır. E-posta pazarlaması, online satın alma imkanları ile bilgilendirme, ödeme seçenekleri, ürün çeşitliliği, site tanıtımı gibi pek çok konuda iletişim kanallarını kullanmak oldukça etkilidir.

 

Sadakat programları oluşturma: Siteye webrooming için gelen müşterileri ikna etmek için promosyon, kampanya, hediye çeki, ücretsiz kargo gibi cazip fırsatlar sunmak etkili yollardan biridir.

 

Ücretsiz ve hızlı kargo seçenekleri: Tüketiciler kargo masrafı, teslimat zamanı gibi süreçleri yaşamak istemedikleri için mağazadan gidip satın alma eğilimi gösterebilir. Webrooming için gelen tüketicileri ikna etmek için kargo seçeneklerini cazip hale getirmek, 24 saatte kargoda gibi seçeneklerle teslimat sürecini en aza indirmek tüketicileri o anda satın almaya ikna eden önemli unsurlar olmaktadır.

 

İlgili İçerik; E-posta Pazarlama Dönüşüm Oranlarınızı Nasıl Arttırabilirsiniz?

 

İlgili İçerik; E-ticaret İçin En Uygun Kargo Firması Nasıl Seçilir?

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

E-Ticaret için en doğru altyapı
Hemen Şimdi

E-ticaret Sitenizi Kolayca Açın

21.000+ İşletmenin tercih ettiği e-ticaret altyapısıyla internetten satış yapmaya başlayın!

15 Gün Ücretsiz Deneyin!
<