Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Domain Who is Sorgulama Nedir, Nasıl Yapılır?

Güncelleme Tarihi: 07.03.2024

İçindekiler;

İnternet, küresel bir kablo ağı aracılığıyla birbirine bağlı dev bir bilgisayar ağıdır. Domain insanların web sitenizi ziyaret etmek için tarayıcı URL çubuğuna yazdıkları web sitenizin adresidir. Basit bir ifadeyle web siteniz bir evse, alan adınız onun adresi olacaktır. Domain adresi ise herkese özel bir adres olmalıdır. Alan adlarının kime ait olduğunu, ne zaman kayıt edildiğini, ne zaman sona ereceğini vb. bilgilerin sorgulanmasına whois sorgulama denilmektedir. Yazımızda who is sorgulama hakkında detaylara ulaşabilirsiniz.



Domain Who is Sorgulama Nedir, Nasıl Yapılır?

 

Domain Nedir?

 

Domain sorgulama dediğimizde domain tanımı yapmak da gerekmektedir. Domain Türkçe karşılığı alan adıdır. İnternet kullanıcılarının web sitenizi ziyaret etmek için tarayıcı URL çubuğuna yazdıkları web sitenizin adresidir. Basit bir ifadeyle web siteniz bir evse, alan adınız onun adresidir ve her adres kişiye özeldir. Bu ağdaki her bilgisayar diğer bilgisayarlarla iletişim kurabilir. Bunları tanımlamak için her bilgisayara bir IP adresi atanır. Web sitesini ziyaret etmek istiyorsanız, uzun bir sayı dizisi girmenize gerek yoktur. Bunun yerine, tarayıcınızın adres çubuğuna hatırlaması kolay bir alan adı yazarak ziyaret edebilirsiniz. Domain bu sebeple internet dünyasını daha ulaşılabilir ve kolay kılmaktadır.

 

Domain Alan Adı Nedir

 

Domain Sistemi Nasıl Çalışır?

 

Web tarayıcınıza bir alan adı girdiğinizde, önce Alan Adı Sistemini (DNS) oluşturan küresel bir sunucu ağına bir istek gönderir. Bu sunucular daha sonra etki alanıyla ilişkili ad sunucularını arar ve isteği bu ad sunucularına iletir. Bu ad sunucuları, barındırma şirketiniz tarafından yönetilen bilgisayarlardır. Barındırma şirketiniz, talebinizi web sitenizin bulunduğu bilgisayara iletecektir. Bu bilgisayara web sunucusu denir. Web sunucusu web sayfasını ve onunla ilişkili bilgi parçalarını getirir. Son olarak, bu verileri tarayıcıya geri gönderir.

 

Domain Sistemi Nasıl Çalışır

 

Domain Name Server Nedir?

 

DNS açılımı Domain Name Server’dir. Bu teknoloji internetin temelini oluşturmaktadır. Network’teki yani internetteki tüm ağ cihazları birbirleriyle IP adresleri üzerinden konuşurlar. Dünyada internet sayfası olan tüm sistemlerin de birer IP adresi vardır. İnternetin DNS sistemi, isimler ve numaralar arasındaki eşleştirmeyi yöneterek bir telefon rehberi gibi çalışır. DNS sunucuları, ad isteklerini IP adreslerine çevirerek, bir son kullanıcının web tarayıcılarına bir alan adı yazdığında hangi sunucuya ulaşacağını kontrol eder.

 

Domain Name Server Nedir

 

Whois Ip Sorgulama Nasıl Yapılır?

 

İnternet üzerindeki domain’lerin IP’lerini öğrenmek isterseniz internet’te bununla alakalı birçok internet sitesi bulunmaktadır. Örnek olarak https://mxtoolbox.com/DnsLookup.aspx adresi üzerinden IP öğrenebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-Ticaret Yazılımı Nedir?

 

Domain Who is Sorgulama Nasıl Yapılır

 

Web Siteniz İçin Alan Adı Nasıl Seçilir?

 

Günümüzde milyonlarca kayıtlı alan adı vardır ve her gün binlercesi daha kaydedilmektedir. Alan adları kişilerin ihtiyaçlarına göre çok çeşitli olarak üretilmektedir. Yeni kullanıcılar bir alan adı almak istediğinde çoğunlukla onun var olduğunu görür ve farklı bir domain bulma fikrine yönelmek durumunda kalabilir. Aşağıda web siteniz için alan adı nasıl seçilir dediğimizde birkaç noktaya değindik;

 
  • Kısa ve hatırlaması kolay bir isim seçilmelidir.
  • Telaffuz etmesi kolay olmalıdır.
  • Rakam veya kısa çizgi vb. olmamalıdır.
  • Akıllı alan adı fikirleri bulmak için alan adı oluşturuculardan destek alınmalıdır.
  • İşinizi yansıtmalıdır.
 

Web Sitesi Alan Adı Nasıl Seçilir

 

Alan Adı Nasıl Satın Alınır?

 

Domain satın alma dediğimizde birçok alan adı kayıt kuruluşundan satın alabilirsiniz. Bir alan adının maliyeti genellikle yıl bazlı olarak değişiklik göstermektedir.

 

İlgili İçerik; Dijital Dünya’nın 2021 Yılı Analizleri

 

Domain Alan Adı Nasıl Satın Alınır

 

Who is Sorgulama Nedir?

 

Whois sorgusu bir alanın kime ait olduğunu ve onlarla nasıl iletişime geçileceğini belirleyen, yaygın olarak kullanılan bir internet kayıt listesidir. Domain sorgularının son derece yararlı olduğu kanıtlanmıştır ve alan adı kaydı ve web sitesi sahiplik sürecinin bütünlüğünü korumak için önemli bir kaynak haline gelmiştir.

 

Alan adı sorgulama dediğimizde belirli bir alan adını kaydeden kişi, grup veya şirketle ilişkili tüm iletişim bilgilerini içerir. Her Whois sorgusu;

 
  • Alan Adı sahibinin adı ve iletişim bilgileri
  • Alan adı kayıt kuruluşunun iletişim bilgileri, kayıt tarihleri ​​
  • Sunucu isimleri
  • Son güncelleme ve son kullanma tarihi gibi bilgiler de yer almaktadır.
 

Whois sorgusu ayrıca idari ve teknik iletişim bilgilerini hakkında da bilgiler vermektedir.

 

Domain Who is Sorgulama Nedir

 

Who is Sorgulamanın Amaçları Nelerdir?

 

Domain sahibi nasıl bulunur dediğimizde bunun en önemli cevabı olarak who is sorgulama sisteminin amacı açıklanmış olacaktır. Aşağıda birkaç başlıkta who is sorgulamanın amaçlarından ve sağladığı yararlardan bahsettik.

 
  • Ulusal ve uluslararası soruşturmalar kapsamında destek sağlamak
  • Ağ operatörlerine, bilgisayar olay müdahale ekiplerine uygun kişiler sağlayarak İnternetin istikrarını ve güvenliğini güçlendirmek
  • Alan adlarının kayıt durumunun düzenlenmesi
  • İnternette yapılan yasa dışı eylemlerin önüne geçilmesinde ve tespit edilmesine yardımcı olmak
  • Ticari marka izinlerini yürütmek ve kötüye kullanımların önüne geçmek
  • Dolandırıcılıkla mücadelede ve kamu menfaatini korumada işletmelere ve diğer kullanıcılara ve kuruluşlara yardımcı olmak
  • Online hizmet veren işletmelerin sorgulanması, bir iletişim ve hizmet aracı olarak gerekli kuralların yerine getirilmesinin sağlanması
 

İlgili İçerik; HTTP Durum Kodları ve Anlamları

 

Domain Who is Sorgulama Amacı Nedir

 

Who İs Veritabanı Nasıl Oluşur?

 

Who is sorgulama sisteminin doğru olup olmadığı, ne kadar sürede güncellendiği, artık varlığını sürdürmeyen domainlerin elenmesi gibi pek çok soru da akıllara gelmektedir. Günümüzde domain sorgulama sistemi pek çok web tabanlı araç ve yazılım sayesinde oldukça güvenli bir şekilde işlemektedir.

 

WHO IS veritabanı, her kaynak için bir dizi metin kaydından oluşmakta ve bu metin kayıtları, kaynağın kendisi ve domain sahiplerinin bilgilerini oluşturur öte yandan tescilin sona erme ya da güncelleme bilgilerini de verdiğinden dolayı oldukça güvenlidir.

 

Bir who is veritabanında kaynak bilgilerini depolamak için kalın ve ince model olmak üzere iki veri modeli mevcuttur. İnce bir who is sunucusu, yalnızca bir alan adı kayıt şirketinin who is sunucusunun adını depolar ve aranmakta olan verilerle ilgili tüm ayrıntılara sahiptir. Kalın who is sunucusuna bakıldığında belirli bir veri kümesi için tüm kayıt şirketlerinden gelen eksiksiz bilgilerin depolanması söz konusudur.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax