Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Demuraj Nedir? Demuraj Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 22.01.2024

İçindekiler;

Demuraj e-ihracatta önümüze çıkan bir kavramdır. Demuraj denizaşırı taşımalarda konteynerların zamanında teslim alınmaması durumunda konteyner firmasına ödenen bedel şeklinde tanımlanmaktadır. Yazımızda lojistik taşıma türleri demuraj kavramı hakkında bilgilere yer verdik.



Demuraj Nedir? Demuraj Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Demuraj Nedir?

 

Demuraj, konteynerlar için limanda kendilerine ayrılan sürenin aşılmasında, aşılan her gün için ödenilen ekstra ücrete verilen isimdir. Göndericiler bu ücreti zaman aşımı olan son günün ertesi gününden itibaren işlemeye başlar ve konteyner teslim alınana kadar konteyner başına/günlük olarak hesaplanır. Demuraj Kavramı Türk Ticaret Kanunu tarafından sınırları belirlenen bir kavramdır. Demuraj deniz taşımacılığında gerçekleştirilen e-ihracat işlemlerinde geçerlidir.

 

Demuraj Nedir?

 

Demuraj Kime Ödenir?

 

Demuraj kavramı e-ihracatta önümüze çıkan bir kavramdır. Uluslararası ticaret işlemlerinde alıcı ile satıcı arasında yapılan taşımada belirtilen sürenin aşılması durumunda ürünler için ödenen ek gecikme bedeli olarak adlandırılmaktadır. Demuraj kime ödenir dediğimizde konteyneri anlaşılan süre içinde teslim etmeyen müşteri tarafından konteynerın ait olduğu firmaya ödenmesi şeklinde gerçekleşir.

 

Demuraj Kime Ödenir?

 

Demuraj Masrafı Nedir?

 

E-ihracat işlemlerinde yükün taşınmasında alıcı ve satıcı arasında anlaşma yapılmaktadır. Bu anlaşmalarda konteynerın teslim edilmesi, taşınan malın limana sevk işlemleri gibi maddeler yer almaktadır. Yükleme ve boşaltma süreleri taraflar arasında yapılan anlaşmalara göre belirlenmektedir. Anlaşmada belirlenen sürelerin aşılması halinde ise demuraj bedeli masrafı ortaya çıkmaktadır. Demuraj masrafları ortaya çıktığında bu bedelin ne kadar olacağı konusu da anlaşmada yer bulmaktadır. Bu bedel konteyner firması tarafından belirlenmektedir. Bedeller her e-ihracat taşıma işlemi için aynı değildir. Taşınan ürünün ağırlığı, boyutu, kilosu, ülkeye göre bu bedeller belirlenmektedir.


İlgili İçerik; E-ihracat Lojistik Süreçlerinde Dikkat Etmeniz Gerekenler


Demuraj Masrafı Nedir?

 

Demuraj Ne Zaman Ortaya Çıkar?

 

Demuraj anlaşmada belirtilen sürenin aşılması durumunda ortaya çıkmaktadır. Hava veya demiryolu ile gelen gönderilere 48 saat ücretsiz depolama süresi verilir. Ancak limanlar yaklaşık dört ila yedi gün arasında değişebilir. Ancak, tüm giriş limanlarının kendi politikaları vardır, bu nedenle konteynerinizin güzergahı boyunca demuraj politikalarının bilincinde olmak önemlidir.

 

İlgili İçerik; E-İhracat Sitesi Nasıl Kurulur?

 

Demuraj Ne Zaman Ortaya Çıkar?

 

Demuraja Neden Olan Sebepler Nelerdir?

 

Demuraj masrafları gecikmeyle alakalı olabildiği gibi evrak eksikliği, evrakların firmaya zamanında ulaşmaması, evrakların kaybolması gibi oluşan aksaklıklar nedeniyle de olabilmektedir. Bu nedenle gönderici, kendi kontrolünde olmayan nedenlerden dolayı da demuraj ücretlerine tabi olabilir. Aşağıda demuraja maruz kalınan bazı durumları sıraladık;

 
  • Alıcının yani malı teslim alacak kişinin kargonun varış saatinden/tarihinden habersiz olması, bu nedenle ürünün zamanında teslim alınamaması
  • Alıcının aldığı belgeler yanlış veya eksik olması
  • Alınan kargonun satış siparişiyle eşleşmemesi
  • Konteyner gümrük işlemlerinde sorun yaşanması
  • Gönderici ile alıcı arasında anlaşmazlık çıkması
 

İlgili İçerik; E-ihracat Nasıl Yapılır?

 

Demuraja Neden Olan Sebepler Nelerdir?

 

Demurajın Maliyeti Nedir?

 

Uluslararası taşımacılık konusunda maliyetler de devreye girmektedir. Demuraj ücretlerinin maliyeti, taşıyıcılara, terminallere ve sözleşmeye dayalı anlaşmalara bağlı olarak değişir. Demuraj ücretleri çok yaygın ve çoğu zaman kaçınılmaz olsa da demuraj ücretlerine maruz kalmaktan kaçınmanın birkaç yolu vardır. Aşağıda demuraj maliyetlerinden kaçınmanın yollarını sıraladık;

 

Önceden planlamalar yapılması

 

Alımınızı mümkün olduğunca önceden ayarlamak önemlidir. Bu, konteynırlarınızı taşımak için uygun taşımacının bulunmasına ve aksaklık olmamasına yardımcı olacaktır.

 

Önceden planlamalar yapılması

 

Alternatif planlamalar yapılması

 

Sevkiyatta, her zaman bir yedek plan hazır olmalıdır. Öngörülmemiş sorunlar ve gecikmeler durumunda ikinci B planının olması demuraj maliyetinden kurtulmada etkili olacaktır.

 

Gümrük süreçleri hakkında bilgi edinilmesi

 

Varış noktasındaki liman düzenlemeleri ve Gümrük süreçleri hakkında bilgi edinmek ve gönderinin nerede olduğunu bilmek için oldukça gereklidir.

 

Gümrük süreçleri hakkında bilgi edinilmesi

 

Talimatlara uyulması

 

Gereksiz gecikmeleri veya yanlış anlamaları önlemek için kargo ve teslimat talimatlarına uymak ihmal edilmemelidir.

 

Özel İzinlerin alınması

 

Gıda veya hayvansal ürünler taşıyorsanız, gecikme olasılığına hazırlanmak için fazladan ücretsiz günler talep edebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Hollanda'ya E-ihracat ile Nasıl Ürün Satabilirsiniz?

 

Özel İzinlerin alınması

 

Nakliye Türleri Nedir?

 

Yükünüz uzun bir yoldan veya başka bir ülkeye gidiyorsa, A’dan B’ye gitmek için birkaç farklı ulaşım modu ihtiyacı olabilmektedir. Bir nakliye yöntemi seçmek, en önemlisi ağırlık, sınıf ve varış yeri olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. En çok tercih edilen esnek taşımacılık türleri arasında; havayolu, demiryolu ve karayolu şeklindedir.

 

Nakliye Türleri Nedir?

 

Havayolu

 

Uçak genellikle pek çok ürünü taşıyabilmektedir. Hava kargosu hızlı bir seçenektir ancak pek çok ülkeye kargo göndermek için oldukça pahalı bir yoldur. Ancak, zaman sıkıntısı çekildiğinde en iyi seçeneklerden biri haline gelmektedir.

 

Demiryolu

 

Demiryolu taşımacılığı, yük taşımacılığı için hala geçerli ve ekonomik bir yoldur. Ağır ve komplike ürün taşımacılığında güvenli bir taşıma sistemidir. Zaman olarak bakıldığında süreç uzayabilmektedir.

 

Demiryolu

 

Boru hattı Taşımacılığı

 

İlk yatırımın maliyetli olduğu bu taşımacılık türünde ham petrol, doğalgaz gibi likit ya da gaz halinde olan maddelerin taşınması sağlanmaktadır. Boru hattı taşımacılığının taşıma kapasitesi yüksektir. Bu da maliyeti karlı hale getirebilmektedir. Türkiye’de boru hattı taşımacılığının ileriki yıllarda daha da gelişmesi beklenmektedir.

 

Nehir yolu taşımacılığı

 

Nehir yolu taşımacılığı Avrupa hattından sıklıkla kullanılan bir taşımacılık türüdür. Taşıma kapasitesi fazladır ve su seviyesi izin verdiği müddetçe yapılmaktadır. Türkiye’de tercih edilmemektedir.



İlgili İçerik; Uluslararası Kargo Gönderimleriniz İçin Bilmeniz Gerekenler


İlgili İçerik; İngiltere'ye E-ihracat ile Nasıl Ürün Satabilirsiniz?

 

Nehir yolu taşımacılığı

 

Multimodal ve Intermodal Taşımacılık Nedir?

 

Multimodal taşımacılık kavramında bir sözleşme tüm yolculuğu kapsar. Tek bir taşıyıcı, yolculukta başka taşıyıcılar kullanılsa bile, sorumluluğu üstlenir ve kapıdan kapıya taşımacılık durumunun tamamlanmasını sağlar. Intermodal taşımacılıkta yolculuğun her bir ayağı için ayrı bir sözleşme yapılmaktadır.

 

Intermodal taşımacılık, yükün iki veya daha fazla nakliye modu ile taşınmasını ifade eder. Kargolar intermodal konteynerlere yüklenerek, gönderiler kamyonlar, trenler ve kargo gemileri arasında sorunsuz bir şekilde hareket edebilir. Intermodal gönderiler iki kategoriye ayrılır. Bunlar uluslararası intermodal veya yurtiçi intermodal şeklindedir.

 

Multimodal ve Intermodal Taşımacılık Nedir?

 

Kombine Taşımacılık Nedir?

 

Demuraj konusunda bilinmesi gereken bir diğer kavram ise Kombine taşımacılık kavramıdır. Kombine taşımacılık; müşterinin nakliye maliyetlerinden tasarruf edebilmesi ve tüm ürünlerini aynı anda alabilmesi için birden fazla siparişin aynı gönderiye paketlendiği yerdir. Siparişlerin aynı anda kargoya verilme imkanı varsa, bu siparişler otomatik olarak gruplandırılacak ve bu gruplanmış siparişten kargo ücreti hesaplanarak tasarruf sağlanmaktadır.

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax