Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Etkinlik Pazarlaması (Event Marketing) Nedir?

Güncelleme Tarihi: 03.08.2023

İçindekiler;

Ticari faaliyet gösteren markaların son dönemlerde kullandığı pazarlama türlerinden birisi olan event marketing yani Türkçe anlamı ile etkinlik pazarlaması, markaların satışını yaptığı ürün ve hizmetleri tanıtmak için etkinlik düzenleyerek tanıttığı bir pazarlama türüdür.

 

Genellikle markalar tarafından düzenlenen eventler yalnızca bir ürün ve hizmet tanıtımı yapmaya yönelik de olmayabilir. İşletmeler iş ortaklarıyla, ıfluencerlarla ya da bayileriyle de bir etkinlik düzenleyebilir ve böylece hem kurumsal kültürlerini onlara tanıtabilir hem de markaları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarına yardımcı olabilir.

 

Etkinlik pazarlaması yani event marketing çalışmaları bir markanın imajı ile oldukça yakından ilgili olduğu için iyi bir stratejik plan çerçevesinde hareket edilmesi gerekir. Çünkü etkinlik boyunca yapılan hatalar markaların imajını zedeleyebilir. Etkinlik Pazarlaması (Event Marketing) Nedir adlı bu yazımızda ürün ve hizmetlerini tanıtmak için etkinlik düzenleyecek markalara event marketing hakkında bilgi vereceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve event marketing hakkında bilgi edinebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; Kurumsal Kaynak Planlama Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Etkinlik Pazarlaması (Event Marketing) Nedir?

 

Event Marketing Çalışmaları Neden Önemlidir?

 

Markaların, marka bilinirliği sağlamak, ürün satışlarını artırmak gibi amaçlar ile event marketing çalışmaları yaptığını sizlerle paylaşmıştık. Bu tanıtım ve bilinirlik artırma çalışmalarının yanı sıra event marketing, işletmelerin birçok avantajdan da yararlanmasını sağlamaktadır. Event marketing çalışmaları sağladığı avantajlardan dolayı her marka için oldukça önemlidir. Gelin şimdi hep beraber bu avantajlara bir göz atalım.

 
  • Event marketing çalışmaları sayesinde markalar modern dünyanın getirdiği yeniliklere ayak uydurabilir.
  • Event marketing çalışmaları sonrasında markalar için oldukça önemli olan bir pazarlama yöntemi kulaktan kulağa pazarlama gelişir. Genellikle etkinliklere katılan kişiler markanızı ve markanızın ürünlerini yakın çevreleri ile paylaştığı için bu stratejinin geliştiğini söylemek mümkündür.
  • Markanızı geniş hedef kitlelere ulaştırmanız mümkündür.
  • Farklı markaları ve kişileri etkinliklerinize davet ederek markanızı daha fazla kişiye ulaştırmanız mümkündür.
  • Davet edeceğiniz kişilerin yapacağı paylaşımlar işletmeniz hakkında daha fazla kişinin bilgi sahibi olmasına yardımcı olur.
  • Ünlü ve güçlü isimleri etkinliklerinize davet etmeniz markanızın marka imajını güçlendirir.
  • Basın davetleri sayesinde markanızın ve etkinliğinizin tanıtımını daha kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
  • Event marketing stratejinizi geliştirerek markanızın organik bir şekilde reklam yapmasına olanak tanıyabilirsiniz.
  • İlgili etkinliklerde kişilerin ürün ve hizmetlerinizi denemesine olanak sağlayabilir ve böylece ürünlerinize olan güveni artırabilirsiniz.
  • Organizasyonunuza davet ettiğiniz kişilerin markanız ile yakından bağ kurmasını sağlayabilirsiniz.
  • Markanız için bir prestij yaratabilir ve event marketing stratejisi ile daha görünür olabilirsiniz.
  • Düzenlediğiniz etkinlikler ile rakiplerinizin önüne geçebilir ve markanızı daha bilinir bir hale getirebilirsiniz.
  • Event marketing çalışmaları ile daha hızlı bir şekilde satış yapabilirsiniz.
 

Etkinlik pazarlaması çalışmalarının ticari faaliyet yürüten markalara sağladığı başlıca avantajlar bunlardır. Sizler de bu tür avantajlardan yararlanmak istiyorsanız markanız için etkinlikler düzenleyebilirsiniz.

 

Event Marketing Çalışmaları Neden Önemlidir?

 

Event Marketing Dezavantajları

 

Etkinlik pazarlaması yani event marketing çalışmaları her ne kadar markalara avantajlar sağlasa da bazen dezavantajları da beraberinde getirebilir.

 
  • Etkinlik pazarlaması çalışmaları yapacak olan markaların iyi bir bütçe ayırması gerekmektedir.
  • Event marketing çalışmaları sıkı bir proje gerektirdiği için etkinlik düzenlemeden önce üzerine iyi bir şekilde çalışmanız gerekmektedir.
  • Etkinlik pazarlamasında her zaman her şey doğru gitmeyebilir, bu nedenle stratejik bir şekilde hareket edilmediği takdirde yanlış yaptığınız şeyler olabilir.
  • Etkinlik pazarlaması stratejiniz hedef kitlenizin ilgisini çekmeyebilir.
 

Bu tür dezavantajlı durumlar etkinlik pazarlaması sürecinde markaların karşı karşıya kalabileceği dezavantajlı durumlardır fakat iyi bir planlama ve organizasyon yapısı ile markaların bu problemleri ortadan kaldırması mümkündür.

 

İlgili İçerik; Kurumsal Halkla İlişkiler (CPR) Kavramı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

Event Marketing Dezavantajları

 

Etkinlik Pazarlaması Nasıl Yapılır?

 

Etkinlik pazarlaması nedir ve etkinlik pazarlamasının avantajları ve dezavantajlı gibi konular hakkında sizleri bilgilendirmişken herkesin yanıt aradığı etkinlik pazarlaması nasıl yapılır sorusuna da bir göz atalım. Etkinlik pazarlaması yapacak olan kişi ve işletmelerin ilk önem vermesi gereken konuların başında iyi bir operasyon yapısı kurmak yer almalıdır. Bu nedenle markaların bu yapıyı kurabilmeleri için;

 
  • Bütçe Planlaması
  • Etkinlik Amacının Belirlenmesi
  • Davetlilerin belirlenmesi
  • Lokasyon ve Zaman Seçimi
  • Etkinlik Tanıtımı
 

Gibi süreçlere önem vermesi gerekir. Gelin şimdi hep beraber bu konulara daha detaylı bir şekilde göz atalım.

 

Etkinlik Pazarlaması Nasıl Yapılır?

 

Bütçe Planlaması Yapın

 

Etkinlik pazarlaması stratejisi geliştirirken ilk önem vermeniz gereken konuların başında bütçe planlaması yer alır. Çünkü genellikle etkinlik lokasyonu, ikramlar ya da teknolojik yeterlilikleri sağlamak için bir bütçe gerekir. Bunun yanı sıra etkinlik pazarlaması yaparken de reklam ve tanıtım çalışmaları için de bir harcama yapmanız gerekir.

 

Düzenleyeceğiniz etkinlikte bütçe planını önceden yapmanız ise bütçe dahilinde hareket etmenizi sağlar ve markanızın bütçesini iyi bir şekilde yönetebilmenize olanak tanır. Bu nedenle markanızı büyütmek ya da daha fazla satış yapabilmek için etkinlik pazarlaması yapacaksanız ilk olarak bir bütçe çalışmaya özen göstermelisiniz.

 

Bütçe Planlaması Yapın

 

Etkinliğin Amacını Belirleyin

 

Markalar tarafından düzenlenen her etkinlik belirli bir amaca hizmet eder. Bazı markalar iş ortakları ile daha yakın ilişkiler kurmak için event düzenlerken bazı markalar ise ürün ve hizmetlerini daha fazla kişiye tanıtmayı ister.

 

Bu noktada markaların organizasyon süreci farklılık göstereceği için her markanın etkinlik pazarlaması yapmaya başlamadan önce düzenleyecekleri etkinliklerin amacını belirlemesi gerekir. Böylece düzenleyeceğiniz etkinliğin amacını belirleyerek bu amaca uygun bir şekilde hareket edebilir ve markanızın hedeflerine ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

 

Etkinliğin Amacını Belirleyin

 

Davetlileri Belirleyin

 

Markalar tarafından kullanılan etkinlik pazarlama stratejisinde davet edilecek kişiler etkinliğin amacına göre farklılık gösterebilmektedir. Genellikle iş ortakları ile buluşmak ve yakın ilişkiler kurmak için markaların düzenlediği etkinliklerde davetli olacak kişiler bayiler ya da diğer iş ortakları iken ürün ve hizmet tanıtımına yönelik düzenlenen etkinliklerde ise davetlilerin ınfluencerlar olması gerekir.

 

Marka bilinirliği yaratmak için düzenlenen bir etkinlikte ise davetli olan kişilerin her zaman basın olması önemlidir. Bu nedenle markaların ilk olarak bu etkinlikleri hangi amaca yönelik düzenlediklerine karar vermesi ve ardından bir davetli listesi oluşturarak onları etkinliklerine davet etmesi gerekir.

 

İlgili İçerik; Kurumsal Kimlik Oluşturma Rehberi

 

Davetlileri Belirleyin

 

Etkinliğinizin Zamanını ve Lokasyonunu Belirleyin

 

Etkinliğe katılacak olan kişileri belirledikten sonra yapmanız gereken bir diğer çalışma da etkinlik lokasyonu ve zamanını belirlemeye yönelik çalışmalar olmalıdır. Bu konuda her markanın dikkat etmesi gereken belirli noktalar bulunmaktadır.

 

Özellikle seçeceğiniz etkinlik mekanının ulaşılabilir bir yerde olması etkinliğe olan katılımı artıracaktır. Aksi takdirde merkeze ya da ulaşım ağlarına uzak olan yerlerde düzenlenen etkinliklerde katılım oranı azalacaktır.

 

Genellikle etkinlik zamanı seçilirken ise dikkat edilmesi gereken önemli nokta kişilerin yoğunluğudur. Pazartesi ve salı günleri düzenlenecek olan etkinliklere katılımın az olacağını unutmamanız bu noktada oldukça önemlidir. Bu nedenle düzenleyeceğiniz etkinlikleri kişilerin yoğun olmadığı ve katılım gösterebileceği hafta sonlarında düzenlemeye özen göstermeniz gerekmektedir.

 

İlgili İçerik; Çoklu Dilli E-ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

 

Etkinliğinizin Zamanını ve Lokasyonunu Belirleyin

 

Etkinli Pazarlamasını Yapın

 

Event marketing için gerekli olan çalışmaları yaptıktan sonra bu etkinliği hedef kitlenizde yer alan kişilere ulaştırmanız oldukça önemlidir. Bu noktada markalar outdoor reklam alanları, sosyal medya paylaşımları, e-mail marketing çalışmaları ile hedef kitlelerinde yer alan kişilere ulaştırabilmekte ve etkinliklerine olan katılımı artırabilmektedir.

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

Yazar: Pınar Keleş

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax