Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Halkla İlişkiler (PR) Nedir? Şirketinize Nasıl Katkı Sağlar?

Güncelleme Tarihi: 14.07.2023

İçindekiler;

Herhangi bir sektörde ticari faaliyet gösteren işletmeler tarafından yapılan çalışmalar bulunmaktadır. Genellikle firmalar dijital pazarlama alanında ve halka ilişkiler alanında çalışmalar yaparak ürün, hizmet ve kampanyalarını duyurmayı ve satışlarını arttırmayı hedeflemektedir. Firmaların yaptığı çalışmalarda marka bilinirliğini arttırmak, müşteri sadakatini kazanmak gibi farklı amaçlar da bulunmaktadır.

 

Şirketler tarafından yapılan çalışmalardan biri de Halkla İlişkiler Çalışmalarıdır ve PR çalışmalarının şirketlere sağladığı birçok avantaj bulunmaktadır.

 

Halkla İlişkiler (PR) Nedir, Şirketinize Nasıl Katkı Sağlar adlı bu yazımızda sizlere Halkla İlişkiler konusu hakkında bilgi vereceğiz. Bununla beraber PR çalışmalarının önemi ve şirketinize sağlayacağı katkılar hakkında da sizleri bilgilendireceğiz. Siz de bu yazımızı inceleyerek Halkla İlişkiler konusunda daha detaylı bilgiler öğrenebilir ve çalışmalarınızı bu alanda da yürütebilirsiniz.

 

Halkla İlişkiler Nedir?

 

Halkla ilişkiler, işletmelerin hedef kitleleri ile iletişim kurmak, hedef kitlelerine bir anlayış oluşturmak ve oluşturulan anlayışı sürdürmek, kitlelerinde sempati oluşturarak destek elde etmek amacıyla yapılan çalışmalardır.

 

Halkla ilişkiler karşılıklı iletişimin esas olduğu bir alandır ve bu yöndeki çalışmalar çevre ile etkileşim halinde olmalıdır. İletişimin hedeflenen düzeyde tutulması ve uzun vadeli olabilmesi için işbirliği, anlayış ve kabul esastır. Halkla ilişkiler yönetiminin başarısı, verilmek istenen mesajın doğru iletilmesi kadar, kullanılan dilin ikna ediciliğine de bağlıdır.

 

İkna iletişimi; açık, güven verici, doğal ve akıcı olmalıdır. Şirketlerin hedef kitlelerini anlamalarını sağlayan bu iletişim biçiminin bir diğer ayağı ise şirketlerin kendilerini anlatabilmesidir.

 

İlgili İçerik; Müşteri Sadakati Kazanmak İçin İpuçları

 

İlgili İçerik; Kurumsal Kimlik Oluşturma Rehberi

  



halkla ilişkiler, PR , e-ticaret

 

 

PR Ne Demek?

 

Halka ilişkiler çalışmalarında genellikle kurumlar, kamu yararını göz önünde bulundurarak çalışmalarını devam ettirmektedir. İngilizce anlamı Public Relations olan Halkla ilişkilerin dilimizdeki kısaltması PR olarak bilinmektedir. Halkla ilişkilerin tanıma ve tanıtma olarak ikiye önemli evresi bulunmaktadır.

 
  • Tanıtma; Halkla ilişkilerin önemli evresi olarak bilinen tanıtma. Çalışma yürütülen kuruma ait yapıyı ve kurum özelliklerinin halka tanıtıldığı sürece verilen isimdir.
  • Tanıma; Halkla ilişkilerde tanıma evresi, halkın istek ve arzularını öğrenme işlevinin güdüldüğü süreçtir.
İlgili İçerik; E-ticarette Müşteri İlişkileri Yönetimi Neden Önemlidir? 

Halkla İlişkiler Çalışmalarında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

 

Halkla ilişkiler, diğer tüm şirket faaliyetleri gibi marka imajını doğru bir noktaya konumlandırmak, tüketicilerin satın alma davranışlarını etkilemek ve sadakat yaratmak dolayısı ile satış ve karlılığı arttırmak için yapılır. Ancak halkla ilişkiler çalışmalarının tek ve gerçek amacı sadece karlılık ve satış üzerinden düşünülmez. Başarılı bir halkla ilişkiler (PR) çalışması için dikkat edilmesi gereken noktalara dilerseniz birlikte bakalım.

 
  • Halkla ilişkiler alanında yapılan çalışmalar tek tarafla sınırlı olmamalı ve iletişim çift yönlü yani karşılıklı olarak sağlanmalıdır.
  • Halkla ilişkilere dönemsel bir çalışma olarak bakılmamalıdır. Başarılı bir halkla ilişkiler çalışması için uzun vadeli planlar yapılmalıdır.
  • Meslek etiği göz ardı edilmemeli, sosyal sorumluluk bilinciyle hareket edilmelidir. Özellikle son yıllarda, ekosisteme duyarlı halka ilişkiler anlayışı ön plana çıkmıştır. Sosyal sorumluluk projelerinde yer alan şirketler güven uyandırmakta ve daha fazla tercih edilmektedir.
  • Halka ilişkiler yönetiminin tüm süreçlerinde dürüstlük ilkesine bağlı kalınmalı ve şeffaf yönetim anlayışı benimsenmelidir.
  • Daha verimli bir halkla ilişkiler çalışması için, yürütülen iletişim bir ayna gibi düşünülmelidir. Kurum, kuruluş ya da şirketler nasıl bir iletişim kurarasa, aynaya yansıyan da aynı şekilde olacaktır.
 

En genel tanımı bir imaj ve itibar çalışması olan halkla ilişkiler çalışması, şirketlerin başarılı olmasında oldukça önemlidir. Halkla ilişkiler sürecini iyi yönetebilen kurumların olası aksaklık ya da risklerde ayakta kalma şansı çok daha yüksektir.

 

Şirketlerin kenini yansıtabildiği en önemli alanlardan biri olan halkla ilişkiler çalışmaları, birer kendini övme yada üstün görme aracına dönüşmemeli, karşılıklı sorumluluklar unutulmamalıdır.

 

İlgili İçerik; CRM İle İlgili Bilmeniz Gereken 5 Kilit Başlık

 

İlgili İçerik; E-ticarette Müşteri İlişkileri Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gereken 10 Konu

  



pr, halkla ilişkiler, e-ticaret, e-ticaret sitesi

 

Halkla İlişkiler (PR) Çalışmasının Amacı Nedir?

 

Halkla ilişkiler yönetimi, reklam ve pazarlama faaliyetlerinden farklı olarak yalnızca satın alma davranışı üzerinde etkili olmak için yapılmaz. Çünkü marka imajı, sektördeki konumlanması kısacası itibarı da oldukça önemlidir.

 

Pr çalışmaları doğru yapıldığında, ürünün satışları artabilir ancak bu üründen çok uzun vadede kurulan müşteri sadakatine bağlıdır. Halkla ilişkiler çalışmalarında esas amaçlanan nokta budur.

 

Halkla ilişkiler alanında yapılan çalışmalar, hedef kitlenin gözünde güvenilir ve dolayısı ile tercih edilir bir imaj çizmeyi amaçlar.

 

İlgili İçerik; Pazarlama İletişimi ve Önemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

İlgili İçerik; Özel Günlerde Müşteri Memnuniyeti

  


pr, halkla ilişkiler,


 

Halkla İlişkiler (PR) Çalışmasının Kapsamı Nedir?

 

Halkla ilişkiler birimi, şirket içinde ayrı bir birimdir fakat kapsamı oldukça geniştir. Bir şirketin hedef kitlesine seslendiği tonu belirleyen halkla ilişkiler çalışmaları; reklam ve tanıtım faaliyetlerini, sosyal medya yönetimini, içerik yönetimini, basın ve yayın organları ile kurulan iletişimi hatta SEO çalışmalarını kapsar.

 

Halkla ilişkiler çalışmalarının alanı için, mevcut ya da olası müşterilere doğrudan ulaşan tüm iletişim kanallarındaki mesajlarda marka imajını güçlendirmek üzerine yapılan tüm çalışmaları kapsar diyebiliriz.

 

İlgili İçerik; Dükkan Açmadan İnternetten Satış Yapma Rehberi

 

İlgili İçerik; Müşteri Yorumlarının Önemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

 

 

Halkla İlişkiler Çalışması Neden Gereklidir?

 

Tüketicilerin satınalma davranışlarını daha iyi anlamak ve analiz etmek için yapılan çalışmalar, bilinen ve güvenilen markaların daha çok tercih edildiğini ortaya çıkarmıştır. Markanın tüketicilerin kafasında yarattığı imaj, en az ürünün kendisi kadar önem taşımaktadır. Halkla ilişkiler çalışması, marka imajını güçlendirir.

 

Diğer yandan hemen her ürünün onlarca muadilinin bulunduğu piyasa şartlarında, ürünler arasında seçim yapabilmek ve karar vermek yine marka bilinirliği ile doğru orantılıdır. Tüketiciler hiç duymadıkları bir markanın ürününü alırken çekimser davranırken, adını bildikleri markalara ve güven ilişkisi kurdukları firmalara yönelmektedir. Halkla ilişkiler çalışması firma güvenilirliğini pekiştirir.

 

Temizlikten hazır giyime, gıdadan dayanıklı tüketim mallarına, her sektörde, her gün binlerce yüzlerce ürün piyasaya sunulmaktadır. Seçeneklerin bu kadar çok olması tercih etme ve karar verme üzerinde oldukça etkilidir. Karar aşamasında markanın izlediği satış politikası ve kurduğu iletişim ön plana çıkmaktadır. Halkla ilişkiler çalışması markaların kendilerini anlatabilmelerine olanak sağlar.

 

Küresel iklim krizi, çevre kirliliği ve doğal afetler gibi ekolojik dengeyi hızla bozan olaylardan sonra, tüketiciler çevreye zarar vermeyen, ekolojik ürünlere yönelmiştir. Sosyal sorumluluk bilinciyle hareket eden ve yaptıkları halkla ilişkiler çalışmaları ile bu duyarlılığını hedef kitlesine doğru aktarabilen markalar son dönemde daha fazla tercih edilir olmuştur. Sosyal sorumluluk alanında ön plana çıkan şirketler, doğru halkla ilişkiler yönetimi ile satış ve karlılığını arttırmaktadır.


İlgili İçerik; İşinizi E-ticarete Taşımanız için 9 Önemli Neden 

İyi Bir Halkla İlişkiler Çalışması Nasıl Olmalıdır?

 
  • Yapılan çalışmanın kapsayıcı ve mesajları doğru ileten bir dille yapılması gerekmektedir.
  • Milli ve dini bayramlar, özel günler gibi toplumun her kesiminde karşılık bulan dönemlerde, marka imajını ve bilinirliğini güçlendiren PR çalışmaları yapılmalıdır.
  • Sosyal medya araçları iyi, etkili ve doğru kullanılmalıdır.
  • Halka ilişkiler çalışmalarını yürüten kişi ya da ekipler gündemi takip etmeli, bilgi ve becerilerini güncellemeli ve güçlü ifadeler kullanmalıdır.
  • Basın yayın organları vasıtası ile yapılan çalışmalar dönemsel olarak tüketicilerle paylaşılmalı ve şeffaf yönetim anlayışı benimsenmelidir.
  • Kriz yönetimi konusuna önem verilmeli olası riskli durumlarda, sorumluluk alan ve güven veren açıklamalar yapılmalıdır.
  • Eğitim, sağlık, dayanışma gibi toplumun her kesimini ilgilendiren ve her kesimden destek bulan projeler üretilmeli, uzun soluklu olarak yürütülmeli ve bu alanlarda yapılan çalışmalar periyodik olarak kamuoyuyla paylaşılmalıdır.
 

 

 

Ticimax E-ticaret paketleri ile ilgili kapsamlı bilgiler almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilir ya da 15 gün ücretsiz inceleme yapabilmek için e-ticaret demo formunu doldurabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax