Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

DNS Nedir? DNS ile İlgili Merak Ettiğiniz 3 Şey

Güncelleme Tarihi: 22.01.2024

İçindekiler;

DNS Türkçe tabiriyle alan adı denilen bir sistemdir. Alan adlarını makine tarafından okunabilir IP adreslerine çeviren sistem olan DNS tüm web sayfalarının birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlamak için kullanılmaktadır.

 

DNS Nedir?

 

Dns açılımı Domain Name Server’dir. Bu teknoloji internetin temelini oluşturmaktadır. Dünyadaki tüm bilgisayarların; bilgisayar, telefon, televizyon, robot süpürge gibi network’e bağlı tüm cihazların birbirleriyle haberleşebilmeleri için IP adresleri vardır.

 

Network’teki yani internetteki tüm ağ cihazları birbirleriyle IP adresleri üzerinden konuşurlar. Dünyada internet sayfası olan tüm sistemlerin de birer IP adresi vardır.

 

Birkaç başlıkla dns nedir;

 
  • DNS hizmeti, www.ticimax.com gibi okunabilir adları bilgisayarların birbirine bağlanmak için kullandıkları 192.0.2.1 gibi sayısal IP adreslerine çeviren küresel olarak dağıtılan bir hizmettir.
  • İnternetin DNS sistemi, isimler ve numaralar arasındaki eşleştirmeyi yöneterek bir telefon rehberi gibi çalışır.
  • DNS sunucuları, ad isteklerini IP adreslerine çevirerek, bir son kullanıcının web tarayıcılarına bir alan adı yazdığında hangi sunucuya ulaşacağını kontrol eder.
 

DNS Server’lara neden ihtiyaç duyulduğunu ve neden kullanıldığını anlamak için örnek daha etkili olacaktır.

 

Örneğin; ticimax.com sitesine erişebilmemiz için bu sitenin IP adresini biliyor olmamız gerekir. Biz ticimax.com adresine erişim sağlamak istediğimizde bilgisayarımız önce bu adresin IP adresini öğrenmek için bu ismi DNS sunucularına sorar.

 

DNS Server’dan ticimax.com’un IP adresini öğrenen bilgisayarımızdan http/https isteği bu IP adresine doğru devam eder.

 

DNS Server’lar olmasaydı, erişim sağlamak istediğimiz tüm internet sitelerinin IP adresini bilmemiz gerekirdi. Örneğin;

 

turkiye.gov.tr sitesine erişmek istersek, bu internet sitesinin IP adresini bilip, internet browser’ımıza(Internet Explorer, Google Chrome) bu IP adresini yazmamız gerekirdi. Bu durum zor olduğu için DNS servis sağlayıcıları kullanılmaktadır.

 

İlgili İçerik; E-Ticaret Yazılımı Nedir?

 

İlgili İçerik; İnternetten Satış Nasıl Yapılır? Bilmeniz Gerekenler (2021 Yeni)

 


DNS Nedir?


 

DNS Ne İşe Yarar?

 

İnternet dünyasında bilinmesi gereken ve pek çok internet ağ konusuyla da iç içe geçmiş olan dns ayarları da sıkça araştırılan bir konudur. Dns ayarları konusuna değinmeden önce dns ne işe yarar ve hangi amaçla kullanılır sorusunun cevabını aşağıda birkaç maddede sıraladık.

 
  • Akıllı telefon veya dizüstü bilgisayarlarrdan içerik sunan sunuculara kadar internet üzerindeki tüm bilgisayarların sayıları kullanarak birbirini bulmasını ve iletişim kurmasını sağlar.
  • Bilgisayarların birbiriyle iletişim kurmalarını sağlayan numaralara IP adresleridir.
  • Dns ile web tarayıcıları açıldığında veya bir web sitesi ziyaret edilmek istendiğinde uzun bir sayı hatırlanılmasına ve girilmesine gerek olmamaktadır.
  • Dns sunucusu web adresini yazarak doğru sayfaya gidilmesini sağlar.
 
 

İlgili İçerik; .co Alan Adı (Domain) İle İlgili Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

 

İlgili İçerik; İSS (İnternet Servis Sağlayıcı) Nedir?

DNS Server’lar İnternet Sitelerinin IP Adreslerini Nasıl Bilir?

 

Kendi domainimize ait IP adresleri, ISP servis sağlayıcılarına domain sahipleri tarafından girilmekte ve bu IP-domain bilgileri tüm dünyaya yayılmaktadır. Bu sayede dünyanın neresinde olursanız olun domain’in ismini çözdüğünüzde DNS Server’lar buna çok hızlı bir şekilde cevap verir.

 

Internet üzerindeki her DNS Server birbiriyle konuşur. Bu sayede bilmedikleri dns ayarları ve bilgilerini diğerinden öğrenebilir. Buna DNS Forwarding denir.

 

İnternete açık olmayan kurum içi domain’lerde de local DNS Server’lar kullanılmaktadır. Şirket içi server isimlerine bu DNS Server’lar hizmet vermektedir.

 

Örneğin şirketimiz içerisinde bulunan ftp.domain.local gibi bir ortak alana bağlanıp dosya transfer etmek istediğimizde bu alanın IP adresini bilmemize gerek yoktur. Bu ismi kullanarak (ftp.domain.local) bu alana dosya transferi yapabiliriz.

 
İlgili İçerik; E-Ticaret Hosting, E-Ticaret Siteleri İçin Hosting Seçimi Nasıl Yapılır?




DNS Server’lar İnternet Sitelerinin IP Adreslerini Nasıl Bilir?



 

Domain IP’leri Nasıl Öğrenilir?

 

İnternet üzerindeki domain’lerin IP’lerini öğrenmek isterseniz internet’te bununla alakalı birçok internet sitesi bulunmaktadır. Örnek olarak https://mxtoolbox.com/DnsLookup.aspx adresi üzerinden IP çözümü yapabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Dijital Dünya’nın 2021 Yılı Analizleri 



Domain IP’leri Nasıl Öğrenilir?

 

DNS Nasıl Bir Yapıya Sahiptir?

 

Birkaç başlıkta dns yapısını anlattık.

 
  • İsim sunucuları ve çözümleyicilerinden oluşan DNS sunucuları IP adresi bilgilerini tutmaya yarayan büyük bir veritabanına sahip sunuculardır.
  • İsim sunucuları olarak düzenlenen bilgisayarlar, host isimlerine karşılık gelen IP adresi bilgilerini tutarlar. Çözümleyiciler ise DNS istemcilerdir. DNS istemcilerde, DNS sunucu ya da sunucuların adresleri bulunur.
  • DNS istemci bilgisayarın ismine karşılık gelen IP adresini bulmaya yarayan bir sunucudur.
  • Bir DNS istemci bir bilgisayarın ismine karşılık IP adresini bulmak istediği zaman isim sunucuya başvurur.
  • DNS sunucu kendi veritabanında öyle bir isim varsa, bu isme karşılık gelen IP adresini istemciye gönderir. DNS veritabanına kayıtların elle, tek tek girilmesi gerekir.
 

İlgili İçerik; HTTP Durum Kodları ve Anlamları

 

DNS Ayarları Nasıl Değişir?

 

Her ISP’nin kendine ait halka açık ve ücretsiz DNS server’ları vardır. Hangi ISP’nin müşterisi olursanız olun tüm bu server’ları kullanmak mümkündür.

 

Herhangi birine erişim problemi yaşayan veya bazı kısıtlamalardan dolayı farklı bir DNS Server kullanılmak istenildiğinde bilgisayarda bu ayarlar yapılabilmektedir. İstediğiniz DNS sunucusunu kullanabilirsiniz. DNS istekleri UDP 53 portu üzerinden yapılmaktadır. DNS server’lara doğru bu port üzerinden erişiminiz olması yeterlidir.

 

DNS ayarlarının değiştirilmek istenmesinin bazı nedenleri bulunmaktadır. Birkaçını aşağıda maddeler halinde sıraladık.

 
  • Şifreli bir DNS’e geçmek
  • Web gezinti günlüğüne kaydetmeyen
  • Günlüğüne kaydetmeyen bir DNS kullanmak
  • DNS’ten kaynaklanan engelleri aşmak istemek
  • Daha hızlı bir DNS sunucusuna geçmek
  • Engellenen sitelere erişim sağlamak
  • İnternet kullanıcılarının internet ayarlarını değiştirmek
 

İlgili İçerik; İyi Bir E-ticaret Sitesi Nasıl Olmalı?

Adım Adım DNS Ayarları Nasıl Değiştirilir?

 

DNS ayarlarına başlamadan önce herhangi bir problem yaşanmaması adına güncel ayarlar kaydedilmelidir.

 

Windows DNS ayarı değiştirme

 
  • Denetim masası açılması
  • Ağ durumu ve görevleri görüntüle simgesine tıklama
  • Mevcut internet bağlantınızın üzerine tıklama
  • Özellikler butonuna tıklama
  • İnternet Protokolü Sürüm 4 (TCP/IPv4)’ü seçimi
  • Özellikler butonuna tıklama
  • Yeni DNS adresi girme
  • DNS listesinden seçim yapma
 

IOS DNS Ayarı Değiştirme

 
  • Ayarlar bölümü Wi-Fi ayarları menüsünün açılması
  • Bağlı olunan ağın yanındaki ok simgesine tıklama
  • DNS alanı seçimi ve kullanılmak istenilen DNS adresleri girme
  • Android DNS ayarlarının değiştirilmesi
  • Wi-Fi bağlantı listesinin açılması
  • Bağlı olunan internet bağlantısına uzun süre basılı tutulması
  • “Gelişmiş ayarları göster” seçeneğine dokunulması
  • IP ayarları bölümünden kullanmak istenilen DNS sunucularından birini girerek işlemin tamamlanması
 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax