Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

E-ticarette Pazarlama Planı Nasıl Hazırlanır?

Güncelleme Tarihi: 08.01.2024

İçindekiler;

E-ticaret firmalarının profesyonel bir pazarlama planlarının olması oldukça önemlidir. Çünkü e-ticarette pazarlama planları işletmelerin hedeflerine ulaşmasını sağlayan en önemli etkenler arasında yer alır. Pazarlama planları sayesinde markalar;

 
  • Marka bilinirliği arttırma
  • Ürün, hizmet ve kampanya tanıtımı yapma
  • Hedef kitleye ulaşma
  • Rakiplerinin önüne geçebilme
  • Sadık Müşteriler kazanma
 

Gibi amaçlarına daha kolay bir şekilde ulaşır. Fakat markaların bu amaçlarına ulaşabilmeleri için e-ticarette pazarlama planı hazırlarken dikkat etmesi gereken önemli unsurlar bulunur.

 

E-ticarette Pazarlama Planı Nasıl Hazırlanır adlı bu yazımızda sizlere e-ticarette pazarlama, e-ticaret pazarlama stratejileri ve e-ticaret pazarlama planları hakkında bilgi vereceğiz. Sizler de bu yazımızı inceleyerek e-ticaret ve pazarlama konuları hakkında bilgi edinebilir ve markanız için profesyonel pazarlama planı hazırlayabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Yeniden Pazarlama Hakkında Merak Edilenler

 

E-ticarette Pazarlama Planı Nasıl Hazırlanır?

 

E-ticaret Pazarlama Planı Nedir?

 

E-ticaret pazarlama planı, e-ticaret süreçleri içerisinde pazarlamaya yönelik çalışmalarda markanın durumu, gelecekteki hedefleri ve bu hedeflere ulaşmak için geliştirdiği stratejilere verilen isimdir.

 

E-ticarette Pazarlama Planı Nedir

 

E-ticarette Pazarlama Planının Unsurları Nelerdir?

 

Her pazarlama planında olduğu gibi e-ticaret pazarlama planları da 5 unsurdan oluşmaktadır.

 
  • Durum ( Markanızın şu anki konumu ve pazarlama durumu)
  • Hedefler ( Markanızın hedefleri ve amaçları)
  • Stratejiler ( Markanızın hedeflerine ulaşmak için uygulayacağınız stratejiler)
  • Taktikler ( Rekabetçi bir strateji geliştirmek için yürütülen taktikler)
  • Bütçe ( Reklam ve pazarlama çalışmalarındaki sermaye)
 

E-ticaret pazarlama planlarının ana unsurları olarak bilinmektedir. E-ticaret sektöründe başarılı olmak ve hedeflerine ulaşmak isteyen her işletmenin bu unsurlara dikkat ederek hareket etmesi gerekmektedir. Kısacası pazarlamanın unsurlarını göz önünde bulundurarak e-ticarette pazarlama planı hazırlayabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-ticarete Yeni Başlayanlara Pazarlama Önerileri

 

E-ticarette Pazarlama Planı Unsurları Nelerdir

 

Markanızın E-ticaretteki Durumunu Belirleyin

 

E-ticarette pazarlama planı adımlarının ilki markanızın e-ticaretteki durumunu belirlemektedir. Bu nedenle işletmelerin ilk olarak e-ticaret raporlarından yararlanması ve belirli analizler yapması gerekmektedir.

 
  • Şirketin konumunu belirleme
  • Sattığınız ürünlere olan arz ve talebi analiz etme
  • Rakiplerinizi belirleme ve tanıma
  • Hedef kitle belirleme ve kitle analizi
 

Gibi analizler e-ticaretteki durumunuzu kavrayabileceğiniz analizlerdir.

 
  • Şirket Konumunu Belirleme; E-ticarette pazarlama stratejileri geliştirirken en önem vermeniz gereken konu şirketinizin konumunu belirlemek olmalıdır. Şirketiniz ne zaman kuruldu, nasıl gelişti, sattığınız ürünlere olan ilgi ne kadar, rakiplerinize göre şirketinizin satışları nasıl gelişiyor gibi sorulara yanıtlar vererek şirketinizin faaliyet gösterdiğiniz sektördeki konumunu belirleyebilirsiniz.
  • Ürünlerinize Olan İlgiyi Belirleyin; E-ticarette pazarlama stratejisi geliştirirken ürünleriniz kadar ürünlerinize olan talepte oldukça önemlidir. Bu nedenle markanızın sattığı ürünleri belirlemek ve bu ürünlerin günde ya da haftada kaç kişi tarafından satın alındığını analiz etmek rekabetçi bir strateji geliştirmenizi sağlayacaktır.
  • Rakiplerinizi Belirleyin ve Analiz Edin; Her e-ticaret firmasının rakibi olan firmalar bulunmaktadır. Bu neden rekabetçi pazarlama stratejisi geliştirecek markaların rakiplerini iyi tanıması ve onların güçlü ve zayıf yönlerini bilmesi gerekir. Rakipleriniz analiz ederken seo çalışmaları, kampanyaları, sosyal medya iletişimleri gibi önemli konuları analiz edebilirsiniz.
  • Hedef Kitlenizi Belirleyin ve Analiz Edin; Hedef kitle analizi de e-ticarette pazarlama stratejisi geliştirme adımlarından birisidir. Ürünlerinizi kime satmak istiyorsunuz, bu kitle kaç kişiden oluşuyor, kitlenin ne kadarına ulaşabildiniz, kitleye ulaşmak için yapmanız gerekenler neler gibi basit sorulara yanıt vererek hedef kitleniz hakkında bilgi alabilir ve hedef kitlenize ne kadar ulaştığınızı tespit edebilirsiniz.
 

Bu çalışmalar sayesinde e-ticaret firmanızın e-ticaretteki konumunu belirleyebilir ve bu konumu hedeflerinize daha hızlı ulaştırmak için hangi stratejileri geliştirmeniz gerektiğine karar verebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-ticarette Satışlarınızı Arttıracak 6 Pazarlama Yöntemi (2023 Yeni)

 

E-ticarette Pazarlama Planı Marka Durumu Belirleme

 

Markanızın Hedeflerini Belirleyin

 

E-ticarette pazarlama planı hazırlarken markaların hedefleri de oldukça önemli bir konudur. Çünkü markanızın hedeflerine göre kullanacağınız pazarlama stratejisi farklılık göstermektedir.

Örneğin;

  • Hedef kitlesine ulaşmak isteyen işletmeler daha çok sosyal medya ve arama motorlarına yönelik pazarlama stratejisi geliştirmelidir.
  • Sadık müşteriler kazanmak isteyenler e-ticarette pazarlama stratejileri arasında yer alan e-mail marketing, indirimler ve kuponlara yönelmelidir.
  • Hedef kitlesini genişletmek isteyen markalar ınfluencer marketing ya da Affiliate marketing gibi dijital pazarlama yöntemlerinden yararlanmalıdır.
 

Bu tür stratejilerden yararlanmak için her e-ticaret firmasının ilk olarak samimi hedefler belirlemesi ve bu hedeflere ulaşabilmek için hangi pazarlama stratejilerini kullanacağına karar vermesi gerekmektedir.

 

E-ticarette Pazarlama Planı Marka Hedefleri

 

E-ticarette Pazarlama Stratejilerinden Yararlanın

 

E-ticaret pazarlama planları genellikle belirli stratejilerin bir arada yürütüldüğü planlardır ve her e-ticaret pazarlama stratejisi markalara farklı faydalar sağlamaktadır.

 
Pazarlama Stratejisi Faydaları
Sosyal Medya Pazarlaması Hedef kitleye ulaşma, satış arttırma ve rekabete girme
Arama motoru pazarlaması Hedef kitleye ulaşma, satış arttırma ve rekabete girme
İçerik Pazarlaması Marka bilinirliği yaratma ve hedef kitleye ulaşma
Influencer Marketing Hedef kitleye ulaşma ve hedef kitle genişletme
E-mail Marketing Müşteri Sadakatini Arttırma
Affiliate Marketing Hedef Kitle Genişletme ve Satış Arttırma
SMS Pazarlaması Müşteri sadakati ve satış arttırma
Hediye Çekleri Müşteri Sadakatini arttırma
İndirimler Satış Artırma
 

Markaların en çok tercih ettiği pazarlama yöntemleri ve bu pazarlama yöntemlerinin sağladığı faydalardır. Bu nedenle her e-ticaret firmasının belirli stratejilerden yararlanarak e-ticarette pazarlama planı hazırlaması gerekmektedir.

 

E-ticarette pazarlama planı hazırlanırken markaların kullandığı pazarlama teknikleri de bulunmaktadır.

 
  • Network Marketing
  • Viral Pazarlama
  • Gerilla Marketing
  • İşlemsel Pazarlama
  • Contra Pazarlama
  • Omnichannel Pazarlama
 

En çok kullanılan pazarlama teknikleridir. Sizler de bu pazarlama tekniklerinde ve dijital pazarlama yöntemlerinden yararlanarak e-ticaret pazarlama planınızı geliştirebilir ve böylece hedeflerinize daha kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-ticaret Siteleri İçin Sosyal Medya Pazarlama İpuçları

 

E-ticarette Pazarlama Planı Stratejileri

 

Taktikler Geliştirin

 

E-ticarette pazarlama çalışmalarında önemli olan bir diğer unsur da taktiklerdir. Çünkü işletmeler uygulayacağı taktikler sayesinde amaç ve hedeflerine daha kolay bir şekilde ulaşabilmektedir. Örneğin;

 
  • Instagram’ın son özelliklerinden birisi olan Reels özelliği, işletmenizin keşfete düşmesini sağlayacak ve marka bilinirliğinizi arttıracaktır.
  • Z kuşağını hedefleyen bir e-ticaret firmasıysanız pazarlama çalışmalarınızda Tik Tok’a önem vermeniz hedef kitlenize daha kolay ulaşmanıza yardımcı olacaktır.
  • Satışlarınızı hızlı bir şekilde arttırmak istiyorsanız e-mail marketing çalışmalarına önem vermeniz gerekmektedir.
  • Story telling çalışmaları ile tüketicilere ürünleriniz ile beraber bazı duyguları da satmanız mümkündür.
  • Kurumsal firmalarda çalışan kişilere hitap eden ürünler satıyorsanız pazarlamada Linkedin’e önem verebilirsiniz.
 

Sizler de e-ticarette pazarlama planı hazırlarken markanızın hedef kitlesinde yer alan kişilere ve rakip firmalara göre taktikler geliştirebilir ve böylece hedeflerinize daha kolay ulaşabilirsiniz.

 

E-ticarette Pazarlama Planı Taktikleri Geliştirme

 

Pazarlama Bütçesi Belirleyin ve Değerlendirme Çalışmaları Yapın

 

E-ticarette pazarlama planı içerisinde yer alan pazarlama bütçelerini doğru belirlemeniz gerekiyor. Çünkü belirlediğiniz pazarlama bütçesi hedeflerinize hızlıca ulaşmanızı sağlıyor. Bu nedenle bütçe planı yaparken daha önce yaptığınız reklam çalışmalarını analiz etmeniz ve hangi reklam bütçesiyle ne kadar bir başarı elde ettiğinizi belirlemeniz gerekiyor.

 

Bu analizler sayesinde e-ticaret firmaları doğru pazarlama bütçeleri belirleyerek doğru çalışmalar yapıyor ve hedeflerine kolayca ulaşıyor.

 

E-ticarette Pazarlama Planı Bütçesi

 

Ticimax ile Pazarlama Çalışmalarınızı Yapın

 

E-ticaret siteniz için pazarlama çalışmalarını kolayca yapmak istiyorsanız sizler de sitenizi kurarken Ticimax e-ticaret alt yapılarını tercih edebilirsiniz. Ticimax e-ticaret paketleri içerisinde bulunan dijital pazarlama uygulamaları sayesinde pazarlama planınızı profesyonel bir şekilde hazırlayabilir ve böylece hedeflerinize daha kolay ulaşabilirsiniz.

 

Rakiplerinizden sıyrılmak için Ticimax’ın öne çıkan özelliklerinden olan Insta Shop ve Insta Story gibi modülleri kullanabilir ve e-ticaret sektöründe fark yaratabilirsiniz.

 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax