Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Büyüme Pazarlaması (Growth Marketing) Nedir? Neden Önemlidir?

Güncelleme Tarihi: 12.07.2023

İçindekiler;

Büyüme pazarlaması artan rekabet ortamıyla birlikte işletmelerin hedeflediği bir pazarlama stratejisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Büyüme pazarlaması geleneksel pazarlama stratejilerinden farklı olarak farklı kanallar ve stratejilerle sık sık denemeler yaparak büyüme tekniklerini kullanır ve pazarlama harcamalarını büyüme odalı olarak optimize eder. Yazımızda Growth Marketing nedir sorusunun cevabını ayrıntılı olarak anlattık.



Büyüme Pazarlaması - Growth Marketing Nedir? Neden Önemlidir?

 

Büyüme Pazarlaması Nedir?

 

Öncelikle Growth Marketing ne demek dediğimizde terim, girişimci Sean Ellis tarafından 2010 yılında yeni bir pazarlama türü olarak ortaya atılmıştır. Geleneksel pazarlama türlerinin dışında yenilikçi, deneysel, kullanıcı odaklı bir stratejiyle büyüme amaçlanıyordu.

 

Büyüme odaklı pazarlama nedir dediğimizde müşteri ilişkileri oluşturmaya ve sadakati teşvik etmeye odaklanan stratejiler bütünüdür. Özgünlük ve katılıma önem veren müşterinin yaşam boyu değerlerini savunan uzun vadeli bir çalışmaya dayanmaktadır.

 

Büyüme pazarlaması metrikleri dediğimizde şunları sayabiliriz;

 
  • Müşteri edinme oranları
  • Dönüşüm oranları
  • Müşteri tutma oranları
  • Müşteri yaşam boyu değeri
 

İlgili İçerik; Hedef Kitle Nasıl Belirlenir?

 

Büyüme Pazarlaması - Growth Marketing Nedir

 

Büyüme Korsanlığı Pazarlaması Nedir?

 

Growth marketing anlamına gelen büyüme korsanlığı bir şirketin hızlı büyümesine odaklanan bir pazarlama alt alanıdır. Hem bir süreç hem de bir dizi disiplinler arası beceriler olarak adlandırılır. Büyüme tüyoları içeren büyüme korsanlığı pazarlaması işinizi kuracak ve hedef kitlenizi daha önce hiç görmediğiniz şekilde büyütecek hileler kullanarak sonuç almayı hedeflemektedir. Özellikle yeni başlayan küçük işletmeler için büyüme korsanlığını sıkça kullanmaktadır. Büyüme korsanlığı her zaman işe yaramamaktadır kuralına göre ve işletmenin türüne göre adımlar atmak önemlidir.

 

Büyüme Pazarlaması Korsanlığı - Growth Fraud Marketing Nedir

 

Growth Marketing Stratejisinin Temel Bileşenleri Nelerdir?

 

Büyüme pazarlaması stratejisinin temel bileşenlerini aşağıda açıkladık.

 

A/B testi: A/B testi veya değişkenli test güçlü bir Growth Marketing stratejisinin temel uygulamalarından biridir. A/B testi ve çok değişkenli, e-posta pazarlaması, açılış sayfaları, sosyal medya reklamları ve diğerleri dahil olmak üzere çeşitli biçimlerde kullanılabilir.

 

AB testi bir dizi çoklu test dağıtmayı içerir. Her testte performansı artırmak için başarılarınızı sürekli olarak yineleyerek, bu varyasyon etrafında gelecekteki pazarlama kampanyalarını optimize edebilirsiniz. A/B testinden verim alabilmek için bir hedef kitle grubunda hangi içeriğin yankı uyandırdığını anlamak için özelleştirilmiş segmentlere odaklanmakta fayda vardır. Öte yandan AB testleri farklı varyasyonları test etmek için büyüme stratejisinde sıklıkla kullanılmaktadır.

 

Kanallar arası pazarlama: Kanallar arası pazarlama pek çok farklı pazarlama türünü içinde barındırmaktadır. Bunlar; çapraz kanal pazarlama, e-posta pazarlaması, sms pazarlaması, uygulama içi mesajlar, uygulama bildirimleri gibi sayılabilmektedir. Kanallar arası pazarlama şirketin hedef kitlesine göre şekillenmektedir Müşterilere ulaşmak için farklı kanalları kullanmaya odaklanan bir yaklaşımdır. Kanallar arası pazarlama ve yapacağınız AB testleri hedef kitlenizin hangi kanallardan iletişim kurduğunu, hangi kanallardan etkileşim aldığınızı anlamada etkili olacaktır. Böylece büyüme pazarlaması stratejilerinizi bu alanlara kaydırarak başarı sağlayabilirsiniz.

 

İlgili İçerik; E-posta Pazarlama Dönüşüm Oranlarınızı Nasıl Arttırabilirsiniz?

 

Büyüme Pazarlaması Strratejileri - Growth Marketing Strategies

 

Müşteri yaşam döngüsü: Müşteri yaşam döngüsü, müşterilerinizin şirketiniz hakkında bilgi edinirken, etkileşimde bulunurken, satın alırken veya dönüştürürken ve şirketinizle yeniden etkileşim kurarken çıktıkları yolculuktur. Büyüme pazarlamacılarının odaklandığı üç kritik yaşam döngüsü aşaması vardır. Bunlar;

 

  • Etkinleştirme
  • Besleme
  • Yeniden etkinleştirme
 

Yukarıda saydığımız her aşama, müşteri deneyimine katkıda bulunan bir faktör olarak belirli bir rol oynar ve genellikle belirli kampanyalarla işaretlenir.

 

Etkinleştirme: Aktivasyon aşamasıdır. Şirketlerin tüketici dikkatini ve ilgisini harekete geçirmeye çalıştıkları yaşam döngüsünün ilk aşamasıdır. Büyüme pazarlamacıları, aşinalık ve güvenilirlik oluşturmak için müşterileri karşılama, ilk katılım, denemeler ve diğer tanıtım kampanyalarıyla hedefler.

 

Besleme: Yetiştirme aşamasıdır. Şirketlerin ilişkileri güçlendirmek için tüketicileri beslediği ve meşgul ettiği aşamadır. Bu aşama genellikle, satışlar, promosyonlar, son güncellemeler, haber bültenleri ve daha fazlası gibi markalardan gelen çapraz kanal pazarlama müşterilerinin çoğunluğunu oluşturur.

 

Yeniden etkinleştirme: Bu aşama bir yeniden etkinleştirme aşamasıdır. Şirketlerin, satın alma sonrası, vazgeçme, sadakat veya geri kazanma gibi kampanyalar aracılığıyla müşteri bağlılığını ve bağlılığı artırmak için müşteri katılımını yeniden etkinleştirdiği bu aşamadır.

 

Önem açısından hiçbir aşama diğerinden daha ağır basamaz. Müşteriler doğal olarak bu yaşam döngüsü boyunca kendi hızlarında ilerler, ancak büyüme pazarlaması ihtiyaca özel kampanyalardan oluşan bir cephanelik kullanarak değişen ihtiyaçlarını proaktif olarak karşılar.

 

Büyüme Pazarlaması Bileşenleri - Growth Marketing

 

Büyüme Pazarlamacısı Nasıl Olmalıdır?

 

Büyüme pazarlamacısı olarak pazarlamacılar her zaman stratejik ve planlı adımlar atmalıdır. Aşağıda bir büyüme pazarlamacısının nasıl olması gerektiğini maddeledik.

  • Bir büyüme pazarlamacısının temel işlevi, yeni müşterileri markaya verimli bir şekilde çekecek ve geliri artıracak pazarlama kanallarını, çözümleri ve fikirleri belirlemektir.
  • Büyüme pazarlamacısı sonuçtan çok sürece odaklanmalıdır.
  • İyi bir büyüme pazarlamacısı büyük düşünür ve küçük testler yapar. Bir pazarlama kanalı olarak, ancak fikirlerinin işe yarayabileceğinden emin olmak için sürekli olarak ucuz, yinelemeli testler yapmalıdır.
  • Pahalı yanlış adımlardan kaçınılmalıdır. Fakat iletişim kanallarına güvenli yatırımlar yapmak büyümenin temelini oluşturmaktadır.
 

Büyüme pazarlamacısının daha belirgin özellikleri ise şöyledir;

 
  • A/B testi yapmak
  • Ücretli arama ve sosyal kazanım kanallarını yönetme
  • Yönlendirme programları oluşturmak
  • E-posta besleme kampanyalarını ve gönderme sürelerini optimize etme
  • Geleneksel pazarlama programları ve kampanyaları aracılığıyla çalışmak
  • Dönüşüm hunisini etkilemek için artımlı güncellemeleri test etme
  • Kilit paydaşlar için raporlar oluşturma
 

Büyüme Pazarlamacısı - Growth Marketing Manager Nasıl Olmalıdır

 

Büyüme Pazarlaması ve SEO İlişkisi Nasıldır?

 

İnsanlar hala internette her yerde arama yapıyor ve SEO arama motorlarının en önemli dinamiğini oluşturmaktadır. İşletmelerin büyümesi ve arama motorlarında görünür olması oldukça ilişkilidir. İşletmelerin organik büyümesine katkı sunan SEO sitelerin trafiğinin artmasında, marka bilinirliliğini arttırmada, işletmelerin bulunabilirliğini arttırmada yardımcıdır.

 

SEO organik aramada trafik ve görünürlük sağlamak için büyüme pazarlamasının önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Büyümeyi arttırmak için içerik/bağlantı/anahtar kelime araştırması, teknik denetimler, içerik oluşturma gibi pek çok dinamik ile şirketlerin büyümesine hizmet etmektedir.

 

İlgili İçerik; E-ticaret SEO Teknikleri

 

İlgili İçerik; SEO Analizi Nasıl Yapılır?

 

İlgili İçerik; Ücretsiz Anahtar Kelime Planlayıcıları

 

Büyüme Pazarlaması Arama Motoru - Growth Marketing SEO

 

E-ticarette Büyüme Pazarlamasının Önemi Nedir?

 

Büyüme pazarlaması gerek fiziksel gerekse online işletmeler için faydalı stratejiler barındırmaktadır. Günümüzün büyüme pazarlamacılarının bağlı müşterileri çekmek, dönüştürmek, oluşturmak ve elde tutmak için kullandığı önde gelen taktiklerin tümü e-ticarette de yoğun olarak kullanılmaktadır.

 

E-ticarette büyüme metrikleri oldukça çeşitlidir. Rekabet ortamının üst düzeyde olduğu e-ticarette büyüme pazarlaması metrikleri dediğimizde şunları sayabiliriz;

 
  • SEO ve İçerik Pazarlama
  • E-posta Pazarlama
  • Sosyal medya pazarlaması
  • Ücretli reklamlar
  • Yeniden hedefleme
 

 

 

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax