Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Doğrudan Satış Yöntemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Güncelleme Tarihi: 22.01.2024

İçindekiler;

Doğrudan satış, ürünleri perakende olmayan bir ortamda doğrudan tüketicilere satmaktır. Satışlar evde, işte, online ortamda veya mağaza dışı diğer yerlerde gerçekleşir. Doğrudan satış farklı gelir akışlarını değerlendirmenize ve olası dolandırıcılıklardan kaçınmanıza yardımcı olmaktadır. Neden doğrudan satış dediğimizde aşağıda konuyla ilgili pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz.



Doğrudan Satış Yöntemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Doğrudan Satış Nedir?

 

Doğrudan satış yöntemi dediğimizde distribütörler tedarik zincirindeki aracılardan kaçınır ve ürünleri doğrudan tüketicilere satar. Geleneksel perakende ortamlarında, ürünler online olarak veya fiziksel bir mağazada satılır, ancak doğrudan satış, büyük ölçüde geleneksel olmayan ortamlarda müşterilerin önüne çıkan satış görevlilerine dayanır.

 

Doğrudan satış, network pazarlama şirketleri ile ilişkilidir. Bu şirketler doğrudan satış kullansalar da (B2B) satan birçok işletme, nihai müşterilerini hedeflemek ve onlara satış yapmak için doğrudan satışı kullanır. Örneğin, reklam veya ofis malzemeleri satan birçok şirket, temsilcilerini doğrudan hizmetlerini kullanabilecek mağazalara gönderecektir. Doğrudan satışı doğrudan pazarlamayla karıştırmamak gerekmektedir. Doğrudan satış, bireysel satış görevlileri doğrudan tüketicilere ulaştığında gerçekleşirken, doğrudan pazarlama, doğrudan tüketiciye pazarlama yapan bir şirketi içerir.


Doğrudan satış nedir

 

Doğrudan Satış Yöntemi Nedir?

 

Doğrudan satış, bölgesel dağıtım merkezi ve toptancı gibi ürün dağıtımında yer alan çeşitli aracıları ortadan kaldırmada etkilidir. Bunun yerine ürünler, üreticiden doğrudan satış şirketine, ardından distribütöre veya temsilciye ve son olarak da tüketiciye gider. Doğrudan satış yoluyla satılan ürünler genellikle tipik perakende satış noktalarında bulunmaz; bu, ürünleri veya hizmetleri satın almanın tek yolunun bir distribütör veya temsilci bulmak olduğu anlamına gelir.

 

İlgili İçerik; E-ticarete Yeni Başlayanlara Pazarlama Önerileri

 

Doğrudan Satış Türleri Nelerdir?

 

İşletme sahiplerinin doğrudan satıştan yararlanabileceği çeşitli yollar vardır: Doğrudan satış türleri hakkında bilgiler derledik. Doğrudan satış sınıflandırması iki kategoriyi içerkemektedir.


Doğrudan Satış Türleri Nelerdir

 

Tek seviyeli satışlar

 

Tek seviyeli satışlarda, bir satış elemanı ticaret ürünleri için bir komisyon kazanır. Örneğin, bir reklam ajansı çalışanı sattığı hizmetlerin toplamından belirli bir komisyon alır.

 

Çok seviyeli satışlar

 

Bir temsilci yalnızca ürün satmakla kalmaz, aynı zamanda yeni satış görevlilerini de işe alır. Hem kendi satışları için hem de işe aldıkları kişiler tarafından yapılan satışlar için ücret alırlar.


Doğrudan satış türleri, çok seviyeli satışlar

 

Doğrudan Pazarlama ve Network Pazarlama Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Doğrudan satışlar network pazarlaması olarak adlandırılabilir, ancak bu terimler birbirinin yerine kullanılamaz. Network pazarlaması bir doğrudan satış şekli olsa da tüm doğrudan satış sistemleri bunu içermemektedir. Örneğin tek seviyeli pazarlamada satış temsilcisine sadece kişisel olarak yaptıkları satışlar üzerinden komisyon ödenir; diğer satış ekibi üyelerinin işe alınması veya satışlarından kazanılan komisyonlar yoktur.

 

İlgili İçerik; Network Nedir? Nasıl Network Oluşturulur?

 

Doğrudan Satışın Faydaları Nelerdir?

 

Doğrudan satış bir nevi kazan-kazan yöntemini içermektedir. Bu durum da beraberinde pek çok avantajı getirmektedir. Aşağıda birkaç başlıkta açıkladık.


Doğrudan Satışın Faydaları Nelerdir

 

Gelecek vaat eden iş modeli

 

Doğrudan satış son birkaç yıldır sürdürülebilir bir büyüme yaşanmaktadır. Bu büyüme sektörün potansiyelini göstermekte ve daha çok katılım ve katman oluşmasına olanak sağlamaktadır.

 

Bir ürünü müşterilerin ihtiyaçlarına göre ayarlama fırsatı

 

Doğrudan satış şirketleri, üretimden nihai satışa kadar tüm döngüyü şirket içinde kontrol eder. Bu yaklaşımla, bir marka müşterilerden hızlı bir şekilde geri bildirim alır ve ürünlerini veya hizmetlerini müşterilerin ihtiyaçlarını ve genel olarak pazar talebini karşılayacak şekilde uyarlayabilir.

 

Daha iyi kişiselleştirme

 

Satıcılar müşterilerle doğrudan etkileşim kurarak alıcılarını daha iyi tanır ve müşterilerine son derece alakalı ve kişiselleştirilmiş teklifler sunabilir.


Daha iyi kişiselleştirme

 

Müşteri etkileşiminin her aşamasında daha iyi kontrol

 

Aracılara sahip olmayan bir şirket, ürününün fiyatı üzerinde tam kontrole sahip olur ve bunu müşterilerin ihtiyaçlarına göre ayarlayabilir. Şirketler, satın alma sürecinde müşteri deneyimini sıkı bir şekilde düzenleyebilir ve daha düşük itibar risklerine sahip olur.

 

Güçlü müşteri ilişkileri

 

Doğrudan satışın temeli, müşterilerle kişisel temastır. Temsilcilerin her müşteriye bireysel bir yaklaşım kullanmasına ve onlarla uzun süreli ilişkiler kurmasına olanak tanır. Bu durum ürünün satın alımında ve güven oluşturulmasında istikrar sağlamaktadır.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi (2023 Yeni)


Güçlü müşteri ilişkileri nasıl kurulur

 

Doğrudan Satış İle Dolaylı Satış Arasındaki Fark Nedir?

 

Doğrudan satış modelinde bir marka müşterilerle anında etkileşime girer. Dolaylı satış çeşitli aracıları içerir. Dağıtım merkezleri, toptancılar, bölge temsilcileri vb. sistemlerden oluşur. Coca-Cola gibi büyük markalar dolaylı satışı sıklıkla kullanmaktadır.

 

Doğrudan Satış Örnekleri Nelerdir?

 

En büyük doğrudan satış şirketleri söz konusu olduğunda, ağ pazarlama devleri listenin başında gelmektedir. Doğrudan satış firmaları dediğimizde Amway, Avon, Farmasi, Oriflame vb. markalar doğrudan satış örnekleri konusunda başı çekmektedir. Güzellik, ev ve kişisel bakım, giyim ve aksesuar, kozmetik, ev dekorasyonu, mutfak gereçleri ve kişisel bakım ürünleri gibi pek çok alanda doğrudan satış yöntemleri kullanılmaktadır. 


Doğrudan satış örnekleri

 

Doğrudan Satışta Nasıl Başarılı Olunur?

 

Doğrudan satışın kendine has özellikleri vardır. Örneğin, satış tekniklerine ağırlık vermeli ve ekibin satış becerilerini geliştirmeye daha fazla yatırım yapmalıdır. Doğrudan satışta bir işletmenin nasıl yönetileceğine dair birkaç ipucunu sizler için derledik.

 

Hedeflerin ve hedef kitlenin belirlenmesi

 

Doğrudan satışta hedeflerin belirlenmesi, haftalık, aylık, yıllık bazda hedefler belirlenmelidir. Beklentileri bilmek satışların ve yatırım getirisinin anahtarıdır. Çoğu zaman işletmeler, hedef kitleleri hakkında belirsiz bir anlayışa sahiptir. Hedef kitlenin; yaşı, mesleği, yaşam tarzı, demografik özellikleri, alışkanlıkları, ilgi alanları konusunda çıkarımlarda bulunulmalıdır.

 

Satış stratejisi oluşturulması

 

Bir satış stratejisi oluşturmak; müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak, yatırım getirisini artırmak, satış döngüsünü kısaltmak olarak tanımlanmaktadır. İşletmenizin stratejiyi doğru bir şekilde uyguladığından ve hedeflerine ulaştığından emin olmak için temel performans göstergelerini eklemek somut verilere ulaşmada etkili olmaktadır.


Satış stratejisi oluşturulması

 

Pazarlama faaliyetlerini belirlemek

 

Pazarlama ve olası satış yaratma, herhangi bir işletme için çok önemlidir. Bu nedenle potansiyel müşterileri hedeflemeye dair ayrıntılı bir plan geliştirmek önemlidir. Daha iyi sonuçlar elde etmek için satış ve promosyon çalışmaları gerçekleştirmek gerekmektedir. Satışlar, potansiyel müşteriler elde ederek pazarlamadan yararlanır ve pazarlama, satış görevlilerinden müşteriler hakkında bilgi alarak sonuçlarını iyileştirir.

 

Satış faaliyetlerinin uygulanması

 

Satış hunisinin her aşamasında hedef kitlenizle nasıl etkileşim kurulacağının farkında olunması, potansiyel alıcıyı potansiyel bir alıcı olarak nitelendirmeyi, onlara ürününüzü sunmayı, itirazlarıyla çalışmayı, anlaşmaları kapatmayı ve onları geri dönen müşterilere dönüştürmek için müşterilerle iletişim halinde olmayı içerir.

  

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax