Teknoloji ve yazılım dünyasının ilerlemesine paralel olarak adını daha sık duymaya başladığımız yapay zeka (Ai), insanların düşünme biçimlerini taklit ederek geliştirilen yöntemler bütünüdür. Elbette yapay zeka mühendisliği, bu konudaki çalışmalarına devam etmektedir. Yapay zekanın çok da uzak olmayan bir gelecekte insan zekasından bağımsız bir şekilde işleyeceği açıktır.
“Yapay Zeka (AI) Nedir? Yapay Zeka Uygulama Örnekleri” başlıklı bu içeriğimizde yapay zeka nedir sorusuna cevap verecek ve yapay zeka örnekleri vereceğiz. Türkiye’de yapay zeka uygulamaları hakkında da detaylar içeren yazımıza dilerseniz yapay zeka konusunda hep karşımıza çıkan Ai nedir sorusuna cevap vererek başlayalım.
Ai Nedir?
Yapay zeka söz konusu olduğunda çoğu kez Ai olarak da bahsedildiğini görürüz. Ai, yapay zeka kelimesinin İngilizce karşılığının baş harflerinden oluşmaktadır. Ai nedir sorusuna; yapay, suni, sentetik anlamlarına gelen Artificial kelimesi ile zeka anlamına gelen intelligence kelimelerinin baş harflerini ifade eden ve yapay zekayı anlatmak için kullanılan bir kısaltmadır diyebiliriz.
Yapay Zeka Nedir?
En genel tanımı ile yapay zeka, insan zekasını taklit ederek işleyen ve tanımlanan görevleri yerine getiren makineler ve sistemler olarak açıklanabilir. Yapay zeka, toplanan bilgileri yineleyerek kendini iyileştirir ve farklı biçimlerde kendini gösterir.
Yapay Zeka, son derece güçlendirilmiş veri analizi kabiliyeti ve proses yönetimi ile ilgilidir. Bu yönüyle yapay zeka, biçim ya da işleve indirgenmemeli ve durağan bir şekilde düşünülmemelidir. Her ne kadar yapay zeka, insanların yerini alacak süper güçlü robotlar gibi fantastik kurgularla ilişkilendirilse de, ortaya çıkış amacı insanın yerine geçmek değil insani yetenekleri güçlendirmektir.
Yapay zeka hızlı yanıt vermek, işlemleri kolaylaştırmak, sistemleri daha kullanışlı hale getirmek için tasarlanmıştır. Bu özellikleri ile yapay zekayı, bir yazılım başarısı kadar sektörel faaliyetlerin de vazgeçilmezi haline gelen ticari bir mevcudiyettir.
İlgili İçerik; İş Zekası (BI) Nedir? İş Zekası Uygulama Örnekleri
Şirketler için Yapay Zekanın Önemi
- Veri bilimi önem kazanmış, iş zekası kavramı ortaya çıkmıştır.
- Şirketlerin teknolojik alt yapıları yapay zekanın getirdiği bakış açısına göre şekillenmiştir.
- Verilen hizmetin yükselmesi ve kalitesinin artması hem yatırımcı bulunma konusunda daha kolay ilerlenmesini sağlamış hem de potansiyel müşterileri bulma konusunda önemli gelişmeler ortaya çıkmıştır.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi yapay zeka mühendisleri, bu konuyu kapsamlı bir süreç olarak ele almaktadır. Çünkü yapay zeka, farklı iş kolları, kurumlar, işletmeler ve sektörler için geniş bir değer ve alan sunmaktadır.
Yapay zeka konusunun bir diğer önemli yanı ise müşteri davranışı ve yaşam koşulları üzerinde durmasıdır. Yapay zeka örnekleri incelendiğinde demografik verilerin kullanıldığı, müşteri yaşam döngüsüne önem veren, satın alma davranışlarını inceleyen, fiyatlandırma ve hizmet politikasını buna göre düzenleyen yapay zeka yazılımları daha çok dikkat çekmektedir.
Neden Yapay Zeka Tercih Edilir?
Farklı sektörleri içine alan yapay zeka sürecinin şirketler tarafından benimsenmesini sağlayan üç önemli faktör bulunmaktadır.
- Yapay zeka, bilgi işlemi kolay erişilebilir bir hale getiren, yüksek performanslı, ulaşılabilir bir deneyim sunmaktadır. Bulut tabanlı sistemlerin kullanılmaya başlanması ile uygun fiyatlı hale gelen yapay zeka kullanımı yaygınlaşmış ve çeşitlenmiştir.
- Yapay zeka, geniş bir veriye ulaşılmasını sağlar. Yapay zeka sistemine girilen veri ne kadar çoksa, yapay zeka cevabı da o denli sağlıklı olur. Bu durum, çok farklı verilerin ortaya çıkmasına, tanınmasına ve etiketlenmesine imkan sağlar. Daha çok veri elde edilmesi, yapay zeka yazılımını kolaylaştırdığı için eğitim amaçlı da kullanılabilecek bu veriler çok daha uygun fiyatlı elde edilir. Kurum ya da şirketler bu verileri işleyerek, depolayarak yeni yapay zeka yazılımlarının önünü açabilir.
- Yapay zeka, algoritma oluşturulmasının önünü açar. Sürekli büyüyen ve genişleyen farklı şirketler yapay zeka konusunu iş takvimine ve planlamalarına eklemektedir. Dolayısı ile hedeflenmiş öneriler doğrultusunda daha iyi, sağlıklı ve hızlı kararlar alınabilir. Bu deneyimler aktarıldığında yeni oyuncuların da pazara girmesi kolaylaşır ve süreleri kısalır.
İlgili İçerik; E-Ticarette Mobil Uygulama Tercih Edilmesinin 10 Nedeni
İlgili İçerik; E-ticarette Nöro Pazarlama (Neuromarketing) Teknikleri
Yapay Zeka Örnekleri
Yapay zeka örnekleri hayatın hemen her alanında karşımıza çıkmakta ve farklı ölçülerde hayatımızı kolaylaştırmaktadır.
- Cep telefonlarında bulunan sesli komutlar ya da alışveriş şirketlerinin, bankaların sanal asistanları olarak adlandırabileceğimiz sohbet robotları yapay zeka sistemi ile çalışmaktadır.
- Aynı şekilde yapay zeka için oluşturulan mega bilgi havuzundan yararlanan akıllı asistanlar, kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi sunmaktadır.
- Tv, sosyal medya ya da dijital platformlarda kullanılan akıllı öneri sitemleri, bu önerileri yapay zeka kullanarak yapmaktadır.
- Yapay zeka, öncesinde insan emeği gerektiren işleri otomatikleştirdiği için, zamandan zamandan ve paradan tasarruf edilirken, veri tabanına bağlı, otomatik bir sistem sayesinde kurumsal şirketlerin hata yapma riski en aza iner.
- Yapay zeka teknolojisinin veri tanımlama ve anlamlandırma kapasitesine hiçbir insan ulaşamaz.
Türkiye’de Yapay Zeka Uygulamaları
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye de yapay zeka yazılım ve uygulamaları konusunda son yıllarda hızlı gelişme göstermiş ve farklı alanlarda yapay zeka uygulamalarının iyi örneklerini vermiştir.
İlgili İçerik; Teknoloji Yatırımlarına Önem Verin
Udentify
Geleneksel mağazalar için geliştirilen Udentify, tüketici davranışlarını analiz etme esasına dayanmaktadır. Yapay zeka yazılımına tanıtılan insan figürü ( yüz yapısı, omuz yapısı vb) üzerinden çalışan sistem, mağaza içindeki müşterilerin satınalma öncesi ve sonrasındaki davranışlarını kodlayarak kapsamlı bir veri dökümü sunar.
Takip yöntemi ile elde edilen bütün veriler daha sonra bazı kodları esas alarak senaryolaştırılmaktadır. Tüm bunlar, perakende hizmet veren mağazalar için ölçülebilir bir müşteri veri analizi yapmak için kullanılır.
Monument
Video ve resim odaklı veri toplayan bir şirket olan Monument, Kickstarter’da en fazla fon elde eden yerli bir girişimdir. Deep learning teknolojisi alanında çalışan Monument, son kullanıcıya ait video ve resim medyaları üzerinde çalışmaktadır. Merkezi depolama yazılımı için içerik ya da yüz tanıma özellikleri de geliştiren Monument, içerik birikimini arttırmayı ve otomatik albüm oluşturma, yüz tanıma, benzer resimleri gruplama gibi özellikleri yazılımına eklemek üzerine çalışmaktadır.
Veslabs / Jetlink
Jetlink, sohbet robotu olarak bilinen bot programlarını geliştiren bir şirket olarak bilinmektedir ve bu işlemler için de dil işleme kütüphanesini kullanmaktadır. Jetlink, Chatbot Framework adını verdiği program ile hızlı bir büyüme yakalamış ve bir yandan doğal dili anlayabilme konusunda hem de akışa odaklı sohbet robotu kurgusunda tüketici ihtiyaçlarına cevap vermeyi başarmıştır. Geliştirilen programın en özelliklerinden biri de müşteri hizmet yetkililerinin çalışma hayatlarını kolaylaştırmaları ve sundukları çözümle yoğun görüşme trafiğini azaltmalarıdır.
Dahi.ai / Yapaytech
Yapaytech, yapay zeka alanındaki çalışmalarını dil işleme ve makine öğrenmesi üzerine yoğunlaştırmış bir teknoloji şirketidir. En çok bilinen sohbet botlarından biri olan Dahi.ai. ile öne çıkan şirketin en belirgin özelliği ise Dahi.ai, kullanıcılarına sohbet botu oluşturma imkanı sunmasıdır.
Yapaytech, geliştirdiği yapay zeka sayesinde, sistem kullanıcılarına herhangi bir teknik alt yapı bilgisi olmasa dahi, bot oluşturma imkanı tanımaktadır. Tahminleme, heceleme, bilgi toplama gibi farklı yöntemlerle güçlendirilen sistem, sohbeti mümkün mertebe akıcı ve faydalı kılmayı amaçlamaktadır.
Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.