Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

E-haciz Nedir? E-haciz Nasıl Kaldırılır?

Güncelleme Tarihi: 22.03.2024

İçindekiler;

Dijitalleşmenin artmasıyla devlet sistemlerinde de her alanda dijitalleşmeye gidilmiş ve hem devlet kurumlarının hem de vatandaşların işlemleri daha kısa sürede ve şeffaf bir şekilde yapılmaktadır. E-haciz elektronik haciz olarak geliştirilmiştir. Ödemesi yapılmamış borçlardan dolayı gerçekleştirilen bir haciz sistemidir.



E-haciz Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

E-haciz Nedir?

 

E-haciz nedir dediğimizde geleneksel olarak yapılan haciz sisteminin elektronik halidir. Haciz; devletin, bireye ait bir alacağı veya bir kamu alacağını tahsil etmek amacıyla, borçlunun maddi değeri olan bazı mallarına el koyması ve bazı durumlarda borçlunun bu mallarda tasarruf yetkisini kısıtlaması olarak tanımlanmaktadır.

 

E-haciz dediğimizde de bunun elektronik olarak yapılmasıdır. Elektronik ortamda mala el koyma nasıl yapılır dediğimizde ise e-haciz uygulamaları maaşta kesinti ya da borç ödenene kadar maaşa bloke konması şeklinde de yapılmaktadır.

 

E-haciz bununla kısıtlı olmamakla birlikte borç miktarına borcun üzerinden ne kadar süre geçtiğine gibi nedenlere göre uygulama şekli değişiklik göstermektedir. Maaş blokesi genellikle geçmişe dair ödenmeyen vergi borcu olduğunda uygulanmaktadır.

 

İlgili İçerik; KVKK ve E-ticaret Hukuku Rehberi (2021)

 

E-haciz Nedir

 

E-haciz Nasıl Yapılır?

 

Yeni bir kavram olan e-haciz nasıl yapılır sorusu da vatandaşlar tarafından merak konusu olabilmektedir. E-haciz işleminin ilk adımı borçluya içerisinde borçluya ve borca dair detayların yer aldığı bir tebligat gönderilmesidir. Tebligat gönderildikten sonra 15 gün içerisinde borcun ödenmesi durumunda e-haciz işlemi sona erdirilmektedir.

 

15 gün süre içerisinde borcun bir kısmının ödenmesi ya da taksitlendirilmesi de haciz durumunun kaldırılmasını sağlar. Bilgilendirilen borçlunun borcunu ödemeye dair herhangi bir girişimde bulunmaması haciz işleminin en kısa sürede başlatılmasına neden olur.

 

Vatandaşlar Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan e-haciz sorgulama işlemi yaparak borçlarını öğrenebilir, borçlarını ödeyebilir ve e-haciz taksitlendirme ile taksitlendirebilir.

 

İlgili İçerik; KDV Hesaplama Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

 

E-haciz Nasıl Yapılır

 

E-haciz Taksitlendirme Yapılabilir Mi?

 

E-haciz borçlarının taksitlendirme yapılması mümkündür. Borçlular bu yolu sıklıkla tercih etmektedir. Böylece borcun tamamını ödemek yerine taksit taksit ödeyerek ödemeyi minimum düzeye çekmektedirler. E-haciz borcunu taksitlendirmenin bazı yolları mevcuttur.

 

E-haciz işleminin uygulamaya girmesinden önce borçlulara bir tebligat gönderilir. Bu tebligattan sonra 15 gün içerisinde borcun yüzde 20’lik kısmını ödeyenler kalan borcun da taksitlendirmesi için hak kazanmış olur.

 

Borç 15 gün süre içinde ödenecekse e-haciz taksitlendirme olmaz. Taksitlendirme için, öncelikle toplam borç tutarının yüzde 20’lik kısmı peşin ödenir, ardından kalan kısım belirlenen taksit sayısında ödenir. Borçlu olduğunuz kuruma başvurarak ilk taksiti yatırabilir, kalan kısım için ödeme garantisi vererek hesaplarınızdaki blokeyi kaldırabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-imza Nedir? Elektronik İmza Nasıl Alınır?

 

E-haciz Taksitlendirme Yapılabilir Mi

 

E-haciz Kimlere Uygulanır?

 

E-haciz hangi borç türlerine uygulanır konusu da en az e-haciz nasıl yapılır sorusu kadar önemli olmaktadır. Bu borç türlerini aşağıda sıraladık.

 
  • Vergi borçları
  • Trafik cezaları
  • Mahkeme kararları nedeniyle verilen cezalar
  • Öğrencilerin öğrenim kredisi borçları
  • Karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları
  • RTÜK idari para cezaları
  • Ödenmeyen sigorta primleri
 

E-haciz Kimlere Uygulanır

 

E-haciz Kaldırma Talebi Nasıl Yapılır?

 

Pek çok e-haciz nedeni olabilir. Bunlar vergi borcu, banka borcu ya da SGK prim borcu gibi borç türleri olabilir. Bu borç türlerine göre e-hacizin durdurulma şekli de farklı olmaktadır. Bankaya ödenmesi gereken borcun tamamının ödenmemesi durumunda e-hacizin kaldırılması mümkün değildir.

 

Haczin banka hesaplarına uygulanmaya başladığı süreden sonra kaldırılması için borcun tamamen ödenmesi gerekir. Borç tamamen ödendikten sonra ilgili kurumların bu durumda bilgilendirilmesi ve e-hacizin kaldırılmasına yönelik bir dilekçe vermesi gerekir. Bu şekilde hesaba uygulanan haciz kaldırılabilir. “Borcu yoktur” yazısının alınması için bankaya ya da vergi dairesine olan borcun eksiksiz bir şekilde ödenmesi gerekir. Borca ait en ufak bir tutar bile haczin kaldırılmasına engel olur.

 

Borcun ödenmesiyle birlikte ilgili kurum ve borçlu arasında bir yazışma süreci başlatılır. Bu sürecin normalden daha hızlı bir şekilde işlemesi için kurumdan ıslak imzalı bir belge alınabilir ve bu belgeyle ilgili bankaya başvurulabilir. Islak imzalı belgeyle birlikte bankaya giderek banka hesabındaki haczin daha kısa sürede kaldırılması sağlanır.

 

E-haciz Kaldırma Talebi Nasıl Yapılır

 

E-haciz İtiraz Süresi Kaç Gündür?

 

E-haciz itiraz süresi tebligatın eline ulaşmasından önceki süreçte ödendiğini ya da itiraz sebebini 7 gün içinde yazılı bir şekilde tahsil dairesine bildirmek zorundadır. Ödenmiş olan borçların tekrar ödemesi alınamaz.

 

E-haciz Kaldırma Talebi Kaç Gündür?

 

E-haciz işlemi başlatılmadan önce borçluya ödeme emri tebliğ edilir ve bu tebligatın gönderildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde borcun ödenmesi ile e-haciz işlemi başlatılamaz. Benzer şekilde 15 günlük süre içinde borcun bir kısmının ödenmesi ya da taksitlendirilmesi de haciz durumunun kaldırılması için yeterlidir.

 

E-haciz Kaldırma Kaç Gün Sürer

 

E-haciz Nereye Ödenir?

 

Haciz sorgulama e-devlet dediğimizde e-haciz borcu Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesi üzerinden e-devlet bilgileri ile yapılabilir. E-haciz borcunu sorgulayan kişi yine buradan borcunu online şekilde ödeyebilmekte, taksitlendirme yapabilmektedir.

 

E-haciz Borcu Ödemek için Kredi Çekilir Mi?

 

E-haciz uygulanan borçlunun bankalardan kredi çekmesi mümkün değildir. Bankalar kişilere kredi verirken mevcut borçlarına kredi notlarına bakmaktadırlar. Böyle bir haciz durumunda banka kredi çekmek mümkün olmamaktadır.

 

E-haciz Ödemek İçin Kredi Çekilir Mi

 

E-haciz Maaş Kesintisi Ne Kadar Olur?

 

E-hacize maruz kalan vatandaşlar maaş kesintisinin ne kadar olduğunu da merak etmektedir. Maaş haczine konu olan kesintinin tutarı, işçinin net maaşının ¼’ünden fazlası olmamaktadır. Ancak işçi rıza gösterirse fazla tutarda haciz gerçekleşebilecektir.

 
 

E-haciz Araç Satışa Çıkarılabilir Mİ?

 

E-haciz araç dediğimizde bir araç üzerinde haciz kararı varsa yapılacak satış işlemi icra yöntemiyle gerçekleşir. Bu durumda aracın sahibi satışı gerçekleştirmemekte icra yoluyla satış yapılmaktadır. Borçlu kişinin aracı satışa çıkar, borçtan fazla bir gelir elde edecekse kalan geliri kendisi alabilir. Örneğin, kişinin borcu 200 bin TL ise ve araç satışından 230 bin TL ediyorsa, 30 bin TL kişiye kalmaktadır.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax