Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Tedarik Zinciri Nedir? Tedarik Zinciri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 16.05.2023

İçindekiler;

Tedarik, bir lojistik terimidir. Tedarik kelime anlamı olarak sözlük anlamı araştırıp bulma ve elde etmektir. Tedarik; gerekli olan hammadde, makine, alet, malzeme, ürün ve hizmetlerin tedarikçilerden sağlanması durumudur. Yazımızda tedarik zinciri yapısı hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.



Tedarik Zinciri Nedir? Tedarik Zinciri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Tedarik Zinciri Nedir?

 

Tedarik zinciri, belirli bir ürünü nihai alıcıya üretmek ve dağıtmak için bir şirket ve tedarikçileri arasındaki bir ağdır. Bu ağ, farklı faaliyetleri, insanları, varlıkları, bilgileri ve kaynakları içerir. Tedarik zinciri aynı zamanda ürünü veya hizmeti orijinal durumundan müşteriye ulaştırmak için atılan adımları da temsil eder. Şirketler, maliyetlerini azaltabilmeleri ve iş ortamında rekabetçi kalabilmeleri için tedarik zincirleri geliştirir.

 

Tedarik zincirinin özelliklerine bakıldığında;

 
  • Tedarik zinciri yönetimi çok önemli bir süreçtir çünkü optimize edilmiş bir tedarik zinciri daha düşük maliyetler ve daha hızlı bir üretim döngüsü sağlar.
  • Tedarik zinciri, belirli bir ürün veya hizmeti üretmek ve dağıtmak için bir şirket ve tedarikçileri arasındaki bir ağdır.
  • Tedarik zincirindeki kuruluşlar arasında üreticiler, satıcılar, depolar, nakliye şirketleri, dağıtım merkezleri ve perakendeciler bulunur.
  • Tedarik zincirindeki işlevler, ürün geliştirme, pazarlama, operasyonlar, dağıtım, finans ve müşteri hizmetlerini içerir.
  • Tedarik zinciri neleri içerir dediğimizde; araştırma, seçme, planlama, stok kontrolü, satın alma, nakliye, satın alma, değerlendirme şeklindedir.
  • Tedarik zinciri yönetimi, daha düşük maliyetler ve daha hızlı bir üretim döngüsü ile sonuçlanır.
 

İlgili İçerik; Tedarik Aşamasında Gözden Kaçırmamanız Gereken 5 Bilgi

 

Tedarik Zinciri Nedir?


 

Tedarik Aşamaları Nelerdir?

 

Talep etmiş olunan ürünler birçok farklı aşamadan geçerek müşteriye ulaşır. Bu süreçler tedarik aşamalarını oluşturur. Bu aşamalara bakıldığında; uygun tedarikçinin bulunması, ürünlerin depoya teslim edilmesi, ürünlerin kontrolünün sağlanması, yerleştirilmesi, sipariş sonrası stoktan çekilmesi, paketlenmesi, kargo yüklenmesi, son olarak da müşteriye teslim edilmesi şeklinde ifade edilmektedir.

 

Tedarik zinciri ürünleri; tedarikçiler, üreticiler, toptancılar, dağıtımcılar, perakendeciler ve tüketiciler arasındaki akışı sağlayan ilişkiler ve faaliyetlerin tamamıdır. Hammadde temini yapan, ara mal ve nihai mala çeviren, bu ürünleri tüketiciye ulaştıran üretici ve dağıtıcıları kapsar. Tedarik zinciri süreçlerine bakıldığında ise; müşteri ilişkileri yönetimi, müşteri hizmet yönetimi, talep yönetimi, sipariş işleme, imalat akış yönetimi, satın alma, ürün geliştirme, ticarileştirme gibi aşamalardır.

 

İlgili İçerik; Tedarikçi XML Entegrasyonu Nedir?

 

Tedarik Zinciri Aşamaları Nelerdir

 

Tedarik Zincirinin Faydaları Nelerdir?

 

Tedarik zincirinde tedarikçiden müşteriye bir malzeme akışı olur. Müşteriden tedarikçiye ise bilgi akışı sağlanır. Doğru planlanmış bir tedarik zincirinin hem firmalara hem de günün sonunda müşteri açısından sağlanan pek çok faydası mevcuttur. Aşağıda birkaçını sıraladık.

 
  • Teslimat performansını iyileştirir.
  • Toplam maliyeti azaltır.
  • Ürün hatalarını minimuma indirir.
  • Tedarik süresini kısaltarak yüksek kar elde edilmesini sağlar.
  • Üretimin devamlılığını sağlar.
  • Kaliteyi artırır.
  • Piyasadaki değişikliklere daha kısa sürede cevap verilmesini sağlar.
  • Bilgi teknolojilerinin kullanılmasını sağlar ve yeniliği teşvik eder.
  • İşletmenin bilgi, malzeme ve para akışını yönetebilmesini sağlar.
  • Daha düşük stokla yüksek verimlilik kazandırır.
 

E-ticarette Tedarik Zinciri Yönetiminin Özellikleri Nelerdir?

 

E-ticaret sırasında kullandığınız dijital teknolojiler sayesinde ürünlerinizi daha kısa sürede müşterilerinize ulaştırabilirsiniz. E-ticarette tedarik zinciri çoğunlukla dijital şekilde ilerlemektedir. Sürece bakıldığında; yönetimsel sürecin elektronik olduğu, çalışan verimliliğinin yüksek olduğu, hata oranının düşük olduğu verimliliğinin yüksek olduğu, müşterilere karşı şeffaf olunduğu şekilde bir tedarik zinciri yönetimi mevcuttur.

 

Son zamanlarda online alışverişin çok hızlı bir şekilde gelişmesi işletmeler arasındaki rekabet ortamını artırmıştır. İşletmelerin varlığını sürdürebilmesi için gelişmelere ayak uydurması ve yeniliklere açık olması gerekmektedir. Ürünlerinizin doğru ve zamanında teslim edilmesi rekabet edebilmek için tek başına yeterli değildir. Aynı zamanda ürünlerinizin kalitesi ve müşteri hizmetlerinizin yeterliliği oldukça büyük önem taşımaktadır. Hal böyle olunca e-ticaret firmanızın tedarik zinciri yönetimini kullanması bir gerekliliktir. Müşteriye ulaşana kadarki tüm süreci takip edebilen işletme oluşabilecek aksaklıklara ve problemler için önceden planlamasını yapabilmektedir. Aynı zamanda maliyetlerini mümkün olduğunca en aza indirebilmektedir.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Lojistik Süreçleri ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Tedarik Zinciri Yönetimi

 

E- ticarette Tedarik Aşamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Son zamanlarda küresel pazarların ortaya çıkması, müşterilerin talep ve gereksinimlerinin kapsamlı hale gelmesi, maliyetlerin artması gibi birçok sebep tedarik aşamasında bazı problemlere yol açmaktadır. Müşterinizin talep etmiş olduğu ürünü kısa sürede ve sorunsuz teslim edebilmek için; müşteri memnuniyetini amaç edinmek, maliyetleri en aza indirme, personel-tedarikçileri doğru belirleme ve yönlendirmek gerekmektedir. Aşağıda dikkat edilmesi gereken birkaç maddeyi sıraladık.

 

Tedarik Zinciri Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Müşteri memnuniyeti

 

Tedarikçiden başlayarak müşteride son bulan tedarik zinciri aşamaları birincil amacı müşteri memnuniyetidir. İhtiyaç duyduğu ürünün kısa sürede ve doğru bir şekilde kendisine ulaştığını gören müşteri size olumlu geri bildirimde bulunur. Bu da işletmeniz ya da firmanızın imajı için oldukça önemlidir. Müşteri memnuniyeti için yapmanız gerekenler;

 
  • Doğru ürün temin etmek
  • Tahmini teslimat süresi içerisinde ürün teslim etmek
  • Müşterinizin talep ettiği yerde teslimat gerçekleştirmek
  • Tedarik aşamasını müşteriyle paylaşmak ve problem oluştuğunda müşteriyi bilgilendirmek
 

Kısacası müşteri memnuniyeti için en çok dikkat edilmesi gereken nokta müşteri hizmetlerinin yeterliliği ve kalitesidir. Müşteriye olumsuzluklar yansıtılmamalı ve çözüm odaklı ilerlenmelidir. Tedarik sürecinin doğru yönetilmediğini gören müşteri memnun kalmaz ve size olan güveni sarsılır.


İlgili İçerik; E-ticarette Müşteri İlişkileri Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Konu  


Maliyetlerin azaltılması

 

Ürünler tedarikçiden müşteriye ulaşana kadar birçok aşamadan geçmektedir. Bu yüzden bu süreç en başından itibaren doğru planlanmalıdır. Doğru bir şekilde planlamayan tedarik aşamaları yüksek maliyetlerle sonuçlanmaktadır. İşletmelerin en sık karşılaştığı problemlerden biri de budur. Ekonomik dalgalanmalar üretimde maliyetlerinin artmasına bu durum da tedarik aşamasında maliyetlerin yükselmesine sebebiyet vermektedir. İşletme ya da firmanızın tedarik zincirini minimum maliyetle yönetebilmesi için maliyetlerinizi kontrol altına almanız ve önceden planlama yapmanız gerekmektedir.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Depo ve Lojistik Yönetimi Kılavuzu



Tedarik Zinciri Dikkat Edilmesi Gerekenler Maliyet


Personel ve tedarikçilerin doğru belirlenmesi

 

Tedarik zinciri ilk halkasını tedarikçiler oluşturur. Verimli bir tedarik zinciri yönetimi için doğru tedarikçilerle çalışmak gerekir. Tedarikçi seçimi yaparken maliyet, kalite, hız, zamanında teslimat ve esneklik gibi birçok hususa dikkat edilmelidir. Aynı zamanda tedarikçi sayısı da oldukça önemlidir. Çok az sayıda tedarikçi stok yetiştirme konusunda, çok fazla tedarikçi ise yüksek maliyete sebep olabilir. Tedarik zincirinin diğer halkalarında görev alan personellerin yönetim konusunda doğru bilgilendirilmesi müşteri memnuniyetini doğrudan etkiler. Ürünün depolama, ambalajlanma ve müşteri teslim edilme süreçlerinde doğru yönlendirilmemiş bir personel aksamalara ve maliyet artışı yaşamanıza sebep olabilir.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax