Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

10 Bin Saat Kuralı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 29.02.2024

İçindekiler;

2008 yılında Malcolm Gladwell tarafından yazılan Outliers adlı kitapta 10 Bin saat kuralından bahsedilmektedir. Yazara göre 10 bin saat kuralı herhangi bir başarıya ulaşmak isteyen kişilerin bu başarıya ulaşabilmeleri için önemli olan iki etkenden birisidir.

 

Malcolm Gladwell’e göre herhangi bir konuda uzmanlaşmak isteyen kişilerin ilgili konu için yaklaşık 10.000 saat çalışması gerekir. Hatta Gladwell 10 Bin saatin üzerinde çalışıldığında kişilerin bir konu üzerinde uzmanlaşacağını dile getirmektedir.

 

İş yaşamında oldukça önemli bir konu olan 10 Bin Saat Kuralı hakkında bilgi vermek için hazırladığımız 10 Bin Saat Kuralı Hakkında Bilmeniz Gerekenler adlı bu yazımızı inceleyerek sizler de aklınızdaki soru işaretlerine yanıt bulabilir ve bu kuralı uygulayabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Nedir, Nasıl Yapılır?

 

10 Bin Saat Kuralı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Malcolm Gladwell Kimdir?

 

Malcolm Gladwell, 3 Eylül 1963 tarihinde İngiltere’de dünyaya gelmiştir. Kanada kökenli olan Gladwell, bir yazar, gazeteci ve konuşmacıdır. Matematik profesörü olan babasının da katkıları ile kitaplara ilgi duyan Gladwell, 1996 yılından bu yana The Newyorker’da kadrolu olarak çalışmaktadır.

 

Okumaya ve yazmaya oldukça meraklı olan Malcolm Gladwell’in kaleme aldığı 7 kitap bulunmaktadır.

 
  • Devrilme Noktası
  • Göz Kırp
  • Aykırı Değerler
  • David ve Goliath
  • Köpek Ne Gördü
  • Yabancılarla Konuşmak
  • Bombardıman Mafyası
 

İsimli kitapların yazarıdır. Gladwell tarafından kaleme alınan bu kitapların bazıları Türkçe’ye çevrilmişken bazılarını da İngilizce olarak piyasada bulmak mümkündür.

 

2008 yılında piyasaya sürülen Outliers adlı kitap Gladwell’in kaleme aldığı 3.kitabıdır ve 10 bin saat kuralı bu kitapta anlatılmaktadır. Piyasaya sürüldüğü tarihten itibaren milyonlarca kişinin ilgisini çeken bu kitap kısa süre içerisinde ünlenmiş ve Best-Seller listesinde yer almayı başarmıştır.

 

İlgili İçerik; Müşteri Deneyimi (CX) Nedir? E-ticarette Müşteri Deneyimi Yönetimi

 

Malcolm Gladwell Kimdir

 

10 Bin Saat Kuralı Nedir?

 

Outliers adlı kitapta bahsedilen 10 Bin Saat kuralı, bir konuda başarılı olmak veya uzmanlaşmak isteyen kişinin o konu hakkında 10.000 saat üzerinde çalışması gerekmektedir.

 

10.000 saat kuralı oldukça popüler bir kuram olduğu için aslına bakıldığında bu kuram üzerine yazılan ve çizilen birçok şeyin olduğunu da söylemek mümkündür. Hatta birçok kişi bu kuramın daha uygulanabilir bir kuram olabilmesi için belirli konular hakkında listelerde hazırlamıştır. 10 bin saat kuralına göre kişilerin belirli bir program dahilinde çalışması da oldukça önemlidir.

 

10 Bin Saat Kuralı Ne Demektir

 

10 Bin Saat Kaç Gün Yapar?

 

10 Bin saat kuralına uyarak hareket etmek isteyen kişilerin en çok yanıt aradığı sorulardan birisi 10 Bin saat kaç gün yapar sorusudur. Çünkü kişiler bir işte uzmanlaşmak ve başarıya ulaşmak için bu saat kuralını tamamlamaya çalışmaktadır.

 

24 saat üzerinden yapılacak olan bir hesaplamada 10 Bin Saat’in yaklaşık 416,67 yani kısacası 417 güne denk geldiği görülmektedir. Aslına bakıldığında birçok kişi için oldukça korkutucu bir gün sayısı olsa da 417 gün çok da kısa geçmektedir.

 

10 Bin Saat Kaç Gün Yapar

 

10 Bin Saat Kaç Ay Yapar?

 

Bir işte veya konuda uzmanlaşmak ya da başarıya ulaşmak için 10.000 Saat çalışmak isteyen kişiler 10 Bin Saat’in kaç ay yaptığını da öğrenmeyi ister.

 

Yine 24 saat üzerinden yapılan bir hesaplama ile 417 gün yani kısacası 10.000 saatin yaklaşık 13,7 yani 14 aya denk geldiğini söylemek mümkündür. Aslında bakıldığında 10 bin saat 1 yıl 2 ay gibi bir sürede tamamlanmaktadır.

 

Tabi ki konuda 24 saat aralıksız olarak çalışabilmek mümkün değildir. Bu nedenle 10 bin saat kuralı için hesaplama yapılırken mantıklı bir çalışma süresi belirlenmeli ve ona göre hesaplama yapılmalıdır.

 

10 Bin Saat Kaç Ay Yapar

 

10 Bin Saat Hesaplaması Nasıl Yapılır?

 

10 Bin saat hesaplaması yapmak için gelin hep beraber bir örnek üzerinden hareket edelim. İş hayatında yaklaşık 8 saat çalışan bir kişi üzerinden yapılacak bir çalışma için şu adımları takip edelim.

 

10000/8 = 1250 denklemi üzerinden yapılan hesaplamada 10.000 saat kuralına uygun bir şekilde çalışmak isteyen kişilerin 10.000 saati yaklaşık 1250 gün içerisinde tamamlayacağını söylemek mümkündür.

 

1250/365= 3,42’dir. Yani kısacası 10.000 saat kuralı ile başarıya ulaşmak isteyen ve günde 8 saat çalışan kişiler bu saat sürecini 3,42 yılda tamamlayacaktır. Kısacası bunu 3,5 yıl gibi düşünerek sizler de aklınızdaki soru işaretlerinden kurtulabilirsiniz.

 

Bir konuda başarıya ulaşmak ve uzmanlaşmak istiyorsanız buna göre bir plan ve program yapabilir ve gündelik 8 saatinizi harcamayı göze alabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Sitesi Kurmak, 20 Adımda Başarılı Bir E-ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

 

10 Bin Saat Nasıl Hesaplanır

 

10 Bin Saat Kuralının Uygulanabileceği Alanlar Nelerdir?

 

Frans Johansson tarafından kaleme alınan ve 2012 yılında piyasaya sürülen The Click Moment adlı kitapta 10 Bin saat kuralına değinilmektedir. Bu kitaba göre 10 Bin saat kuralı yalnızca belirli sistemler üzerinde işlevselliğini sürdürebilmektedir. 10 bin saat kuramının işlevsel olabilmesi için çalışılacak ya da başarıya ulaşılmak istenen alanın:

 
  • İstikrarlı olması
  • Düzeninin oturması
 

Oldukça önemlidir. Örneğin bu Girişimcilik ya da e-ticaret sektörleri üzerinden ele alacak olursak bu sektörlerde başarıya ulaşmak için 10.000 saat kuralının etkili olacağını söylemek mümkündür fakat bu işlevselliği korumanın mümkün olmadığı bilinmektedir. Çünkü girişimcilik ve e-ticaret gibi yeni yeni gelişen sektörler yeniliğe oldukça açık sektörler olarak bilinmektedir. Bu da sektörel değişim ve gelişimlerin hızlı bir şekilde yaşanmasına neden olmaktadır.

 

Bu nedenle 10 bin saat kuralı belirli sektörlerde başarıyı beraberinde getirirken belirli sektörlerde ise etkili olmamaktadır. Bu nedenle bu kurala uyarak plan yapmak istiyorsanız ilk olarak hangi sektörde olduğunuz önemsemeli ve çalışmalarınızı ona göre planlamalısınız.

 

10 Bin Saat Kuralı Uygulanabilecek Alanlar

 

10 Saat Kuralı Neye Dayanır?

 

Malcolm Gladwell tarafından ortaya atılan bir kural olan 10 Bin Saat Kuramı dayandığı belirli noktalar bulunmaktadır. Outiliers adlı kitapta konusu geçen 10 Bin Saat Kuramına göre bir konuda başarıya ulaşmak isteyenlerin:

 
  • Düşünce
  • Deneyim
  • Kitap Okuma
  • Plan ve Program
 

10 Bin Saat Kuralının dayanakları arasında yer almaktadır. Gelin şimdi hep beraber bunlara detaylı bir şekilde göz atalım.

 

Düşünceye Önem Verin ve Uzmanlaşmak İçin Düşünün

 

10 Bin saat kuralı aslına bakıldığında çok da yoğun değildir. Çünkü bu kuram içerisinde başarıya ulaşmak istediğiniz bir konu hakkında düşünmek ile gelişmenize katkılıdır. Genellikle her başarının altında düşüncenin yatması başarıya ulaşılmasını kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle 10 bin saat kuramını uygulayacak olan kişilerin uzun düşünce seansları düzenlemesi ve yeni fikirlere adapte olması gerekir.

 

10 Bin Saat Kuralı Neye Dayanır

 

Deneyimleyin

 

Her başarının arkasında düşünmek ve kendini geliştirmek kadar deneyim de yer almaktadır. Bir konuyu ne kadar deneyimlerseniz o konuda o kadar kolay bir şekilde uzmanlaşabilirsiniz. Bu nedenle 10 bin saat kuralı ile hareket edecekseniz uzmanlaşmak istediğiniz sektörü ve alanı deneyimlemeye özen göstermelisiniz.

 

Kitap Okuyun

 

Kitap okumak insanların düşüncelerini geliştirirken bir konuya farklı alanlardan bakmalarını da kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle bir konuda başarılı olmak isteyen herkesin kitap okumaya hatta okuduğu kitapları konu edinen makaleleri ve incelemeleri de okumaya özen göstermesi gerekir.

 

İlgili İçerik; KEY Performance Indicator (KPI) Nedir? Nasıl Ölçülür?

 

10 Bin Saat Kuralı Kitap Okuyun

 

Planlı ve Programlı Olun

 

10 bin saat kuramında planlı ve programlı hareket etmek başarıya ulaşmanızı kolaylaştırır. Bu nedenle bu kuramı uygulamaya başlamadan önce kendinize bir plan ve program hazırlayın ve bu plana uygun bir şekilde çalışmaya özen gösterin.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax