Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Dinamik Fiyatlandırma Nedir? Yöntemleri Nelerdir?

Güncelleme Tarihi: 29.02.2024

İçindekiler;

Fiyatlandırma politikaları e-ticaret şirketleri için en önemli dinamiklerden biridir. Fiyat günümüzde online satışlarda tüketicinin satın almasını etkileyen önemli bir unsurdur. E-ticaret işletmeleri için pek çok fiyatlandırma stratejisi bulunmaktadır. Dinamik fiyatlandırma da bunlardan biridir. Dinamik fiyatlandırma özetle sabit fiyatlar yerine değişken fiyatları kullanan bir fiyatlandırma stratejisidir. Yazımızda dinamik fiyatlandırma ile ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.



Dinamik Fiyatlandırma Nedir? Yöntemleri Nelerdir?

 

E-ticarette Fiyatlandırma Nedir?

 

Fiyatlandırma, bir e-ticaret şirketi içinde sıkı bir strateji gerektirmektedir. Ciddiye alındığında ve akıllıca ele alındığında gizli ve çok etkili bir pazarlama aracına dönüşen fiyatlandırma politikasının pek çok dinamiği bulunmaktadır. Dinamik fiyatlandırma, Paket fiyatlandırması, Tüketici bazlı fiyatlandırma, Prestij fiyatlandırma, psikolojik fiyatlandırma, sepet fiyatlandırma gibi pek çok çeşit bulunmaktadır.

 

Online satış siteleri pazarlama ve büyüme stratejisi olarak tüm bu yaklaşımları karma ve birbirine entegre şekilde kullanarak başarıya ulaşabilmektedir. E-ticaret işletmeleri; iş hedeflerinizi, ihtiyaçlarınızı ve ilgi alanlarınızı tanımlayarak hareket etmelidir. İşletmeniz büyüdükçe optimizasyon gerekecektir. Hedef kitlenizin davranışlarına göre fiyatlandırma politikalarını devreye alarak başarılı sonuçlara ulaşabilmektedir.

 

İlgili İçerik; Müşterilerinizin Sepeti Terk Etmemesi İçin İpuçları

 

E-ticaret Fiyatlandırma Nedir

 

Dinamik Fiyatlandırma Nedir?

 

Dinamik fiyatlandırma ne demek dediğimizde sabit fiyatlar yerine değişken fiyatları kullanan bir fiyatlandırma stratejisidir. Özünde, dinamik fiyatlandırma modelinin arkasındaki fikir, aynı ürünü farklı insan gruplarına farklı fiyatlarla satmaktır.

 

Sayısı hızla artan e-ticaret sitelerinin uyguladığı dinamik fiyatlandırma stratejisi bir avantajdır. Sürekli artan rekabete sahip bir online ticaret için dinamik fiyatlandırma bir artıdır. Ürünler üzerinde fiyat optimizasyonunu mümkün kılan bu strateji talepteki değişikliklere göre esneklik sağlar ve arz-talep dengesini sağlamada etkili rol oynar.

 

İki çeşit dinamik fiyatlandırma türü vardır. Bunlar; gruplara ve zamanlamaya göre dinamik fiyatlandırma olarak ayrılmaktadır. Aşağıda ayrıntıları açıkladık.

 

Gruplara dayalı dinamik fiyatlandırma: İşletmeler farklı gruplara farklı fiyatlar sunmak için farklı gruplara farklı fiyatlandırma seçenekleri sunmakla ilgilidir. Buna örnek olarak kişiselleştirilmiş, kişiye özel indirimleri saymak mümkündür. Günümüzde online alışveriş siteleri kişiye özel günlük cazip fırsatları sıklıkla uygulamaktadır. Gruplara dayalı dinamik fiyatlandırma tüketicinin davranışlarına, müşteri çekmek, var olan müşteriyi sadık tutmak vb. amaçlarla uygulanmaktadır.

 

İlgili İçerik; Online Mağazanıza Trafik Çekmenin 6 Altın Kuralı

 

Dinamik Fiyatlandırma Nedir

 

Zamana dayalı dinamik fiyatlandırma: Zamansal faktörlere bağlı olarak ürünlerin fiyatlarında oynamalar yapmak ve bu zaman aralığında müşterileri satın alma eylemine geçirmek için uygulanan bir stratejidir. Bu noktada farklı hedef kitlelere cazip fırsatlar kısa süreliğine sunulur. Örneğin 2 saat boyunca geçerli Apple airpods’un yüzde 20 indirimli satılması.

 

Neden dinamik fiyatlandırma stratejileri dediğimizde ise şöyle açıklayabiliriz;

 
  • Dinamik fiyatlandırma rekabette önde tutar.
  • Fiyat optimizasyonları trendleri değerlendirmek ve etkinleştirmek istedikleri herhangi bir fiyatlandırma değişikliği hakkında kararlar almak için rakiplerinizi gerçek zamanlı olarak takip edebilirsiniz.
  • Dinamik fiyatlandırma ayrıca fiyatlarınız üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlar.
  • Ürün ve hizmetlerinizin etkili bir şekilde fiyatlandırılıp fiyatlanmadığını görmek için beklemek ve beklemek yerine, fiyatları neredeyse anında sonuçlarla dakikalar içinde değiştirebilirsiniz.
  • Dinamik fiyatlandırma, fiyatlarda hızlı bir şekilde sezgisel değişiklikler yapmak için verilerin toplanmasını ve kullanılmasını içerdiğinden tasarruf etmenizi sağlayabilir.
 

İlgili İçerik; E-ihracatta Ürün Fiyatlandırması Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Dinamik Fiyatlandırma Neden Kullanılır

 

Dinamik Fiyatlandırma Avantajları Nelerdir?

 

Dinamik fiyatlandırma sistemi e-ticaret endüstrisini hareketli ve dinamik tutan en önemli unsurlardan biridir. Dijitalleşmenin artmasıyla birlikte özellikle e-ticaret siteleri için dinamik fiyatlandırma stratejileri özellikle dikkat çekmeye başlamıştır. Dinamik fiyatlandırma, gerçek zamanlı arz ve talebe yanıt olarak ürün fiyatlarının bazen birkaç dakika içinde sürekli olarak ayarlandığı bir stratejidir.

 

Aşağıda dinamik fiyatlandırmanın avantajlarını aktardık.

 

Fiyatlandırma stratejiniz üzerinde size daha fazla kontrol sağlar: Dinamik fiyatlandırmaya ile binlerce ürün arasında gerçek zamanlı fiyat trendlerine ulaşabilirsiniz. Rakiplerinizin fiyat değişikliklerine ayak uydurarak satışlarınızı arttırabilirsiniz. Öte yandan bireysel ürünlerin arz ve talebi hakkında net bir fikre sahip olabilirsiniz. Tüketici davranışlarına göre ürünler üzerinde gerçek fiyatlandırma yapabilirsiniz.

 

Marka değerinizden ödün vermeden esneklik sağlar: Tüketiciler, dalgalanan ürün fiyatlarını manipülasyon ile karıştırabiliyor. Fakat bunun yanında dinamik fiyatlandırma marka değerinizi korumanızı ve güçlendirmenizi sağlamaktadır. Karlı alışveriş yapma imkanı sunan tüketiciler markaya değer katar ve müşteri deneyimi de artmış olur. Esnek olma inisiyatifi sunan dinamik fiyatlandırma sayesinde e-ticaret şirketleri yılın belirli dönemlerinde büyük indirimler başlatabilir, sezon sonu ya da sezon başı indirimleri yapabilir özel günlerde büyük karlar elde edebilmektedir.

 

Uzun vadede size para kazandırır: Dinamik fiyatlandırma, gerçek zamanlı ürün arz ve talebindeki değişikliklere dayanır. Piyasadaki fiyat dalgalanmalarını dikkate alarak, rakip faaliyetlerini ve bireysel ürünlerin arz ve talebini takip eder. Bu size en uygun ürün fiyatlarını belirlemeniz ve fiyat dalgalanmalarına rağmen karlı kalmanız için doğru verileri ve bilgileri verir. Bu, uzun vadede paradan tasarruf etmenizi sağlar.

 

Hatasız değildir ancak kontrol hala sizdedir: Dinamik fiyatlandırma, arz ve talepteki değişikliklere dayanır. Herhangi bir teknoloji tabanlı tahminde olduğu gibi, dinamik fiyatlandırma algoritmalarında da hata olasılığı vardır. Önerilen fiyatlandırma yanlış olsa bile, yine de sadece bir tekliftir. Kontrol her zaman sizde olur ve uygulamanızın önerdiği fiyat değişikliklerini inceleyebilirsiniz tüketici talebine göre gerekli değişiklikleri hemen yapabilirsiniz.

 

Dinamik Fiyatlandırma Avantajları Nelerdir

 

Dinamik Fiyatlandırma Adil Midir?

 

Dinamik fiyatlandırma pazarlama dünyasında sıkça kullanılan bazı teorilere bağlı bir stratejidir. Tüketici gözünden bakıldığında gruplara özel fiyatlandırma politikaları uygulanması pek çok grup tarafından adil olmamaktadır. Çünkü kişiye özel fiyatlandırma konusu tüketici gözünden adil görülmemektedir. Bu nedenle dinamik fiyatlandırma uygulayan işletmelerin güven açısından tutarlı davranması oldukça önemli olmaktadır.

 

İlgili İçerik; E-Ticarette Ürün Fiyatlandırma Stratejileri

 

Dinamik Fiyatlandırma Adil Midir

 

Dinamik Fiyatlandırma Örnekleri Nelerdir?

 

Bir işletmenin kullanabileceği birden çok türde dinamik fiyatlandırma stratejileri bulunmaktadır.

 

Yüksek dinamik fiyatlandırma: Bir ürünün en yoğun sezonlarında fiyatlar daha yüksektir. Örneğin, mayo veya havuz malzemeleri satıyorsanız, yaz aylarında bunlar için daha fazla ve tatil sezonunda popüler hediyeler için daha fazla ücret alabilirsiniz.

 

Bölümlere ayrılmış dinamik fiyatlandırma: Bu tür dinamik fiyatlandırma, coğrafyaya dayalıdır. Örneğin, yıllık yaşam maliyetinin daha yüksek olduğu bölgelerde (ve dolayısıyla daha yüksek gelirli müşteriler) ürünleriniz için daha fazla ücret alabilirsiniz.

 

Pazar değişikliklerine göre dinamik fiyatlandırma: Arz ve talep, bir ürünün fiyatını artırabilir veya azaltabilir. Doğal olarak, fazla olan bir ürün için daha az, tükenmekte olan popüler bir ürün için daha fazla ücret ödersiniz.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax