Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Çeki Listesi Nedir? Çeki Listesi Nasıl Hazırlanır?

Güncelleme Tarihi: 19.01.2024

İçindekiler;

Çeki listesi bir diğer adıyla paketleme listesi e-ihracatta kullanılan bir belgedir. Çeki listesi ihracatı yapılan ürünler hakkında; paketlenme şekli, paket adedi, paket ismi gibi bilgiler sunan belgedir. Çoğunlukla ticari belge hükmündedir. Ambalajlar ürüne göre farklı şekillerde ambalajlanabilir. Buna göre paketin boyutları, ağırlığı, kutuların dışında belirtilen işaretler ve numaralar dahil olmak üzere gönderi hakkında bilgiler sunulmaktadır. Yazımızda çeki listesi nasıl yapılır ve daha pek çok konuda bilgilere ulaşabilirsiniz.



Çeki Listesi Nedir? Çeki Listesi Nasıl Hazırlanır?

 

Çeki Listesi Nedir?

 

İngilizce olarak Packing List olarak ifade edilen çeki listesi, e-ihracatta kullanılan bir belgedir. Çeki listesi ihracatı yapılan ürünler hakkında; paketlenme şekli, paket adedi, paket ismi gibi bilgiler sunan belgedir. Ambalajlar ürüne göre farklı şekillerde ambalajlanabilir. Buna göre paketin boyutları ve ağırlığı ve kutuların dışında belirtilen işaretler ve numaralar dahil olmak üzere gönderi hakkında bilgiler sunulmaktadır.

 

Çeki Listesi Nedir?

 

Çekiliş Listesi Yasal Bir Zorunluluk Mu?

 

Teknik olarak gümrük için gerekli bir belge olmasa da hem göndericiler hem de gümrükler için ithalat/ihracat sürecini kolaylaştırdığından bir çeki listesi hazırlamakta fayda vardır. E-ihracat yapan pek çok firma çeki listesini ürünün güvenli bir şekilde taşınması açısından gerekli kılmaktadır.

 

Çekiliş Listesi Yasal Bir Zorunluluk Mu?

 

Çeki Listesi Örneği Nasıldır?

 

Çeki listesi örnek dediğimizde belirli bilgilerin olması gereken bir belgeden söz etmek mümkündür. Bu belge şu bilgilerden oluşmalıdır; satıcı, alıcı iletişim bilgileri, malın cinsi, ambalaj bilgileri ve sayısı, ağırlık hakkında bilgiler şeklindedir. Bu bilgiler taşıma şekline göre hazırlanmalıdır. Deniz yolu, hava yolu, demir yolu, kara yolu gibi taşıma sistemlerine göre çeki belgesi farklılık gösterebilmektedir.

 

İlgili İçerik; Tedarik Zinciri Nedir? Tedarik Zinciri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Çeki Listesi Örneği Nasıldır?

 

Çeki Listesi Nasıl Hazırlanır?

 

İhracat çeki listenizin birim, kutu ve diğer mevcut paketleme bilgilerinin sayısıyla ilgili bilgileri içermesi gerekir ve bu ayrıntıların tümü Ticari Fatura ile eşleşmeli ve işlemde yer alan aynı tarafları yansıtmalıdır. Bir paketleme listesi oluştururken, gönderi hakkında mümkün olduğunca fazla ayrıntı eklenmelidir. Paketleme listesi nasıl yapılır dediğimizde; listeye dahil edilmesi gereken bazı önemli ayrıntılar şunlardır:

 
  • Gönderici ve ihracatçı iletişim bilgileri
  • Alıcı iletişim bilgileri
  • Tarih
  • Kargonun çıkış adresi
  • Kargonun varış adresi
  • Bu gönderideki toplam paket sayısı
  • Bu gönderi için ticari fatura numarası
  • Her paketin ayrıntılı açıklaması
  • Her paketin hacmi ve ağırlığı
  • Tüm gönderinin hacmi ve ağırlığı
 

Çeki Listesi Nasıl Hazırlanır?

 

Çeki Listesini Kimler Kullanır?

 

Çeki listesi çoğunlukla depo görevlileri tarafından kullanılmaktadır. Depo görevlisi çeki listesini hazırlayarak alıcıya ve nakliyeciye ambalaj hakkında bilgiler sunar.

 

Çeki Listesini Kimler Kullanır?

 

Çeki Listesi Ticari Belge Sayılır Mı?

 

Çeki listesi ticari belge olarak düzenlenmesi gereken bir belge olmasa da hazırlanması pek çok karşılıklı fayda sağlanmaktadır. Çeki listesi teknik olarak gümrük için gerekli bir belge olmasa da hem göndericiler hem de gümrükler için ithalat/ihracat sürecini kolaylaştırdığından bir çeki listesi hazırlamakta fayda vardır.

 

Çeki Listesi Özellikleri Nelerdir?

 

Bir gönderideki tüm gönderi parçalarının (kutular, kasalar, ambalajlar, vb.) net ve brüt ağırlıklarını, boyutlarını ve içeriğini gösteren satıcı tarafından hazırlanan ticari belgelerdir. Her paketleme listesi, yapılan sevkiyata atıfta bulunmalı ve ilgili ticari fatura ile uyumlu olmalıdır. Birden fazla gönderi parçasından oluşan tüm gönderiler için aşağıdaki nedenlerle bir çeki listesi yapılmalıdır:

 
  • Nakliyeci ve sigorta talepleri için kayıp kargonun belirlenmesine yardımcı olurlar.
  • Gönderilerin denetimini kolaylaştırdığı için birçok gümrükçü çeki listesinin yapılmasını şart koşmaktadır.
  • Gönderinin bir haritasını sağlar ve alıcının sevk edilen malları kolayca paketinden çıkarmasını, stoklamasını sağlar.
  • Gümrük işlemlerinin kolaylaşmasını sağlar. Bu nedenle çeki listesinin hazırlanması tavsiye edilir.
 

İlgili İçerik; E-ihracat Lojistik Süreçlerinde Dikkat Etmeniz Gerekenler

 

Çeki Listesi Özellikleri Nelerdir?

 

Çeki Listesi Hazırlamanın Avantajları Nelerdir?

 

E-ihracatta çeki listesi hazırlamanın pek çok avantajı bulunmaktadır. Bunlardan birkaçını aşağıda sıraladık.

 
  • Gönderilen ürünün sayımını sağlar.
  • Ürün hakkında bilgilere ulaşılmasını mümkün kılar.
  • Malın güvenliği açısından önemli bilgiler içerir. Örneğin tehlikeli bir maddeyse bunu belirtir. Ürüne nasıl muamele gösterileceğini belirtir.
  • Uluslararası taşıyıcı ile bir rezervasyon oluşturmak ve uluslararası bir konşimento almak için kullanılır.
  • Listelenen malları ülkelerinin ithalat veri tabanına girerken önemli bilgiler içerdiğinden gümrük müşavirine yardımcı olur.
  • Alıcının teslim aldığı ürünü sayarken yol gösterici olur.
 

Çeki Listesi Hazırlamanın Avantajları Nelerdir?

 

E-ihracatta Ürün Taşımada Karşılaşılabilen Sorunlar Nelerdir?

 

E-ihracatta nakliye işlemleriyle uğraşanlar için potansiyel sorunları engellemek önemli olmaktadır. E-ihracatta ürünler; deniz, hava, kara ya da demiryoluyla taşınabilir. Tüm bu yük taşıma evrelerinde ürün paketlemesi son derece önemli bir konu olmaktadır. Ürünlerin kırılma, kaybolma, aşırı ağırlığa maruz kalma, nemlenme gibi sebeplerden zarar görme durumu söz konusu olabilmektedir.

 

Yolculuk sırasında, mallar diğer mallar üzerine istiflenebilir veya diğer mallarla şiddetli bir şekilde temas edebilir. Denizaşırı taşınan ürünler için bu risk daha fazladır. Özellikle nem konusu da bu noktada tehlikeli olabilmektedir. Öte yandan yükün nakliyesinde yerleştirilmesinde ve boşaltılmasında da dikkat edilmesi gereken pek çok kriter bulunmaktadır. Nakliye görevlilerinin ürünün nakliyesinde paketlemesinden taşınmasına kadar titiz davranmalı, görevlilere ürün hakkında doğru bilgiyi vermelidir.

 

İlgili İçerik; E-ihracat Nasıl Yapılır?

 

İlgili İçerik; Yurtdışına Satış Nasıl Yapılır?

 

E-ihracatta Ürün Taşımada Karşılaşılabilen Sorunlar Nelerdir?

 

E-ihracatta Ürün Paketlemede Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 

Alıcılar genellikle denizaşırı liman sistemlerine aşinadır, bu nedenle genellikle paketleme gereksinimleri buna uygun olmalıdır. Ürünlerin yeterince kapatılmış ve mümkün olduğunca doldurulmuş güçlü kaplarda paketlenmesi önemli olmaktadır.

 

E-ihracatta ürün paketlemesi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler;

 
  • Ürün paketlenirken ağırlığın eşit olarak dağıtıldığından emin olunması
  • Malların paketlenmesi ve mümkünse konteynere konulması
  • Paketlerin neme dayanıklı malzemeden yapılması
  • Hırsızlığı önlemek için paketlerin üzerine içerik veya marka adı yazmaktan kaçınılması
  • Ürüne özel tehlikeli madde ambalajlama gerekliliklerine uyulması
  • Normalde, hava yoluyla yapılan gönderiler, deniz yoluyla yapılan gönderilerden daha hafif ürünleridir. Ürünün ağırlığına göre korunaklı paketlerin tercih edilmesi
  • Nakliye maliyetleri hacim ve ağırlığa göre belirlendiğinden, ihracat için özel olarak güçlendirilmiş ve hafif ambalaj malzemelerinin kullanılması
  • Malları güçlendirirken hacmini ve ağırlığını en aza indirecek şekilde paketlenmesi
 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax