Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

E-retailing (E-Perakendecilik) Nedir?

Güncelleme Tarihi: 01.03.2024

İçindekiler;

E-perakendecilik dijitalleşme ile hayatımıza giren bir kavram gibi görünse de tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır. Elektronik perakendecilik anlamına gelen e-retailing nedir dediğimizde kısaca internet üzerinden satışı gerçekleştirilen mal ve hizmetler olarak tanımlamak mümkündür.

 

E-perakendecilik örnekleri dediğimizde ise aslında e-ticaret siteleri e-perakendeciliğe iyi bir örnektir. Bugün e-ticaret devi amazon e-perakendeciliği başarılı bir şekilde yürüten önemli bir e-ticaret şirketi olarak karşımıza çıkmaktadır. Yazımızda e-perakendecilik ile ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.

 

E-retailing (E-Perakendecilik) Nedir?

 

E-perakendecilik Nedir?

 

E-perakendecilik, internet üzerinden yapılan perakendeciliği ifade eder. Perakende nedir dediğimizde malların tek tek ya da birkaç parça durumunda satılmasına dayanan bir satış biçimidir. Toplu satış biçimi değil tek tek, parça parça satış biçimidir.Perakendeci nedir dediğimizde ise müşterilere küçük miktarlarda mal satan bir kişi veya işletmelerdir.

 

Perakende bir dağıtım kanalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Perakendecilik ise bir iş sürecidir. E-perakende nedir dediğimizde tüm bunların online yolla yapılan şeklidir. E-perakendecilik e-ticaret ilişkisine bakıldığında; e-perakendeciliğin e-ticaretin bir alt kümesi olduğu görülmektedir. Bu nedenle, e-ticaret, e-perakende operasyonunu tanımlayan ana etki alanıdır.

 

E-Perakendecilik Nedir?

 

E-perakendecilik Bileşenleri Nelerdir?

 

E-perakendeciliğin iki alt kategorisi mevcuttur. Bunlar B2C ve B2B iş modelleridir. Aşağıda birlikte inceleyelim.

 

İşletmeler arası (B2B) e-retailing: İşletmeler arası (B2B), bir işletme başka bir işletmenin web sitesinden kendi kullanımı için veya kendi ürünlerinde bir bileşen olarak kullanmak üzere ürün ya da hizmet satın almasıdır. Bu işleme B2B denir. B2B örneği olarak alibaba.com sitesini vermek mümkündür.

 

İşletmeden tüketiciye (B2C) e-retailing: İşletmeden tüketiciye (B2C) iş modeli ise tüketiciye hitap eden e-ticaret sitelerinden oluşur. B2C örneği olarak bir tüketicinin bir spor giyim şirketinin e-ticaret sitesinden spor ayakkabı satın alması gösterilebilir.

 

İlgili İçerik; Perakende Sektörü İçin E-ticaret Rehberi

 

İlgili İçerik; E-ticarette İlk Yıl Kazanç Arttırmanın 7 Yolu

E-perakendecilik Örnekleri Nelerdir?

 

E-perakendecilik örnekleri dediğimizde B2C (İşletmeden müşteriye) ve B2B (işletmeden işletmeye) iş modellerini kapsayan bir kavramdır. E-perakende amazon.com gibi bir e-ticaret sitesi olabileceği gibi alibaba.com gibi işletmeden işletmeye bir satış biçiminin olduğu işletmeler de olabilir. İşletmeden tüketiciye ya da işletmeden işletmeye online satış modelleri e-perakendeciliğe örnek gösterilmektedir.

 

İlgili İçerik; Alibaba’da Satış Yapma Rehberi 2021

 

İlgili İçerik; Amazon’da Nasıl Satışı Yapılır?

 

E-Perakendecilik Örnekleri Nedir?

 

Başarılı Bir E-Perakendecilik İçin Olmazsa Olmazlar Nelerdir?

 

Başarılı bir e-retailing için gerekli olan bazı temel bileşenler mevcuttur. Aşağıda bunlardan birkaçına değindik.

 

Güvenli bir e-ticaret sitesi: Online satış yapmayı gerektiren e-perakendecilik için ürün ve hizmetlerin online olarak sergilenebileceği bir e-ticaret sitesine ihtiyaç vardır. Güvenli bir yazılım ile kurulan bir e-ticaret sitesi tüketicilere güven sağlayacaktır. Tüm e-ticaret çözümlerinin bir arada sunulduğu Ticimax e-ticaret paketleri arasından hemen kararınızı verebilirsiniz.

 

Güvenli ve çeşitli ödeme seçenekleri: E-perakendecilik online işleyen süreçler silsilesini kapsadığı için ödeme seçenekleri bu aşamaların en önemlisi olarak dikkat çekmektedir. Kapıda ödeme, kart ile ödeme, mobil ödeme gibi seçenekleri güvenli bir şekilde sunduğunuzda tüketicilerin satın alma eylemini gerçekleştirmelerini sağlayabilirsiniz. Aksi takdirde satın alma bölümündeki geri dönüşler oldukça yüksek olmaktadır.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Ödeme Sistemleri Hakkında 3 Önemli Başlık

 

Sorunsuz ve kısa süreli nakliye ve kargo yönetimi: E-perakendecilikte en önemli unsurlardan biri de ürün ya hizmeti en kısa sürede, sorunsuz bir şekilde müşteriye ulaştırma sürecidir. Gerek stok yönetimi, gerek lojistik süreçleri gerekse teslimat süreçlerinin yönetimi planlı olarak yürütülmelidir.

 

Bütçe yönetimi: E-perakendecilikte bütçe yönetimi de oldukça önemli bir husus olarak karşımıza çıkmaktadır. E-perakende yapan işletmelerin bütçe yönetimini doğru olarak yapması, gelir-gider kalemlerini öngörülebilir şekilde yönetmesi gerekmektedir.

 

Ürün ve hizmet sergilenmesi: Profesyonel bir ürün/hizmet sergilemesinin mümkün olması gerekmektedir. Siteye gelen potansiyel müşterilerin sitede uzun kalmasını sağlayacak düzenli, karmaşadan uzak, açıklayıcı bir site tasarımı ve site navigasyonu oluşturulmalıdır.

 

Müşteri destek sistemi: Müşteri memnuniyetinin en önemli anahtarı müşteri destek sisteminin anında, yerinde çözümler sunması ve ulaşılabilir olmasıdır. Ürün ve hizmetleri kapsayan tüm destek birimlerinin anında çözüm üretmesi müşteri memnuniyetinin oluşmasında etkilidir.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Sitelerinde Bulunması Gereken Temel Özellikler

 

E-Perakendecilik Olmazsa Olmazları

 

E-perakendecilik Avantajları Nelerdir?

 

E-perakendecilik günümüz dünyasında pek çok avantajı da beraberinde getirmektedir. Aşağıda birkaçını sizler için derledik.

 
  • Elektronik ortamda yapılan bir satış hizmeti olduğu için yeni pazarlara erişim fırsatını doğurmaktadır.
  • Fiziksel mağazadan çok daha geniş bir hedef kitleye ulaşılmasını mümkün kılmaktadır.
  • 7/24 açık bir mağaza konumuna ulaştırdığından günün her saati yurt içi ve yurtdışı olmak üzere zamandan ve mekandan bağımsız bir alışveriş deneyimi sunmaktadır.
  • Satış ve karlılığı artırmada etkilidir. Hızlı bir büyüme, ürün ve hizmet çeşitliliğini arttırma, yenilik ve güncel hizmetleri devreye alma süreçlerini kolaylaştırmaktadır.
  • Geleneksel perakendeciliğin ötesinde, sınırları aşan, binlerce tüketiciye aynı anda ulaşabilme özgürlüğüne kavuşturmaktadır.
  • Online alışveriş imkanı sunmasıyla birlikte tüketiciler e-ticaret sitelerin istedikleri ürünü ve fiyatları kısa zamanda görüntüleyebilir ve karşılaştırabilir. Böylece bütçesine en uygun alışverişi yapabilir.
  • Tüketicilere sunulan ürün yelpazesinin daha geniş olması mümkündür.
  • Kişiselleştirme seçenekleri daha yoğun ve sık kullanılmaktadır.
  • Geleneksel ticarete göre daha az maliyetlidir.
  • Yeni müşteriye ulaşma oranı daha yüksektir.
 

İlgili İçerik; Başarılı Bir E-ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

 

E-Perakendecilik Avantajları Nelerdir

 

E-Perakendecilikte Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

 

Online platformlarda rekabet oldukça yüksektir. Tüm e-perakende devlerinin arasında kaybolup gitmemek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcuttur. Aşağıda bu hususlara dikkat çektik.

 

Güçlü bir marka algısı oluşturma: Online markalaşma, müşteri sadakati, hatırlanma, güven, duygusal bağ gibi pek çok tüketici davranışı etkileyen önemli bir araçtır. Güçlü bir marka algısı oluşturulduğunda potansiyel müşterileri ikna etme, var olan müşteriler tarafından yeniden tercih edilme, marka itibarı oluşturma ve işletme geleceği için önemli yapı taşlarıdır.

 

İlgili İçerik; Başarılı Markaların 6 Ortak Özelliği

 

Müşteri deneyimi oluşturma: Müşteri deneyimi oluşturmanın günümüzdeki en etkili yolu kişiselleştirmeden geçmektedir. Kişiye özel kampanya, kişiye özel paketleme, kişiye özel reklam geliştirmeleri müşteri deneyimini etkileyen önemli hususlar olmaktadır.

 

Rekabetçi Fiyatlandırma: Fiyatlandırma stratejileri e-perakendecilik alanında en bilinçli olunması gereken konuların başında gelir. Rekabetçi ortamda müşteri çekmek için rakiplerden az fiyat vermek bir stratejiyken, fiyatta oynamadan kalite algısı yaratmak da bir başka stratejidir. Fiyatlandırma konusunda markanın konumu, müşterinin markadan beklentileri devreye girmektedir.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Ürün Fiyatlandırma Stratejileri

 

Şeffaflık: Online ortamlarda şeffaflık müşteride güven oluşturma açısından etkilidir. İşletmenin iletişim bilgilerine ulaşabilir olma, işletme bilgilerinin açık ve net olması, ürün ve hizmetlerle ilgili gerçek kullanıcı yorumlarına yer verilmesi gibi maddeler bir işletmenin şeffaf olduğunun göstergesidir.

 

Kullanıcı dostu olması: E-perakendecilikte online yollarla satın alma işlemi gerçekleştiğinden dolayı kullanıcı dostu bir yapı ile ziyaretçinin karşılanması oldukça önemlidir. Sayfaların hızlı yüklenmesi, ürünlerin açıklamalarının detaylı olması, profesyonel ve gerçek görseller, ergonomik bir yapı kullanıcı dostu bir site yapısına örnektir.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax