Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Conversion Funnel Nedir?

Güncelleme Tarihi: 19.01.2024

İçindekiler;

Conversion Funnel bir tüketicinin e-ticaret yolculuğunda e-ticaret sitesine gerçekleştirdiği ziyaretten satışa kadar olan sürecini tanımlamak için kullanılan bir ifadedir. Her e-ticaret sitesinin dönüşüm hedefleri mevcuttur fakat her ziyaret müşteriye dönüşmeyebilir. Bu nedenle stratejik dönüşüm hunisi oluşturma ve optimizasyonlar kilit önemdedir.

 

Dönüşüm Hunisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Dönüşüm Hunisi Nedir?

 

Dönüşüm hunisi nedir dediğimizde satış hunisi olarak da bilinmektedir. Potansiyel bir müşterinin sitenize girmesinden itibaren istenen bir eylemi gerçekleştirdiği süreçteki akışı görselleştirmenize ve anlamanıza yardımcı olan bir terimdir.

 

Dönüşüm hunisi müşteriyi dönüşüm noktasına yönlendirme sürecidir. Dönüşüm hunisi şeması sebep ve sonuçlardan oluşmakta ve siteye gelen toplam ziyaretçinin davranışlarına bakarak kaçının eyleme geçtiğine dayanan bir şemadır.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Conversion Rate (Dönüşüm Oranı) Nedir?

 

Dönüşüm Hunisi Nedir

 

Google Analytics Dönüşüm Hunisi Nedir?

 

Google Analytics’te yer alan conversions alanı dönüşüm hunisini temsil etmektedir. Buradaki bir hedef dönüşüm hunisinin bir adımını oluşturur. Google Analytics dönüşüm hunisi sitenin hedeflerine ulaşmada izlenmesi gereken yolların takibini yapmak için kullanılan ücretsiz bir araçtır. Özel dönüşüm hunileri ile atılması gereken adımlar ve raporlamaların takibi yapılmasını sağlar.

 

İlgili İçerik; Google Analytics Nedir, Bölümleri Nelerdir?

 

Dönüşüm Hunisi Google Analytics Verileri

 

Dönüşüm Hunisinin Ana Öğeleri Nelerdir?

 

Müşterileri ele geçirmeye yardımcı olmaya yarayan dönüşüm hunisinin ana öğeleri bulunmaktadır. Şimdi bunlara bakalım;

 

Farkındalık: Dönüşüm hunisinin farkındalık aşaması, potansiyel müşterileri sitenize çekmeye çalıştığınız, tüketicide bir farkındalık oluşturmayı hedeflediğiniz alandır.

 

Müşteride farkındalık yaratmak ilk olarak onun karşısına çıkmakla olur. Burada sitenizin eylemleri önemli olmaktadır. Sosyal medya, blog, arama sonuçları, reklam gibi pek çok alanda müşterinin dikkatini çekmek yani eyleme geçirici taktikleri uygulamanız gerekmektedir.

 

Müşteride farkındalık oluşturmak için;

  • Doğru anahtar kelimelere yönelmek
  • Hedef kitle profilinin beklentilerini analiz etmek
  • Dikkat çekici mesajlar vermek
  • Görsel bir tasarımla fark yaratmak
  • Sanal mağazanızın hedeflerine uygun hareket etmek
 

İlgi: Potansiyel müşteride farkındalık oluşturduktan sonra onun ilgisini çekmek gerekir. Siteye gelmeye ikna olan bir ziyaretçinin sitede kalmaya ikna olması dönüşüm hunisinin en önemli aşamasındandır. Burada sayfanın hızlı yüklenmesi, kolay kullanıma sahip olması, tasarımın ziyaretçiyi etkilemesi, içeriklerin ziyaretçinin beklentilerine uyması gibi çeşitli kriterler devreye girmektedir.

 

Arzu: Bu aşamanın temelini potansiyel müşterilerin onlara sunduklarınızı istemesi oluşturur. Müşteride farkındalık oluşturduktan sonra ilgilenme aşaması başlamaktadır. Burada ayrıntılara odaklanan daha üst düzey, dikkat çekici öğeler kullanılması akıllıcadır.

 

Ürün ya da hizmetle ilgilenen potansiyel müşteriyi kaçırmamak için;

 
  • Profesyonel, gerçekçi ürün görselleri kullanılmalı
  • Detaylı, her ayrıntıya yer verilen ürün açıklamaları hazırlanmalı
  • Potansiyel müşteri ürün değerlendirmesini onun için iyi bir deneyime çevirmek amaçlanmalı
  • Eksik bilgi bırakılmamalı
 

Dönüşüm hunisi öğeleri elbette sadece ürün sayfaları için değildir. Ürün sayfalarınızın ötesinde pek çok alanda dönüşüm hedeflenmektedir. Burada blog, kampanya, promosyon, kargo gibi pek çok alanda kişilerin eyleme geçmesi için eylemin ana amacıyla ilgilenmesi gerekmektedir.

 

Eyleme geçme: Bu aşama potansiyel müşterilerin hedeflenen işlemi yaptığı zamandır. Bu istenen eylemler bir ürünü satın aldırmak, bir bültene kayıt olmayı sağlamak, demo talebinde bulunmak gibi çeşitli hedeflerden oluşabilmektedir.

 

Sepette bir müşteriyi kaçırmadan satın almaya ikna etmek için;

 
  • Ürün sayfa optimizasyonlarına gerekli mesaiyi harcamak
  • Ödeme akışındaki sorunları incelemek ve ödeme akışını iyileştirmek
  • Farklı ödeme seçeneklerini basit adımlarla güvenli bir şekilde sunmak
  • Kargo ücreti, kargo teslimat bilgileri hakkında detaylı bilgiyi öncesinde sunmak
  • Mobil uyumlu bir e-ticaret sitesine sahip olma
  • Güvenli bir site olduğunuzu müşteriye kanıtlamak
 

İlgili İçerik; Online Mağazanıza Trafik Çekmenin 6 Altın Kuralı

 

Dönüşüm Hunisi Ana Öğeleri

 

Dönüşüm Hunisi Neden Önemlidir?

 

Dönüşüm hunisi e-ticaret siteleri için oldukça önem taşır. Hedeflerin ne kadarının yerine ulaştığı, yerine ulaşmayan hedeflerin nedenlerini görmede etkili rol oynamaktadır.

 

E-ticaret dönüşüm hunisi için siteye gelen ziyaretçi oranı bu ziyaretçilerin ne kadarının eyleme geçtiği gibi metrikler incelenir. E-ticaret sitesi dönüşüm hunisi basamaklarını ise; site hızı, ürün sayfaları, ödeme sayfaları, kargo gibi süreçler etkilemektedir.

 

Dönüşüm hunisinin e-ticaret siteleri için önemi şöyledir;

 
  • Hedeflerin görselleştirilmesini, analizini ve sonucunu gösterir.
  • google analytics dönüşüm hunisi gibi metrikler ile doğru raporlama yapılabilir.
  • E-ticaret sitelerinin dönüşüm alarak kazancını artırmalarını sağlar.
  • Satın alma süreçlerini iyileştirme ve kişileri satın almaya ikna etme başarısında etkilidir.
  • Siteye gelen ziyaretçilerin ne gibi sorunlar ile karşılaştığını tespit eder ve hızlıca çözüme kavuşturmada etkilidir.
  • Site trafiğinin artmasına ve kullanıcı deneyiminin gelişmesine katkı sunar.
  • Yapılan analiz ve raporlamalara göre site hızı, ürün sayfaları, ödeme alanları, sepet, kargo gibi süreçlerde kullanıcı odaklı iyileştirmeler yapılır.
 

Dönüşüm Hunisi Neden Önemlidir

 

Dönüşüm Hunisi Optimizasyonunun Amacı Nedir?

 

Dönüşüm hunisi optimizasyonunun amacı ziyaretçileri huniye çekmek için gerekli iyileştirmeleri yapmaktan geçmektedir. Bu iyileştirmeler sitenin her alanında olmalıdır. Bu nedenle hedeflenenlere göre dönüşüm hunisi de değişmektedir.

 

Dönüşüm oranı optimizasyonu, en önemli eyleme yönlendirdiğiniz kişi sayısını artırmak için hunideki her aşamada gerçekleştirilebilir. Bunu etkili bir şekilde yapmak için, her aşamada kullanıcı deneyimini geliştirmeniz önemlidir.

 

Dönüşüm hunisi optimizasyonu için bazı kilit başlıkları aşağıda sıraladık;

 
  • Dönüşüm adımlarını doğru analiz ve raporlamalar ile belirlemek
  • Optimizasyon yapılacak alanda inceleme, planlama ve araştırma çalışmalarına göre strateji oluşturmak
  • Kullanıcıları farklı testler yapmak ve kullanıcı deneyimine göre adımlar atmak
  • CTA butonlarının farklı alanlara yerleştirerek kullanıcı hareketlerini izlemek
  • Dönüşüm adımlarını kullanıcıları “satın al” seçenekleriyle doldurmamak
  • Şeffaf ve kullanıcı odaklı bir işleyiş sergilemek
 

İlgili İçerik; Dönüşüm Optimizasyonu için Temel Bilgiler

 

İlgili İçerik; Hemen Çıkma Oranını Düşürmek İçin Yapmanız Gerekenler

 

Dönüşüm Hunisi Optimizasyonu Amacı Nedir

 

Dönüşüm Hunisi Nasıl Oluşturulur?

 

Bir dönüşüm hunisi oluşturma adımlarını aşağıda kısaca açıkladık.

 

Kitle davranış analizi: Hedef kitleniz hakkında bilgi edinmek kişiselleştirilmiş pazarlama yanında nokta atışı yapmada, doğru kitleye doğru mesajı vermede etkili olmaktadır. Burada kitleniz nerede zaman geçiriyor, nereye tıklıyor, en çok neleri kaydırıyor gibi analizleri yapmanız gerekir.

 

Dikkat çekme: Dönüşüm huninizin çalışmasının tek yolu, insanları huniye çekebilmektir. Hedef kitlenin dikkatini çekmek sitenizi ziyaret etmenizi sağlamak gerekmektedir. Organik trafik çekmek için sitenizde yapacağınız çalışmalar gerekliyken, reklam da bunu desteklemektedir.

 

Etkili açılış sayfaları oluşturma: Potansiyel müşterilerinizin dikkatini çekmek için cazip teklifler hazırlamak sitede kalmalarını ve etkileşim kurmalarının anahtarıdır. Etkili açılış sayfaları, ziyaretçiyi bir sonraki adıma yönlendirmede başarılı olmaktadır.

 

E-posta pazarlamaları: E-posta pazarlaması da dönüşüm hunisi önemli bir parçasıdır. Düzenli olarak yapılan e-posta pazarlaması potansiyel müşterileri huniye çekmede etkili olmaktadır.

 

İlgili İçerik; Dönüşüm Arttıran E-posta Başlıkları Nasıl Yazılır?

 

İletişimde kalmak ve geri bildirim: Potansiyel müşteriler kadar var olan müşteriler de dönüşüm hunisinin en önemli bölümünü oluşturur. Mevcut müşteriler için oluşturulan sadakat kampanyaları sürekli satın almaları etkilemektedir. Müşterilere ulaşmaya devam etmek, onlardan geri bildirim almak, müşteri deneyimlerini arttırmak dönüşüm hunisinin olmazsa olmazlarındandır.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax