Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Cari Hesap Nedir, Takibi Nasıl Yapılır?

Güncelleme Tarihi: 19.01.2024

İçindekiler;

Ticari faaliyet yürüten işletmelere ait hesapların etkin bir biçimde kaydedilmesi ve takip edilmesi için gerekli olan cari hesap takibi, işletme bütçesini sağlıklı yönetebilmek için son derece önemlidir. Sağlıklı bir cari hesap yönetimi için konunun kapsamı ve detayları iyi bilinmeli, işletme için en uygun olan takip yöntemi seçilmelidir.

 

Cari Hesap Nedir, Takibi Nasıl Yapılır? başlıklı bu içeriğimizde cari hesap nedir sorusuna yanıt verecek, cari hesap sözleşmesi, cari hesap belgeleri, cari hesap defteri, cari işlemler hesabı ve borçlu cari hesap kredisi kavramlarını açıklayacağız.

 

Cari Hesap Nedir, Takibi Nasıl Yapılır?
 

Cari Hesap Nedir?

 

Cari hesap terimi, istenilen zamanda açılabilen türk lirası ya da döviz cinsinden para yatırabileceğiniz bir hesap türüdür. Cari hesap sahibi gerçek kişiler yani şahıslar olabildiği gibi, tüzel kişiler (şirket ya da kurum hesapları) olabilir. Cari hesapta bulunan para miktarı istenilen anda tamamen ya da kısmen geri çekilebilir. Cari hesaplar, faiz ya da karlılık getirmez.

 

Ticaret dünyası için cari hesap, şirketlerin müşterileri ve tedarikçileri ile yaptığı tüm işlemlerin toplandığı hesap anlamına gelmektedir. Cari hesap, Ticaret Kanunundaki tanıma göre, iki kişi ya da kurumun ürün, hizmet ya da para ve benzeri hususlardan kaynaklanan alacaklarını birbirlerinden ayrı ayrı istemelerindense karşılıklı bir anlaşma ile tek bir hesap üzerinden yürüttükleri hesaba verilen addı. Tüm alacak ve verecekler, cari hesabın kesim tarihinde yapılır.

 

Birbiri ile sürekli iş yapan, mal ya da ürün alan, hizmet veren şirketlere büyük kolaylık sağlayan cari hesaplar, tek tek işlemlerle uğraşarak zaman kaybetmektense, tek bir hesabı takip ederek tüm işlemlerini güvenli bir hesapta toplamak isteyen şirket ya da kurumlarca tercih edilmektedir.

 

Karşılıklı olarak sürekli iş yapan kişiler, yaptıkları her ödeme için ayrı ayrı işlem ücreti ödemek yerine, tüm ödeme ve alacak işlemlerini cari hesaba aktarılır. Cari hesap takibi, ekstra işlem ücreti ödemesinin önüne geçtiği gibi, yapılan işlemleri de hızlandırır.

 

Aralarında alacak ve verecek ilişkisi bulunan iki firma, ortak bir cari hesap açar. Cari hesap sözleşmesi ile açılan bu hesap , firmaları her alışveriş sonrası ödeme yapma zorunluluğundan kurtarır. Bu her seferinde gerçekleştirilmesi gereken işlemlerdense yalnızca cari hesap takibi yapılır. Cari hesap takibi için borç ve alacak kaydı oluşturulur. Kayıtlar incelenerek alacak ve verecekli tarafın hesabı netleştirilir.

 
İlgili İçerik; Tüzel Kişi Nedir? Gerçek Kişi ve Tüzel Kişi Farkları Nelerdir?

 

İlgili İçerik; Finansal Planlama Rehberi

 

Cari Hesap Nedir

 

Cari Hesap Sözleşmesi Nedir?

 

Sürekli ilişki halinde olan iki kişinin ya da kurumun karşılıklı olarak imzaladıkları ve bu imzaya dayanarak tüm alacak ve verecek işlemlerini teker teker tahsil etmekten vazgeçip, tüm işlemleri tek bir hesaptan yürütme kararı aldıkları sözleşmeye cari hesap sözleşmesi denir.

 

Cari hesap sözleşmesi ile bir ortak hesap açılır ve tüm kalemler alacak ya da borç şeklinde not edilerek hesaba işlenir. Hesap kesim tarihinden sonra ortaya çıkan tutarda borçlu taraf, alacaklı tarafa ödeme yapar.

 

Örneğin bir üretici ile tedarikçi arasında sürekli devam eden bir ilişki vardır. Bu ilişki, hammadde temini, bayilik ilişkisi, acenta sözleşmesi, ulaşım gideri gibi farklı alacak ve verecek ilişkisini kapsar. İki taraf arasındaki tüm bu kalemler cari hesap sözleşmesi konusudur. Cari hesap sözleşmelerinin hukuki bağlayıcılığı vardır.

 

Cari hesap sözleşmesi, ortak hesaba ait vadeleri de belirler. Vade tarihi dolduğunda, hesaplama yapılır ve karşılıklı borçlar bu hesaptan düşülür. Borçların takası sonucu hesapta kalan miktar bakiye olarak adlandırılır. Hesap bakiyesi, süresi dolan vade sonunda alacaklı tarafa ödenmez fakat bir sonraki vadeye devredilir ve alacak kalemi şeklinde kaydedilir.

 

Cari hesap sözleşmesi gereği, alacak kalemi olarak kaydedilen bir sonraki dönemin borç bakiyesinden düşülür ve cari hesabı, açık hesaptan ayıran en önemli fark budur. Ticaret dünyasında sıklıkla başvurulan cari hesap sözleşmesi, alacak ve verecek tahsilatını bir nevi takas usulü halletmenin farklı bir yoludur.

 

İlgili İçerik; KOSGEB E-ticaret Desteği Nedir ve Nasıl Alınır?

 

İlgili İçerik; Kendi İşini Kurma Rehberi

 

Cari Hesap Sözleşmesi

 

Cari Hesap Takibi Nedir?

 

Birbirleri ile ilişkili iki firmanın cari hesap sözleşmesi imzalayarak, tüm alacak ve borç kalemlerini tek bir hesapta topladığını söylemiştik. Cari hesap takibi, işte bu ortak hesaptaki hareketlerin kayıt altına alınarak, ödeme ve hizmet ilişkisinin belgelenmesidir.

 

Cari hesap takibinde taraflardan ikisi de şirket ya da kurum olabileceği gibi, bir taraf şirket diğer taraf kişi de olabilir. Alacak ve verecek ilişkileri her vade döneminde değişiklik gösterebileceği için cari hesap takibi, kısa ve uzun vadede son derece önemlidir.

 

Firmaların tüm hesap geçmişini kayıt altından tutan muhasebe departmanı için de güncel cari hesap takibi, bir sonraki vadeyi açıkça görebilmek ve planlayabilmek açısından da önem arz eder. Cari hesap belgeleri, banka havale makbuzu,para makbuzu, fatura, senet, çek ve dekontlardan oluşmaktadır.

 
İlgili İçerik; Dijital Pazarlamada Bütçe Yönetimi Nasıl Yapılmalıdır?

Cari İşlemler Hesabı Nedir?

 

Cari hesap işlemlerinde birincil ve ikincil gelir hesapları yapılmaktadır.Ödemeler dengesi olarak da adlandırılan bu işlemler gelir gider dengesini sağlamak amacıyla yapılır. Cari işlemler hesabı yapılırken, eğer gelirler giderlerden çok ise artı bakiyeye cari işlem fazlası denir. Tam tersi durumda giderler gelirlerden çok ise, cari hesapta ortaya çıkan farka cari işlemler açığı denir. Cari Hesap Takibi Neden Yapılır?

  • Cari hesap takibi, alacak ve verecek dengesinde meydana gelebilecek olası aksaklıkların önüne geçer ve bu aksaklıkların büyümeden takip edilmesini sağlar.
  • Firmalar, bütçe planlamalarını daha rahat yapabilir.
  • Alacak ve verecek hesabı üzerinden karlılıklarını daha rahat hesaplayabilir.
 

İlgili İçerik; Finansal Planlama Rehberi

Cari Hesap Defteri Nedir?

 

Cari hesap takibi yapmak için farklı yollar kullanabilirsiniz. En eski ve ve geleneksel yöntemlerden biri cari hesap defteri kullanmaktır. Cari hesap defteri üç ana bölümden oluşmaktadır. Cari hesap defteri ile alacaklak ödemeler, verilecek borçlar ve vergi ve ödemeleri gibi diğer kalemler kayıt altına alınmış olur. Cari hesap defteri kullanmanın olumsuz yanı oldukça zahmetli olması ve raporlamaya uygun olmamasıdır.

 

Cari Hesap Defteri

 

Borçlu Cari Hesap Kredisi Nedir?

 

Cari hesap kredisi adı altında bankalar tarafından işletmelere verilen krediler sanayi ve ticari işletmeleri için düzenlenmiş ve şartları Ticaret Kanununu hükümlerine göre belirlenmiş kredilerdir.

 

Borçlu cari hesap kredisi, ödeme yapılması gereken durumlarda hesabında para olmayan işletme sahiplerini rahatlatmak için verilir. Kredi verilebilecek miktar, işletmelerin işlem hacmine ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Daha önceden miktarı belirlenmiş olan borçlu cari hesap kredisi, belirlenen miktarın sınırları içinde istenilen miktarda çekilebilir.

 

Borçlu cari hesap kredisi geri ödenirken, vade sonu beklenmeyebilir. İşletmelerin daha az faiz ödemesine olanak tanıyan bu ödeme şekli, ödenecek miktarda da esneklik sağlar. Borçlu cari hesap kredisi çeken kişi, dilediği miktarda parayı vade gününü beklemeden ödeyebilir.

 

Cari hesap takibi de dahil olmak üzere, e-ticaret sitenizin iş yükünü azaltarak performansınızı arttırmak için Ticimax Muhasebe-ERP Entegrasyonları kullanabilir ve tüm işlemlerinizi sorunsuzca yönetebilirsiniz. Faturalandırma işlemlerinizi de yapmanıza olanak sağlayan bu entegrasyonlar hem zamandan hem de paradan tasarruf etmenizi sağlar.

 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax