Biz Sizi Arayalım

Merak ettiğiniz tüm sorularınız için iletişim bilgilerinizi girin,
uzman ekibimiz en kısa zamanda size yardımcı olsun!

Dilerseniz;

7/24 Müşteri Destek Hattı

0850 811 08 20

telefonumuzdan
bize ulaşabilirsiniz.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

KDV Tevkifatı Nedir?

Güncelleme Tarihi: 04.04.2024

İçindekiler;

Tevkifat en özet haliyle kesinti anlamına gelmektedir. Bir vergi terimi olarak kullanılan tevkifat kelimesi bölüşme ve kesinti anlamında kullanılan bir kavramdır. Tevkifat nedir dediğimizde devletin katma değer vergisini sadece satıcıdan değil alıcıdan da alma işlemidir. KDV tevkifatı dediğimizde ise bu bölüştürme işlemine verilen isim olarak adlandırılmaktadır. Yazımızda kdv tevkifatı neden yapılır kimler yapar gibi konularda bilgi edinebilirsiniz.

 

İlgili İçerik; KDV Hesaplama Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

 

KDV Tevkifatı Nedir? KDV Tevkifatı Hangi Durumlarda Kesilir?

 

Tevkifat Nedir?

 

Tevkifat kelime anlamı olarak, vergi işlemlerindeki kesintiler anlamına gelmektedir. Vergi açısından bakıldığı zaman ise tevkifat kelimesi kesinti yapma ve bölüşme işlemleri için kullanılan bir terimdir. Bu vergi türünde devlet, alacağı katma değer vergisini sadece satıcıdan değil aynı zamanda alıcıdan da alır. Böylece taraflar arasında bir bölüştürme söz konusudur.

 

KDV tevkifatı nedir dediğimizde devletin alıcı ve satıcılardan alınan vergiyi taraflar arasında bölüştürme anlamına gelmektedir. Kelime anlamı olarak bölüştürme anlamına gelen tevkifat kesinti anlamında da kullanılmaktadır. Tevkifat yönteminin normal ya da irsaliyeli faturadan bir farkı yoktur.

 

Tevkifat Nedir?

 

Tevkifat Türleri Nelerdir?

 

Tevkifat türleri ikiye ayrılır. Bunlar şöyledir;

 
  • Gelir vergisi tevkifatı
  • KDV tevkifatı
  • Tevkifatlı fatura
  • Tam tevkifat
  • Kısmi tevkifat
 

Tam tevkifat işlem bedeli üzerinden hesaplanan verginin tamamının işleme muhatap olan alıcılar tarafından beyan edilip ödenmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Tevkifatlı fatura diğer fatura türleriyle aynıdır fakat tek farkı KDV oranını taraflar arasında bölüştürmesidir. Bu fatura türü sadece tevkifatlı faturadaki vergi, alıcı ile satıcı arasında bölüştürülerek her ikisinden de alınır.

 

KDV sorumluluğu, alıcı ile satıcı arasında yarı yarıya bölüştürülmüş olur. Kısmi tevkifat hesaplanan verginin Bakanlıkça belirlenen kısmının alıcı tarafından beyan edilip ödenmesi, diğer kısmının ise işlemi (teslim ve hizmeti) yapan tarafından beyan edilip ödenmesidir.

 

Tevkifat Turleri Nelerdir

 

Gelir Vergisi Tevkifatı Nedir?

 

Gelir vergisi tevkifatı Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. Maddesine göre belirlenen bir vergi türüdür. Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesi gereğince gelir türleri üzerinden Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmiş olan oranlarda yapılan kesinti türüdür. Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinde yer alan gelir çeşitlerinden, aynı yasa içinde yer alan kesintiler gelir vergisi tevkifatı olarak adlandırılmaktadır. Gelir vergisi tevkifat oranlarını ise, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) Gelir Vergisi Tevkifat Oranları sayfasında bulabilirsiniz.

 

Gelir Vergisi Tevkifati Nedir

 

Katma Değer Vergisi Tevkifatı Nedir?

 

KDV tevkifatı ya da katma değer vergisi tevkifatı satıcıya ödenen tutara ek olarak KDV'nin belirli bir oranda düşürülmesi ve vergi dairesine ödenmesi şeklinde gerçekleşir. Satıcıya ödenen KDV değeri tamamı ya da bir kısmı ana tutardan düşürülerek direkt vergi dairesine ödeme yapılmaktadır.

 

KDV tevkifatı en anlaşılır haliyle nedir dediğimizde işlemler sonrası hesaplanan verginin, alıcı ve satıcı tarafından tarafından kısmen veya tamamen vergi sorumlusu sıfatıyla beyan edilip ödenmesi şeklinde yapılan bir tahsilat şeklidir. İrsaliye ya da faturalandırma şeklinde yapılmaktadır.

 

Katma Değer Vergisi Tevkifatı Nedir

 

Katma Değer Vergisi Nasıl Beyan Edilir?

 

KDV tevkifatı, tevkifata tabi işlemin yapıldığı dönemde "Vergi Sorumlularına Ait 2 No.lu KDV Beyannamesi" şeklinde beyan edilir. Bu durumdan sadece genel bütçeli idareler hariç tutulmaktadır. Gerçek usulde KDV mükelleflerinin tevkifata tabi tutulan KDV'nin beyanında 1015B beyanname kodlu KDV 2 beyannamesini, gerçek usulde KDV mükellefiyeti bulunmayanların ise söz konusu verginin beyanında 9015 beyanname kodlu KDV 2 beyannamesini kullanmaları gerekmektedir. KDV mükellefiyeti bulunmayan BSMV mükelleflerinin 2 No.lu KDV beyannamesini kurumlar vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairesine vermeleri gerekmektedir.

 

İlgili İçerik; Şirket Nasıl Kurulur?

 

Katma Değer Vergisi Nasıl Beyan Edilir

 

KDV Tevkifatını Kimler Yapar?

 

KDV tevkifatını kimler yapar sorusu da merak edilen konulardan biridir. Bunlar;

 
  • Mühendislik hizmetleri
  • Mimarlık hizmetleri
  • Temizlik, bahçe ve çevre bakım hizmetleri
  • Danışmanlık, yapı ve denetim hizmetleri
  • Özel güvenlik hizmetleri
  • Makine, teçhizat işleri
  • Demirbaş ve taşıtlara ilişkin tamirat, bakım ve onarım hizmetleri
 

KDV Tevkifatı Kimler Yapar

 

KDV Tevkifatı İndirimi Nedir?

 

Tevkifat uygulayan alıcının KDV mükellefiyetinin bulunması ve tevkifat uyguladığı teslim veya hizmeti indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanacak olması halinde, sorumlu sıfatıyla beyan edilen tutar, beyanın yapıldığı ay içerisinde verilmesi gereken 1 No.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabilir.

 

KDV Tevkifatı İndirimi Nedir

 

KDV Tevkifatı Ne Zaman Ödenir?

 

Katma değer vergisi tevkifatı ödemesi yapacak olanlar vergi beyannamesi yaptıktan sonra vergi borcunu vergilendirme dönemini takip eden ayın 24. günü akşamına kadar ödemelidir.

 

KDV Tevkifatı Ne Zaman Ödenir

 

KDV Tevkifat Ne İşe Yarar?

 

Tevkifatlı fatura her türlü üründe ya da her türlü hizmette uygulanmamaktadır. Ancak Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmiş olan belirli ürün ve hizmetler için tevkifat uygulanabilir. Bu uygulama, tamamen tevkifat oranlarının yalnızca alıcıya ya da satıcıya yüklenmesinin önüne geçmek için yapılan bir uygulamadır. Tevkifatı kimler kullanır dediğimizde her ürün ya da hizmetin satışında tevkifat uygulanmaz.

 

Gelir vergisi yasasının 94. maddesi gereğince sayılan gelir türleri için tevkifat yapılabilir. Tevkifat yapılabilecek başlıca işlemler arasında; mimarlık ve mühendislik hizmetleri, bakım, onarım hizmetleri, yapım işleri ve bunlarla ilgili yemek servisi hizmetleri, çevre, bahçe, temizlik hizmetleri ve danışmanlık, yapı ve denetim hizmetleri sayılabilmektedir.

 

KDV Tevkifatı Ne İşe Yarar

 

KDV Tevkifatlı Faturayı Kimler Kesebilir?

 

KDV tevkifatlı faturanın kimlere kesildiği konusu da merak konusu olmaktadır. Yukarıda saydığımız alanlarda çalışan satıcı ya da çalışanlar KDV tevkifatlı fatura kesebilmektedir. Bunları sayacak olursak; bankalar, döner sermaye ile çalışan kuruluşlar, kamu kuruluşu statüsünde çalışanlar, katma bütçe ya da genel bütçeli idare kurumları, belediyeler, köyler, il özel idareleri ve bunların teşkil ettikleri birlikler, organize sanayi bölgelerindeki kurumlar ve borsa şirketleri bu faturaları kesebilmektedir.

 

İlgili İçerik; E-fatura, E-arşiv Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gereken 10 Madde

 

KDV Tevkifati Faturayı Kimler Kesebilir

 

Tevkifat Zorunluluğu Bulunmayan Durumlar Nelerdir?

 

Vergiden muaf esnaf ve sanatkarlar, nihai tüketiciler, basit usule tabi mükellefler, çiftçiler, yük taşımacılığı hizmetlerinin KDV tevkifatı yapma zorunluluğu bulunmamaktadır.

  

Ticimax ile çalışmak istiyorsanız demo talep formunu doldurabilir ve 15 günlük deneme süresinin ardından e-ticarette doğru adımlar atabilirsiniz. Ticimax ile ilgili daha fazla haber almak için Ticimax’ı Youtube, Instagram, Facebook ve Twitter üzerinden takip edebilirsiniz. Ayrıca e-ticaret ile ilgili kapsamlı bilgi almak için 0850 811 08 20 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

 

 

Yazar: Tolga Sefa Ağyıldız

Bu İnternet Sitesi içeriğinde yer alan tüm eserler (yazı, resim, görüntü, fotoğraf, video, müzik vb.) TİCİMAX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ A.Ş.’ye ait olup, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında korunmaktadır.

15 Gün Ücretsiz Deneyin

Devlerin kullandığı e-ticaret alt yapısının 15 günlük demosu hemen mailinize gelsin.

Şirketimize sağladığınız kişisel verilerin, Aydınlatma Metnimizde yer alan değerler ile sınırlı ve ölçülü olmak kaydı ile ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu tacir ilişkisi kapsamında rızanıza dayanarak işlenebileceğini ve “Hemen Demoyu İnceleyin” butonuna basarak kişisel verilerinizin Aydınlatma Metninde belirtilen kapsamlarda işlenmesine izin vermiş olacağınızı hatırlatmak isteriz.

Kişisel verileriniz işlenmesine ilişkin detaylı bilgiye ulaşmak için Ticimax Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Aydınlatma ve Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.
İlgili Yazılar Yeni Yazılar Popüler Yazılar
Adres : Allianz Tower Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad. No:1 34750 Ataşehir/İstanbul  /  Çağrı Merkezi : 0850 811 08 20  / 
© 2005-2024 Ticimax E Ticaret Yazılımları ve E Ticaret Paketleri / Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş. Her Hakkı Saklıdır.
BİZE ULAŞIN
Ticimax