Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

HTTP Durum Kodları ve Anlamları

Güncelleme Tarihi: 07.09.2022

İçindekiler;

Sunucu Hata Kodları internet sitesi olan kişiler tarafından sıklıkla karşılaşılan kodlardır. İnternet sitelerinde birçok kod karşımıza çıkabilmektedir fakat her koda hata olarak yaklaşmak yanlış olacaktır. Genellikle gördüğümüz kodlar durum kodları ve hata kodları olarak ikiye ayrılmaktadır.

 

Durum Kodları, genellikle sayfaların yönlendirme, geçici yönlendirme, kalıcı yönlendirme gibi durumları hakkında bilgiler verirken Durum Hata Kodları ise bulunamamazlık, erişim engelleme gibi alanlarda bizlere bilgi vermektedir. Bu bölümde sizlerin web sitenizde en sık karşılaşabileceğiniz hata kodları neler olabilir bunlardan bahsedeceğiz ve bu hatalar genellikle neden ve nasıl karşımıza çıkar bunları sizlerle paylaşacağız.

 

Http Kodları genellikle 5 farklı kod yapısıyla karşımıza çıkmaktadır; 100, 200, 300, 400 ve 500 ile başlayan kodlar farklı anlamlara gelmektedir.

 

  • 100 ile başlayan kodlar daha çok bilgilendirmeye yöneliktir
  • 200 ile başlayan kodlar daha çok başarıdan bahsetmek için kullanılır
  • 300 ile başlayan kodlar yeniden yükleme kodlarıdır
  • 400 ile başlayan kodlar istemci hataları ile ilgili kodlardır
  • 500 ile başlayan kodlar sunucu hatasıyla ilgili kodlardır.



İlgili İçerik: Nace Kodu Nedir?



HTTP Durum Kodları ve Anlamları

 

400 Hata Kodu Nedir?

 

Sayfa Hata Kodları arasında bulunan 400 Hata Kodu, Bad Request hata kodu olarak bilinmektedir. Genellikle Web sunusunun istenen işlemi tamamlayamadığında ortaya çıkan bu kod ile karşılaştığınız zamanlarda uzaktaki sunucunuzun istediğiniz işlemi gerçekleştiremediğini veya gerçekleştirmek istediğiniz işlemi tam anlayamadığı anlaşılmaktadır. İnternet sayfanızda 400 hata kodu ile çok farklı şekillerde karşılaşabilirsiniz. Bu hata kodu ile karşılaşabileceğiniz başlıklar şunlardır;

 

  • 400 Bad Request
  • Bad Request Bad Request : Error
  • 400 Http Error 400- Bad Request
  • 400 - Bad Request
 

400 Hata Kodu ile karşılaşmanıza neden olan 4 şey bulunmaktadır. Genellikle;


 

  • Tarayıcı çerezleri ile ilgili problemler
  • Eksik – yanlış URL ile işlem yapmaya çalışmak
  • Tarayıcı da bulunan ön bellekleme sorunu
  • DNS sorunları
 

Bu hata kodu ile karşılamanıza neden olacaktır.



İlgili İçerik: CDN Nedir? Ne İşe Yarar?



HTTP Durum Kodları ve Anlamları 400

 

403 Hata Kodu Nedir?

 

Sayfa Hata Kodları içerisinde yer alan bir başka hata kodu ise 403 hata kodudur. 403 Hata Kodu ile karşılaştığınızda genellikle erişim izniniz olmayan bir adres veya web sitenize erişmeye çalışıyorsunuz demektir. Genellikle bu kod farklı başlıklar ile karşımıza çıkmaktadır;

 

  • 403 Forbidden
  • Http Error 403 – Forbidden
  • You dont have permission to acces on this server Gibi hataları alıyorsanız eğer 403 hata kodu ile karşılaşmışsınız demektir. 403 Hata kodu ile karşılaşmanıza neden olan 2 şey vardır;
  • Hatalı .htcaccess dosyaları ve ayarları
  • Hatalı dosya ve klasör izinleri
 

Sizler de bunların kontörlünü sağlayarak 403 Hata Kodunu çözebilirsiniz.



HTTP Durum Kodları ve Anlamları 403

 

404 Hata Kodu

 

Sayfa Hata Kodları içerisinde bulunan 404 hata kodları birçok problemden karşımıza çıkmaktadır.

 

  • Sunucuda yer alan dosyaların yanlış klasöre taşınması
  • Taşınırken eksik taşıma işlemi yapılması
  • Aratılan sayfanın kaldırılmış olması
  • Arama sırasında yapılan arama ve yazım yanlışları
  • Web sitesinin bakım sürecine girmiş olması
  • Yanlış Backlinkler
  • İç ve dış bağlantı hataları
 

404 hata kodu ile karşılaşmanıza neden olmaktadır.

 

İlgili İçerik: Banka Hata Kodları



HTTP Durum Kodları ve Anlamları 404

 

500 Hata Kodu

 

500 Hata Kodu diğer adıyla Internal Server Hatası olarak bilinen bir hatadır. Bu Web sitenizin sunucunda problemler olduğunu göstermekle beraber genellikle .htaccess dosyasındaki hatalı kurulumlar nedeniyle karşımıza çıkmaktadır. Hatanın nedeni iyice araştırılmalı ve buna yönelik çözümler üretilmelidir.



HTTP Durum Kodları ve Anlamları 500

 

503 Hata Kodu

 

Genellikle bakım ve onarım çalışmaları yapılan sitelerde karşımıza çıkan hata kodudur. Genel olarak site sahibinden kaynaklı bir hata olarak anlaşılmaması gerekmektedir. Genellikle 503 hata kodu hosting firmanızdan kaynaklı bir şekilde çıkmaktadır.



HTTP Durum Kodları ve Anlamları 503

 

502 Hata Kodu

 

Sayfa Hata Kodları içerisinde bulunan ve en çok karşılaşılan bir başka kod ise 502 Hata Kodudur. Bu hata kodu ile genellikle bozuk ağ geçidiyle karşılaştığınızda, paremetrelerin yanlış olduğu durumlarda karşılaşmanız muhtemeldir. Genellikle geçici bir hata olduğu için kısa sürelerde çözülebilir.
 

 

İlginizi Çekebilir: Güven Damgası Nedir?

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax